Šta je novo?

[A1] Kucni net

Da li neko zna da li mogu da uzmem A1 Kućni net na neku drugu adresu, a da koristim na svojoj, jer po njihovoj evidneciji moja adresa trenutno "neispunjavanja" uslove, iako sa njihovom karticom hvatam 5g signal bez problema.

Zdravo ljudi!
Juce sam bio u A1 interesovao me je 5G KN duo, kuci nemam 5G signal koji radi dobro, ali 4G radi i bas dobro. Niko juce nije znao da mi kaze da li novi 5G ruteri rade i na 4G, da li su ruteri zakjucani samo na 5G, iako po logici treba da rade. Takodje kada sam zvao da se raspitam za isti, gospodin koji je javio rekao mi je da ne mogu da uzmem 5G KN jer iam bolji 4G po njihovoj evidenciji i da cu ja ako mi daju 5G ruter da zauzimam prostor bespotrebno na baznoj stanici i da je resenje standardni 4G KN.

Da li si pitao da li bi ti dali 4G i tv po istoj ceni kao i ovi 5G duo paketi? I da li bi dobio i tv box?

Da li si pitao da li bi ti dali 4G i tv po istoj ceni kao i ovi 5G duo paketi? I da li bi dobio i tv box?
Jesam, i kako oni tvrde ne moze nista da se mesa, jer su navodno dve razlicite tehnologije (iako to nema puno smisla, sve sto je vezano za 5G vazi samo za 5G pakete, i to npr, ne mozes da uzmes 5G KN i da se prebacis na 5GKN Duo, mozes samo sa slabijeg da predjes na jaci ali u istoj ponudi, tipa sa 5G KN duo na 5G KN duo Plus. Ovo mi se prvi put desilo da neko ne zeli da mi uzme novac nego odbija buduceg korisnika.

Ovo mi se prvi put desilo da neko ne zeli da mi uzme novac nego odbija buduceg korisnika.
Meni se isto desilo.
I mislim da ima smisla.
Neće da sklope ugovor za nešto što ne mogu pružiti.

Bolje je njima, a bolje je i nama.

Kod drugih bi otišli kući sa obavezom plaćanja tokom ugovorene obaveze.. da vidimo da tamo nema te usluge.

Ja ne razumem… 🙂 mogu da uzmem posebno 4G KN i posebno Xplore Tv koji izadju 3500din… bez box tv-a
A ovaj 5G KN Duo izadje 2500 sa jednim box tv.

Samo kažem bilo bi dobro da daju i onu prvu varijantu za ovu cenu od 2500… ne treba mi 5G, ali mi znači niža cena i bar jedan taj box tv

Pitao sam danas prodavca ove antene da li ću imati bolju brzinu sa njenom primenom a on mi odgovorio ovako.

"Ovaj proizvod samo pomaže ruteru da bolje prima signale. Ne mijenja brzinu interneta."

Pa meni je logično da ako ima bolji signal da će i brzina biti bolja ali. Ima li neko iskustva sa nekim sličnim antenama?

Prilozi

• Screenshot_20251208_163439_KupujemProdajem.jpg
    Screenshot_20251208_163439_KupujemProdajem.jpg
    59.2 KB · Pregleda: 48
Uzmes neku od antena koje se preporucuju u temi na konto licnog iskustva i ne pitas te svastare sa KP jer on nema pojma sta ti njega pitas cak i kad bi mu nacrtao, oni samo valjaju tu robu.

Ja ne razumem… 🙂 mogu da uzmem posebno 4G KN i posebno Xplore Tv koji izadju 3500din… bez box tv-a

Samo kažem bilo bi dobro da daju i onu prvu varijantu za ovu cenu od 2500… ne treba mi 5G, ali mi znači niža cena i bar jedan taj box tv
Nije ni meni bas najjasnije. Ja sam imao u planu da uzmem 5G KN samo zbog toga sto se dobija mnooogo bolji ruter, jer vidim da se ljudi zlopate sa onim koji ide u 4G KN, a bila bin win win situacija jer ne bih morao dodatno da dajem novac za bolji ruter.

Pitao sam danas prodavca ove antene da li ću imati bolju brzinu sa njenom primenom a on mi odgovorio ovako.

"Ovaj proizvod samo pomaže ruteru da bolje prima signale. Ne mijenja brzinu interneta."

Pa meni je logično da ako ima bolji signal da će i brzina biti bolja ali. Ima li neko iskustva sa nekim sličnim antenama?
Probaj izaci napolje ili na prozori ili negde gde ima mesta za antenu vidi sa telefonom da li popravlja brzinu. Ako telefon ostvaruje brze modulacije. Verovatno ce ti i antena pomoci. Ako nemas neke benefite od jaceg signala onda je antena diskutabilna.

Probaj izaci napolje ili na prozori ili negde gde ima mesta za antenu vidi sa telefonom da li popravlja brzinu. Ako telefon ostvaruje brze modulacije. Verovatno ce ti i antena pomoci. Ako nemas neke benefite od jaceg signala onda je antena diskutabilna.
A jesi li gledao kad udjes na 192.168.1.1 ili 192.168.0.1 koji ti je signal u donjem desnom uglu na glavnoj stranici

Naravno da je 5G net+tv jeftiniji od 4G net + posebno TV.

Oni ne žele da opterećuju 4G mrežu sa TV uslugom - ne postoji ništa što prosečni kućni korisnici koriste a da troši toliko protoka kao TV koji radi 24/7.

Da kažemo da 1080i50 TV kanal prosečno troši 6Mbps tj 0.75MB/s to je 64.8GB dnevno ili 1.944TB mesečno.

Pa to jedino ako u kladionici radi tv, ali opet je zanemarljiva potrošnja, ne radi svima 24/7. 6mbit na 100mbit paketu. Ja imam i eon i move na kućnom netu, potrošnja je svakako ispod 1TB mesečno za sve ukupno.

Po meni bolje od sumnjivih kineza za iste pare.
Plus 14dana za povrat ako ne odgovara.

Ja sam imao u planu da uzmem 5G KN samo zbog toga sto se dobija mnooogo bolji ruter, jer vidim da se ljudi zlopate sa onim koji ide u 4G KN
Ja nisam našao da je 5G ruter koji nude i 4G+. Deluje kao obični 5G/4G ruter. Ne verujem da je mnogo bolji od drugih 4G rutera, ako je tako

6mbit na 100mbit paketu.
6mbit konstantnog protoka uveče je mnogo za 4g mrežu.

Jedan sektor na 50MHz širine kanala ima ukupno 375Mbps za sve korisnike kada bi korosnici imali idealan signal. U realnosti ima ukupno oko 200-250Mbps.

To je dovoljno za 30 korisnika koji bi gledali TV.

5G sa n78 ima MU-MIMO pa može da radi i sa 300 TV stream-a po sektoru.

Zato je 4G TV skuplji od 5G TV, zato mts sa mobilnim netom nudi msat a ne OTT uslugu. A i zato je i 5G trebalo da startuje još pre par godina.

Poslednja izmena:
Ja nisam našao da je 5G ruter koji nude i 4G+. Deluje kao obični 5G/4G ruter. Ne verujem da je mnogo bolji od drugih 4G rutera, ako je tako
Mislim da jeste, jer vidim da su ljudi pisali da uz 5G KN dobija Tp-Link NX520, a on bi lagano trebalo da radi i na 5G i na 4G+/4G, jedino sto ne znam da li ga sofwerski zakljucaju da radi samo na 5G, nijedan od radnika to nije hteo da mi kaze, samo su tvrdili da posto je 5G ruter da ce raditi samo na 5G mrezi, za 4G ne mogu nista da garantuju.

Mislim da se tu nešto ne slaže. Znači, nevezano za tv, jednovremeno 30 korisnika n a jednoj baznoj stanici mogu imati max 6-7mbit?
Stoji da treb aići na 5G, ali ako su pustili 30 korisnika na nućni net na toj bs, verovatno postoji i neki minimum projektovane brzine po korisniku koji je veći od 6-7mbit.

Mislim da jeste, jer vidim da su ljudi pisali da uz 5G KN dobija Tp-Link NX520, a on bi lagano trebalo da radi i na 5G i na 4G+/4G, jedino sto ne znam da li ga sofwerski zakljucaju da radi samo na 5G, nijedan od radnika to nije hteo da mi kaze, samo su tvrdili da posto je 5G ruter da ce raditi samo na 5G mrezi, za 4G ne mogu nista da garantuju.
To kažem, nisam video da NX520 ima deklarisano 4G+. A sigurno je da ne zaključavaju softverski na 5G. I na 4G ruterima koje dobijamo možeš da se spustiš i hvataš 2G, 3G, niko ti ne brani. A druga stvar je da se oni time ne bi ni bavili. Treće je da naravno da ne garantuju za 4G jer je 5G paket u pitanju, i baš ih briga.

Za korisnike sa OTT uslugom, provajderi u današnje vreme računaju npr 15Mbps po korisniku ondosno oko 5TB mesečno kada bi trošili 24/7 a troše oko 2TB prosečno (čak i za korisnike koji koriste 1Gbps pakete). Za korisnike bez OTT je dovoljno i 10Mbps ako žele da svi uvek imaju maksimalnu brzinu.

Na A1 4G KN jednostavno nemaju svi maksimalnu brzinu jer se uveče troši više od 6Mbps koliko A1 računa po korisniku pa se svima uspori (na baznim stanicama koje su opterećene) i zato se i korisnici žale.

Kažite mi gde sam pogrešio kada Telekom Srbija kači npr 80 korisnika sa 200/400/600/1000Mbps na GPON gde svih 100 dele 2.5Gbps i svima to radi odlično? 15Mbps po 80 korisnika je 1.2Gbps, i ostane 1.3Gbps za one koji u tom trenutku downloaduju maksimalnom brzinom. Na 1Gpbs se igrica od 100GB downloaduje za 13min nakon toga taj korisnik ne troši više.

Kažite mi gde sam pogrešio u računanju 375Mbps u idealnim uslovima a realno bliže do 200Mbps po 50MHz sektoru?

Uglavnom: kako bi bila konkurentna usluga, cena mora da bude niska ako nije moguće parirati kvalitetom, a na 4G nije moguće, ali cena ne može da bude niska pa da svi nagrnu za usluge koje konstantno opterećuju mrežu.

Mislim da se tu nešto ne slaže. Znači, nevezano za tv, jednovremeno 30 korisnika n a jednoj baznoj stanici mogu imati max 6-7mbit?
Stoji da treb aići na 5G, ali ako su pustili 30 korisnika na nućni net na toj bs, verovatno postoji i neki minimum projektovane brzine po korisniku koji je veći od 6-7mbit.
Postoji minimum projektovane brzine koji je oko 25Mbps, to i stoji na sajtu vezano za A1 KN. Ta projektovana minimalna brzina se zasniva na pretpostavci da korisnici na istom sektoru neće baš svi u isto vreme da koriste internet. Pretpostavka je da dobar deo vremena korisnik ne prenosi velike količine podataka.

Problem OTT televizije je što ako se koristi na smart box-u, a ne na smart tv-u, često može da dođe do situacije da korisnik ugasi TV, a da smart box ostane uključen i vuče TV stream bespotrebno. Tu dolazimo do onoga da OTT TV može da vuče svojih 5-6Mbps 24/7 i da tako pravi konstantan saobraćaj na mreži.

Pa mogu da prekinu sesiju na svakih par sati i problem rešen. Jasni su razlozi zašto je tv bolji na 5G. Iz vaših postova jasno je i zašto nikad neće ponuditi tv na 4G kao uslugu.
Sa druge strane, ako postoji dovoljan konstantni protok veći od 30-40mbit u svakom trenutku mislim da se može uzeti usluga tv-a. Čak sam, u razgovoru sa A1 agentom, prilikom uzimanja paketa, nagovestio da bih za to mogao da koristim KN i on mi je rekao da ne bi trebalo da bude problema i da to već dosta korisnika i radi.
Jedini problem kod mene je bio u toku noći, zbog gašenja opsega kada brzina dosta pada pa je upitno korišćenje tv-a.
Dakle, šta bih ja uradio, a siguran sam da i oni rade je da ograničavaju broj korisnika KN po baznoj stanici. Znam za slučajeve da nisu dozvolili kupovinu KN sa razlogom da nema mesta na baznoj stanici.
Na kraju, uzmite u obzir i da se u ovoj temi ili bilo kojoj sličnoj temi na forumu, u 95% slučajeva javljaju ljudi koji traže rešenje za svoj problem iz čega se pogrešno može zaključiti da 95% korisnika ima neki problem, a jednostavno je stvar u tome da se ljudi koji nemaju nikakav problem i ne javljaju.

Jedva smo docekali da podignu sesiju sa sat, 2, 4 , 6 i ne znam koliko je sada 12/24 ili koliko god, a ti bi da je smanjujes opet... I sta kad se uredjaj opet konektuje... Bio je pakao i ne bih se vracao na to hvala!!!

Postoji ogranicenje korisinika KN po baznoj stanici pogotovo od kada su krenuli da nude flat pakete.

Sacekaj jos malo da ubace 5G bazne stanice, 4G je na mnogim mestima pred pucanjem, bolje tesko da moze dok se malo ne rasterete!

Nazad
Vrh Dno