Šta je novo?

A1 optički internet

Iz mog iskustva kod SBB i kod MTS, restart rutera mi je uvek davao novu javnu IP.
Nerviralo me je da je to cak radilo kad nesto podesavam na ruteru pa kliknem apply.
Nisam bio iza CGNATA ni kod jednog providera.

Kod SBB-a običan restart rutera iz web ui rutera ( = ne sa MojSBB / Eon Connect i čega već sve) bar deceniju u nazad ne menja javnu IP adresu.
U prošlosti dok su delili samo modeme IP adresa se vezivala za MAC kompa / uređaja / mrežne kartice na koju se poveže taj kablovski modem pa se IP adresa menjala promenom / spoofing MAC adrese na mrežnoj kartici.

Kod MTS da, i za DSL i za optiku (za korisnike koji nisu na CG-NAT naravno) svaki prekid PPPoE konekcije izaziva promenu javne IP adrese.

A ja sam na Orion imao oko 3.5 godine istu "dinamičku" javnu IP adresu, sve dok nisam imao prekid usluge u trajanju 48h sata ( = verovatno istekao DHCP lease i posle dodeljena "moja" adresa drugom korisniku).

Koje su ti ovo cene?
Ja sam potpisao kao na sajtu 24m 3.499din/m uz e racun Net 600 Duo plus.

Edit:
Aha sad vidim to je samo Net.

Da li ZTE ZXHN H3601P home gateway, koji daje A1, ima opciju Guest WiFi network?
Ne vidim u opcijama...

Jel A1 koristi i Telekomovu optiku do korisnika ili rade samo preko svoje?

Koristi obe.

Rano jutros su došli instalateri momci, zahtev je bio podnet 15. oktobra ali zbog velikog broja zahteva nisu mogli da dođu ranije tako da je ovo bio prvi datum koji je odgovarao i meni i njima. Sproveli su optičko vlakno iz MTS razvodne kutije na spratu do stana, dogovorili smo se kako je najbolje i najlakše i cela instalacija je brzo završena. Internet ovih par sati radi bez problema, Duo 300/150 sam dobio 9 meseci po dinar i 3000 do kraja ugovorne obaveze. Nakon isteka ugovora cena će biti 3500 ali budimo realni, za dve godine ko zna možda puste euro da ode na 250 dinara. 😁 Uglavnom sad me čeka čačkanje po boxu i da provalim kako da postavim Projectivy kao default launcher obzirom da su mi developer options zaključani na ZTE-u.
Hvala svima na deljenju svojih iskustava pošto mislim da će ovo ispasti sasvim korektna priča.

Capture.PNG

Zato sto sam sa njim dogovorio ceo prelazak ukljucujuci i Staticku IP, koja nije isporucena a stoji u ugovoru.
Takodje ce da mi se raspita za PPPoE pristupne podatke. Win Win ;)
Jel ovo za PPPoE pristupne podatke mora da se naglasi prilikom potpisivanja ugovora ili je moguće i naknadno izboksovati ?

Ističe mi ugovor početkom decembra pa bih prešao iz Yettel-a u A1 (pretpostavljam da koriste istu optiku) ali bih voleo da mi daju PPPoE podatke jer mi je u planu sredinom sledeće godine da se igram sa OPNsense-om. Svakako bih uzeo statičku ip adresu.

Jel ovo za PPPoE pristupne podatke mora da se naglasi prilikom potpisivanja ugovora ili je moguće i naknadno izboksovati ?

Ističe mi ugovor početkom decembra pa bih prešao iz Yettel-a u A1 (pretpostavljam da koriste istu optiku) ali bih voleo da mi daju PPPoE podatke jer mi je u planu sredinom sledeće godine da se igram sa OPNsense-om. Svakako bih uzeo statičku ip adresu.
Moras da trazis posle instalacije i postavljanja staticke IP.

ako imam mts opticki internet fiksni tel i tv koji istice sledeceg meseca
da li trebam da zadrzim fiksni tel ili mogu sve da odjavim i u a1 uzmem samo internet i tv

@gogiii ako ti je fiksni broj bitan, samo napomeni prilikom BOX raskida da se fiksni broj oslobodi za prenos u drugu mrežu, dok se TV i internet gase skroz.
Ako nije bitan, onda im kažeš da ga ugase zajedno sa TV i internetom.

Nisam nigde pronašao informaciju da li A1 smartbox-vi utiču na broj uređaja na kojima je moguće gledati Xplore TV (gledaj na 5 uređaja, a istovremeno čak na 3)
Da li je ovih 3 od 5 nezavisno od broja A1 smartbox-ova? (1 u Duo i 2 u DuoPlus)

Pozdrav , moze li neko ko koristi A1 optiku da mi kaze koji tip optickog konektora koriste, ovaj koji se ukljucuje u ruter - zeleni APC ili plavi UPC? Hvala

Zeleni APC konektor je kod mene, a što se tiče pitanja o broju uređaja - A1 box ulazi u 5 koji mogu da se registruju. Očigledno nije kao kod Eona gde smo mogli da registrujemo do 5 plus jedan smart tv.

I kod mene zeleni, bukvalno su iscupali iz MTS rutera i uboli u ZTE.

Ide preko 600 tako da bih rekao da nije :)

@Dapix pozvao sam ih jos jednom i proveravali su jer nisu mogli odmah da mi daju odgovor i nakon par sati su me pozvali i rekli su mi da se menja javna IP adresa nakon svakog restarta rutera. Sad, kako je to moguce, ne znam. I kazu mi da nisu iza CGNAT-a.

Navodno još sutra traje akcija 12 meseci dinar +12 puna cena, pa ako je neko zainteresovan da uvede da zna.

@Dapix pozvao sam ih jos jednom i proveravali su jer nisu mogli odmah da mi daju odgovor i nakon par sati su me pozvali i rekli su mi da se menja javna IP adresa nakon svakog restarta rutera. Sad, kako je to moguce, ne znam. I kazu mi da nisu iza CGNAT-a.
To lako možeš da proveriš i da rešiš misteriju tako što ćeš ući u ONT i videti koju IP adresu dobija na WAN priključku.

Zašto se ovde ne priča da se u poslovnicama dobija 15 /18 meseci po dinar za optički net 😁

U A1 nikad nije postojalo 18 meseci besplatno. 15 meseci su vaučeri koje radnici dobijaju za sebe da aktiviraju ili daju kome oni žele

Ako se uvede samo internet A1 za pristup video nadzoru zgrade koji želim da delim stanirima, da li može bez statičke IP ili je bitna statička u tom slučaju da se uzme? Deli se preko koda aplikacije pristup kamerama, svako isntalira app i dobije kod koji skenira i dobije pristup.

Ako se uvede samo internet A1 za pristup video nadzoru zgrade koji želim da delim stanirima, da li može bez statičke IP ili je bitna statička u tom slučaju da se uzme? Deli se preko koda aplikacije pristup kamerama, svako isntalira app i dobije kod koji skenira i dobije pristup.
Nije neophodna statička adresa, a način delenja pristupa zavisi od aplikacije koja se koristi.

Vrh Dno