Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mali info iz bisveg mi kraja.
Beograd/ Zvezdara/ naselje Konjarnik/ ispod poste 11050,
vrse ukopavanje optike i nude opciju uvodjenja kablova u zgrade.
Negde kopaju a negde koriste postojece sahtove za ptt, verovatno u saradnji sa postom.
Kablove provlace kroz zastitne buzire/creva od 2-3 cola.
Jos nema okolnih ulica u listi dostupnih, niti info o paketima ali rade na sirenju mreze.

Ja sam opet da kazem zadovoljan o juce od kada je uveden sa A1. Posle SBB koji je poceo da se raspada kod mene u kraju zadnjih godina ovo je 10 svetlosnih godina ispred , osim mozda Tv ap[likacije ali ni EON nije bio savrsen kad je pocinjao.

95.86.4._ (_.dynamic.a1.rs)
12.03.2026 19:31
on 1 thread:598,03 Mbit/s (74,75 MB/s | 598 025,49 kbit/s)
on more threads (threads: 15):609,49 Mbit/s (76,19 MB/s | 609 490,00 kbit/s)
on 1 thread:281,37 Mbit/s (35,17 MB/s | 281 369,82 kbit/s)
on more threads (threads: 8):282,25 Mbit/s (35,28 MB/s | 282 253,08 kbit/s)
avg:6.6ms
median:7ms
min:6ms
max:7ms
Download in:MP3 for 0,1 sec | CD for 9,2 sec | DVD for 1,0 min
Nisu oni baš novi sa TV uslugom u drugim državama Xplore TV postoji manje više koliko i EON čak i kod nas nude Xplore TV uslugu 3 godine. Tako da ne bi trebalo da imaju toliko tih problemčića imali su vremena da to upeglaju.Jedino što je sad početakom pružanjem a1 optičkog interneta i Xplore TV počeo i kod nas masovnije da se koristi.

Jesu ovo podigli cene? Sad sam uzeo novi stan pa planiram kroz 2 meseca da se uselim i uzmem a1 internet i kablovsku, pre nekih mesec dana sam gledao i najskuplji paket je bio 3600, sada kolko vidim je 5000 i kao popust na 4500 2 godine, da li ima neka fora da se zovu da se dobije neka pogodnost ili je to to sada?

Jesu ovo podigli cene? Sad sam uzeo novi stan pa planiram kroz 2 meseca da se uselim i uzmem a1 internet i kablovsku, pre nekih mesec dana sam gledao i najskuplji paket je bio 3600, sada kolko vidim je 5000 i kao popust na 4500 2 godine, da li ima neka fora da se zovu da se dobije neka pogodnost ili je to to sada?
Da, poskupeli su. A fora je kao i do sada, pogodnosti idu putem agenta

Obavestili su nas o održavanju sinoć, jutros ustajem vidim ne radi mi 5Ghz net.

Logovao se na ruter, vidim zatamnjena mi podešavanja za 5Ghz SSID, a generalno je ta frekvencija "on" u WLAN.

Imao sam različite nazive pristupnih tačaka za 2.4ghz i za 5ghz.

Sada kao da su nešto uradili da zakucaju da naziv za sve pristupne tačke bude isti, ali to nije promenilo činjenicu da su mi uređaji koji su koristili 5ghz SSID naprasno ostali bez neta.

I glavno pitanje je da li su ovo namerno uradili da objedine nazive pristupnih tačaka na ruteru, ili šta.

Podršku zvao, izbacuje mi poziv automatski posle par signala da zvoni.

Da li se desilo još nekome?

Evo me na A1 Vikend net ruteru, nemam naravno nikakav problem sa pristupom poslovnom portalu, jer sam dobio potpuno drugi IP opseg. Dakle, problem je njihov javni opseg 188.xxx, jerbo mi statiku još nisu uključili posle 5 dana od zahteva, tako da ću opet da ih ganjam.
A juče sam namerno ostavio otvoren sajt da se vrti i otvara i na kraju dobio grešku 422, posle nekih 8 minuta.
Mozda malo shot-in-the-dark konstatacija, ali probaj da se ulogujes (pretpostavljam da imas onaj njihov ZTE) sa user nalogom i podesis Internet -> Security -> Firewall Level na low cisto da vidis ima li nekih promena. Ja sam to odmah tako podesio kad su mi doneli opremu i evo nikad nikakv problem, isto CGNAT. Pozeljno router reboot posle promene.

Poslednja izmena:
Obavestili su nas o održavanju sinoć, jutros ustajem vidim ne radi mi 5Ghz net.

Logovao se na ruter, vidim zatamnjena mi podešavanja za 5Ghz SSID, a generalno je ta frekvencija "on" u WLAN.

Imao sam različite nazive pristupnih tačaka za 2.4ghz i za 5ghz.

Sada kao da su nešto uradili da zakucaju da naziv za sve pristupne tačke bude isti, ali to nije promenilo činjenicu da su mi uređaji koji su koristili 5ghz SSID naprasno ostali bez neta.

I glavno pitanje je da li su ovo namerno uradili da objedine nazive pristupnih tačaka na ruteru, ili šta.

Podršku zvao, izbacuje mi poziv automatski posle par signala da zvoni.

Da li se desilo još nekome?
Isto kod mene, samo sto ja drzim iskljuceno 2.4GHz pa uopste nisam imao WiFi, probaj da iskljucis "bandsteering" tako sam povratio 5GHz

Opera Snapshot_2026-03-13_142718_192.168.100.1.png

Od prvog dana, kad je band steering uključen, nije bilo moguće odvojiti mreže. Zato sam ga ja odmah isključio, jer ne može ruter da bude pametniji od mene i da određuje šta će da ide na 2.4 a šta na 5. O tome još uvek odlučujem isključivo ja. Imam uređaje koji idu na jedno, i one koji idu na drugo i tako je bilo oduvek.

Zato je za mene bridge mod "must have". Za mene ne postoje provajderi kod kojih je nemoguć bridge mod i javna (statička ili dinamička) adresa. Takvi, koji to ultimativno ograničavaju, me ne interesuju, ma kakve cene i akcije imali.
A svojom kućnom internet mrežom upravljam u potpunosti ja, preko svog rutera i svog mesh sistema. Provajder sa tim ne treba da ima nikakve veze, niti to očekujem od njega.

Da li moze da se gleda EON smart ako se koristi A1 optika?

А шта је теби @shamanNS смешно? Прилично си некултуран, да не кажем неку другу реч...

@mlax37

Хвала на објашњењу, а чему служи онда ЕОН ван мреже?

@shamanNS

Твоје подсмевање другим људима на сваком делу овог форума прилично је често и говори о теби и твом комплексу више вредности...али добро то је твој проблем...

@mlax37

Хвала још једном на одговору.

Како може? Може ЕОН ван мреже, нема логике да може "обичан" ЕОН или ја негде дебело грешим?
SBB je udarao geo block na IP adresama i tako onemogućavao da se gleda EON van SBB mreže osim ako se ne kupi OTT verzija, e sad, nekima i dalje radi geo block na IP Adresama ali A1 je nov provajder i kako se pojavio sa optikom tako je SBB prodat i prestali su da šire geo block, pa sada postoji opcija da ako neko ima SBB kablovsku "pozajmi" svoj EON nalog za smart tv ili mob i radiće bez problema. OTT varijanta im je ostala kao plaćena usluga isto

SBB je udarao geo block na IP adresama i tako onemogućavao da se gleda EON van SBB mreže osim ako se ne kupi OTT verzija, e sad, nekima i dalje radi geo block na IP Adresama ali A1 je nov provajder i kako se pojavio sa optikom tako je SBB prodat i prestali su da šire geo block, pa sada postoji opcija da ako neko ima SBB kablovsku "pozajmi" svoj EON nalog za smart tv ili mob i radiće bez problema. OTT varijanta im je ostala kao plaćena usluga isto
Ukinut je blok svim IP adresama, nema ga više ni kod koga iz Srbije, nema veze to što je A1 novi provajder

Blokiranje je nestalno zajedno sa sport klubom 🙂

Bili danas momci da pirklmuče optiku, zvao odmah za aktivaciju statičke adrese i bridge mode da mi uključe. Sve završeno.

Može li se uopšte koristiti custom dns na A1 optici?

Posle 15 godina danas prestala saradnja sa SBB-om i stigao A1.Uzeo internet paket 600/300 i bas lepo radi.Skinuo 100GB za pola sata,jedino sto nisam dobio 6 meseci Netflix-a ili ja ne znam da nadjem.

Posle 15 godina danas prestala saradnja sa SBB-om i stigao A1.Uzeo internet paket 600/300 i bas lepo radi.Skinuo 100GB za pola sata,jedino sto nisam dobio 6 meseci Netflix-a ili ja ne znam da nadjem.
Moraš to sam da aktiviraš preko mob app ili preko sajta Moj A1, ideš preko svojih kredencijala naravno i samo pratiš uputstva i u vezi Netflixa i u vezi HBO MAX. Ako se ne snađeš onda pravac poslovnica ali prilično je lako aktivirati pomenute striming servise.

Nazad
Vrh Dno