Šta je novo?

[A1] Kucni net

Koliko vidim,*****ase te. Samo januar po 2 hiljade a ostatak 3 i kusur.

Da li neko može da pogleda svoj ugovor, sad sam preuzeo ruter, došao kući i reko da bacim pogled na ugovor, kad ono nigde se ne pominje cena od 2.199 za 5G kucni net bez tv-a. Još me ova u poslovnici pita, uzeo si ovaj najmanji paket bez tv-a , reko da, onaj od 2.199din . Cifra od 3249 ne postoji nigde na sajtu , još u ovoj listi koliko se plaća svaki mesec stoji 3199, WTF ?
100% je nesto pobrkala. Idi u poslovnicu i zali se. Lepo pise na tvojm ugovoru da je naziv paketa 5G KucniNet za koji je stvarana cena 2199 RSD mesecno uz ugovor na 24 meseca i e-racun.

Ne može edit posta. Očigledno niko nije ni pogledao svoj ugovor, jer bi primetio isto što i ja, a to je ova konfuzija.
Kako mi je devojka u poslovnici sada objasnila, po zakonu mora da piše cena bez UO, a 3249din je cena bez umanjenja od 50din ako ti ne stiže e-račun, sa e-računom je onih 3.199din. A dalje negde u tekstu se pominje da si pod UO na 24meseca i da su cifre 2.199 din. Još više me je zbunio onaj obračun po svakom mesecu od početka pa do kraja, kao kada uzimaš keš kredit, samo što ni to nije ono što plaćaš.
U svakom slučaju je cena 2.199 din u narednih 24 meseca, kako god oni to krstili u ugovoru.

Da li neko može da pogleda svoj ugovor, sad sam preuzeo ruter, došao kući i reko da bacim pogled na ugovor, kad ono nigde se ne pominje cena od 2.199 za 5G kucni net bez tv-a. Još me ova u poslovnici pita, uzeo si ovaj najmanji paket bez tv-a , reko da, onaj od 2.199din . Cifra od 3249 ne postoji nigde na sajtu , još u ovoj listi koliko se plaća svaki mesec stoji 3199, WTF ?
Isto je tako i meni. Poslao sam im mejl sa prilogom kao tvoj pa čekam da odgovore.

U realnosti verovatno do/oko 300Mbps ...
Ja kuci telefonom izvlacim imedju 800 i 900Mbps, ako uzmem 600/100 paket verujem da cu da izvlacim barem 500Mbps vecinu vremena. Osim ako postoji razlika u kacenju na BS izmedju rutera i telefona?!

… nije strašno, ako su RSRQ i SiNR uvek dobri… naravno, neka druga pozicija ili antene mogu da poprave stanje… ali, ako su brzine dobre, ne sekiraj se…

… nije strašno, ako su RSRQ i SiNR uvek dobri… naravno, neka druga pozicija ili antene mogu da poprave stanje… ali, ako su brzine dobre, ne sekiraj se…
Brzine su max po paketu, naravno variraju ali zadovoljan sam. Pomerao sam ga na par mesta i slično je.

koja eksterna antena ide za 5G, jel moze antena od 4G? I koji prikljucak za kabal, 2 x SMA ili onaj TS9?

Za 5G je idealno koristiti 4x4 MIMO, većina rutera ima priključke za 4 antene. Odnosno, treba koristiti dve 2x2 antene, 4 pojedinačne antene ili jednu 4x4 antenu.

Takođe u zavisnosti od frekvencije na kojoj je 5G mreža dostupna (za maksimalne brzine kod nas to je 3.6GHz kod nas) moraš imati antenu koja podržava taj band, ali i 4G bandove koje će ruter koristiti kao "osnovu" jer je kod nas za sad dostupna samo 5G NSA mreža.

Za 5G je idealno koristiti 4x4 MIMO, većina rutera ima priključke za 4 antene. Odnosno, treba koristiti dve 2x2 antene, 4 pojedinačne antene ili jednu 4x4 antenu.

Takođe u zavisnosti od frekvencije na kojoj je 5G mreža dostupna (za maksimalne brzine kod nas to je 3.6GHz kod nas) moraš imati antenu koja podržava taj band, ali i 4G bandove koje će ruter koristiti kao "osnovu" jer je kod nas za sad dostupna samo 5G NSA mreža.
Možeš li da predložiš kupovinu bar 2 rutera koja po tvom mišljenju zaslužuju pažnju, da se mogu kupiti kod a da im cena ne prelazi 200-250 evra ( za skuplje znam i sam 😉 )... I ako može takođe predlog antene, sem Iskrine koje nema kod nas.
Hvala

Moram da vidim dobru kombinciju antena i rutera za 5G, ipak ta mreža je tek od skoro dostupna i nisam imao vremena da ispitam detaljno.

Prvi put da se kačim sa A1 dobio sam SMS od njih pa molim za neko objašnjenje.

Prilozi

• Screenshot_2026-01-16-13-57-24-635_com.google.android.apps.messaging.jpg
    Screenshot_2026-01-16-13-57-24-635_com.google.android.apps.messaging.jpg
    83.1 KB · Pregleda: 115
  • Screenshot_2026-01-16-13-57-42-850_com.google.android.apps.messaging.jpg
    Screenshot_2026-01-16-13-57-42-850_com.google.android.apps.messaging.jpg
    83.1 KB · Pregleda: 110
  • Screenshot_2026-01-16-13-57-58-046_com.google.android.apps.messaging.jpg
    Screenshot_2026-01-16-13-57-58-046_com.google.android.apps.messaging.jpg
    72.3 KB · Pregleda: 113
Dok se u ponudi ne pojavi Asus 5g-be58u, da li neko ima iskustvo sa Acer ruterima, Connect X6e 5g Router ili X7.

Imam 5G kucni net prijavljen u susednom bloku (NBGD) u odnosu na moj i od juče je prestao da se povezuje na 5G, odnosno pali i gasi ga stalno, a isto se i 4G agregacija stalno pali i gasi. Koristim njihov ruter koji sam dobio, a inace od kako sam potpisao ugovor ima 15 dana i još i pre preko telefona nije se nikad dešavalo. Jel se neko susretao sa ovim? Jel imate neki predlog kako da rešim problem
DODATAK
I takođe posle nekog vremena izgubi konekcuju sa internetom a signal jel pun. Kao da nemože da dobije IP adresu posle restarta sve je normalno na neko vreme.

Sve najvise zavisi od tvoje lokacije. Znaci -u centru grada okruzen baznim stanicama, dovoljan je jedan na primer Huawei B535 (prodaje se za par hiljada na KP) i koristis unutrasnje antene. To bi bila moja pocetna konfiguracija...ako ti signal nije dovoljno dobar, postavis dve 4G antene (usmerene ako si van grada, neusmerene ako si u gradu - ali i to moze da varira). Imas solidan izbor 3G/4G antena svuda online i KP. Ja na primer , 15 km od centra Beograda koristim panelne antene 60-70 stepeni horizontalnog ugla prijema (znaci samo googlaj 4G LTE antene i odaberi usmerene ili ne), postavljene u polozaju "X" - pod uglom od 90 stepeni, da bolje koristis MIMO konfiguraciju. Ako ti ovo zavrsava posao - na konju si. Meni nije, pa sam onda otisao korak dalje i kupio Mikrotik CAT12 ruter ~160E, koji moze da iskoristi spajanje do 4 razlicita BAND-a. I sad mislim da sam resio problem, sve radi stabilno, imam paket A1 KN 100/10 koji punim bez problema, osim nocu. Tu nastaju igre macke i misa jer oni bendovi koji rade danju bivaju mahom iskljuceni nocu, pa ostaje da se boris sa band-ovima slabih signala, sa B20 koji ti daje najbolju snagu ali ocajan propusni opseg i stalnog skakanja sa jedne stanice na drugu. E tu dolazi do izrazaja koliku kontrolu imas nad modem/ruterom, zato i jesam kupio Mikrotik jer ne znam sta ne moze da se promeni (nisam ni znao da ima toliko promenljivih, treba ti PhD 🙂 . Srecom, to pocinjeposle ponoci, zavrsava se oko 6 ujutru, tako da sam napravio dva profila, jedan za dan, jedan za noc (a noc uglavnom prespavam) pa me to mnogo i ne tangira. Nadam se da sam ti bar malo pomogao...Osim ako nisam promasio temu (a desava se,godine...)

Možeš li da predložiš kupovinu bar 2 rutera koja po tvom mišljenju zaslužuju pažnju, da se mogu kupiti kod a da im cena ne prelazi 200-250 evra ( za skuplje znam i sam 😉 )... I ako može takođe predlog antene, sem Iskrine koje nema kod nas.
Hvala
Nema Iskrine, ali ove Nedis dodju kao odlicna zamena i pokrivaju i 4G i 5G kod nas - na primer : NEDIS ANOR4G30ME 5G / 4G / 3G Antenna . Dve za MIMO su oko 60-70e na KP (bar su bile pre par nedelja). One dolaze sa klasicnim kablicem od 30cm i SMA konektorom. Za 5G rutere nisam strucnjak, nadam se javice ti se neko ko se bolje razume.

Sve najvise zavisi od tvoje lokacije. Znaci -u centru grada okruzen baznim stanicama, dovoljan je jedan na primer Huawei B535 (prodaje se za par hiljada na KP) i koristis unutrasnje antene. To bi bila moja pocetna konfiguracija...ako ti signal nije dovoljno dobar, postavis dve 4G antene (usmerene ako si van grada, neusmerene ako si u gradu - ali i to moze da varira). Imas solidan izbor 3G/4G antena svuda online i KP. Ja na primer , 15 km od centra Beograda koristim panelne antene 60-70 stepeni horizontalnog ugla prijema (znaci samo googlaj 4G LTE antene i odaberi usmerene ili ne), postavljene u polozaju "X" - pod uglom od 90 stepeni, da bolje koristis MIMO konfiguraciju. Ako ti ovo zavrsava posao - na konju si. Meni nije, pa sam onda otisao korak dalje i kupio Mikrotik CAT12 ruter ~160E, koji moze da iskoristi spajanje do 4 razlicita BAND-a. I sad mislim da sam resio problem, sve radi stabilno, imam paket A1 KN 100/10 koji punim bez problema, osim nocu. Tu nastaju igre macke i misa jer oni bendovi koji rade danju bivaju mahom iskljuceni nocu, pa ostaje da se boris sa band-ovima slabih signala, sa B20 koji ti daje najbolju snagu ali ocajan propusni opseg i stalnog skakanja sa jedne stanice na drugu. E tu dolazi do izrazaja koliku kontrolu imas nad modem/ruterom, zato i jesam kupio Mikrotik jer ne znam sta ne moze da se promeni (nisam ni znao da ima toliko promenljivih, treba ti PhD 🙂 . Srecom, to pocinjeposle ponoci, zavrsava se oko 6 ujutru, tako da sam napravio dva profila, jedan za dan, jedan za noc (a noc uglavnom prespavam) pa me to mnogo i ne tangira. Nadam se da sam ti bar malo pomogao...Osim ako nisam promasio temu (a desava se,godine...)
Koji je model tvog Mikrotik CAT12 rutera?

Da li kad ne radi 5G radi 4G? Koja je jačina 5G i 4G signala?
4G radi super kad je u 4G only modu. Ovakao stalno pada i raste brzina ka je podesen na 5G/4G. Evo svih parametara za signal. Ovaj N78 čas ga ima čas ga nema. Kao da sa 4CA pređe na 5G pa se opet vrati u 4CA.1768585828581.jpeg

Nazad
Vrh Dno