Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ma unesi Google pa probaj. 8.8.8.8 i 8.8.4.4

Neznam sta pokusavate, ali meni ni mobilna aplikacija A1 ni XploreTV ne rade ako nisu njihovi budjavi DNS serveri.
Podesim ja na ruteru mom uredjaje koji koriste te servere, ali teska glupost.

Onda neka proba iskljuciti private relay ako moraju biti A1 dns.

Jel znaš možda kako to mogu da rešim/testiram? Da li ima smisla da na iPhone-u ručno stavim neki drugi DNS, pa da proverim da li će tada iCloud slike normalno učitavati? Ako nije do DNS-a, šta bi još moglo da bude uzrok

Sad sa gledao stavili su ZTE h3601p, LAN-om sam povezao na njega TV i konzolu od klinca dok se ostalo kaci WiFi-jem
Promeni samo dns na telefonu i isprobaj. Na ruteru ostavi njihov zbog tv. Kod mene je ad guard na telefonu, ne mogu da pristupim a1 portalu ali ostaloo sve radi, nemam iphone pa ne mogu da ti kažem za i cloud.

Izvrteo sam nekoliko DNS na nivou mreže, ali problemi koje sam ranije prijavio ovde u temi, za koje je rečeno da je upravo to rešenje, su ostali isti.

Tako da nije (samo) do DNS servera.

Sad sa gledao stavili su ZTE h3601p, LAN-om sam povezao na njega TV i konzolu od klinca dok se ostalo kaci WiFi-jem
h3601p je samo ethernet ruter/AP, zar ne? On nema GPON port? To je uredjaj koga hocu da preskocim i koristim sopstveni ekvivalent. Treba mi ONT u bridge modu.

Po tome sto kazete da TV na boxu ne radi ako se ne postavi njihov DNS, mogu da naslutim da su internet i IPTV u istom VLAN-u, ali proveravam jos... @rovello @poglavicas vi valjda razumete sta pitam? 🙂

Izvrteo sam nekoliko DNS na nivou mreže, ali problemi koje sam ranije prijavio ovde u temi, za koje je rečeno da je upravo to rešenje, su ostali isti.
A gde ti, beše, imaš problem? Na nekom pregledaču? Radi li kako treba uz VPN? Ako da, onda probaj da na nivou pregledača isključiš QUIC protokol, pisali smo i o tome.

Po tome sto kazete da TV na boxu ne radi ako se ne postavi njihov DNS, mogu da naslutim da su internet i IPTV u istom VLAN-u, ali proveravam jos...
A1 ne koristi IPTV, u pitanju je strogo OTT usluga, pa ti to ništa ne govori o konfiguraciji, ali te u tom slučaju ona valjda i ne zanima. Sve, dakle, ide preko otvorenog interneta.

@rovello @poglavicas vi valjda razumete sta pitam? 🙂
Eto, rekoh već da je OTT, a za drugo mogu da ti kažem da daju Huawei ONT odvojeno tamo gde se usluga pruža preko MTS-ove optike istog tipa. Ovde možeš videti kako to izgleda. Ipak, čini mi se da je pisano da se ni u tom scenariju ne može preskočiti njihov ruter. Dosta se svakako pisalo, probaj sa pretragom reči bridge u ovoj temi i slično.

A gde ti, beše, imaš problem? Na nekom pregledaču? Radi li kako treba uz VPN? Ako da, onda probaj da na nivou pregledača isključiš QUIC protokol, pisali smo i o tome.
Ne samo pregledači, već i u nekim aplikacijama, najčešće Aliekspres. Sporo, segmentno učitavanje trenutnog ekrana, spori odziv.

Ne znam ima li konkretnog rešenja za AE, ali svakako ostaje sugestija da probaš sa VPN-om, čisto da se utvrdi da li je stvarno do konekcije, iako skoro sigurno jeste. Za pregledač definitivno treba da probaš sa gašenjem QUIC protokola. Usput probaj da otvoriš sajt Alta banke, budući da smo njega odavno označili kao problematičan. Bez QUIC-a radi kao podmazan, dok se sa njim vuče, nezavisno od DNS-a (nije do toga, kako si i sam rekao u prethodnoj poruci), osim sa VPN-om (tada sve radi kako treba, otud i moja sugestija).

Ne znam ima li konkretnog rešenja za AE, ali svakako ostaje sugestija da probaš sa VPN-om, čisto da se utvrdi da li je stvarno do konekcije, iako skoro sigurno jeste. Za pregledač definitivno treba da probaš sa gašenjem QUIC protokola. Usput probaj da otvoriš sajt Alta banke, budući da smo njega odavno označili kao problematičan. Bez QUIC-a radi kao podmazan, dok se sa njim vuče, nezavisno od DNS-a (nije do toga, kako si i sam rekao u prethodnoj poruci), osim sa VPN-om (tada sve radi kako treba, otud i moja sugestija).
Stvarno ne želim da koristim VPN kako bi mi "obične" stvari radile kako se očekuje da rade.
Prijavio sam problem koji postoji na A1 infrastrukturi, kako bi drugi (potencijalni) korisnici videli iskustvo.

Nemam posebno, uočljivo usporenje sa A*** bandom na Firefox. QUIC je uključen.
Hromi hramlje, ne otvara sa uključenim QUIC, tako da ima još nešto u toj priči.

Stvarno ne želim da koristim VPN kako bi mi "obične" stvari radile kako se očekuje da rade.
To ne sporim, ali ako želiš da dijagnostifikuješ tačan problem, onda probaš. U tome je suština sugestije, samo da utvrdiš gde koči, a na tebi je šta ćeš dalje sa tim saznanjem.

tako da ima još nešto u toj priči.
Različite su implementacije, pa je različito i ponašanje, ali i kod mene je Firefox pouzdaniji. Ipak, nekad i on zastane. Kod mene zapravo sa uključenim QUIC-om nijedan pregledač ne garantuje ispravan rad, samo postoji razlika koliko je na kom loše. Dve su opcije da sve radi kako treba: isključen QUIC ili VPN (npr. lagano ugrađeni u Vivaldiju). Treću nisam našao, pa je verovatno isto kod tebe.

To ne sporim, ali ako želiš da dijagnostifikuješ tačan problem, onda probaš. U tome je suština sugestije, samo da utvrdiš gde koči, a na tebi je šta ćeš dalje sa tim saznanjem.
Prvo, zahvaljujem na savetima, stvarno.
No, ja želim da mi radi internet veza jednako kako je radila na: SBB, MTS, Yettel, Supernova, Radijus-vektor,... bez da moram da se dodatno cimam.

Ne želimo li svi to isto?

Različite su implementacije, pa je različito i ponašanje, ali i kod mene je Firefox pouzdaniji. Ipak, nekad i on zastane. Kod mene zapravo sa uključenim QUIC-om nijedan pregledač ne garantuje ispravan rad, samo postoji razlika koliko je na kom loše. Dve su opcije da sve radi kako treba: isključen QUIC ili VPN (npr. lagano ugrađeni u Vivaldiju). Treću nisam našao, pa je verovatno isto kod tebe.
Pokaza se da a*** banda sajt + QUIC test nema poentu u ovoj temi. Nije do internet konekcije i provajdera.

Ne želimo li svi to isto?
Rekoh već da ne sporim to i da je glavna ideja bila da se dijagnostifikuje problem. U krajnjem slučaju, najbolje bi bilo da im pišeš ovim povodom. Što više informacija imaš, to su veće šanse da će možda to i moći da poprave. Ja bih im sigurno pisao da imam većih problema, ali primetio sam ih isključivo na linkovanom sajtu, koji mi u suštini i ne treba.

Nije do internet konekcije i provajdera.
Kako nije. Okej, neki pregledači se bolje nose sa tim problemom, tj. uspevaju sami da ga ispeglaju, ali ne bi trebalo da ga uopšte bude. Pritom ga ima samo na A1 optici, tako da je koren skoro sigurno u nekoj njihovoj konfiguraciji. Znači bez QUIC-a sve radi kao podmazano, ništa se ne vuče, dok je sa njim šareno, kako se koji pregledač snađe, i to strogo u A1 mreži.

Jel ‘dijagnostifikovanje’ neki special termin za dijagnostiku rada mreznih sistema? 🙃

Nazad
Vrh Dno