Šta je novo?

A 560 vs. A 570 IS vs. A 580 vs. A 630

kralj

Čuven
Učlanjen(a)
03.05.2005
Poena
620
Kupio bih digit.fot. aparat za amatersku(kucnu) upotrebu.
U nedoumici sam izmedju 4 modela (Canon PowerShot A 560, Canon A 570 IS, A 580 kao i A 630 RB) koji imaju priblizno istu cijenu.
Molio bih Vas da mi pomognete pri izboru.

Pozdrav kralj

od ovih A630. ako dodas jos samo malo evrica, onda Canon A720IS
Ja mu ne bih predlozio A630 RB sto znaci da je bio na popravku i zato mu je cena u rangu A5... serije.
A580 ima video mod od 640x480 i 20fps sto nije dovoljno za techan clip tako pise na dpreview. Naravno ako je ovo bitna stavka.
Ostaje A570IS sa sigurnih 640x480 i 30 fps za video mod a i fotke su mu dobre cak odlicne za taj cenovni rang.
A 720IS ima 6x opticki zum i napredniji objektiv ali i dalje mali i nedovoljan za 8mpx.
Sad da li se isplati dati 50e vise za A 720IS u odnosu na A570IS stvar je procene jer fotke nisu bas toliko bolje. Ipak je to konzumer klasa gde je i A570IS sasvim dovoljan cak i za nocni mod uz malo vezbe. ;)

to što je aparat RB, nema nikakve veze. ako su ga u fabrici servisirali i dali garanciju za njega, ne vidim zašto bi bilo problema.
a za A720 se ne bih baš složio. u svakom pogledu je barem za klasu bolji od A570. objektiv je više nego dovoljan za taj senzor, što se može videti ovde:
http://www.elitesecurity.org/t296900-Naslednici-najboljih-Canon-IS-vs-Canon-IS-uporedni-test
čak i da objektiv nije dovoljan, šta je tek sa objektivom A570?
bolji odnos cena/kvalitet od A720 IS ne postoji.

to što je aparat RB, nema nikakve veze. ako su ga u fabrici servisirali i dali garanciju za njega, ne vidim zašto bi bilo problema.
a za A720 se ne bih baš složio. u svakom pogledu je barem za klasu bolji od A570. objektiv je više nego dovoljan za taj senzor, što se može videti ovde:
http://www.elitesecurity.org/t296900-Naslednici-najboljih-Canon-IS-vs-Canon-IS-uporedni-test
čak i da objektiv nije dovoljan, šta je tek sa objektivom A570?
bolji odnos cena/kvalitet od A720 IS ne postoji.
Cisto sumnjam da takve aparate odnose iz evrope u aziju u fabriku na popravku i jos im skinu cenu. Bice da je neki servis pa to okrpe da radi bar u garantnom roku. Prodaju se i neispravni kao ispravni sve dok ima DUNSTERA koji to ne primecuju. Stoga mislim da je velika kocka uzimati RB jer nije dzabe cena otisla dole a oni priznaju da je popravljan???
Ne razumem sta ti znaci da je A720IS u svakom pogledu bolji barem za klasu???
Pa koriste isti procesor digic III kvalitet kucista i izrade im je vrlo slican???
Slozili smo se driver i ja da je na takvim senzorima bolje manje Mpix nego vise.
Lepo sam napisao da A720IS ima bolji objektiv i zum od 6x i tu se prica zavrsava. Sve ostalo je isto. Uostalom pogledaj moje fotke sa A570IS a ne one uboge koje su okacene na dpreview. Vec kad smo kod tog sajta tamo A590IS od korisnika ima vecu ocenu za kvalitet slike od A720IS??? Ja u to neverujem. ;)
Evo ti plasticnog primera. Fuji fd31 sa 6mpix ima fantasticne fotke a posebno nocu. Noviji modeli sa iastim senzorim Fuji fd40 sa 8mpix pa fd50 sa 12 Mpix imaju ocajnu sliku u odnosu na malisu sto govori u prilog da se povecanjem broja mpix na kompakt klasi samo gubi kvalitet. Shvatili su to iz Fujia pa sad fd100 ima potpuno drugaciji objekiv i senzor koji koliko toliko moze da isprati razlucivost od 12mpix i da ponovo dobre fotke.
Pozdrav druze. :wave:

meni su RB aparati potpuno prihvatljivi. nemam nikakvog razloga da ne verujem da ti aparati rade potpuno isto kao i svi drugi. imaš garanciju kao i za običan model, verovatnoća da će da crkne posle 1,5 godine je ista kao i kod bilo kog drugog.
na megapiksele nisam ni mislio, na njih nikad ne obraćam pažnju. objektiv na A720 ima dosta veću razlučnu moć nego onaj na A570, tako da 8Mp za njega nije previše. Digic III je procesor koji Canon ugrađuje u SVAKI aparat (i kompakt i dSLR) koji je proizveo u poslednje 2 godine, i one sa 5 i one sa 14Mp, tako da on ne može da bude ograničenje ni u kom pogledu.
najveća razlika između ova dva aparata je u objektivu, ali ne u žižnoj daljini nego u samom kvalitetu stakla, tako da su slike dosta oštrije.
na kratko sam čačkao oba aparata i rekao bih da fokus radi bolje na A720 (ovo je možda samo subjektivni doživljaj).
po slikama koje sam gledao po netu, malo je drugačija i unutrašnja obrada. slike sa A720 su nekako življe.
poz!

Poslednja izmena:
ja se nikako ne bih igrao sa RB aparatima.Posebno ne sa mogućnošću lens errora,koja se ipak dešava na canon aparatima.

evo ti linkove pa proceni i ti sam

http://www.digitalcameratracker.com/

http://alatest.com/Digital+Cameras/

Meni se lično ne sviđa što canon aparati daju slabe fotografije za iso preko 200,sad ti proceni,ako ti je do fotografisanja u kućnim uslovima,možda da biraš nešto drugo.Taj iso koji imaju recimo 800 je uglavnom čista reklama

Shto se tiche kvarova RB su u josh boljem polozaju nego novi, uradjen im je profesionalni servis posle nekog vremena, tako da bi pre uzeo njega nego novi aparat :)

Fuji F20

A570IS je dobar za nocni rad jedino ako nista bolje nisi video.

A570IS ima gomilu megapixela na istom senzoru kao i prastari A70 i te slike su krsina u poredjenu sa A70 narocito pri slaboj svetlosti. Za druge iz te serije ne znam, ali ako imaju isti senzor, bice jos losiji jer vidim da su 8-10 megapiksela.

Imas Fuji F20, nema full manual, automatik ce da radi bolje nego ikakav Canon osim ako ne slikas po suncu. Ako slikas u podne, sa oblacima, Fuji je opet bolji. Ako citas dpreview ili sl. mozes naci da je A570IS sasvim solidan aparat sto je najobicnija prevara. Ali ako volis, recimo imam ja jedan slabo koriscen koga bas hocu da se resim zbog toga i uzmem Fuji ili neku visu klasu.

@vvv

Fuji F20 odlicno slika na suncu. Samo mu stavis Ev na -1/3 ili -2/3 (ako je bas jako sunce) i mozed sa stavis da slike budu na chrome, ako volis napucanije boje. Slike ce tada biti sasvim OK. Ako slikas po jakom suncu sa Ev 0 slike ce "pregoreti" i bice bledunjave.To govorim iz iskustva sa mojim primerkom. Inace jedini ozbiljan problem F20 su hromatske aberacije pri jakom suncu i odbijanju od bljestave povrsine, dok je sve ostalo OK. Mada ce F20 jako tesko naci novog ili RB, posto se ne proizvodi godinu dana. Njegov naslednik je F40.

F20

Hvala za savet za F20 slikanje. To sta sam naveo su cisto "tehnicke specifikacija" da zbog ne bas odlicne optike (mimo CCD-a) brze udje u zasicenje nego drugi aparati.

F40 ima premnogo megapixela za taj senzor. Zato je i F30, full manual verzija od F20, prestala da se proizvodi jer ljudi nece 6 megapixela. Onaj ko se razume, placa go ~400$ jer jednostavno ispod SLR nivoa , F20/F30 je najbolji aparat.

Resite se NiMH baterija i punjaca, uz Fuji dobijete lepo Li-Ion bateriju, puni se na kablic, duplo je manji...

Pazi, do 300 ojra najbolja kupovina je Fuji S6500 jer je ozbiljna i kompletna masina, ali se nazalost vise ne proizvodi.
A sto se tice Fuji F30/20 serije slazem se da je pored manjih nedostataka pun pogodak, ali to je ipak samo ultra kompakt aparat.Doduse bolji od konkurencije, ali ipak inferioran u odnosu na prosumere. Da se razumemo, SuperCCD je sjajna stvar, ali i optika igra veliku ulogu u prici, a Fuji F serija ne moze da se pohvali istom, bar u pogledu nivoa CA.

Slika sa A570

Dobro, da malo konstruktivno pomognem i u vezi pitanja.

Evo bas hocu da prodam Nokiu 5300 i rekoh da je uslikam (sa A570 IS). Jutro, ima svetla ali zapadna strana, koliko kod smirim ruku i IS pripomogne, ovo je najbolje sto taj aparat moze. Automatik mod, bez blica. Ukljucen Hi ISO da bi se uopste videlo nesto.

Moje misljenje je da noviji mobilni sa 2Mpix kamerom je sasvim solidna alternativa za A570 za kucno slikanje.

Ali mozda ima negde neko skriveno podesavanje, ko zna gde gresim... Recimo, ima i ovakvih slika:
http://www.canon.co.jp/imaging/psa570is/sample/IMG_0815.JPG

Prilozi

• IMG_1813.jpg
    IMG_1813.jpg
    446.2 KB · Pregleda: 141

Evo bas hocu da prodam Nokiu 5300 i rekoh da je uslikam (sa A570 IS). Jutro, ima svetla ali zapadna strana, koliko kod smirim ruku i IS pripomogne, ovo je najbolje sto taj aparat moze. Automatik mod, bez blica. Ukljucen Hi ISO da bi se uopste videlo nesto.

Moje misljenje je da noviji mobilni sa 2Mpix kamerom je sasvim solidna alternativa za A570 za kucno slikanje.

Ali mozda ima negde neko skriveno podesavanje, ko zna gde gresim... Recimo, ima i ovakvih slika:
ova slika je ovakva zbog tebe. slikao si iz blizine, a nisi prebacio na Macro, tako da aparat nije mogao da uhvati fokus. cela slika je van fokusa.
stavi na Av, f2.8, ISO 400 i Macro, pa probaj ponovo.

Jes` da se tred ne zove `slikaj svoj mobilni`, ali nemoguce da je moj starac foco a510 toliko bolji. Treba samo da auto-fokusiras :)
I mozda za razliku od mene bolje `white-balansiras` :p

Edit: Nightbringer bio za malo brzi i detaljniji u vezi fokusa...

Prilozi

• IMG_5618800x600.jpg
    IMG_5618800x600.jpg
    116.7 KB · Pregleda: 477
Poslednja izmena:
Canon A570 podesavanja

Znaci, za ove sta me savetuju da ga podesim manualno: pa naravno da mogu da ga podesim poenta je da bi po danu, u sobi, fotoaparat koji sam platio 220$ trebao da uslika ok sliku automatski.

Slika je slikana sa 30cm a ista je i sa pola metra. Za nijedan drugi aparat mi ne treba Macro za 30cm da bih dobio ok sliku. Ne sliku za sebe, ali dovoljno ostru da uslikam neki levi mobilni za prodaju. Uslikan je 10 puta da ga pustim da sam ufokusira jer katkad omasi ali nije uspeo.

Inace, sto se tice manuelnog podesavanja sa nizim ISO (100 ne 200 jer 200 pravi prevelik sum na A570) najbolje sto sam uspeo da izvucem, a da ima slika ima ok osvetljenje je brzina 1/20. Za tu brzinu jos da kupim stalak i da se za svaku sliku pripremam ko pravi fotograf.

Znaci, za ove sta me savetuju da ga podesim manualno: pa naravno da mogu da ga podesim poenta je da bi po danu, u sobi, fotoaparat koji sam platio 220$ trebao da uslika ok sliku automatski.
taj "manual" mod se odnosi na procenu ekspozicije, a ne na način fokusiranja. ni jedan aparat sam ne određuje da li je potreban Macro fokus.
na 30cm možeš i 100 puta da pokušaš da fokusiraš, ali dok ne prebaciš na Macro ništa od fokusa.
moj Fuji traži Macro za sve ispod 80cm.

Najveca je greshka misliti da je dovoljno okrenuti na auto i aparat ce to sve sam :) Moraju se znati neke stvari i u najidi0tskijem modu, inache se prave ovakve greshke kao sa ovim mobilnim...

Vrh Dno