Šta je novo?

A Mac is better at the things you do every day.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
690
The things you do most often on a computer, like browsing the web, checking email, and working with Microsoft Office files, are some of the things the Mac does best.

ahahhah LOL :d:d:d:d vrh :p:p

stoslije su ovi iz applea :p zbijaju segu

Now you don't have to spend hundreds of dollars on a Windows PC! You can spend thousands on a Mac!

Now you don't have to spend hundreds of dollars on a Windows PC! You can spend thousands on a Mac!

Ahhaha dada procitao sam ovo negde :p

PC World je napravio test, gde je Vista brže i bolje radila na Mac-u nego na PC-u. :D

josh jedan razlog da kupim mek :p btw Mek je zaista odlican vrlo kvalitetan brand name pc ;) prosto ima mi smisla da su apple inzenjeri bolje uradili domaci od recimo dell-ovih

Ma koliko kvalitetan i skup bio, PC nikada nece biti kao Mac iz jednostavnog razloga, oni koji prave softver ne mogu ni da pretpostave koji ti hardver imash, da uopshte ne ulazimo u mane i vrline samog softvera :)

Driver, Mac je samo nasminkan PC sa paprenom cenom - nema vishe ni sta PC tu da "dostize" kad nema razlike.

Naravno da ima razlike.
Da li je ta razlika vredna razlike u ceni, svako od nas pojedinacno moze da proceni.

Ma koliko kvalitetan i skup bio, PC nikada nece biti kao Mac iz jednostavnog razloga, oni koji prave softver ne mogu ni da pretpostave koji ti hardver imash, da uopshte ne ulazimo u mane i vrline samog softvera :)

dada velika prednost all around pristupa

Driver, Mac je samo nasminkan PC sa paprenom cenom - nema vishe ni sta PC tu da "dostize" kad nema razlike.

super je sto si pomenio cenu... evo sta sam ja racunao... pa me zanima sta mislite

kuciste COOLER MASTER Mystique 80
napajanje OCZ SilentXStream 600W 76

ekran Samsung SyncMaster XL2370, SAMSUNG T240HD 340
mis logitech~ 50
tastatura ms? 40

maticna 80
procesor INTEL Core 2 Duo E7600 3.0GHz 1066MHz 3MB 120
ram GEIL 4GB (2x2GB) 1066MHz DDR3 70
kuleri 4x3= 12

graficka nvidia 9500gt 60

hdd 1Tb 80
dvd PIONEER DVR-216D 20

zvucnici 20
kamerica 12

to kosta sve zajedno 1060e, cene sa itsveta
kod konfigurisanja kompa sam gledao da napravim nesto najblize meku, kako po konfiguraciji, tako i po kvalitetu komponenata (odlicno kuciste, vrhunski mis/tastatura, odlicne komponenete tipa napajanje itd..) stim da neke razlike ipak postoje, a navescu ih dole.

najjeftiniji 22" mek kosta 1130, dakle razlika je SVEGA 70e. sto zvuci cak pomalo neverovatno, pa me zanima da mi ukazete na propuste u racunici... (ako postoje)

21.5-inch: 3.06GHz
3.06GHz Intel Core 2 Duo 3.06GHz Intel Core 2 Duo 3.06GHz Intel Core 2 Duo 2.66GHz Intel Core i5
1920 x 1080 resolution 1920 x 1080 resolution 2560 x 1440 resolution 2560 x 1440 resolution
4GB memory 4GB memory 4GB memory 4GB memory
500GB hard drive1 1TB hard drive1 1TB hard drive1 1TB hard drive1
8x double-layer SuperDrive 8x double-layer SuperDrive 8x double-layer SuperDrive 8x double-layer SuperDrive
NVIDIA GeForce 9400M graphics

dakle ako zanemarimo dizajn meka (ipak za klasu/dve/pet bolji od dizajna pc kucista, mada je i ovo jakooo fino), i posmatramo pc kuciste kao i periferije egal kao mekove (sto jesu, ako ne i bolje), prednosti su sledece

mek.
kvalitetniji ekran (IPS vs TN), ali manji (22" vs 24")

pc.
veci hard (1Tb vs 0.5Tb)
bolja graficka (mek ima integrusu)

ostalo je dakle manje vise isto, stim da je pc dobio teret zvucnika, da bi bolje parirao mek konfiguraciji... pitanje je koliko je ovo neophodno naravno... (eto vidi se za koj sam komp ja navijao.... :p)

misljenja?

da li sam preterao sa cenom pc-ja?
zaboravljam li nesto bitno?

mislis na onaj na dizajn zoni?

nije moje pitanje sta da uzmem, nego - da li je ZAISTA tako velika razlika u ceni?

btw ako nisi raspolozen za ucestvovanje ne moras :p mada te pozivam, da kazes nesto o temi... cini mi se da ti pratis malo ove stvari :)

milsim da si racunao nase cene PC pa ih poredio sa americkim za mek?

ne znam koliko je ovde mek?

mozda je mad muzzy mislio na anketu iznad :D

Milion puta se diskutovalo o tome ...

jednostavno, da, ovde je mek skuplji. I ne mozes da poredis cene iMac-a i PC-a. Prosto. Uvek ce na kraju ispasti jeftiniji PC.

Onaj ko hoce mac-a ne kupuje ga zbog toga sto ce biti jeftiniji/isto da kosta kao PC vec zato sto zna da ce mu poslove koje obavlja na racunaru odradjivati kvalitetnije i komfornije nego na PC-u.

Tu se sva diskusija zavrsava... A vi se i dlalje ubedjujte kako je mac prepakovan PC, sta god to znacilo.

mek je zapravo usluga. tj josh tacnije apple je usluga. iphone je usluga... itd.

pc je proizvod.

to je sustinska razlika... al ajd sad da ostavimo sustinske razlike po strani, i da pricamo o tome sta koliko kosta.

muzzy - argumentuj to sto si napisao? ako je samo 70e razlika u ceni (koliko je meni ispalo) onda se mek i ne moze nazvati skupljim. zatim, nije mi ni cilj da dokazem da je mek jeftiniji. vec da zakljucimo sta znaci skuplji. jer ne znam za tebe, ali ja ne plivam na parama - pa ako je skuplji 100-150e dolazi u obzir, ako je vise skuplji, onda i ne :)
nadam se da sam ti pojasnio zasto me ovo zanima, i nadam se da ovo stavljanje u kontekst - distancira moje pitanje od miliona drugih, istih.

Onaj ko hoce mac-a ne kupuje ga zbog toga sto ce biti jeftiniji/isto da kosta kao PC vec zato sto zna da ce mu poslove koje obavlja na racunaru odradjivati kvalitetnije i komfornije nego na PC-u.
sasvim subjektivno TVOJE glediste. recimo ja hocu mek jer je lep. :p

ps ako zaboravimo sustinsku ralziku izmedju pcja i mac-a (proizvod/usluga), mek jeste prepakovan pc ;) ali nije u tome poenta....

IMA LI KOGA - cene su nase, sa uracunatim popustom za studente od 5%.
u americi mek kosta 815e! HA! (doduse verovatno je i ekvivalentni pc jeftiniji taman za toliko)

Poslednja izmena:
ako su nase cene, proveri da li win radi na njemu i to je to :D

upravo sam i ja fasciniran kao i ti :p :p prosto ne mogu da verujem da je tako blizu sa cenom, i sve vreme pokusavam da smislim nesto sto sam prevideo, ili nesto sto sam prepumpao kod pcja.... ajd... vi bolje vidite, vicite sta ne valja :)

Lucas, nisi uračunao cenu operativnog sistema, kao ni aplikacija koje dolaze uz njega.

MacOS je džabe, za razliku od Windowsa koji, da kažemo kreće od 100 evra pa na gore.
Dalje tu je iTunes (grebovanje, rezanje, slušanje muzike, radio, podcast, iPhone/iPod...), iMovie (kome WMM ne može ni da priđe na 2km), iPhoto (sa druge strane imamo Picasa), iDVD, GarageBand, kao ni cenu iWork-a (Keynote, Pages, Numbers) naspram Office-a.

Da ne bude da blokiram razgovor o na ovu temu, ali dajte još poruku dve, ako niste nešto razjasnili i vratite se na temu, da ne širimo priču bez razloga.

Evo ti primer MacProo:
http://store.apple.com/us/configure/MB871LL/A?mco=MTM3NDc3ODQvv
za 12GB DDR3-ECC 1066 RAM-a 1350$ DOPLATE- za toliko se moze kupitiii 4x12GB DDR3-ECC 1333, i to najkvalitetnije.
za max CPU koji je u stvari i7 @3.33 doplata $1200 - sam CPU kosta ~$1000 a ovo je doplata od 2.66
$100 DOPLATA za 1TB HDD? 2nd HDD 1TB - 300$???? Pa toliko ne kosta ni SAS varijanta!
Odmah da kazem da ovo kosta primetno manje kod Dell/HP-a pakoji su opet dranje ;)

@lucas, mani se tih cena evo ti ceo i5 racunar iz Dell-a za 700$:
http://configure.us.dell.com/dellst...wkw1&c=us&l=en&s=dhs&cs=19&kc=studio-xps-8000
Sa Windows-om i Works-om, misem, ird.

Poslednja izmena:
Nema tu puno mudrovanja. Ako kupis mac-a placas i dizajn koji niko nema. I vizuelno i funkcionalno. Leo nije besplatan, ne zavaravajte se da ga ne placate kad kupite neki mac... ali je jeftiniji od win-a.

Jaku desktop masinu ces uvek sklopiti za manje para od mac pro masine. I mozes da instaliras OSX na njega. Uz dosta cimanja.

Mac usluga? A??
Mac je samo jako dobro upakovana hw/sw masina. U mom slucaju i za poslove koje ja radim, bolja od PC/win masine.

iMac nije = PC desktop masina po performansama, to mora da se shvati. Ali onda se postavlja pitanje koliko ti zaista snage treba? Kod pc-a jednostavno imas u malom mozgu da mozes lako da upgrejdues sta ti padne na pamet i stalno te nesto svrbi. Kod mac-a stalno koristis taj HW do maksimuma. Meni je ta filozofija bolja. Ako nista drugo ustedela mi je, evo vec 2 i po godine silne pare na upgrade PC-a.
Tek sada razmisljam o novom mac-u jer projekti koje radim traze vise resursa...

chek, pa koja je tema uopste??? :D

btw nazovite me ludim, ali, ja sam morao da prodam moju dosta dobru PC konfiguraciju i moj netbook i moj mobilni i josh da dodam nekih £400 kako bih pazario moj sadasnji macbook :) i ni jednom nisam zazalio sto sam to uradio... za mobilni se ponovo zaradilo a netbook mi vise ne treba... i zanimljivo je da, otkad sam presao na Mac mnogo manje vremena trosim na igrice jer ni nema mac neku extra grafu, a vise vremena mi ode na neke kreativnije stvari, video edit mi zanimljiv i obrada slika na laksi nacin :) i garage band je super program! i tako...
sta ja znam, zavisi sta trazis od kompa i kolko su ti neke stvari bitne kod kompa ce te naterati da odvojis tolike pare...
Ja, licno, nisam zazalio ^^

Mac hejteri (Lucas i ekipa) zaobidijite ovu sobu.

Katanac.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno