Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne kapiram razliku između 6ms i 10ms Ping. Ja koristim PC zakačen za mesh i klinac igra online igrice LoL a ja WOT bez ikakvih problema. Ajde sad kapiram nekome znači 2ms razlike kad vrši operaciju mozga daljinski pa ....

Može li kod A1 da se priđe ruteru i da se podešava port forward i protocol forward (znam da to ima smisla samo uz javnu adresu). Nakon Orion/Telekom fijaska, razmatram prelazak na A1 i statičku, ali to mi nešto znači samo ako mogu sav dolazni saobraćaj da preusmerim na svoj ruter.
Hvala.

Ja sam uzeo statičku i sve ide preko mog rutera.

Ne kapiram razliku između 6ms i 10ms Ping. Ja koristim PC zakačen za mesh i klinac igra online igrice LoL a ja WOT bez ikakvih problema. Ajde sad kapiram nekome znači 2ms razlike kad vrši operaciju mozga daljinski pa ....
Teško da 2ms razlike znači i kod operacije mozga

1776233976304.png
a što se tiče CGNAT, zabrinjava da sam imao kontakt do sada sa 5 osoba iz A1 vezano za optiku i niko ne razume šta je CGNAT 🙂. u fazi nuđenja, jasno pitao za CGNAT i da li se dobija javna IP adresa na ruteru i dobio sa dva mesta potvrdu da WAN port rutera dobija javnu IP adresu. juče momci instalirali i moša. pa me zovu iz tehničke podrške i ne razumeju oko čega se žalim 🙂 kaže gospođa, "pa da. imate dinamičku adresu. ako hoćete, možemo da vam aktiviramo statičku za 490 dinara"

Da li neko ima kontakt, ili moze da me kontaktira za pitanje oko optickog neta/tv-a ?

Naime brat treba da se useli u stan, tek je gotova zgrada pa je optika od telekoma tek i pustena, prica je da nece davati svoju optiku Yettelu i A1 na koriscenje prvih 6 meseci, vrv zbog kupljenja inicijalnih klijenata u toj zgradi koja je tek pustena za useljenje pre nedelju dana, pa nas zanima da proverimo da li je ta prica istina ili rekla kazala.

On hoce da uzme A1 net i tv, nece telekom, pa nam je zato bitno.

Kod mene je bilo odmah, odnosno čim je 1 stan uzeo optiku kod mts moglo je i yettel i a1.

Da li neko ima kontakt, ili moze da me kontaktira za pitanje oko optickog neta/tv-a ?

Naime brat treba da se useli u stan, tek je gotova zgrada pa je optika od telekoma tek i pustena, prica je da nece davati svoju optiku Yettelu i A1 na koriscenje prvih 6 meseci, vrv zbog kupljenja inicijalnih klijenata u toj zgradi koja je tek pustena za useljenje pre nedelju dana, pa nas zanima da proverimo da li je ta prica istina ili rekla kazala.

On hoce da uzme A1 net i tv, nece telekom, pa nam je zato bitno.
obzirom da sam iz oblasti građevine, mogu da ti dam jedan ugao... video sam na x projekata da se kompletni radovi strukturne mreže prepuste provajderu - investitor Telekomu, u zamenu za ovu ekskluzivu, prepusti kako opremanje telekom sobe, vertikalnog optičkog razvoda, tako i instalaciju u stanovima zaključno do utičnica. ovih 6 meseci definitivno ne izgleda nerealno. to je jedan od načina kako investitori sjeb***ju krajnje kupce. Ispravan put bi bio da investitor finansira i napravi koncentraciju zgrade sa optičkim patch panelom, provede optiku do ZOK u stanu i uradi strukturnu mrežu u stanu. tada može da dođe koji hoće provajder do podruma zgrade i biraš koga ti hoćeš. za par hiljada evra dodatnog profita, naguze kupce koji se nađu pred svršenim činom. ovaj drugi scenario upravo izvodimo u zgradi u kojoj smo nadzor a npr. za BWF, gde god sam bio uključen, Telekom je dobijao ovaj deo posla. primarna krivica nije na Telekomu nego na investitoru i našem tržištu koje to dozvoljava tj. Ratelu koji to ne želi da reguliše

A da li ima neko pozdan kontakt ili nacin da sazna kada bi pustili optiku iz A1 tu?

razvoj situacijue kod mene... tražio aktivaciju fiksne IP i kaboooom! sve prslo i od juče popodne nemam internet. nekoliko poziva tehničkoj službi i ćorak.

proradilo konačno!
sad da ne bude kako samo kukam, ne pamtim da je neko pristao na bridžovanje ONTa. Od rahmetli BEOGRIDA i čupanja PPPoE kredencijala iz njihovog rutera, svi se sablažnjivali na ideju da mi ustupe parametre da konekciju iniciram sa mog rutera

Još par dana pa će proći mesec dana od prelaska sa mts na A1. Nije bilo nikakvog prekida interneta. ✅

proradio i bridge na ONT-u.
ako neko krene ovim putem, evo par iskustava, možda nekome zatreba.
1) prvi put u životu me zeza "Detect internet" na Mikrotiku pošto opipava internet i na ether1 interfejsu, povuče automatski DHCP na njemu (inače je onemogućen) i ubaci ubaci dodatnu default rutu pa onda dve default rute zezaju saobraćaj. -> isključiti
2) bez fasttrack omogućenog, nema punog protoka. meni išao CPU na 90% (RB750Gr3)i protok zakucavao na ~300Mbps (hvala CHATGPT-ju)

Nazad
Vrh Dno