Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Za 2 meseca bar 30 prekida, nije mi trebao prelazak sa MTS-a, bas sam se zeznuo.

Bar navedite okvirno o tome gde se nalazite kako bismo znali u kojim krajevima ne radi ili radi kako treba.

Zdravo svima, ja sam u ponedeljak podneo zahtev za instalaciju interneta 300/150, juče došli momci iz A1 i sve završili. U zgradi je MTS infrastruktura. Olakšavajuća okolnost što je u stanu već bila optika pa su samo nakačili njihovu opremu i baš brzo završili sve. Ja se nalazim u NS i zanimljivo je da su instalateri dolazili iz Zrenjanina. Za sada sve radi ok i nemam primedbi.

Miljakovac, 4god MTS bez prekida i sad sa A1 bas cimanje, nadam se da je samo los pocetak 🙂

Nisam kontaktirao podrsku, imam mobilni net kao dodatak, ukoliko se nastave prekidi moracu.

meni bili juce, bila orionova optika, samo se nakacili, paket 300/150, 12 meseci 0, posle 2700rsd. Zasad radi ok.

Teško da su se nakačili na Orion kablove.

EDIT: Da ne bude zabune, ne možete uzeti A1 preko Orion infrastrukture, samo preko MTS ili A1 infra.

Ali mozes da iskoristis vlakno koje ti je vec izvuceno po stanu da ne izvlacis novo u paraleli i busis za novi ZOK. Meni je onaj Orionov kabl bio i najbolji, 2x3mm butterfly, zilav a opet nije mnogo glomazan. Ovaj ko dlaka je malo pipav ako ima deo gde se savija il ije izlozen slucajnom dodiru...

Splajsuju tako da do stana dovuku ISP2 uz postojeci ISP1 kabl i onda u stanu samo secnu kabl i presplajsuju sa ISP1 na ISP2 da ne bi menjao celu instalaciju.

Ali mozes da iskoristis vlakno koje ti je vec izvuceno po stanu da ne izvlacis novo u paraleli i busis za novi ZOK. Meni je onaj Orionov kabl bio i najbolji, 2x3mm butterfly, zilav a opet nije mnogo glomazan. Ovaj ko dlaka je malo pipav ako ima deo gde se savija il ije izlozen slucajnom dodiru...
Kako je moguće da kabl od bandere do rutera dođe bez savijanja ?
Meni su koaksijalni kablovi uvek išli preko krova, izbušena rupa na plafonu u samom ćošku sobe i onda dole do TV-a.
Ne razumem ovaj boldovani deo, šta to tačno znači ?

Opticki (FTTH) kabl ima radijus savijanja i obicno je 10-20x njegov precnik. Mehanicki trpi i jace savijanje, ali je to propisano da laser ne bi "iskliznuo" iz kabla, prosto prestane da putuje signal kako treba.
E sad kad ti po kuci razvlace instalaciju (imam istustva sa mts, Orionom i A1), mts i A1 koriste "nevidljiva" vlakna debela kao najlon za pecanje i providan i to zalepe onim topljenim lepkom ili se lepe plasticne kanalize (najvise lici na rajsferslus pa se utisne kabl u to - lako se vadi i vraca po potrebi). Ali je taj kabl prilicno nezan i gde god ima savijanja ili proboja obicno ga prvo upakuju u silikonsko crevce kao od infuzije da se ne bi ostetilo... Orionov kabl je bio drugaciji, beli kao malo uzi ali deblji telefonski kabl, izgleda kao "8" u preseku. Dosta je robustniji i ne trebaju mu posebne vodjice i moras da zapnes kao konj da bi ga slucajno ostetio, a onaj kao najlon se relativno lako moze ostetiti...

Ovo NISU kablovi za od bandere do kuce, tu ide samonoseci fiber (ima jos dodatno sajlu), vec za "indoor" instalacije.
Samo vlakno unutar oba je bukvalno nesto deblje od dlake, ostatak je zastita u oba slucaja samo sto je na butterfly ima vise i robustnija je.

Druga stvar, koleginicin muz je npr odlican dekorater, on je to sve lepo sebi spakovao kuci ispod lajsni kroz kanalice i td, od spolja deluje da nema nijedan kabl nigde u stanu. Odlepio bi da mora sve ponovo da provlaci pa me je pitao jel moze da se iskoristi postojece. Moze, samo se splajsuje negde gde je pristupno i posle ne diras postojecu instalaciju u kuci. A mozes i paralelno 3 instalacije kao ja, pa posle da cupas 🙂

invisible
1780054041286.webp

butterfly
1780054067424.webp

Poslednja izmena:
A zašto bi ga uopšte splajsovao u stanu? Govorim za stanove u stambenim zgradana. Samo se splajsuje u ulazu i dalje koristi staro vlakno

Pa splajsujes do pec panela u stanu, a vlasnik posle salta sta mu treba. Mnogo dobra tehnicka prostorija moze da se spakuje u ostavu za usisivac/metlu/dasku za peglanje 🙂

A zašto bi ga uopšte splajsovao u stanu? Govorim za stanove u stambenim zgradana. Samo se splajsuje u ulazu i dalje koristi staro vlakno
Kod mene su splajsovali kraj kabla jer su menjali sam konektor, zeleni (stari) za plavi. A inače da, samo su secnuli iz prethodne kutije i ubacili u svoju.

Novi sam korisnik A1 optike, prešao sa Oriona/Mts-a pre par dana na 600/300 i sve je funkcionisalo dobro. Danas dođem s posla i vidim da mi je nestala 5Ghz mreža, a 2.5Ghz radi normalno. Restartovao sam ruter ali ništa nije pomoglo.

Neverovatno..... isti slucaj i kod mene.

Udji u ruter settings i pogledaj pod local network - WLAN - SSID Configuration....imas SSIDs samo za 5 GHz mrezu. Ako ti je posivelo, promeni SSID za 5GHZ i opet ce proraditi. Svakako nesto sto treba prijaviti A1 supportu.

Nazad
Vrh Dno