Šta je novo?

a/v receiver, noob pitanje

BitrAtE

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
1,085
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D @ NZXT Kraken Elite 240 AIO
Matična ploča
Gigabyte B650M AORUS ELITE AX ICE
RAM
32GB (2x16GB) Kingston FURY Renegade DDR5 RGB DDR5-6000 CL32-38-38 @1.35V
GPU
GIGABYTE RTX 5080 AERO OC SFF
Storage
Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD (2TB + 1TB)
Zvuk
Edifier S880DB MKII / Edifier T5 Sub @ AudioQuest DragonFly Black / Asus ROG Delta II Wireless
PSU
NZXT C1200 Gold ATX 3.1
Kućište
GIGABYTE C201 PANORAMIC ICE
Monitor
Asus ROG Swift OLED PG32UCDM
Miš & tastatura
Asus ROG Strix Scope II 96 Wireless Gaming + ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition @ Razer Pro Glide XXL
Ostale periferije
C1 55" & PS5 & Q990B
Mobilni telefon
Samsung S25 Ultra
Pametni uređaji
Huawei GT2 Pro, GT4 Silver Elite, GT5...
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Interesuje me da li bi mogao neko da mi da definiciju sta je zapravo to? Mislim znam da je to uredjaj na koji se kaci sve sto daje sliku ili zvuk u kuci, ugrubo receno al me zanima neko blize da mi objasni to, kako radi i sl? Dakle Tv, dvd player, zvucnici i av receiver.
Interesuje me zasto su zvucnici i dvd spojeni na av receiver? Predpostavljam zbog pojacala u sebi ili zbog neceg drugog?

Pojednostavljeno, osnovna uloga AV receivera je da pojačava audio signal sa različitih izvora, kao i da rutira video signal sa različitih izvora ka TVu.

U početku, ovo je bila komponenta koja je u sebi objedinjavala tuner, predpojačalo i pojačalo. Zvali su ih još i stereo receiveri. Naziv receiver su dobili zbog ugrađenog tunera.
Kasnije, kako je rastao broj uređaja, menjala se i uloga receivera. Dodata je mogućnost obrade digitalnih audio signala, "ubačena" su dodatna pojačala za surround zvuk, kao i mogućnost rutiranja video signala sa različitih uređaja ka TVu.

Pročitaj sledeći članak sa Wikipedie (nadam se da ti engleski nije problem):[WIKI]AV_receiver[/WIKI].

Poslednja izmena:
Ajde da se malo nadovežem na Obrada. AV receiver treba da bude kičma za home theater sistem, za gledanje filmova sa okružujućim surround zvukom sa najmanje 6 zvučnika i više.

Stereo receiveri su obična pojačala sa dodatim tunerom u istoj šasiji radi uštede u ceni izrade i služe kao i obična pojačala za slušanje muzike. Razlika im je u osnovnoj nameni. Ovi stereo receiveri nisu bili bogznakako popularni u zlatnoj eri HIFI-ja jer pravi audiofili ne vole ni integrisana pojačala a kamoli još i radio u istom kućištu.

Mnogi ljudi nedovoljno upućeni kupuju home theatre sisteme samo za slušanje muzike iako im treba ustvari stereo pojačalo, tako da je tvoje pitanje sasvim na mestu.

Poslednja izmena:
Gledanje filmova i TV, igranje igara, slusanje muzike i svi ostali audio/video sadrzaji koji se "emituju" sa racunara, cd/dvd/br plejera, konzole, radija, audio cd playera, prenosnog mp3/video uredjaja .... itd itd.

AVR je za današnje multimedijalne potrebe isto ono što je nekada bilo stereo pojačalo u klasičnom HiFi sistemu. U njega se prikače izvori slike i zvuka (DVD playeri, blue ray plejeri, gaming konzole, kompjuter, obični CD plejeri, ko ima može i kasetaš, gramofon (gramofon ne mogu da prime svi AVR-ovi bez dodatnog PHONO pojačala)), u AVR-je obično ugrađen i radio prijemnik, a na izlaze AVR-a se onda dalje kače zvučnici (u njemu su audio pojačala za svaki kanal posebno), televizor, slušalice a po potrebi mogu i record-eri (snimači) slike i zvuka.

Od klasičnog stereo pojačala se razlikuju po tome jer imaju višekanalno pojačalo (5-7 kanala za razliku od stereo koji ima 2), zatim po tome jer imaju suround decoder koji iz digitalnog audio signala koji stiže iz izvora izdvajaju i dekodiraju pojedinačne analogne audio kanale i šalju ih na spomenute pojačavače, dalje, imaju mogućnost da video signal prosleđuju između različitih ulaza i izlaza i to je u osnovi to. Naravno, u zavisnosti od modela i proizvođača, mogu još mnogo toga što nam može pasti na pamet da urade u realnom vremenu sa slikom i zvukom.

Poslednja izmena:
Evo imam ja jos jedno slicno n00b pitanje.
Jel postoje a/v recieveri sa podrskom za klasican stereo 2.0? Evo zasto to i pitam.
Naime planirao sam u nekoj daljoj buducnosti tako nesto da uzmem, posto trenutno imam pojacalo Technics SU-Z450 (staro preko 25 godina :D ) i na njemu prikacena 4 zvucnika (2 x Technics, 2 x ITT) koji su u stvari dva para stereo zvucnika. Ovakav setup mi je odlican za muziku, jeste da je sve starije od mene ali radi posao ok. Posto bih voleo postojece pojacalo da zamenim nekim dosta novijim koje ima integrisan tuner kao i podrsku za 5.1, zanima me da li se to pravi uopste? Tipa, da ima odvojena pojacala u sebi za 2.0 i za 5.1 (ili isto pojacalo kome ce u 2.0 modu biti ugasena 4 kanala). I da li u slucaju da postoji ovako nesto, mogu da imam dva odvojena seta zvucnika prikljucena na pojacalo, ili bi sve moralo da ide preko jednog 5.1 seta kome bi u 2.0 modu radili samo prednji zvucnici? Video podrska mi nije bitna.

Poslednja izmena:
Al si iskomplikovao... Ne kontam baš ni šta si pitao. :)

Može to što hoćeš. Svaki AVR može da radi u stereo modu. Zakačiš običan CD player i imaš običan stereo. Na neke možeš čak i gramofon da kačiš. A mogu oni običan stereo da šalju i na 4 zvučnika. U njima u stvari ima 5-kamalno pojačalo.

Možeš čak iskoristiti ta 4 zvučnika što imaš. Bolje uzmeš za frontove, lošije za back i dokupiš samo centralni zvučnik i woofer.

Znam, imam obicaj to da radim :wall:

A ako iskoristim zvucnike za (da tako kazem) 4.0 i za 5.1 - odlicno. Dok pustam stereo ide samo na ta 4, kad je 5.1 ide na svih 6.

Sad jos jedno nadam se jasnije pitanje :D
Jel bih mogao onda eq da menjam u zavisnosti od setupa zvucnika? Npr ako slusam stereo da imam normalan bass na tim zvucnicima a ne da sve ide na vufer koji tad nece biti u funkciji.

Kada iz visekanalnog moda prebacis na stereo, on ti automatski sve frekvencije "vrati" na taj jedan par prednjih kutija. Tako da preko njih cujes sve.

Koristis komp, ides na internet, sigurno znas engleski... raspitujes se za AVR. Ok, za detalje do kojih je teze doci i sl ali za ovo sto pitas idi na razne sajtove proizvodjaca, skini uputstva u pdf i sve ali sve ovo lepo pise. Da, AVR imaju 5 i vise pojacala u sebi, da mogu pustiti stereo kao i surround. Da cujes na 4 zvucnika a da imas konfigurisano na 5.1 neces moci ali su ti za 2ch zvuk 2 prednja zvucnika sasvim dovoljna. Shvatices (nadam se) koliko je AVR kompleksniju uredjaj od stereo pojacala, sta sve sadrzi u sebi. Razlog tome je sto ne moze biti jeftin i dobar. Pazi kad kupujes entry-level modele.

Hvala na objasnjenu. :)
Nemoj da se ljutis, napomenuo sam da se maltene uopste ne razumem u datu tematiku zato i pitam vas ;) . Znam da koristim Google, ali mi je lakse da pitam ovde nadam se da to nije problem.

Ma ne ljutim se, nego dok ti postavis pitanje dok ti odgovore.... a rekao sam ti da sve pise u pdf uputstvima sta pusta, kako pusta, detalji i sl. Pricam iz licnog iskustva, kad sam jurio AVR da kupim.

Pa sta mogu da urade? Isto sto i ti sam, samo umesto da se informises (sto ti je vise nego pozeljno) ti das pare.

Nazad
Vrh Dno