Šta je novo?

A1 optički internet

Ja sam na Ceraku, ističe mi Telekom optika i ozbiljno razmišljam o prelasku na A1, kažu ima tehničkih mogućnosti. Sad da li preko Telekomove optike ili drugačije ne znam.

Jel zna neko sta, tj. kakve popuste nude promoteri u BG za optiku i da li mogu da se povezu na vec instaliranu telekomovu optiku u stanu, da ne bi busili opet bez veze?

Za Net 300 daju 6 meseci a za Net 600 12 meseci po dinar, tj izađe na isto na 2 godine pa je bolje uzeti jači paket. Meni je telekom izbušio na ulazu rupetinu tako da može miš da uđe a kamoli dodatni kabal 😁

A1 koristi posebne OLT uređaje
A1 koristi posebna vlakna*
A1 koristi posebne splitere

* A1 na nekim lokacijama ima OLT uređaje na lokacijama Telekoma, koristi trase (fizička vlakna) Telekoma Srbije do lokacije korisnika.
A1 ima lokacije gde idu skroz kroz njihovu infrastrukturu.

A1 ne koristi bitstream pristup (VLAN) u Telekomovoj mreži (kao što radi YuNet i Yettel).

A1 koristi fizička vlakna iznajmljena od Telekoma, tako da je usluga dostupna i gde nisu sami kopali, ali da je sve ostalo njihovo tako da nije dostupna na celoj telekomovoj mreži. Takođe to znači da A1 može da ponudi i 10Gbps ako hoće, ali da sa druge strane instalacija nije samo "isključi telekomov ONT, uključi A1" (u stanu jeste, ali u zgradi je potrebno fizički pre-povezati vlakna).

Hvala ljudi.

Nisam bas naveo sve cinjenice za ono sto sam pitao oko kablova. Ja imam Targo u zgradi, ali nikada nisam uveo, pa sam zato pitao da li mogu da iskoriste mts kabl koji ide od podruma do stana, ali u svakom slucaju mogu da provuku kroz iste kanalice i istu rupu ako budu hteli da uvedu svoje.

Za Net 300 daju 6 meseci a za Net 600 12 meseci po dinar, tj izađe na isto na 2 godine pa je bolje uzeti jači paket. Meni je telekom izbušio na ulazu rupetinu tako da može miš da uđe a kamoli dodatni kabal 😁
Jel znas mozda da li daju 12 meseci na paket net300+tv?

Poslednja izmena:
Daju 12 meseci za nove korisnike, nema veze koji paket, info od jutros. Kod mene bi išli preko MTS optike, potvrđeno da imam uslove na lokaciji, Crveni Krst - granica Vračara i Zvezdare. Kome treba telefon izvora informacije (akvizitera), pišite mi na PM.

Da li je neko probao njihov optički internet? Vredi li uzimati?

Baš tako. Jedino sam na ovom forumu čuo da negde postoji ali i dalje niko da prijavi da ga je uveo. Sve kao govore može na Zvezdari, na Vračaru itd. ali niko da se javi da ga je uveo i prenese utiske.
Kao mitsko biće! Kruže glasine da postoji ali ga niko nije video

Malo ko ga je uveo jer smo svi već pod ugovornim obavezama kod drugih, ali dobro je znati da postoji i ta varijanta pa makar njena jedina svrha bila cenkanje sa konkurentima.

Daju 12 meseci za nove korisnike, nema veze koji paket, info od jutros. Kod mene bi išli preko MTS optike, potvrđeno da imam uslove na lokaciji, Crveni Krst - granica Vračara i Zvezdare. Kome treba telefon izvora informacije (akvizitera), pišite mi na PM.
jel se i za tu varijantu trazi IDP broj ili kako fukconise ?:)

jel se i za tu varijantu trazi IDP broj ili kako fukconise ?:)
Nemam pojma, ja sam samo bio radoznao u vezi mogućnosti u mojoj zgradi. A inače nikad dosad nisam ni tražio IDP broj pri promenama provajdera, uvek sam se kompletno razduživao s opremom i posle dan, dva ponovo zaduživao kao "novi" korisnik, tih dan-dva mi nikad nije bio problem da premostim sa mobilnim netom.

Malo ko ga je uveo jer smo svi već pod ugovornim obavezama kod drugih, ali dobro je znati da postoji i ta varijanta pa makar njena jedina svrha bila cenkanje sa konkurentima.
Kad je yettel uveo ovu uslugu u roku od par meseci je mnogo članova foruma prijavilo da je uvelo uslugu. Sada, posle mnogo vremena niko sa A1. Počinjem da sumnjam da usluga uopšte postoji.
Šalim se naravno, verovatno je do toga što su dostupni na zanemarljivo malom broju lokacija

Imate na https://a1.rs/privatni/internet/opticki-internet proveru dostupnosti po adresi, pa možete da vidite da li je dostupno (možete da unesete bilo koje ime i bilo koji telefon, npr 0609876543 ako nećete da vas zovu). Za moju adresu u Žarkovu kaže da nema još ali da će biti. Inače imam mts optiku na adresi.

• Like
Reagovanja: uji
Yettel-u je mts natprovajder, a A1 nije i to je suštinska razlika. Zato grade svoje vodove, da bi se, u slučaju proširenja njihove infrastrukture, jednostavno priključili na nju i tu je stvar više nego jasna. Pitanje je i šta se dešava sa onima gde je Targo bio, da li samo na određenim mestima ili mogu svuda da uvedu optiku. Na primer, Targo je bio pokriven u Bulevaru Zorana Đinđića kod uprave carine, a paralelno u Bulevaru Arsenija Čarnojevića od stajališta 65 prema studenjaku u bloku 34 kod Arome nije bilo njihove optike, itd.

Ja sam na Ceraku, ističe mi Telekom optika i ozbiljno razmišljam o prelasku na A1, kažu ima tehničkih mogućnosti. Sad da li preko Telekomove optike ili drugačije ne znam.
Zvao sam ih sad da pitam za mogućnost optike u novom stanu (Rakovička strana ulice Kneza Višeslava brojevi 49,51, 51D, 51F) i kažu da nema mogućnosti.

Ako je istina da ne koriste MTS-ovu infrastrukturu onda ovde kod mene neće da im iznajme. Investitor je tokom izgradnje razvukao optiku sa MTS-om i SBB-om i njih su reklamirali kroz ponudu stanova.

Meni još nisu odgovorili na zahtev podnet u januaru gde sam ostavio svoju adresu i podatke. Vrlo ažurno 😂

Meni još nisu odgovorili na zahtev podnet u januaru gde sam ostavio svoju adresu i podatke. Vrlo ažurno 😂
meni danas komsinica rekla koja je u Surcinu bice cela Srbija do kraja godine gotova haha

Јутрос су у згради код мене увели А1 оптику.
Тако да сада у згради имамо:

• СББ (коаксијални)
  • МТС (оптика)
  • Орион (оптика)
  • А1 (оптика)

Уз то, поред зграде пролази и НетНет оптика, један комшија je увео њихов интернет,
нису у згради али су му пустили кабал до терасе директно са бандере. Тако да и њих могу да сврстам
међу доступне провајдере.

Ниш, Радних Бригада, код војне болнице.

Ево и пар слика, добро су урадили посао, и они и мтс, све спровели како треба,
док је Орион своје каблове стављао у пластичне каналице које су лепили за зид, тако да су неке већ отпадале,
или су се отварали поклопци, а користе СББ-ове рупе за спровођене каблова између спратова.

8ghZxVQ
CMo3iYn.jpeg

VthwLVF.jpeg

Znaci def A1 svoju optiku razvlaci ne koristi Mts infrastrukturu.

A1 koristi neosvetljena vlakna u mts optičkim kablovima.
A1 ne koristi bitstream pristup kroz mts optiku.

Vrh Dno