Šta je novo?

A-Data DDR 450

Ako sam ja dobro shvatio isticu koliko sa kojim procesorom realno mozes da ocekujes od FSB-a uzimajuci u obzir konacnu frekvenciju koja naravno nastaje mnozenjem multiplikatora i FSB-a. Tesko je naterati 3.2C da radi na 300 FSB-u, ne zbog FSB-a vec zbog 16x300 = 4.8Ghz.

Alexandar je napisao(la):
Care tom tvom treba 3.06V (doduse na NForce platformi) za DDR550, po cemu je bolji od ovih DDR450?
Hmmm... a gde sam ja uopste poredio ove dve memorije?
Samo sam naveo koliko sam izvukao sa modulima koji su bili kod mene.

Ali, reci cu ti i zasto SADA mislim da su A-DATA-ini DDR500 moduli bolji od DDR450 modula istog proizvodjaca (bar sa stanovista FSB-a): SVAKI DDR500 je isao na onaj FSB... tj. svaki DDR500 je isao koliko je mogla moja ploca, a verujem da su mogli i vise.
S druge strane, nije svaki DDR450 isao na 275 MHz... to je bio slucaj samo sa jednim modulom. Ostali su isli nize.

Dakle, tih DDR550 je postignuto i sa DDR450 memorijom! Ali, kao sto rekoh, to je bio samo jedan modul koji je isao toliko... on jeste isao do granica ploce, a mozda moze i vise... ALI, ostali koje sam probao NISU isli na taj FSB.

BTW, takodje nisam rekao da je *bilo cemu* potrebno 3.06V za DDR550... jednostavno, kao i svaku memoriju koja je protrcala kroz moju plocu, u startu sam je/ih osinuo na 2.9V, ploca overvoltovala na 3.06 i to je to. Stvarno nisam isprobavao da li moze na neki visoki FSB sa nizom voltazom.

Pozdrav

Kokos je napisao(la):
Evo kod mene dva modula ddr 500 ali na zalos ne vredi, memorija u asihronom radu nece uopste da radi na ic7-max3, ja nazalost nemam vise fsb 300 pa da probam dokle moze a krivac je u fajlu. ono sto mogu reci je da na istom fsb-u skor u sandri je znatno nizi u odnosu na corsair kao i rezultati u 3d marku.

Pa sta si ti ocekivao, bolje rezultate. :beat: :d:d Nasao si da poredis najbolju CAS2 memoriju, sa tim CAS3 dresevima koji samo sluze za nabijanje FSB-a, a sa druge strane daju kriminalne rezultate. Ja sam mislio da si ti ozbiljan overkloker.
jump.gif

Aca je napisao(la):
...

Pa sta si ti ocekivao, bolje rezultate. :beat: :d:d Nasao si da poredis najbolju CAS2 memoriju, sa tim CAS3 dresevima koji samo sluze za nabijanje FSB-a, a sa druge strane daju kriminalne rezultate. Ja sam mislio da si ti ozbiljan overkloker.
jump.gif
Ahahahah, pa ja to samo hteo da vidim dokle moze sinhrono,zaboravio da mi cpu ne ide vise na 300 fsb.

Aca je napisao(la):
...

jump.gif
E opet pocinje kukanje vas koji ste platili corsaire po uzasnim cenama :mrgreen: .
Secas li se orle koliko hvalismo Samsunge DDR333 koje smo maximalno labavo drzali samo zbog visokog fsb-a?A sad odjednom... :mrgreen:

simpson H je napisao(la):
...

E opet pocinje kukanje vas koji ste platili corsaire po uzasnim cenama :mrgreen: .
Secas li se orle koliko hvalismo Samsunge DDR333 koje smo maximalno labavo drzali samo zbog visokog fsb-a?A sad odjednom... :mrgreen:

Prvo, ja sam uzeo Corsaira po normalnoj ceni, koja i danas tu negde. :mrgreen: Drugo CAS2 i CAS3 memorija nemaju nikakvih dodirnih tacaka, bar za ono za sta overklokerima sluze, a to je Sandra i 3DMark. Ako ne verujes, probaj. :S

simpson H je napisao(la):
...
...koliko hvalismo Samsunge DDR333 koje smo maximalno labavo drzali samo zbog visokog fsb-a?A sad odjednom... :mrgreen:

Da zaista, mislio sam da ce inteli profitirati sada time sto ce imati sinhroni FSB od 250 sa odgovarajucim memorijama, a sad vidim da je low latency 200Mhz majka mara i da AMD nije hendikepiran time.

Aca je napisao(la):
...Isla bi oko 3 glave na 3.2-3.3V na P4, ali tajminzi su katastrofa. Totalno neupotrebljivo za 3DMark, na primer.

Aco,
posto nisam nikada konkretno napravio takvo poredjenje, tvoj komentar me je (sa malim zakasnjenjem) podstakao da to uradim u granicama koje dozvoljava moj hardver (pre svega memorija).

Rezultat je "izjednacen" tj. nema razlike izmedju 8-3-3-2.5/FSB-225 i 11-3-3-3.0/FSB-238.
Pretpostavljam da sam mogao CAS2.5 da stavim na 2.0 da bih dobio nesto bolje rezultate ali verovatno "neznatno" bolje ... to bi Car mogao da testira sa CAS 2.0 i 2.5 na razlicitim magistralama (CARe
king.gif
jesi li raspolozen type; ).

Znaci bar kod mene 2.5 ili 3.0 su potpuno upotrebljivi, naravno svako u svojoj magistrali (ja ipak ostajem pri FSB-238, bez obzira na CAS 3.0).

P.S.
Memorija je Samsung DDR400 koji dozvoljava 100% error free FSB-225 @ 8-3-3-2.5 i FSB-238 @ 11-3-3-3.0
Ploca je ABIT NF7-S sa L12 modom
Napajanje Chieftec HPC-420-302 DF
CPU je na 1.675V hladjen sa TT7+ (Low speed)

maxer je napisao(la):
...

Aco,
posto nisam nikada konkretno napravio takvo poredjenje, tvoj komentar me je (sa malim zakasnjenjem) podstakao da to uradim u granicama koje dozvoljava moj hardver (pre svega memorija).

Rezultat je "izjednacen" tj. nema razlike izmedju 8-3-3-2.5/FSB-225 i 11-3-3-3.0/FSB-238.
Pretpostavljam da sam mogao CAS2.5 da stavim na 2.0 da bih dobio nesto bolje rezultate ali verovatno "neznatno" bolje ... to bi Car mogao da testira sa CAS 2.0 i 2.5 na razlicitim magistralama (CARe
king.gif
jesi li raspolozen type; ).

Znaci bar kod mene 2.5 ili 3.0 su potpuno upotrebljivi, naravno svako u svojoj magistrali (ja ipak ostajem pri FSB-238, bez obzira na CAS 3.0).

P.S.
Memorija je Samsung DDR400 koji dozvoljava 100% error free FSB-225 @ 8-3-3-2.5 i FSB-238 @ 11-3-3-3.0
Ploca je ABIT NF7-S sa L12 modom
Napajanje Chieftec HPC-420-302 DF
CPU je na 1.675V hladjen sa TT7+ (Low speed)

Losa ti je memorija. Sa dobrom video bi razliku u 3DMarku 2001 izmedju CAS2 5-2-2 i CA3 11-3-3 ili CAS2.5 8-3-3. I latencija i tajminzi znace.

Aca je napisao(la):
...Losa ti je memorija. Sa dobrom video bi razliku u 3DMarku 2001 izmedju CAS2 5-2-2 i CA3 11-3-3 ili CAS2.5 8-3-3. I latencija i tajminzi znace.

Da li imas neke tvoje zabeleske ?
Da vidim na konkretnom primeru ?

Kokos je napisao(la):
@maxer
Ono je strava samo ne razumem zasto im sinhroni rad zavisi od mnozioca procesora, ako sam dobro shvatio.
Edit: Sad sam procito pa i ovo je cas 3 a pod ostrim tajminzima oni smatraju cas 2.5 na 210mhz!

Ono sto je meni bilo interesantno je: Transcend na FSB-308 ... ali to su jedino uspeli sa procesorom 2.4C a sa ostalima manje i to jedino u sinhronom radu :?:
Kad malo bolje razmislim ... mnogo mi je nesto cudna-sumnjiva ova memorija.

Evo malo linkova na testove PC4000 memorija:
6 modela na testu
Mushkin 1GB PC4000 Dual Pack
Corsair TwinX1024-4000Pro Memory Kit

ha

maxer je napisao(la):
...

Da li imas neke tvoje zabeleske ?
Da vidim na konkretnom primeru ?

nema sta da se tu dokazuje primerima. Opste je poznato da ostra setovanja mnogo znace: ja nemam neku memoriju, ali u 3d marku imam iste skorove sa 166 magistralom i najostrijim setovanjima i sa 200 maguistralom i najlabavijim setovanjima. Imam VIA-u plocu kod koje je mozda ta razlika jos naglasenija nego kod nVidia. Logicno je da ako je latencija manja da je memorija brza i tu nema sta da se diskutuje.

Re: ha

genijalcin@23 je napisao(la):
...nema sta da se tu dokazuje primerima. Opste je poznato da ostra setovanja mnogo znace: ja nemam neku memoriju, ali u 3d marku imam iste skorove sa 166 magistralom i najostrijim setovanjima i sa 200 maguistralom i najlabavijim setovanjima. Imam VIA-u plocu kod koje je mozda ta razlika jos naglasenija nego kod nVidia. Logicno je da ako je latencija manja da je memorija brza i tu nema sta da se diskutuje.

To sam i ja pokazao mojim gore navedenim primerom 225 : 2.5 = 238 : 3.0
Jedino me je interesovalo da vidim kakvu razliku daje 2.0 : 2.5

Takodje mislim da na visokim FSB (tih 238 i vise od toga) latenca memorije sve manje ucestvuje u "kombinaciji" iz prostog razloga sto danas ne postoje memorije koje mogu da guraju CAS 2.0 na tako visokim FSB.

Glavna "zamerka" je Acina izjava "ali tajminzi su katastrofa. Totalno neupotrebljivo za 3DMark, na primer" ili "Drugo CAS2 i CAS3 memorija nemaju nikakvih dodirnih tacaka, bar za ono za sta overklokerima sluze, a to je Sandra i 3DMark. Ako ne verujes, probaj".
Hocu da dam primer da je CAS 3.0 ili 2.5 i te kako upotrebljiv ... pogledaj rezultate koje sam ja postigao sa istom u pomenutoj Sandri ili 3DMarku ... (moze se videti kod Paradigme na Top10).

Evo ja sam uradio jedan test sva setovanja su ista sem latencije memorija.Test je uradjen sa P4 [email protected] ghz (250 Fsb ) memorija PC 3500 Corsair 5:4 znaci ravno 200 mhz, abit ic7 max 3 i radeon 9800pro na defaultu

Setovanja memorija cas 3.0-8-4-4
3DMARK 2001....................rezultat 20820
3DMARK 2003....................rezultat 6421

Setovanj memorije cas 2.0-5-2-2
3DMARK 2001...................rezultat 21852
3DMARK 2003...................rezultat 6572

E sad moje misljenje je da je memorija pravi cas 3 da bi razlika bila jos veca.

Kokos je napisao(la):
Evo ja sam uradio jedan test ... sa P4 [email protected] ghz ... 9800pro na defaultu

Setovanja memorija cas 3.0-8-4-4
3DMARK 2001....................rezultat 20820
3DMARK 2003....................rezultat 6421

Setovanj memorije cas 2.0-5-2-2
3DMARK 2001...................rezultat 21852
3DMARK 2003...................rezultat 6572

E sad moje misljenje je da je memorija pravi cas 3 da bi razlika bila jos veca.

Hvala na trudu :happy:
Razlika je tu, mada sam ocekivao da bude malo veca kad je u pitanju CAS 2.0 : 3.0

Ono sto me impresionira je snaga koju pruza tako overklokovan P4 ... definitivno mocna stvarcica 😀

Re: ha

maxer je napisao(la):
...

To sam i ja pokazao mojim gore navedenim primerom 225 : 2.5 = 238 : 3.0
Jedino me je interesovalo da vidim kakvu razliku daje 2.0 : 2.5

Takodje mislim da na visokim FSB (tih 238 i vise od toga) latenca memorije sve manje ucestvuje u "kombinaciji" iz prostog razloga sto danas ne postoje memorije koje mogu da guraju CAS 2.0 na tako visokim FSB.

Glavna "zamerka" je Acina izjava "ali tajminzi su katastrofa. Totalno neupotrebljivo za 3DMark, na primer" ili "Drugo CAS2 i CAS3 memorija nemaju nikakvih dodirnih tacaka, bar za ono za sta overklokerima sluze, a to je Sandra i 3DMark. Ako ne verujes, probaj".
Hocu da dam primer da je CAS 3.0 ili 2.5 i te kako upotrebljiv ... pogledaj rezultate koje sam ja postigao sa istom u pomenutoj Sandri ili 3DMarku ... (moze se videti kod Paradigme na Top10).

Nema sta da mi zameras, ako se iko bavio testiranjem memorija, onda sam verovatno ja taj, bar u ovim nasim okvirima. Ne volim nikada da nesto pricam ili pisem na pamet. Naravno i da postoje memorije koje sa povisenim naponom mogu da rade i na 250MHz-a, pa i preko toga sa niskom latencijom, CAS2 i najostrijim tajminzima. Ako u 3DMarku na istoj magistrali dobijes razliku od 700 pa do preko 1000 poena, u zavisnosti od platforme, zar je to malo? Pogledaj Futuremark, pa mi nadji i jednog overklokera kome je memorija setovana na vise od CAS2 i ja ti skidam kapu. :wave;

maxer je napisao(la):
...
Rezultat je "izjednacen" tj. nema razlike izmedju 8-3-3-2.5/FSB-225 i 11-3-3-3.0/FSB-238. Pretpostavljam da sam mogao CAS2.5 da stavim na 2.0 da bih dobio nesto bolje rezultate.
Najpre... nije ti to dovoljno stegnuto. Mislim, zna se sta su stegnuta setovanja: 5-2-2-2. Cak i 3-2-2-2.
Tek kada bi ovo mogao da izvuces iz svoje memorije, video bi sta znace stegnuta setovanja.

A druga stvar je sto CAS i ne znaci toliko koliko mislis, ima tu nekih drugih setovanja koje mozes da spustis, pa da dobijes dosta bolji score... spustanjem CAS setovanja na 2 dobijas bolji protok, tj. score na kraju krajeva, ali takodje to ce da ti ogranici max FSB u odredjenoj meri, kojim bi mogao da kompenzujes to spustanje CAS-a na 2.5.

Sto se mene tice, ja sam uvek bio (i bicu) za stegnuta setovanja, cak i po cenu FSB-a.
******, tu lezi brzina.

Naravno da sam sve ovo dobro isprobao, i tako utvrdio koje je setovanje bolje... bar meni. Dakle, ne pricam u prazno.
Nazalost, svoj primer nemam zabelezen na papiru ili text-u kao sto si ti dao (tek kasnije sam poceo da zapisujem to po text-ovima... do tada sam pisao po raznim papirima, koje bih naravno izgubio 🙁 ) ... ali se uvek setim svog testa, koji sam dosta puta navodio:

1800 MHz CPU, to je konstantno. ABIT KR7A ploca. Testiram stegnuta i labava setovanja.
U jednom slucaju, idem 12x150, sve stegnuto (koliko se secam, to izgleda ovako nekako na KT266A: 2-5-2, CAS2, 4 Way Interlieve, Command Rate 1T).
U drugom slucaju, 10x180, labavo (max labava setovanja koje dozvoljava ova ploca - bese 3-6-3, CAS2.5, "Interlieve" nisam namerno dirao, ostavio sam na 4 Way, jer je to najbitnije setovanje za VIA ploce... Command Rate 2T).

Sta mislis, sta je bilo bolje? U 3DMark-u bolji skor, u igrama bolji framerate... naravno, za 12x150 kombinaciju, sa stegnutim setovanjima.
Samo je u Sandri za NIJANSU bio bolji skor 180x10 labavo, jer je prevelika razlika u MHz-ima izmedju ova dva setapa, pa je to prevagnulo (a i Sandra voli da vidi sto visi FSB). Medjutim, kazem jos jednom, razlika je bila stvarno minimalna.

Jesi li to lepo prostudirao i naucio nesto. :d:d Lepo ljudi izmerise u igrama i 3DMarku sve ono sto sam ti i rekao. Da apsolviramo: da su XMS 3500 poterali na 250MHz-a sinhrono, a ne na samo 200, razlika bi bila preko 20%. 😳

maxer je napisao(la):
Ako nekog interesuje, evo testa pod nazivom:

Memory Bandwidth vs. Latency Timings

He svidja mi se ono na kraju testa sa tvog linka koji si dao.... type;

If you're a newbie/novice overclocker and would prefer to buy something that takes a little less work while still producing good numbers on your Pentium 4 system, then by all means get some of the high speed DIMM's that are available on the market. They're not quite as fast as the low latency modules as we've shown, but they're much easier to set up. Now for AMD systems, because the AthlonXP cannot hit as high speeds as the Pentium 4 in general, it is always best to pair an AMD processor with nice low latency memory for the best results

a i ovde u postovime gore ne vidim bas nesto puno AMD'ovaca sa nekim high speed rezultatima, pa sta ces, mozda su zauzeti nekim drugim poslom pa nemaju vremena da citaju forum... :beat:

Tekman je napisao(la):
...

If you're a newbie/novice overclocker and would prefer to buy something that takes a little less work while still producing good numbers on your Pentium 4 system, then by all means get some of the high speed DIMM's that are available on the market. They're not quite as fast as the low latency modules as we've shown, but they're much easier to set up. Now for AMD systems, because the AthlonXP cannot hit as high speeds as the Pentium 4 in general, it is always best to pair an AMD processor with nice low latency memory for the best results

a i ovde u postovime gore ne vidim bas nesto puno AMD'ovaca sa nekim high speed rezultatima, pa sta ces, mozda su zauzeti nekim drugim poslom pa nemaju vremena da citaju forum... :beat:

Naprotiv prate ga sa posebnom paznjom i iznose zakljcke poput ovog koji si citirao.

Tekman je napisao(la):
...

Pazi ko se javja! :beat: Pa nisi uspeo ni da obidjes nas rezultat sto smo napravili jos u januaru, a imas 9800pro :hump:
E ja da imam tako slabe rezultate sa tako velikim ulaganjima pokrio bi se usima....
A da ne pominjem zadnje linkovanje sto ti se masina dva puta spusila :hump:

Pozdrav :wave;

Nazad
Vrh Dno