Šta je novo?

[A1] Kucni net

Piše i ovo, pa svi vise na telefonima, ne skidaju se, 24h/7/365, pa nikome nije isključeno. To je samo ostavljena mogućnost u slučaju preke potrebe, da se može to sprovesti, a ne da je obavezno i da će biti. Pa nisu ljudi uzeli internet da bi komšija rekao "vidi ima internet" već hoće da koristi. Ko koliko koristi njegova volja. Nemaju svi mogućnost za optike itd. Niko nije uzeo net da bi čitao novine na internetu. Gigabajti na kompjuteru lete morate toga biti svesni. Nije im u koristi da izgube pretplatnike.

Prilozi

• 1000038674.jpg
    1000038674.jpg
    200 KB · Pregleda: 132
Vrlo je zanimljivo kako su se "podelili". A1 pruža pakete sa ograničenom brzinom i neograničenim protokom, a Yettel i mts neograničenu brzinu sa ograničenim protokom. Iz tog razloga, ako važe ovi limiti A1, malo je kiselo grožđe. Jer onda je u nekim paketima i ograničena brzina i protok.

1. Provajder moze da promeni samo nove pakete, a da stari ostani stari. Kad promeni uslove starog paketa onda nastaje osnov za jednostrani raskid ugovor bez troskova, a u suprotnom ne postoji osnov za raskid.
2. Kad provajder "zadrzava pravo" na nesto onda provajder ima tendenciju da to pravo i primeni.

Tarifni paketi 5G KućniNet Basic, 5G KućniNet, 5G Kućni Net Plus (2025) koji su važili od 02.12.2025. godine neće biti dostupni za aktivaciju od 02.03.2026.

Tarifni paketi 5G KućniNet Basic, 5G KućniNet i 5G KućniNet Plus(2026) dostupni su za aktivaciju od 02.03.2026.
Prema tome, izvesno je da se FUP odnosi na sve ugovore zakljucene pocev od 02.03.2026.

Poslednja izmena:
1. Provajder moze da promeni samo nove pakete, a da stari ostani stari. Kad promeni uslove starog paketa onda nastaje osnov za jednostrani raskid ugovor bez troskova, a u suprotnom ne postoji osnov za raskid.
2. Kad provajder "zadrzava pravo" na nesto onda provajder ima tendenciju da to pravo i primeni.

Prema tome, izvesno je da se FUP odnosi na sve ugovore zakljucene pocev od 02.03.2026.
Mts jednostrano poskupi i ne obavesti korisnike. Ljudi odu da se zale, oni kazu tuzite nas.
Ovo je Srbija.

Kad jednostrano promeni uslove, korisnik takodje jednostrano raskida bez pogovora. Sto se tice promena, dovoljno je da objavi novi cenovnik na sajtu, ne mora da salje cenovnik postom. Ako dobijes pogresnu informaciju "kad odes da se zalis" postoje i drugi kanali komunikacije, posaljes dopis za reklamaciju.

Ljudi moji, 4 poslednjih strana se ispisali o nekim limitima.

Ja procitah, al ono sto imam da kazem je jedino da ovo prvo sto nije bilo kad sam npr ja potpisivao ugovor, a drugo ima nas mnogo i ovo ogranicenje nikome ne odgovara. Uzeo sam ovaj net bas iskljucivo zato sto nema ogranicenja i tako se reklamira, znaci to mi je najbitnija stavka bila kad sam se odlucio.
Verujem da je tako sa vecinom vas, a isto i da ovi iz A1 to znaju. Mislim da su to stavili cisto da se ograde ako neko skida neverovatno velike kolicine podataka, inace za normalne korisnike ne znaci.
Jer mislim da bi ih zapalili kad bi krenuli da uvode limite, niko im ne bi ostao, ja bi prvi raskinuo ugovor.

E sad jedno bitno pitanje, ko od vas koristi torente na ovom kucnom netu, bilo 4g ili 5g?
Kod mene sam primetio da jednostavno ne radi kako treba, portovi su otvoreni i sve je ok sto se modema tice, i neki torenti rade, ali konstantno mi stoji neko upozorenje da nemam direktnu konekciju.

Kada isti laptop povezem na drugi net koji ne radi preko mobilne mreze, situacija je znatno bolja, i npr torrent koji se nije skidao preko kucnog neta kao da nema seedere, na ovom normalnom netu se skida normalno.

Da li su oni tu nesto limitirali, i da li postoji nacin da se to nekako promeni? Gledao sam u opcijama na ruteru, ali nista specijalno tu nema sto bi doprinosilo tome.

^ Ta restrikcija ti je zbog CGNAT-a (ne vredi da ti sam otvaras portove), a za KucniNet tarife ne znam da li postoji opcija zakupa javne IP adrese, moguce da nema. Ostaje ti npr. da koristis VPN za torrent.

^ Ta restrikcija ti je zbog CGNAT-a (ne vredi da ti sam otvaras portove), a za KucniNet tarife ne znam da li postoji opcija zakupa javne IP adrese, moguce da nema. Ostaje ti npr. da koristis VPN za torrent.

Pakao... Ja nisam znao to, verovatno cu morati da uplatim neki vpn tok mi traje ugovorna obaveza, ali iskr bas bezveze ako je tako...

Ja sam skinuo 5-6 torenta za ovih par godina na A1 KN i nisam imao problema nikakvih. Poslednji pre možda mesec dana.

Zvao agenta da pitam jel moze upgrade sa 4g na 5g Kucni Net odgovor je bio negativan. Sem na kraju mi rekao da pisem mail pa da oni izadju u susret iz podrske ili tim koji to razmatra i da mi odobre upgrade sa 4g na 5g kucni net. Ako neko ima drugacije iskustvo dajte agenta koj vam zavrsio.

Skidaju se oni, i ne bude problem npr kad je neki popularni torent sa 100 seedera, ali kad neki torrent ima npr 3 seedera, na kucnom netu mi ne radi, dok mi radi na drugom kablovskom netu...

Poslednja izmena:
Sto se tice limita. Ja koliko sam ih shvatio sistem zadrzava da soft capuje na 50 Mbps u korist korisnika koji nisu dostugli limit. I iako za 5G nije los limit 50 Mbps je pistojan protok za sve i dalje. Verujem da ce se aktivirati samo na BS korisnicima koji prekoračuju limite i to bas opterećuje BS. Mada to su mogli QOSom da rese imaju svemirskog brata starlink. Kako oni sa neba salju signal pa uspevaju da održe kvalitet mreže... A ne 5G koji mozes da cickas na svakom ćošku. Bolje da su stavili ljudima kojima treba neograničen internet da dozvole mikro lokaciju za Baznu Stanicu. Mislim ima toliko načina da se reši problem.

Sto se tice limita. Ja koliko sam ih shvatio sistem zadrzava da soft capuje na 50 Mbps u korist korisnika koji nisu dostugli limit. I iako za 5G nije los limit 50 Mbps je pistojan protok za sve i dalje. Verujem da ce se aktivirati samo na BS korisnicima koji prekoračuju limite i to bas opterećuje BS. Mada to su mogli QOSom da rese imaju svemirskog brata starlink. Kako oni sa neba salju signal pa uspevaju da održe kvalitet mreže... A ne 5G koji mozes da cickas na svakom ćošku. Bolje da su stavili ljudima kojima treba neograničen internet da dozvole mikro lokaciju za Baznu Stanicu. Mislim ima toliko načina da se reši problem.
Ma to je rezerva samo za ne daj bože...

Ja sam potpisao uo 9.3. do sad sam potrosio 650gb. Imam i 4g KN. Videcemo kad predjem 1tb sta ce se desiti. Paketi su 300/40 i 50/10

Pre neki dan svratim u A1 shop da pitam za 5G kućni net, i kažu da nema mogućnosti na mojoj adresi. Kako oni to odlučuju na osnovu čega? Na nižim spratovima mi jeste signal malo slabiji ali zato na potkrovlju sam izvlačio brzine preko 800 Mbps. Ruter bi svakako držao u potkrovlju, trebalo bi mi samo 15-20m lan kabla da spustim do mrežnog ormarića.

Ja sam danas bio u 2 poslovnice u sapcu da prebacim 4g na 5g kucni net, rekli su da moze ali da na mojoj lokaciji ne ispunjavam uslove. U drugoj poslovnici sam rekao da zelim da prebacim na drugu adresu i da predjem na 5g gde su mi isto rekli da lokacija ne ispunjava uslove, sto je apsurd jer sam 15 minuta pre toga na toj lokaciji izvukao brzinu 1036 Mbps za download i 158 Mbps za upload. Na njihovoj mapi na sajtu takodje prikazuje da je tu pokriveno. Danas cu da odem ponovo u drugu smenu da trecem radniku trazim na trecoj adresi gde je na zgradi prekoputa bazna stanica pa da vidim sta ce tu da kazu.

Prilozi

• Screenshot_20260328_125700_Speedtest.jpg
    Screenshot_20260328_125700_Speedtest.jpg
    53.8 KB · Pregleda: 87
To njihovo neispunjavanje uslova na lokacijama koje imaju >1 Gbps brzinu je neshvatljivo, a onda se javljaju ljudi sa 4G KN sa <1 Mbps brzinom koji su "ispunili" uslove.
Ja zaista ne razumem zašto se svi toliko mlatite sa A1, oko tog kućnog neta, i onda budete svi od reda izloženi tim manipulacijama, i sličnim glupostima da li imate tehničkih mogućnosti za 5g kućni net ili nemate??? Rešenje je za onog ko hoće da zaista ima 5g neograničeni internet, je MTS-ov paket odnosno 5g tarifa 5-ica XL, i stvar rešena!!! Nema ograničenja, nema skrivenih začkoljica, kojekakvih sitnih slova i boga čega već!!! Platite 5000 dinara mesečno, i bog da vas vidi!!! Jedina stvar koju treba da uradite da kupite, ili na neki određen način dođete u posed 5g Rutera, u svojoj režiji, i to je to!!!.

Slažem se, zaista neograničeni mobilni MTS paketi su govorna 5ica XL ( koja može i za 2450 din, a u posebnim slučajevima čak i za 1940 din ) i internet 5ica MobNet XXL za 3200 din ( kod koje je brzina do 600/300 )

Screenshot_20260328_152643_Drive.jpg

@vendigo022, ja se ne mlatim. Sve završavam preko agenta. Imam neograničeni net 100/10 za 1486 din mesečno, a kad mi istekne taj ugovor, verovatno ću samo ubaciti mtel cg karticu u ruter i imaću neograničen 5G net za 30 e godišnje. Trošim toliko da me ti FUP-ovi u praksi ne dotiču.

@vendigo022, ja se ne mlatim. Sve završavam preko agenta. Imam neograničeni net 100/10 za 1486 din mesečno, a kad mi istekne taj ugovor, verovatno ću samo ubaciti mtel cg karticu u ruter i imaću neograničen 5G net za 30 e godišnje. Trošim toliko da me ti FUP-ovi u praksi ne dotiču.
Ma razumem ja tebe druže šta pričaš, ali zar nije ovo čisto maltretiranje oko toga gde, i da li uopšte imaš "tehničke uslove" da ti omoguće, i smiluju se da ti daju ugovor za 5g kućni net, a pri tom da ljudi na istoj lokaciji mere fantastične brzine interneta? Kod MTS-a odeš, zatražiš ono šta ti treba i završena stvar!!!😉

Ja zaista ne razumem zašto se svi toliko mlatite sa A1, oko tog kućnog neta, i onda budete svi od reda izloženi tim manipulacijama, i sličnim glupostima da li imate tehničkih mogućnosti za 5g kućni net ili nemate??? Rešenje je za onog ko hoće da zaista ima 5g neograničeni internet, je MTS-ov paket odnosno 5g tarifa 5-ica XL, i stvar rešena!!! Nema ograničenja, nema skrivenih začkoljica, kojekakvih sitnih slova i boga čega već!!! Platite 5000 dinara mesečno, i bog da vas vidi!!! Jedina stvar koju treba da uradite da kupite, ili na neki određen način dođete u posed 5g Rutera, u svojoj režiji, i to je to!!!.
Mlatim se jer vec placam yettel optiku koju od kako sam se preselio ne mogu da koristim, pa sam uzeo ovaj kucni net koji sa njihovin ruterom ne moze da prebaci brzinu od 10-15 Mbps, pa sad jos i da placam trecu uslugu.

Ma razumem ja tebe druže šta pričaš, ali zar nije ovo čisto maltretiranje oko toga gde, i da li uopšte imaš "tehničke uslove" da ti omoguće, i smiluju se da ti daju ugovor za 5g kućni net, a pri tom da ljudi na istoj lokaciji mere fantastične brzine interneta? Kod MTS-a odeš, zatražiš ono šta ti treba i završena stvar!!!😉
Slušajući tebe ispada da je MTS svuda fantastično pokrio sa 5G signalom. Sto je daleko od istine

Ne razumem zašto uopšte a1 nudi ovako odvratne modeme, kućninet plus, onaj odvratni zte mf296 kog huawei b530 ubija (inače možete otići u yettel i samo ih pitati za stare modeme, uglavnom imaju gomilu b530 i daju ih bilo kome)

ZTE:
IMG_4077.jpeg

Huawei:
IMG_4078.jpeg

Slušajući tebe ispada da je MTS svuda fantastično pokrio sa 5G signalom. Sto je daleko od istine
Pa naravno da nije, i tu se apsolutno slažem sa tobom. Ali u MTS-u ako hoćeš da imaš ono što želiš, daju ti to bez problema i mlaćenja prazne slame kako te ima tehničkih mogućnosti, te nema? Evo ja sam uzeo MTS-ovu tarifu 5-ica XL i konstantno imam brzinu DL oko 900 mb/s, i UL oko 100 mb/s, i ne žailm se jer dobro radi. A inače koristim 5g ruter ZTE MC 888 PRO.

Nazad
Vrh Dno