Šta je novo?

A/V Receiver NAD T752 i SB Audigy 2 ZS // problem!

surfermj

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2007
Poena
301
Prijatelji forumasi, ljubitelji zvuka, poznavaoci audio i kompjuterske opreme molim Vas za pomoc.

Posedujem A/V Surround Sound Receiver NAD T752, koji je konektovan sa CD player-om NAD C542 (analogni ulaz/CD in), DVD player-om NAD T524 (digitalni/opticki ulaz) i zvucnicima B&W DM601 S3, B&W DM603 S3, B&W LCR60 S3. Konekcije su Van den Hul. Sve ovo radi ok.

Zelja mi je da prikljucim kompjuter na A/V Receiver.

Znam da je to bezveze, ali ne bih zeleo da o tome polemisem, jer u kompu imam gomilu muzike, a tu je i net radio.

U kompu imam zvucnu karticu SB Audigy 2 ZS [B800]. Konektovao sam komp sa A/V Receiver-om (analogni ulaz/disc in; konekcija mala stereo banana-cincevi) i dobio sam "brum" u zvucnicima.

Da li neko ima predlog sta mi je ciniti?

Napominjem da je sve u redu prilikom slusanja muzike na kompu; da je konekcija mala stereo banana-cincevi u redu (probana dva razlicita kabla) i da je uzemljenje takodje ok.

Dakle, ova dva sistema odvojeno funkcionisu dobro, a zajedno nikako.

Brum moze da nastane kao posledica vise cinilaca-blizina mreznog voda(220v),losi interkonekcijski kablovi, brum unutar samog kucista...
1.Kosristi sto kraci i sto kvalitetniji kabli od pc-a do NAD-a.
2.Probaj da mrezni kabli udaljis sto je vise moguce od interkonekcijskog kabla.
3.Iskljuci tv.
4.Ako i ovo ne radi kako treba :
1-1 Otkaci masu sa jednog kraja interkonekcijskog kabla ,pa ako...
2-2 Probaj da prilagodis impedanse....
Pa proceni sam,
pozdrav

@bracahifi

Hvala na savetima.

Ono sto nisam naglasio je sledece:
1. duzina kabla izmedju kompa i NAD-a je cca 15m i to je constanta (komp je u mojoj radnoj sobi a NAD u dnevnoj).
2. korisceni kablovi nisu vrhunskog kvaliteta, ali nisu ni sljam.

Mislim da citava prica ima veze sa neuskladjenim impedansama. Moja pitanja su sledeca:
1. kako da proverim ipendanse izlaza/ulaza?
2. kako da prilagodim ipendanse izlaza/ulaza?

Svakako cu otkaciti masu sa jednog kraja kabla i proveriti sta se desava. Toga se nisam setio, a ima logike.

bracohifi hvala jos jednom.

pozdrav

Nema do čega drugog da bude nego do kabla. Ako si u mogućnosti, komp i risiver poveži digitalnom vezom.

15m nije mala duzina pogotovu za osrednje kablove. Ponasaju se i kao antene pa kupe ceo sum, sto moze smetati kod analogne veze. Meni je dig coax kabl pravio problem pri duzini od 5m kada je bio obican, sreca sto je meni bilo dovoljno 3m pa sam kupio dosta kvalitetniji i problemi su nestali.

Pozdravljam BENCH ekipu koja pokusava da mi pomogne oko resavanja problema. Ujedno i izvinjenje sto nisam u mogucnosti da odmah odreagujem odgovorom posto "obaveze koje zivot znace" uslovljavaju moje cesto putovanje i odsustvo, a komp mi je pre svega sredstvo za rad sto oduzima dosta vremena.

Pre nego sto se upustim u "radikalne" aktivnosti na resavanju problema (promena konekcijskog kabla, test sa drugom zvucnom karticom,...) moze li mi neko objasniti funkcije sledeca dva prekidaca na zadnjem panelu NAD-a i da li oni mogu uticati na postojeci problem?

Soft Clipping

softclipping-10.jpg

softclipping-11.jpg

Tekst uputstva je jasan, ali mi je potrebno jos necije misljenje.

pozdrav.

Imao sam ranije slican problem i uspesno sam ga resio. Problem je najverovatnije ground-loop i smetnje koje dolaze od kablovske tv. Mozes da probas da otkacis TV sa DVD plejera ili risivera gde ti je vec povezan, a ostavis komp. Ako nestane brum onda je to. Mozes ga resiti na par nacina, pogledaj ovde:

http://www.epanorama.net/documents/groundloop/antenna_isolator_building.html

Probao sam varijantu i sa malim torusom ali mi je najbolje rezultate dalo kada sam vezao u red po jedan kondenzator od 100nF kao na semi. Probaj pa javi.

Tekst uputstva je jasan, ali mi je potrebno jos necije misljenje.

pozdrav.

Soft Clipping sprečava distorziju zvuka ukoliko pojačalo odvrneš preko granice i time sprečava crkavanje zvučnika. Prema opisu verovatno utiče na dinamiku zvuka, pa ako nemaš klince koji se igraju sa muzikom slobodno ga isključi.

Trigger In/Out ti omogučava automatsko uključivanje risivera zajedno sa uključivanjem neke druge komponente, odnosno automatsko uključivanje neke druge komponente (plejera, projektora itd.) zajedno sa uključivanjem risivera.

Nazad
Vrh Dno