Šta je novo?

a-rival PAD 83 WiFi & 3G

Iv@N_SD

Čuven
Učlanjen(a)
10.03.2005
Poena
630
Tablet "proizvodi" nemačka firma A-Rival, odnosno vrši brendiranje i distribuira na zapadno-evropskom tržištu. Karakteristike su sledeće:
-model: a-rival PAD 83 WiFi & 3G
-Telechip 800MHz
-Android 2.1 Eclair
-8GB interne memorije + micro SD slot
-256MB RAM-a
-8" capacitive display (800*600)
-WiFi 802.11 b/g , 3G modul
-GPS chip
-HDMI (do 1080p), USB, front camera
-G sensor
-ugrađen mikrofon i zvučnici
-4500mAh kapacitet baterije

Malo informacija ima ne netu o ovom tabletu. Ja sam dobio test primerak od jedne inostrane firme koja posluje i kod nas.
Uređaj u startu dolazi sa skromnim softverom, bez google appsa, sa nekim njihovim custom marketom, koji je očajan. Uspeo sam da ga root-ujem, instaliram gapps i učinim koliko-toliko upotrebljivim. Jedino imam problema sa Marketom. Instalirao sam Market v2.2.6 za Eclair, ali kad izaberem neku aplikaciju za download, dobijem Force Close. Probao sam više različitih apk-ova, ali rezultat je isti. Koliko sam uspeo da saznam, jedini način da ovo proradi je da instaliram market iz recovery-ja, ali ovaj njegov stock recovery odbija da ga instalira. Jel postoji neki način da Market proradi na ovom uređaju?

Ako si uspeo da rootujes, probaj da instaliras Rom Manager. Iz njega je moguce instalirati ClockworkMod, kao i mnoge romove, trebalo bi da pomogne i oko instalacije Marketa.

Instalirao sam ROM Manager, ali ne mogu da instaliram ClockworkMod recovery. Iz ROM Managera sam odradio "Fix permissions" i više nema FC Marketa. Ali i dalje ne mogu da skinem nijednu aplikaciju. Kad pokrenem download, dobijem poruku "Download was unsuccessful, please try again" i tako u krug. Jel imate neku ideju ili da se oprostim od zvaničnog marketa?

Dok se ne pojavi resenje, instaliraj neki drugi market. Nisu dobri kao Android Market, ali ipak ih ima solidnih. Meni licno na HTC Legendu nije hteo da radi Appbrain, ali ako se dobro secam, GetJar i SlideME nisu bili tako losi.

a ovi tableti, kad su na androidu, je l su u nekom sleep modu kad su OFF ili ne? to će reći - hoće li mi iskakati alarmi kao na PDA, ili to tek kada ga ukjučim za ozbiljno?

Ovi tableti koriste telefonski operativni sistem i tako se i ponasaju. To nije losa stvar, Android je zaista mocan sistem, ali radi kao i svaki drugi telefon - sam ide na standby kao i telefon, tako da je tada u modu stednje baterije. Kada ga potpuno iskljucis, potpuno je iskljucen. Android se inace ne pali tako brzo.

ovo mi deluje interesantno, iako ima baš malo RAM-a. pristojna baterija, 3G modul, sjajna geometrija ekrana...

Android je baziran na Linuxu, koji dobro radi sa RAM memorijom. Meni se vise ne svidja taj Telechip procesor, mislim da je ARM9 u pitanju, ali ne mogu da garantujem, nisam nigde nasao (mada, nisam se ni ubio trazeci).

svejedno kako se dobro snalazi sa memorijom, 256 Mb je premalo za surfovanje u bilo kom linuxovom browseru, a da je to uporedivo sa klasičnim desktopom koji ima više od toga. Malo je i 512 za linux, tek na giga to izgleda (optrilike) kako treba.

Ok, slazem se, i ja koristim Linux na 2GB lapu i 4GB desku, ali Android nije Linux. Samo je zasnovan na njemu, i pravljen je za telefone. Ipak npr. Motorola Milestone ima samo 192MB. Moj Legend ima 384MB i ne oseca se manjak nikada (doduse, jeste brzi od kada sam stavio Cyanogenmod rom). Poenta moje prethodnje tvrdnje nije toliko da sam Linux raspolaze memorijom na nekom magicnom nivou, vec da je memorija po meni manji problem kod ovog tableta. Meni licno je veci problem procesor.

A sto se tice samog Linuxa, DSL ce sasvim ok raditi na 256MB rama. Instaliraj neki lagan browser, kao sto je npr Midori, i radice kako treba. Stvar nije samo u hardveru, vec i u softveru. I sami Android browseri su podeseni da rade sa slabim hardverom. Ne mora obavezno 256MB rama da bude premalo, ali mene licno procesor definitivno odbija. Bez ARM Cortex A8 procesora na minimum 800MHz, nisam siguran da bih razmatrao tablet. Ipak u telefonu daleko nize rezolucije imam ARM11 na 600MHz, ne bih nesto sto radi sporije, samo brze.

Uspeo sam i market da namestim. Posle reseta iz recovery-ja, market je proradio. Što se tiče performansi, pustio sam video fajl u 720p rezoluciji - x264 kodek (većina serija na netu se kodira u ovom formatu) iz RockPlayer-a. Savršeno glatko je pustio par fajlova. Verovatno bi i na TV-u odlično izgledalo preko HDMI-a, ali nemam nijedan TV pri ruci da isprobam.

Ukoliko imas HDMI to DVI kabl i monitor sa DVI ulazom, mozes i tako da probas. Ako te zanima da se zezas sa tim. To i jeste glavni razlog zasto sam kupio monitod sa HDMI ulazom, da ne moram da se mislim koji mi je ulaz raspoloziv.

Nazad
Vrh Dno