Šta je novo?

[A1] Kucni net

A najjaca je prva recenica:
"
U cilju podsticanja konkurencije elektronskih komunikacionih mreža i usluga na tehnološki neutralnoj osnovi, unapređivanja njihovog kapaciteta, odnosno kvaliteta, doprinosa razvoju tržišta elektronskih komunikacija i zaštite interesa korisnika elektronskih komunikacija,"
Pazi u cilju postizanja konkurencije, a ogranicili na mesta do 1500 stanovnika.
Ovi *****@vaju nas pametne, ocito.
Azi "doprinosa razvoju trzista..." Pa vi ga kocite gilipteri jedni.
Bolje da ovakvu pamet srocenu sa njihove strane nisam procitao, bilo bi mi lakse.

Verovatno su fizicki svi modeli isti, samo razlicit softver (kao sto Huawei obicno radi). Pa ako nema 5GHz, onda bi fleshom drugog firmware-a imao 5GHz.
Ako ima radio chip za 5GHz onda da...
Videcemo.
Ja imam otkljucani huawei e5577, kod njega je fora ima i 2.4 i 5Ghz ali nemoze oba istovremeno, mora se u meniu izabrati na kojoj frekvenciji od te dve da radi.
Mozda tj. verovatno je ista fora i kod e5573.

Inace kod e5577 je zanimljivo da radi i kao wireless repeater (ako se pojavi neka poznata wireless mreza on sam prebacuje sa mobilnog net-a na wireless i obrnuto)

Poslednja izmena:
Prespor je internet nakon potrosenih 100 GB. Pogotovo kada se otvaraju stranice sa vise slika. Trazio sam danas nesto u oglasima(na KP) i toliko me je namučio net da je to užas. Bas je premalo 100 GB.

Ne znam, kod mene apsolutno nema razlike posle potrosenih 100gb u otvaranju stranica, yt takodje ok radi. A da je malo jeste ali sta je tu je

Evo ja koristim neka dva-tri meseca, i zadovoljan sam.

Trošim između 70 i 80 GB u proseku, bez da sam nešto menjao navike korišćenja kao dok sam bio na flat ADSL-u. I još uvek su brzine primetno veće od zvaničnih, tipa 10/2 je u stvari 13/7 :)

Nisam se pokajao što sam prešao na Kućni net, barem za sada.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Prespor je internet nakon potrosenih 100 GB. Pogotovo kada se otvaraju stranice sa vise slika. Trazio sam danas nesto u oglasima(na KP) i toliko me je namučio net da je to užas. Bas je premalo 100 GB.

Koristim kućni net kao backup net, i probao sam ga sa brzinom 2/2 Mbps. Youtube bez problema u 1080p, face, KP bez problema itd. Nekada mi na vdsl-u otvara KP po čitav minut, ali se slažem da je malo sporije ako je npr sajt koji ima 20ak slika od po 5MB . Ortak ga koristi kao primarni net, njegov klinac gleda crtaće na yt-u po ceo dan, tako da potroši i do 300 GB mesečno.

Poslednja izmena:
Koristim kućni net kao backup net, i probao sam ga sa brzinom 2/2 Mbps. Youtube bez problema u 1080p, face, KP bez problema itd. Nekada mi na vdsl-u otvara KP po čitav minut, ali se slažem da je malo sporije ako je npr sajt koji ima 20ak slika od po 5MB . Ortak ga koristi kao primarni net, njegov klinac gleda crtaće na yt-u po ceo dan, tako da potroši i do 300 GB mesečno.
Po meni 500 GB bi bilo već nešto što bi zadovoljavalo potrebe većine korisnika internet usluga!!! S obzirom da je u Hrvatskoj u mreži Tele 2 ograničenje 1 TB, naspram toga 100 GB je stvarno prermalo...

Imas flat mobilni net za 3500dinara (vip vikend net), jeste da moras da kupis uredjaj za 6500 dinara, ali i to moze na rate.

Ipak 4G LTE ima svoja tehnicka ogranicenja. Ne moze se porediti sa kablom, VDSL-om, optikom.

Licno po statistikama mog provajdera potrosnja interneta mi je na nivou 600-800-1000GB mesecno, tu ulaze i projekti na kojima radim, streaming 720, 1080p, 4k, filmovi, muzika, update-ovi (za linux, windows, os x na 3 desktop i 2 laptop racunara) + wifi na telefonima.

Sad sam pored osnovnog neta dodao i Vip vikend net jer mi je potreban veci upload (na 4G-u imam oko 20Mbps). Potrosicu sigurno preko 200GB na tom netu za mesec dana. Necu da otkazujem drugi net koji imam.

Meni je glupo da su izbacili Vikend Net Unlimited. Izbaci doplatu za kucni net 3 npr. Da imas Unlimited.

VIP 4G Kucni net paketi

Ajde mi objasni kako 1080p radi bez problema na yt kada za 1080p treba bar oko 5-6Mbps... Cak i ako stavis da se bufferuje gledaces 30 sekunda (plus buffer koji odradi u tih 30 sekunda) pa ces opet cekati nekih 30-60 sekunda za narednih 30 sekunda. Ako to tebi "radi bez problema" onda nema sta da diskutujemo :)
I obavezno ako tvrdis da radi probaj YouTube 1080p, ali da odaberes 1080p, a ne 1080p auto...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ajde mi objasni kako 1080p radi bez problema na yt kada za 1080p treba bar oko 5-6Mbps...

Gresis, youtube koristi pored h264 i webm/vp9 kodek, uz pomoc kog mogu da smanje drasticno bitrejt.

Evo skinuo sam jedan 1080p 30fps fajl sa youtube-a (uz pomoc jdownloader-a), i evo kakav je:
Kod:
Video
ID                                       : 1
Format                                   : VP9
Codec ID                                 : V_VP9
Bit rate                                 : 2 134 Kbps
Width                                    : 1 920 pixels
Height                                   : 1 080 pixels
Display aspect ratio                     : 16:9
Frame rate mode                          : Variable
Language                                 : English
Default                                  : Yes
Forced                                   : No

Audio
ID                                       : 2
Format                                   : Vorbis
Format settings, Floor                   : 1
Codec ID                                 : A_VORBIS
Duration                                 : 5mn 1s
Bit rate mode                            : Variable
Bit rate                                 : 128 Kbps
Channel(s)                               : 2 channels
Sampling rate                            : 44.1 KHz
Compression mode                         : Lossy
Stream size                              : 4.60 MiB (5%)
Writing application                      : Google
Language                                 : English
Default                                  : Yes
Forced                                   : No

Jedva nesto preko 2Mbps je 1080p video na yt.

Ja znam šta sam probao, dakle pustim samo malo da baferuje, zatim pustim klip od 15ak minuta i bez seckanja završi do kraja. Naravno stavim 1080p jer ga na auto smanjuje na 720p. Brzina neta je od 1.9 do 2.1 Mbps nakon 100GB, tako da je verovatno to dovoljno yt-u. Može se vrlo lako simulirati protok od 2 Mbps sa ruterom koji ima tu mogućnost pa videti.

Svako ko meni ne veruje moze preko chrome da testira ogranicavanjem brzine na 2Mbps. Let me know how that went... [emoji23]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja probao, nesto malo lagne, ali daleko od negledljivog.

I kod mene ista stvar, samo u startu malo sacekam i posle lepo radi bez seckanja...

a1 i VIP Mobile su deo Telekom Austria grupe. Imas na dnu vipmobile.rs clanice sa linkovima.

Znam da su deo te grupe, ali ne moze se nazvati slovenacki vip.

Mene jedino nervira ovo pucanje veze. Kad god mi se to desi resetujem ruter. Ne znam sta im je to trebalo

Nazad
Vrh Dno