Šta je novo?

[A1] Kucni net

Sad me zvali is A1 kazu da na telefonu verovatno ima 5G pokrivenost ali oni ne mogu da nude kućni net na toj adresi...jedino u poslovnici da prijavim neciju a nemam ciju drugu adresu, ne znam kako bi ovo moglo da prodje? Jedini da stavim adresu hotela? 🤣

Pitam ih otvoreno da li moze neka koja nema veze samnom kažu ne, da li bi proveravali odakle se usluga koristi i da li je neko uspeo nešto povodom ovoga??

Preko pozivima mi kažu ne moze, a jednom sam bio u poslovnici u prolazu i kažu može..

Sad me zvali is A1 kazu da na telefonu verovatno ima 5G pokrivenost ali oni ne mogu da nude kućni net na toj adresi...jedino u poslovnici da prijavim neciju a nemam ciju drugu adresu, ne znam kako bi ovo moglo da prodje? Jedini da stavim adresu hotela? 🤣

Pitam ih otvoreno da li moze neka koja nema veze samnom kažu ne, da li bi proveravali odakle se usluga koristi i da li je neko uspeo nešto povodom ovoga??

Preko pozivima mi kažu ne moze, a jednom sam bio u poslovnici u prolazu i kažu može..
Na zalost iz mog iskustva jedina stvar koja pomaze je da tvrdis da imas uslove, da su im mape neispravne i da posalju TEHNICARA (obavesno na tome insistiraj) da izmeri signale. Jednom kad se on pojavi, ne bi trebalo da bude problema da se dogovorite, da ti postavi opremu, a obicno da i popust.

Ne proveravaju koliko znam. Njima to znači da se usluga odnosi samo na tu prijavljenu adresu. Ne garantuju da će raditi bilo gde drugde ako kreneš da šetaš ruter/karticu pa se oslobađaju odgovornosti. Tako da u teoriji možeš da prijaviš bilo šta. Znači mora da si apsolutno siguran da na tvojoj pravoj lokaciji radi (a odbijaju te) i onda nađeš neku adresu koju će prihvatiti.

Ili kao što reče čovek gore da izmoliš terenca da meri na pravoj adresi.

Danas zvao kažu da ne može prelazak sa 4 na 5G k.n. već mora novi ugovor pored postojećeg .

Ne proveravaju koliko znam. Njima to znači da se usluga odnosi samo na tu prijavljenu adresu. Ne garantuju da će raditi bilo gde drugde ako kreneš da šetaš ruter/karticu pa se oslobađaju odgovornosti. Tako da u teoriji možeš da prijaviš bilo šta. Znači mora da si apsolutno siguran da na tvojoj pravoj lokaciji radi (a odbijaju te) i onda nađeš neku adresu koju će prihvatiti.

Ili kao što reče čovek gore da izmoliš terenca da meri na pravoj adresi.
Aha, to me je zanimalo da ne bih napravio neki problem nekome zbog tudje adrese.

Uzeo 5G pre neki dan, paket 300Mbps bez tv-a. Aktiviran sim u roku od jednog dana. Lokacija Borča, brzinu koju izvlačim je preko 400/10Mbps, verovatno promo period dok ne ograniče na tih 300, koliko vidim neko pominje da na ovom paketu ima upload i preko 40, ja ne.

speed 5g.JPG

Malo sam se igrao sa ovim TpLink NX520 ruterom i koliko vidim je sledeće:
  • Ako zaključam na 4G, brzina je oko 60Mbps, jačina signala u tom trenutku 50%.
  • Zaključavanje na 5G mi diskonektuje net i nema mreže, dal su filovali firmware il je nešto drugo nemam pojma ali neće, dok kombinacija 5g/4g/3g naravno radi u punoj brzini.
  • Ima opciju manualnog biranja band-ova, B3, B20, B1 al to je to koliko vidim, ne mogu da izaberem neku baznu stanicu, to ide verovatno preko skripti i rutera kojim to firmware dozvoljava.
  • Ovaj ruter ima mogućnost dodavanja eksternih antena, tako da je to plus, trenutno za tim nemam potrebe
  • Što se tiče gašenja bandova noću, probudio se u 4 ujutro, reko da opalim speedtest, preko 600mbps

E sad, zanimljiva stvar, 10 godina sam na 20/4 adsl netu, i sad kad sam prešao na ovaj 15X brži, ne osećam neku preteranu razliku u brzini kod regularnih stvari tipa otvaranje web stranica i slično, čak mi se nekad čini i sporije, dal zbog latencije, pinga, nemam pojma, čak se ni youtube buffer ne puni nešto preterano ispred onoga što gledam. Sa druge strane, skidam recimo windows i najveća brzina je bila oko 40MB/s , tako da se tu i te kako oseti brzina za razliku od onih 2MB/s.
I dalje mi ne ide u glavu kako tolika količina podataka putuje bežično, nadam se da neću početi da svetlim u mraku od zračenja 😛

tplink.JPGScreenshot_20260119-035700.Firefox.png

Uzeo 5G pre neki dan, paket 300Mbps bez tv-a. Aktiviran sim u roku od jednog dana. Lokacija Borča, brzinu koju izvlačim je preko 400/10Mbps, verovatno promo period dok ne ograniče na tih 300, koliko vidim neko pominje da na ovom paketu ima upload i preko 40, ja ne.

To ti je test ka A1 serveru, prema kome nema ograničenja brzine. Zato ti je brzina preko 300 Mbps. Probaj da ponoviš test prema nekom drugom serveru ili RATEL speed test najbolje.

Ima opciju manualnog biranja band-ova, B3, B20, B1 al to je to koliko vidim, ne mogu da izaberem neku baznu stanicu, to ide verovatno preko skripti i rutera kojim to firmware dozvoljava.

Što se brzine uploada tiče, moguće da ti hvata B20 kao osnovni band na 4G. Izgleda da upload ide preko osnovnog banda na 4G. Probaj da isključiš B20, pošto kažeš da ima opciju band locka. Ne nudi ti B7? Samo B1, B3 i B20 ima?

Mada činjenica jeste da ti je signal ispod -100 dBm, što i nije baš najbolja jačina signala. Otuda možda i lošija brzina uploda i lošiji ping i subjektivni osećaj odziva. Možda da probaš da šetaš malo ruter po stanu u potrazi za pozicijom koja daje najbolji signal.

Da li se na 4G only hvata na 4CA?
Ka odredjenim serverima u zemlji je neogranicen protok.
Nema band lock koliko sam shvatio?

@Tilek
U pravu si, ratel test je jedini merodavan, 300/40 bude preko njega
ratel.JPG r2.JPG

Nudi mi B7 u search na 4G ali ga ja očigledno nemam na baznoj stanici, jer kad izaberem samo njega nema neta, ili sa još nekim bandom, nikada ne pokaže da je nakačen na B7.
Tako da kombinacija B3,B3,B1 na ratelu daje 40/9, dok samo B1 daje 12/10, onih 60mbps nemam pojma na kojoj kombinaciji je izvukao, možda i sa B20

band.JPG

Ja bih na tvom mestu ostavio B1, B3 i B7 i eliminisao B20. A1 trenutno nema B7 na svim baznim stanicama, ali ga polako uvodi.

Pogledajte prilog 524393

Malo sam se igrao sa ovim TpLink NX520 ruterom i koliko vidim je sledeće:
  • Ako zaključam na 4G, brzina je oko 60Mbps, jačina signala u tom trenutku 50%.
  • Zaključavanje na 5G mi diskonektuje net i nema mreže, dal su filovali firmware il je nešto drugo nemam pojma ali neće, dok kombinacija 5g/4g/3g naravno radi u punoj brzini.
  • Ima opciju manualnog biranja band-ova, B3, B20, B1 al to je to koliko vidim, ne mogu da izaberem neku baznu stanicu, to ide verovatno preko skripti i rutera kojim to firmware dozvoljava.
  • Ovaj ruter ima mogućnost dodavanja eksternih antena, tako da je to plus, trenutno za tim nemam potrebe
  • Što se tiče gašenja bandova noću, probudio se u 4 ujutro, reko da opalim speedtest, preko 600mbps

E sad, zanimljiva stvar, 10 godina sam na 20/4 adsl netu, i sad kad sam prešao na ovaj 15X brži, ne osećam neku preteranu razliku u brzini kod regularnih stvari tipa otvaranje web stranica i slično, čak mi se nekad čini i sporije, dal zbog latencije, pinga, nemam pojma, čak se ni youtube buffer ne puni nešto preterano ispred onoga što gledam. Sa druge strane, skidam recimo windows i najveća brzina je bila oko 40MB/s , tako da se tu i te kako oseti brzina za razliku od onih 2MB/s.
I dalje mi ne ide u glavu kako tolika količina podataka putuje bežično, nadam se da neću početi da svetlim u mraku od zračenja 😛

Pogledajte prilog 524394Pogledajte prilog 524397
Zakljucavanje na 5G je za 5G SA. A kod nas je dostupan 5G NSA pa zato ne nalazi signal.

@Tilek
U pravu si, ratel test je jedini merodavan, 300/40 bude preko njega
Pogledajte prilog 524402 Pogledajte prilog 524404

Nudi mi B7 u search na 4G ali ga ja očigledno nemam na baznoj stanici, jer kad izaberem samo njega nema neta, ili sa još nekim bandom, nikada ne pokaže da je nakačen na B7.
Tako da kombinacija B3,B3,B1 na ratelu daje 40/9, dok samo B1 daje 12/10, onih 60mbps nemam pojma na kojoj kombinaciji je izvukao, možda i sa B20

Pogledajte prilog 524403
Ja sam radio brojne testove ka razlicitim serverima i skidao sa Epic Gamesa i Steama uvek je išlo maksimalno koliko mogu da izvucem. Nzm kad ce i da li će upošte ograničiti na brzinu sa paketa.

Kad je na auto, koristi N78 i B1, nikada ga nisam video na B20, sad sam stavio manual B1,B3 (B7 nije ponudio) i koristi N78 i B3. Radi kao i pre, to je ta brzina.
Nema tu šta da čačkam dokle god izvlači te brzine. 4G sam probavao čisto šta me čeka ako promenim lokaciju i ne budem imao više 5G, ali opet je bolje od adsl brzine

ZTE296 ruter, 15.0MHz@2100(B1) + undefinedMHz@.
Prvi deo se menja između B1 i B3 ali ovaj drugi je uvek undefinedMHz@.
B20 nisam nikad video, a šta mu znači ovo undefinedMHz@.

posle koliko vremena su vas zvali nakon prijavljivanja na 5G Kucni net preko korisnickog centra? Kad sam se bio prijavio u A1 za optiku, usledio je poziv te sluzbe posle par sati, a sad za 5G KN me ne zovu vec 2 dana, pa ne znam da li da ih okrenem i vidim da li su me lepo "zaveli" 😉

Prosečna web stranica nekog news portala prosečno zauzima oko 5MB. na 20Mbps se ta količina podataka prenese za 2s, na 300Mbps se prenese za 0.13 sekundi. Međutim, iako je za sam prenos podataka potrebno 0.13 sekundi, sama stranica se učitava oko 2.5 sekunde jer je ostatak vremena čekanje na odgovor servera za sve silne zahteve koji se šalju (preko 100), tako da je realno vreme učivanja na 20Mbps oko 3s a na 300Mbps oko 2.5 sekunde.

4G je još lošiji jer i kad radi na 150Mbps, početno kašnjenje od 30ms rezultuje da se stranice učivavaju npr oko 5 sekundi. 5G NSA smanjuje ovo početno kašnjenje na 10ms što je slično kao VDSL (koji uz interleaving ima 15ms a bez 7ms).

Uglavnom, brzina prenosa podataka nema neke veze sa brzinom učitavanja sajtova. Čak i sa ADSL 5Mbps, sajt će se učitati za 8s što liči na 4G sa 100Mbps.

Uzeo bih A1 Kućni Net, najslabiji paket, 50/10, 1499 dinara mesečno.
Interesuje me da li uređaj koji se dobija može da se poveže kablovima (lan kablovi beše?) sa dva računara koji su u istoj sobi. Inače, iz Niša sam, Crveni pevac, pa ako neko ima iskustva neka napiše.

Hvala unapred!

Uzeo bih A1 Kućni Net, najslabiji paket, 50/10, 1499 dinara mesečno.
Interesuje me da li uređaj koji se dobija može da se poveže kablovima (lan kablovi beše?) sa dva računara koji su u istoj sobi. Inače, iz Niša sam, Crveni pevac, pa ako neko ima iskustva neka napiše.

Hvala unapred!
Pokušaj terenskog agenta, sa njegovim popustom taj paket dođe 1112 din mesečno tokom celog ugovora. Verovatno dobijaš i bolji ruter (Huawei b535) ima takođe više LAN izlaza.

Verovatno dobijaš i bolji ruter (Huawei b535) ima takođe više LAN izlaza.

I preko agenta se dobija MF296R. Nema odavno B535-333 na stanju. Svakako i jedan i drugi ruter ne mogu da izvuku ni 50% mogućnosti mreže, ali na lokaciji sa dobrom pokrivenošću bi trebalo da izvuku 50/10.

Svakako preko agenta postoji pogodnost 25% popusta.

posle koliko vremena su vas zvali nakon prijavljivanja na 5G Kucni net preko korisnickog centra? Kad sam se bio prijavio u A1 za optiku, usledio je poziv te sluzbe posle par sati, a sad za 5G KN me ne zovu vec 2 dana, pa ne znam da li da ih okrenem i vidim da li su me lepo "zaveli" 😉
zvali su upravo. Jao majko mila....Nakon provere, utvrdili su da ne moze tv uz 5g paket, "sistem joj ne dozvoljava" i pocela da mi objasnjava kako se to deli sa svima u naselju pa kao da se ne bi zagusilo svima bla bla, ja reko dobro uzecu slot od drugara, na sta mi ona kaze da mogu da uzmem zasebno tv uslugu od njih za 1400rsd. Ja reko merio sam kod sebe 700mbps, nek dodje neko da proveri da vide da imam bandwidth za tv, uostalom pricam ja kako mi treba za remote rad. Proveru na terenu ne vrse jer imaju tako dobar "sistem".

Pokušaj terenskog agenta, sa njegovim popustom taj paket dođe 1112 din mesečno tokom celog ugovora. Verovatno dobijaš i bolji ruter (Huawei b535) ima takođe više LAN izlaza.
Hvala na informaciji. Kako se dolazi do terenskog agenta? Niko mi nije dolazio na vrata i ostavljao broj.

ako moze i meni br agenta, treba mi za koleginicu s posla, njoj treba 4G Kucni Net, znam da za 5G jos nema povoljnosti preko agenta

Prosečna web stranica nekog news portala prosečno zauzima oko 5MB. na 20Mbps se ta količina podataka prenese za 2s, na 300Mbps se prenese za 0.13 sekundi. Međutim, iako je za sam prenos podataka potrebno 0.13 sekundi, sama stranica se učitava oko 2.5 sekunde jer je ostatak vremena čekanje na odgovor servera za sve silne zahteve koji se šalju (preko 100), tako da je realno vreme učivanja na 20Mbps oko 3s a na 300Mbps oko 2.5 sekunde.

4G je još lošiji jer i kad radi na 150Mbps, početno kašnjenje od 30ms rezultuje da se stranice učivavaju npr oko 5 sekundi. 5G NSA smanjuje ovo početno kašnjenje na 10ms što je slično kao VDSL (koji uz interleaving ima 15ms a bez 7ms).

Uglavnom, brzina prenosa podataka nema neke veze sa brzinom učitavanja sajtova. Čak i sa ADSL 5Mbps, sajt će se učitati za 8s što liči na 4G sa 100Mbps.
Eto sa kojim predznanjem se ide u kafanu 😁 . Pretpostavljam da ova 5G/4G solucija nije dobra za onoga ko igra neke competitive online igre gde svaki milisekund odlučuje, od kašnjenja monitora do input laga bežičnog miša, pa do neta ...

Nazad
Vrh Dno