Šta je novo?

[A1] Kucni net

Istina, bio je VIP-ov server prvobitno odabran.

Sada sam promenio i rezultati su realniji:
image.PNG

Na Telenor-ovom Home paketu (najmanji paket, najstarija verzija paketa) dobijam sada:

Capture2.PNG

Ok hvala.

Procitao sam unazad ovu temu i videh da su neki predlagali da se ne produzava ugovorna obaveza vec da se raskine postojeci ugovor pa da se onda potpise novi ugovor, zbog toga sto se u tom slucaju dobija noviji ruter.

Ja imam pored ovog VIP-ovog ZTE MF283+ jos jedan ruter: Huawei b315s-22, njega je Telenor ranije davao uz njihov kucni net.

VIP sada ima u ponudi Huawei B525s-23a.

U cemu se ogleda razlika izmedju ova dva modela?

Pitam se da li bi meni te prednosti novijeg rutera znacile, posto se inace jedino ja povezujem na ruter.

Ovde sam nasao tekst koji uporedjuje navedena dva rutera:
https://www.4gltemall.com/blog/huawei-b525-vs-huawei-b315/

Ono sto je evidentno jeste da noviji b525s ruter podrzava LTE Category 6 mreze i moze da dostigne brzine do 300Mbps, sto je duplo vise od starijeg b315s, ali da li meni u praksi u Srbiji to moze predstavljati veliku razliku?

Na ovom linku: https://productz.com/en/huawei-b315s-22-vs-huawei-b525s-23a/v/X6aGr-J4Exb
takodje je navedeno da b315s-22 ne podrzava 5GHz bezicne mreze.

Poslednja izmena:
B525s-23a je dobar jer ima 4G+ modem. sto znaci da moze dve frekvencije da kombinuje u isto vreme. Ako uzmes najveci kucni net paket, mozes da ostvaris veliki download ukoliko si blizu 4G+ antene koja nije puno zagusena (teorija je 225 Mb/s za download).
Takodje, prednost ovog rutera je sto ima WiFi na 5 GHz koji moze celu max download brzinu da ti dostavi bezicno u odnosu na obican wifi na 2,4 GHZ koji ne moze.

Pozdrav svima. Da li je neko skoro produzavao/sklapao ugovor i da li imaju neke aktuelne pogodnosti? Potreban mi je backup net za stan. Uglavnom se nece koristiti ili veoma slabo, pa se razmisljam da li da uzmem kucni net M ili Online tarifu (Postpaid 20GB). Sada nemaju huawei rutere, vec samo zte. ZTE MF283U uz kucni net i ZTE MF927u4 uz Postpaid. Kako su se pokazali ovi ruteri? Razmiljam da uzmem i tablet Galaxy Tab S5e uz paket. Danas su mi rekli da je moguce uzeti ruter i tablet. 2549din za postpaid ili 2949din uz Kucni net M sve u kompletu na 2 godine. Vec imam flat optiku, pa je ovo backup resenje i kolicina protoka mi ne znaci puno.

Za backup net ok... Meni sluzi kao main... Karticu uvek mozes da izvadis i stavis u telefon ako ides negde za vikend i tako to...

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Gledam ovu Online tarifu (Postpaid 20GB) pa me zanima jel ona moze da se kombinuje sa nekim dodatkom za pricu da se koristi u telefonu ili je iskljucivo samo za net?
Po kojoj brzini radi net jel mora da bude 24 meseca obaveza i jel moze da se zadrzi broj koji vec imam na postpejdu gde mi uskoro istice ugovor?

@retrospektiva
Od vipovog agenta prodaje. Ostavio podatke na sajtu, pa su me kasnije zvali.

Sent from Honor 20

Hm, ima tako nešto isto za Klasik paket, pa piše da važi takođe do kraja januara a još uvek radi. :D

B525s-23a je dobar jer ima 4G+ modem. sto znaci da moze dve frekvencije da kombinuje u isto vreme. Ako uzmes najveci kucni net paket, mozes da ostvaris veliki download ukoliko si blizu 4G+ antene koja nije puno zagusena (teorija je 225 Mb/s za download).
Takodje, prednost ovog rutera je sto ima WiFi na 5 GHz koji moze celu max download brzinu da ti dostavi bezicno u odnosu na obican wifi na 2,4 GHZ koji ne moze.

Da li je aktuelna neka polemika povodom opasnosti uredjaja koji rade na 5 GHz po ljudsko zdravlje?

Poslednja izmena:
Nije aktuelna, jer se radi o nejonizujućem spektru EM zračenja, konkretno u ovom slučaju WiFi koji radi na 5 GHz. Mana Wifi na 5 GHz je ta što je domet manji, dakle običan wifi na 2,4 GHz ode znatno dalje, ali ne isporučuje celu brzinu, dok 5 GHz daje celu brzinu ali efektivno samo do 10ak metara od rutera. Dakle, što je veća frekvencija, talasna dužina zračenja je manja.

Za backup net ok... Meni sluzi kao main... Karticu uvek mozes da izvadis i stavis u telefon ako ides negde za vikend i tako to...

O tome sam ja razmisljao.
Na telefonu imam tarifu sa 5Gb interneta a kod oca nemam nikakav internet, pa sam razmisljao da uzmem ovaj Vip-ov Kucni Net XL i stavim karticu u telefon odma, time bih resio oba problema po super ceni.

Mene zanima sledece, da li moze Vip neke extra troskove da mi zaracuna zato sto karticu koristim u telefonu a ne preko njihovog modema?

Iskljucio bi mogucnost zvanja i poruka na toj kartici posto oni nisu ugovorom regulisani pa mogu proizvoljno da me klepe nekom random cenom razume se.

Ja sam koristio u telefonu kao drugu karticu i nista. Sto bi njih zanimala mac adresa sa koje koristis. Cak sam i pitao kada sam potpisivao ugovor i rekli da mogu.
Ne znam zasto ne uzmes srednji paket ili najmanji, zasto biras najveci? Na sta olaniras mesecno da potrosis 200gb?
I ovako kada potrosis ti smanje samo protok...

Ne možeš da zoveš ni da saljes poruke sa telefona tom karticom. Ja bar ne znam način, meni je izbacivalo grešku.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Ja sam koristio u telefonu kao drugu karticu i nista. Sto bi njih zanimala mac adresa sa koje koristis. Cak sam i pitao kada sam potpisivao ugovor i rekli da mogu.
Ne znam zasto ne uzmes srednji paket ili najmanji, zasto biras najveci? Na sta olaniras mesecno da potrosis 200gb?
I ovako kada potrosis ti smanje samo protok...

Trenutno ne trosim toliko ali preko leta planiram veci deo vremena da provedem kod oca, tako da ne bi da mi manjka.
Hotspotovacu preko telefona internet za laptop, posao mi dosta neta povuce tako da mi 200gb ispadne taman :)
Hvala lepo na odgovorima drugari.

Nađite na netu neki ruter max 2000din pa ubacite karticu i završen posao

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Ljudi, postoji li kakvo resenje da ovo sr...e od neta radi brze i kvalitetnije? Neko podesavanje, bilo sta?
Ruter je zte 4g cpe, pokazuje 4 crte signala i lte, poslednja verzija software, ali radi uzasno lose.
Probao sa menjanjem kanala na ruteru od auto pa do 13-og, prosirenje postavio na 20/40MHz i uvek ista situacija, losa.
Speedtest ka vip-ovom serveru pokazuje da jedva moze da prodje 2mbps saobracaja.

Probaj da menjas na 3G only, 4G only itd. za pocetak, preopterecena im je mreza

Probao sam i to, postavio na 4g only, ali nista bolje..
Sve sto je moglo od wifi da se menja, menjao sam, nista bolje.

Probao sam i to, postavio na 4g only, ali nista bolje..
Sve sto je moglo od wifi da se menja, menjao sam, nista bolje.

Jesi li restartovao ruter svaki put kada menjas parametre ?
Sutra ljudi krecu da rade i trebalo bi da se rasterete bazne stanice barem za 50%.
Ako ni tokom sutrasnjeg dana ne bude promene pozovi i prijavi.
Trazi da ti smanje racun za ovaj mesec. Ako se nista ne promeni u skorijoj buducnosti onda raskid ugovora.

Da li se ovi problemi sa losim protokom pojavljuju jos pre vanrednog stanja? Kako se ponasa u normalnim uslovima ili sve to zavisi od lokacije? Trenutno sam na SBB-u, istice mi ugovor za koji mesec, zivim sam i sve vise mi izgleda besmisleno da placam skoro 4000 za net i kablovsku koju pogledam jednom u 3 meseca. Proverio sam mesecnu kolicinu podataka na laptopu, uvek je oko 20-30GB + mobilni telefon. Zivim sam i mislim da se uklapam u ono sto Vip kucni pruza, inace sam na NBG

Zavisi gde zivis, najbolje je da kupis njihovu karticu i cackas tokom nedelje vec sad cisto da bi znao sta da ocekujes, jer sad su najoptereceniji i moze samo bolje da bude

Ja sam na primer skoro godinu i 6 meseci vec na Kucnom Netu i radi mi super, bilo je malo problema sad kad je krenulo ovo stanje ali mimo toga odlicno.

Hvala Lanikor, to cu definitivno morati. Verovatno se pisalo vise puta o ovome na nekim stranama u temi, ali bih zeleo da proverim sveziju informaciju - kakva je situacija ako je neko podstanar? Dakle, ja prijavim xy stan u kojem trenutno boravim, u njemu je odlicna pokrivenost i potpisem ugovor za njega. Za godinu dana se preselim na drugu lokaciju u gradu, obratim im se povodom promene adrese, oni tvrde da je signal odlican, a ako u realnosti ipak nije, da li postoji mogucnost da se raskine ugovor bez ikakvih penala?

Ne moras da kupujes njihovu karticu. Mozes i da uzmes na probu karticu i modem u njihovom shopu.

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno