100% je nesto pobrkala. Idi u poslovnicu i zali se. Lepo pise na tvojm ugovoru da je naziv paketa 5G KucniNet za koji je stvarana cena 2199 RSD mesecno uz ugovor na 24 meseca i e-racun.Da li neko može da pogleda svoj ugovor, sad sam preuzeo ruter, došao kući i reko da bacim pogled na ugovor, kad ono nigde se ne pominje cena od 2.199 za 5G kucni net bez tv-a. Još me ova u poslovnici pita, uzeo si ovaj najmanji paket bez tv-a , reko da, onaj od 2.199din . Cifra od 3249 ne postoji nigde na sajtu , još u ovoj listi koliko se plaća svaki mesec stoji 3199, WTF ?
Isto je tako i meni. Poslao sam im mejl sa prilogom kao tvoj pa čekam da odgovore.Da li neko može da pogleda svoj ugovor, sad sam preuzeo ruter, došao kući i reko da bacim pogled na ugovor, kad ono nigde se ne pominje cena od 2.199 za 5G kucni net bez tv-a. Još me ova u poslovnici pita, uzeo si ovaj najmanji paket bez tv-a , reko da, onaj od 2.199din . Cifra od 3249 ne postoji nigde na sajtu , još u ovoj listi koliko se plaća svaki mesec stoji 3199, WTF ?
Ja kuci telefonom izvlacim imedju 800 i 900Mbps, ako uzmem 600/100 paket verujem da cu da izvlacim barem 500Mbps vecinu vremena. Osim ako postoji razlika u kacenju na BS izmedju rutera i telefona?!U realnosti verovatno do/oko 300Mbps ...
Brzine su max po paketu, naravno variraju ali zadovoljan sam. Pomerao sam ga na par mesta i slično je.… nije strašno, ako su RSRQ i SiNR uvek dobri… naravno, neka druga pozicija ili antene mogu da poprave stanje… ali, ako su brzine dobre, ne sekiraj se…
Mislim na wifi 4.Ja kuci telefonom izvlacim imedju 800 i 900Mbps, ako uzmem 600/100 paket verujem da cu da izvlacim barem 500Mbps vecinu vremena. Osim ako postoji razlika u kacenju na BS izmedju rutera i telefona?!
Aaaa ok, moj greska.Mislim na wifi 4.
Možeš li da predložiš kupovinu bar 2 rutera koja po tvom mišljenju zaslužuju pažnju, da se mogu kupiti kod a da im cena ne prelazi 200-250 evra ( za skuplje znam i sam 😉 )... I ako može takođe predlog antene, sem Iskrine koje nema kod nas.Za 5G je idealno koristiti 4x4 MIMO, većina rutera ima priključke za 4 antene. Odnosno, treba koristiti dve 2x2 antene, 4 pojedinačne antene ili jednu 4x4 antenu.
Takođe u zavisnosti od frekvencije na kojoj je 5G mreža dostupna (za maksimalne brzine kod nas to je 3.6GHz kod nas) moraš imati antenu koja podržava taj band, ali i 4G bandove koje će ruter koristiti kao "osnovu" jer je kod nas za sad dostupna samo 5G NSA mreža.
A za 4G?Moram da vidim dobru kombinciju antena i rutera za 5G, ipak ta mreža je tek od skoro dostupna i nisam imao vremena da ispitam detaljno.
Sve najvise zavisi od tvoje lokacije. Znaci -u centru grada okruzen baznim stanicama, dovoljan je jedan na primer Huawei B535 (prodaje se za par hiljada na KP) i koristis unutrasnje antene. To bi bila moja pocetna konfiguracija...ako ti signal nije dovoljno dobar, postavis dve 4G antene (usmerene ako si van grada, neusmerene ako si u gradu - ali i to moze da varira). Imas solidan izbor 3G/4G antena svuda online i KP. Ja na primer , 15 km od centra Beograda koristim panelne antene 60-70 stepeni horizontalnog ugla prijema (znaci samo googlaj 4G LTE antene i odaberi usmerene ili ne), postavljene u polozaju "X" - pod uglom od 90 stepeni, da bolje koristis MIMO konfiguraciju. Ako ti ovo zavrsava posao - na konju si. Meni nije, pa sam onda otisao korak dalje i kupio Mikrotik CAT12 ruter ~160E, koji moze da iskoristi spajanje do 4 razlicita BAND-a. I sad mislim da sam resio problem, sve radi stabilno, imam paket A1 KN 100/10 koji punim bez problema, osim nocu. Tu nastaju igre macke i misa jer oni bendovi koji rade danju bivaju mahom iskljuceni nocu, pa ostaje da se boris sa band-ovima slabih signala, sa B20 koji ti daje najbolju snagu ali ocajan propusni opseg i stalnog skakanja sa jedne stanice na drugu. E tu dolazi do izrazaja koliku kontrolu imas nad modem/ruterom, zato i jesam kupio Mikrotik jer ne znam sta ne moze da se promeni (nisam ni znao da ima toliko promenljivih, treba ti PhD 🙂 . Srecom, to pocinjeposle ponoci, zavrsava se oko 6 ujutru, tako da sam napravio dva profila, jedan za dan, jedan za noc (a noc uglavnom prespavam) pa me to mnogo i ne tangira. Nadam se da sam ti bar malo pomogao...Osim ako nisam promasio temu (a desava se,godine...)A za 4G?
Nema Iskrine, ali ove Nedis dodju kao odlicna zamena i pokrivaju i 4G i 5G kod nas - na primer : NEDIS ANOR4G30ME 5G / 4G / 3G Antenna . Dve za MIMO su oko 60-70e na KP (bar su bile pre par nedelja). One dolaze sa klasicnim kablicem od 30cm i SMA konektorom. Za 5G rutere nisam strucnjak, nadam se javice ti se neko ko se bolje razume.Možeš li da predložiš kupovinu bar 2 rutera koja po tvom mišljenju zaslužuju pažnju, da se mogu kupiti kod a da im cena ne prelazi 200-250 evra ( za skuplje znam i sam 😉 )... I ako može takođe predlog antene, sem Iskrine koje nema kod nas.
Hvala
Koji je model tvog Mikrotik CAT12 rutera?Sve najvise zavisi od tvoje lokacije. Znaci -u centru grada okruzen baznim stanicama, dovoljan je jedan na primer Huawei B535 (prodaje se za par hiljada na KP) i koristis unutrasnje antene. To bi bila moja pocetna konfiguracija...ako ti signal nije dovoljno dobar, postavis dve 4G antene (usmerene ako si van grada, neusmerene ako si u gradu - ali i to moze da varira). Imas solidan izbor 3G/4G antena svuda online i KP. Ja na primer , 15 km od centra Beograda koristim panelne antene 60-70 stepeni horizontalnog ugla prijema (znaci samo googlaj 4G LTE antene i odaberi usmerene ili ne), postavljene u polozaju "X" - pod uglom od 90 stepeni, da bolje koristis MIMO konfiguraciju. Ako ti ovo zavrsava posao - na konju si. Meni nije, pa sam onda otisao korak dalje i kupio Mikrotik CAT12 ruter ~160E, koji moze da iskoristi spajanje do 4 razlicita BAND-a. I sad mislim da sam resio problem, sve radi stabilno, imam paket A1 KN 100/10 koji punim bez problema, osim nocu. Tu nastaju igre macke i misa jer oni bendovi koji rade danju bivaju mahom iskljuceni nocu, pa ostaje da se boris sa band-ovima slabih signala, sa B20 koji ti daje najbolju snagu ali ocajan propusni opseg i stalnog skakanja sa jedne stanice na drugu. E tu dolazi do izrazaja koliku kontrolu imas nad modem/ruterom, zato i jesam kupio Mikrotik jer ne znam sta ne moze da se promeni (nisam ni znao da ima toliko promenljivih, treba ti PhD 🙂 . Srecom, to pocinjeposle ponoci, zavrsava se oko 6 ujutru, tako da sam napravio dva profila, jedan za dan, jedan za noc (a noc uglavnom prespavam) pa me to mnogo i ne tangira. Nadam se da sam ti bar malo pomogao...Osim ako nisam promasio temu (a desava se,godine...)
MIKROTIK D53G-5HACD2HND-TC&EG120K-EA Chateau LTE12 (2025)Koji je model tvog Mikrotik CAT12 rutera?
Fin je taj model (https://mikrotik.com/product/chateau_lte12_2025).MIKROTIK D53G-5HACD2HND-TC&EG120K-EA Chateau LTE12 (2025)
4G radi super kad je u 4G only modu. Ovakao stalno pada i raste brzina ka je podesen na 5G/4G. Evo svih parametara za signal. Ovaj N78 čas ga ima čas ga nema. Kao da sa 4CA pređe na 5G pa se opet vrati u 4CA.Pogledajte prilog 523883
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari