Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne znam da li je već pominjano u ovoj kratkoj temi, pa da podelim rešenje za one što imaju mikro ili kratke prekide veze.

Ima jedno interesantno setovanje na ONT-u (Huawei HG8010Hv6-10) koje može da pomogne a podrazumevano je upaljeno - APM / Energy Saving. (šta li to uopšte ikome može značiti na glupom ONT-u, i pitam se kolika je to ušteda energije na ovako malom uređaju - 0.1mA? 🤣)
Ja sam ga ugasio i mislim da pomaže!

Za one koji ne znaju: da se pristupi ONT-u treba ga vezati direktno na mašinu LAN kablom (PC ili LapTop), dakle ne preko rutera; i dati konekciji manuelnu adresu iz opsega ONT-a (ako je kao kod mene 192.168.100.1 dati bilo koju 192.168.100.x osim 1), auto popuniti Subnet i onda mu se pristupi (kao na slici).

Prilozi

• 4 Energy Saving.webp
    4 Energy Saving.webp
    44.1 KB · Pregleda: 112
  • Screenshot 2026-07-11 173128.webp
    Screenshot 2026-07-11 173128.webp
    26.4 KB · Pregleda: 111
Jel imate Internet - savski blokovi, A1 instalacija? Dođoh kući malopre, a lampica se crveni.

Meni u 62 radi sve

Takođe jeste da je u parametrima (generalno do 25 se smatra OK signalom, preko je sam limit), ali bi voleo da je signal sa malo više lufta...

Prilozi

• 1 Optical Information - Signal.webp
    1 Optical Information - Signal.webp
    66.9 KB · Pregleda: 74
Ne znam da li je već pominjano u ovoj kratkoj temi, pa da podelim rešenje za one što imaju mikro ili kratke prekide veze.

Ima jedno interesantno setovanje na ONT-u (Huawei HG8010Hv6-10) koje može da pomogne a podrazumevano je upaljeno - APM / Energy Saving. (šta li to uopšte ikome može značiti na glupom ONT-u, i pitam se kolika je to ušteda energije na ovako malom uređaju - 0.1mA? 🤣)

Za one koji ne znaju: da se pristupi ONT-u treba ga vezati direktno na mašinu LAN kablom (PC ili LapTop), dakle ne preko rutera; i dati konekciji manuelnu adresu iz opsega ONT-a (ako je kao kod mene 192.168.100.1 dati bilo koju 192.168.100.x osim 1), auto popuniti Subnet i onda mu se pristupi (kao na slici).
BRAVO!

Hvala za ovo, ne znam zasto, ali nije mi bas ni palo na pamet da cackam oko ONT 😂

Inace, ja ne koristim njihov ruter iza tog malog ONT-a, nego svoj MikroTik, pa mogu da otvorim web UI ONT-a direktno sa bilo kog uredjaja u kuci, bez da kacim laptop ili sta vec direktno na ONT. MikroTik je svojim eth1 portom zakacen na ONT, tu dobija WAN. Samo sam na MikroTiku dodelio IP adresu 192.168.100.2 eth1 portu. I zbog nekih drugih razloga jos od ranije, imam NAT rule:
Kod:
chain=srcnat action=masquerade out-interface-list=WAN
...sto onda omogucava da PC koji je na 10.47.10.xx direktno otvori ovaj web UI na 192.168.100.1

Dodatno, ako jos neko ovo bude radio, pa da se ne zbuni kao ja na par minuta "a sta sad"... login kredencijali su stampani na poledjini ONT-a (kao i obicno jel, al dok upalim motorku...)

Dodatak ^^ 😂
Pitam se da li je bezbedno promeniti root lozinku? Mislim, znam da nece da eksplodira, ali iskustvo sa pethodnog Oriona (a takodje Huawei ONT, samo sto je bio 2 u 1 i ONT i ruter, HG8245Q2 ako sam dobro zapamtio, mada model nije relevantan, ovde je u pitanju politika operatera):
  • Do nekog vremena, a to je bilo mnogo davno, ovo je bilo moguce
  • Onda su promenili da vise ne moze i bilo sta sto mi stavimo kao kredencijale, autoprovisioning vrati ne default

EDIT: I da odgovorim sam sebi, lozinka promenjena. Izlogovao se i ulogovao uspesno sa novom. Restartovao ONT iz UI, ponovo se ulogovao uspesno sa novom. Javljam ako primetim da se nesto promeni.

Poslednja izmena:
Ubise me ovi mikro prekidi. Za par meseci sam imao vise prekida nego u Orionu za 5 godina..

Da li sad posle par dana potvrđeno da rešava? Meni ONT u plafonu.

BRAVO!

Hvala za ovo, ne znam zasto, ali nije mi bas ni palo na pamet da cackam oko ONT 😂

Inace, ja ne koristim njihov ruter iza tog malog ONT-a, nego svoj MikroTik, pa mogu da otvorim web UI ONT-a direktno sa bilo kog uredjaja u kuci, bez da kacim laptop ili sta vec direktno na ONT. MikroTik je svojim eth1 portom zakacen na ONT, tu dobija WAN. Samo sam na MikroTiku dodelio IP adresu 192.168.100.2 eth1 portu. I zbog nekih drugih razloga jos od ranije, imam NAT rule:
Kod:
chain=srcnat action=masquerade out-interface-list=WAN
...sto onda omogucava da PC koji je na 10.47.10.xx direktno otvori ovaj web UI na 192.168.100.1

Dodatno, ako jos neko ovo bude radio, pa da se ne zbuni kao ja na par minuta "a sta sad"... login kredencijali su stampani na poledjini ONT-a (kao i obicno jel, al dok upalim motorku...)
Da, nisam išao u detalje objašnjenja da je PASS na leđima ONT-a, mislio sam podrazumeva se. 😅
Takođe sam bez problema promenio PASS, ionako bi se fabrički vratio nakon reseta na fabrička te nije problem.

I ja imam svoj dobar ruter ASUS (nije baš MikroTik ali ima sasvim dovoljno podešavanja a sa RMerlin FW i skripte), ali mi bilo lakše samo prebosti kabl a sve mi ionako pod rukom stoji nego menjati setovanja u mom ruteru...
Plus većina korisnika nema te opcije, naročito sa njihovim HGW te je ovaj metod najlakši.

Da li sad posle par dana potvrđeno da rešava? Meni ONT u plafonu.
Osim kad baš nestane (na kratko) kao npr. juče u 17h (donji Dorćol) što vidim u logu mog rutera; nisam primetio mikro-prekide pristupa netu a da kažu i moj ruter i ONT da imaju konekciju (na to mislim kad kažem mikro-prekide).
Misliš i ONT i ruter su ti na plafonu pa čak i drugi kraj kabla je visoko? Pa, šta da ti radimo... 😁

Polako.

Pa ja sad sa pristupom ONT mogu da izbacim njihov ruter? Imam naravno svoj. Nepotrebno imam dupli nat.

Snaćiću se za kabl, pristupačno je sve, samo je gore.

Polako.

Pa ja sad sa pristupom ONT mogu da izbacim njihov ruter? Imam naravno svoj. Nepotrebno imam dupli nat.

Pristup ONT-u nema veze sa korišćenjem svog rutera (nema tu mnogo podešavanja), to je oduvek moglo. Ima u temi.
Samo moraš A1 da pitaš za PPPoE parametre; i jedino nisam siguran mora li fiksna IP da se uzme ili ne, jer ja sam je uzeo ionako jer nisam želeo da budem iza CGNAT-a.

Polako.

Mogu samo apsolutno isto da ti kazem sto i @MDM - nazoves A1 i trazis PPPoE parametre da koristis svoj ruter, dace ti na keca, ja sam cekao 3 dana, samo zato jer sam trazio u petak popodne, pa nista preko vikenda. Takodje ne znam da li uslovljavaju staticku IP za ovo i ja sam je svakako uzeo.

Sigurno nije neophodna fiksna adresa ako je samo PPPoE user i pass.

Ranije nisam izbacivao rutere, nikakav problem nisam imao kroz dupli nat, ali što da ne kad već čačkam.

Da li od njihovog rutera mogu da napravim AP za terasu?

Sigurno nije neophodna fiksna adresa ako je samo PPPoE user i pass.

Ranije nisam izbacivao rutere, nikakav problem nisam imao kroz dupli nat, ali što da ne kad već čačkam.

Verovao ili ne upravo radim na tome 😂. Sanse da cu nesto naci su 1/100, iskreno ne verujem. Ono sto trenutno imamo su 'user' kredencijali, koji nemaju pristup opcijama da se ovaj uredjaj iz router mode prebaci u AP mode. Mislim ti i ovako ako nakacis WAN port A1 rutera na neki od LAN izlaza sa svog rutera i ako se igras sa DHCP, verujem da mozes da napravis dodatni pristup internetu na terasi (lupam sad stvarno iz glave), ali to je onda drugi subnet, nije isti kao ostatak tvoje kucne mreze, sto realno obicnim korisnicima kojima je potreban samo wifi pristup internetu i ne treba vise od toga (nisam testirao, bas pricam u teoriji, pa ispravke su dobrodosle). Ali da, AP mode bi bio logicna prava stvar, pogotovo za nas koji imamo vise VLANs po celoj kuci za razlicite stvari, ali sve to (AP mode + VLAN tagovanje na LAN strani) cisto nesto sumnjam sa ovim ruterom.

Moje iskustvo sa A1 optikom nije započelo baš najbolje - posle manje od mesec dana korišćenja ostao sam preko vikenda bez Interneta pošto je puklo splasovanje optičkog kabla u ormariću. Rekli su mi da im se ovo često dešava pošto instalateri (podizvođač) nemaju dobru opremu pa loše spoje kabl. Koliko im je za verovati ne znam.

Osim kad baš nestane (na kratko) kao npr. juče u 17h (donji Dorćol) što vidim u logu mog rutera.
Hmmm, evo opet, tačno u 17h! 🤔
Ne nadaj se mnogo sa ruterom od IPS-a. Osim okolni metodi kao što ti reče @stiw47. Može se probati i na LAN port ubosti pa videti kako se ponaša (hoće li kao).
Eto, nisam znao; ali logično je da možeš da koristiš svoj ruter (i na SBB u sam dobio njihov HGW u bridge-mode, ali njih sam naterao jer ako nisi poslovan korisnik ili ne uzmeš fiksnu IP ne mere!).

Ok, znači ne moram da se zezam sa energy saving na ont. 😀

Ne primećujem nikakve prekide, gde to gledaš ?

Ok, znači ne moram da se zezam sa energy saving na ont. 😀

Ne primećujem nikakve prekide, gde to gledaš ?
Energy saving na ONT svakako pomaže koji god da je ruter iza!

Naime, ne brkati dva različita pojma (situacije):

Prekide signala (reset ONT-a ili šta već - nisam bio kući ni danas ni juče u 17h da vidim pa nemam pojma!) vidim u LOG-u mog Asus rutera, prosto zabeleži gubitak konekcije iniciran od strane ONT-a i posle se odmah vrati (resetuje).
Glupavo resetovati konekciju na 24h nekome ko ima fiksnu IP adresu, nema tu Lease Time-a... Moraću da ih pozovem.

A mikro-prekidi kao što sam već napisao su nešto drugo - tada sve kao ima konekciju i ONT i moj ruter ništa ne prijavljuje (sve lampice daju normalan signal), ali štucne net na par sekundi (ne otvara odmah stranice kao da nema neta (i nema ga) pa ih odjednom otvori nakon par sekundi).
E tu pomaže ugasiti Energy Saving!

To te pitam, da li ti je to prestalo. Ne gine mi pentranje ipak.

Imao sam prekid od minut - dva danas na nbgd, ali proradilo je brzo. Jeste ubedljivo najlošiji net koji imam ovde u stanu od Beogrid, Sbb, Yettel do sad, ali sad je najjeftiniji, a dovoljno je dobar za sve što nam treba.

To te pitam, da li ti je to prestalo. Ne gine mi pentranje ipak.

Imao sam prekid od minut - dva danas na nbgd, ali proradilo je brzo.
Ako (je bilo u 17h i) traje 1-2 minuta to nije mikro-prekid, to je gubitak konekcije samog ONT-a.
Mikro-prekidi kao što kažem traju 10-15 sekundi max!

P.S.
Doduše random gubljenja koja nisu vezana za neko vreme iako traju malu duže i dalje mogu biti svedeni pod kratke prekide (posebno ako nema ništa bitno u LOG-u ONT-a), te probati ugasiti Energy Saving i videti pomaže li ne škodi...

Poslednja izmena:
Jesam li jedini kome se Moj A1 lozinka ne sinkuje sa Xplore TV ili je to normalno kod ovog operatera?

Nije bilo jednom, bilo vise puta do sad, evo i sad, promenio opet pre ~sat.
Nije se desilo nikad da se sinkovala, ranije kad sam menjao.
Promenim lozinku na Moj A1 nalogu.
Istog trenutka u Moj A1 logujem se novom lozinkom, stara ne radi.
Lozinka na Xplore TV ostaje ona stara i prolazi uspesno, ako probam novom, kaze pogresna lozinka.
Prolaze dani, aj kao mozda ce se sinkuje nekad, a vazi - nece.
Jednom do sad zvao support, oni cimnuli IT da je sinkuje.

Ja stvarno ne vidim da ima negde u Xplore TV da se promeni lozinka, prilicno mi se cini da je Moj A1 nalog jedino mesto za to, mozda sam nesto propustio?

Ako moze jedno razjasnjenje, danas sam uveo A1 u stan, duo paket, kada sam dogovarao sa akviziterom prosli mesec nudio mi je 6 meseci gratis, 18 meseci cena sa vaucerom 20% dakle 2800 umesto 3500. Ali ja nisam mogao odmah da uvedem jer sam bio pod ugovorom u mtsu.
Medjutim kako mi kaze agent pre neki dan vauceri su istekli tj ta promocija i ja ne mogu vise da dobijem taj dodatni popust od 20%.
Imam na jednoj lokaciji samo internet, ali nisam sacuvao vaucere i sad ih vise nemam jer ne mogu da se skinu, pa ne znam da li mogu ovo da probam da aktiviram sa nekim vaucerom od drugog korisnika ili to nije moguce?

Da li je neko radio prevremeni raskid ugovora? Koliko je trebao da plati?

Ako moze jedno razjasnjenje, danas sam uveo A1 u stan, duo paket, kada sam dogovarao sa akviziterom prosli mesec nudio mi je 6 meseci gratis, 18 meseci cena sa vaucerom 20% dakle 2800 umesto 3500. Ali ja nisam mogao odmah da uvedem jer sam bio pod ugovorom u mtsu.
Medjutim kako mi kaze agent pre neki dan vauceri su istekli tj ta promocija i ja ne mogu vise da dobijem taj dodatni popust od 20%.
Imam na jednoj lokaciji samo internet, ali nisam sacuvao vaucere i sad ih vise nemam jer ne mogu da se skinu, pa ne znam da li mogu ovo da probam da aktiviram sa nekim vaucerom od drugog korisnika ili to nije moguce?
Bilo je reči o ovome. Ukratko, GENERISANJE vaučera je završeno, ali oni koji još nisu iskorišćeni, mogu da se upotrebe do 30. septembra 2026.

Više ovde:

To je delimično tačno, ali nema razloga za brigu – sami promo kodovi i dalje važe!
Evo preciznog objašnjenja kako trenutno funkcioniše zvanična A1 promocija "Puna kuća popusta":
  • Generisanje kodova je završeno 30. juna: Ako do 30. juna niste uzeli (generisali) kod iz aplikacije ili od nekoga, više ne možete napraviti novi kod. [1]
  • Iskorišćavanje kodova traje do 30. septembra 2026: Svi kodovi koji su uspešno kreirani pre 1. jula su potpuno aktivni i mogu se iskoristiti za ugovaranje popusta sve do kraja septembra.

• Zvanična promocija na sajtu je završena u smislu da novi korisnici više ne mogu kreirati nove kodove, ali svi već izgenerisani kodovi imaju dug rok važenja.
    Ukratko:
    • Generisanje (Kraj): Prekinuto 30. juna.
    • Aktivacija (Traje): Postojeći kodovi se mogu uneti i iskoristiti sve do 30. septembra.
  • Ako imate sačuvan kod, možete ga slobodno iskoristiti u poslovnici ili prilikom online kupovine.

tako kazu, da li je to tacno ne znam, ja svoje kodove jos uvek imam na raspolaganju, pa kome trebaju neka se javi
Znači zato nismo mogli da aktiviramo aplikaciju u junu mesecu

Nazad
Vrh Dno