Šta je novo?

9800SE vs 9600XT vs 5700Ultra

byMaX je napisao(la):
Ndjo, Opti... Kada je gamma u pitanju, radi se o nijansama a i ukusi mogu da variraju. Evo benchgirl je presla sa Ti4200 na 9600Pro (2.2ns :))

Jel to neki "engineering sample" ili si mu ti izlemio memoriju od 2.2 ns ?
Prebacio sa nekog 9800XT ili 5950 Ultre ?

Uf.... a tako dugo nista nisi "udario" ;)

Pozdrav!

Lapsus, sale... 2.8... :) Ispravljam se! Sva sreca pa si ti tu umesto F7 :)

alokiN je napisao(la):
...
Sve zavisi od toga kakvo oko imas. Neki ljudi npr. ne vide razliku izmedju dx7 i dx8 efekata, misleci pri tom da je tamo neko svetlucanje vode i refrakcija svetlosti u doticnoj totalno bespotrebna.

Da izmedju DX8.1 i dx9 ne vide razliku tacno je, ali ce svako da zine kad mu tacno pokazes na vodu ili neki objekat radjen sa i bez pixel shadera...

alokiN je napisao(la):
...
E sad, ako ti pri pokretanju neke 3d aplikacije odmah u oci upada filtering( ko jednom proba AF tesko da moze prihvatiti igranje sa recimo ukljucenim samo bilinearnim filterom) jasno je kako ces ti definisati kvalitet prikaza. Mislim da niko ne moze da tvrdi da je bilinear filter bolji, lepsi od aniso.

Naravno da niko ne tvrdi da je bilinearni filtering bolji ili lepsi. Ali ni Nvidiji vise ne opadaju performanse sa ukljucivanjem AA i AF efekata, a 95% ljudi to ni ne ukljucuje (naravno, ne govorim o ljudima na ovom forumu vec generalno)

alokiN je napisao(la):
...
Ljudi koje takve stvari ne primecuju, ili jednostavno nisu upuceni u problematiku, imaju samo onu subjektivnu impresiju izazvanu razlicitim stepenom osvetljenosti i zasicenosti odredjenih boja pri renderingu i to je to. ( sto manje znas, manje patis:)

Drugim recima hoces da kazes da Muzzy, Max i ja nismo upuceni u te stvari i da imamo subjektivne impresije oko zasicenosti boja :d ? Pa o tome smo i govorili, o bojama a ne o filteringu. :)

Sad ja mogu da postavim kontra pitanje - da li ti znas cemu sluze AA i AF ? U najkracoj verziji, AA "ugladjuje" ostrice na krivim povrsinama, a AF na udaljene objekte lepi podjednako detaljne teksture kao na bliske, tako da to generalno izgleda lepse. To sa bojama nema veze.

Ali ovde je pre svega reci bilo upravo o bojama, kontrastu, osvetljenju i sl. a ne o AA ili AF. Ja govorim o bledim i sugavim bojama kad pokrenem Gothic 1, recimo, na Atiju 9700Pro i puno lepsim kad pokrenem na Ti4200.

alokiN je napisao(la):
...Kao sto gore pomenuse, igre "izgledaju lepse" na NV, ali vecina ozbiljnijih igraca voze ati sa 8xAF i 4xAA ili 2xAA.

Mozemo se sporiti oko nekoliko stvari

Kao prvo mozemo se sporiti oko toga ko su "ozbiljni igraci".

Kao drugo mozemo se sporiti oko toga koliko njih ima Atija.

Kao trece mozemo se sporiti oko upotrebljivosti tih efekata u raznim zanrovima igara. Ja te efekte zaista ne vidim gotovo nigde sem u fpsovima. Kao produkt toga pitanje je koliko ljudi "ozbiljno" igra fpsove i sta sa ostalima.

Kao cetvrto mozemo se sporiti oko upotrebljivosti tih efekata u igrama iole novije generacije. Tipican primer je Jedi Academy, koga su na ovom forumu 95% ljudi nabavili pre mene. Naravno, odmah je osvanuo tred kako svi oni sa svojim 9600Pro kartama voze 1024-1280 rezolucije, sa sve 4xaa-om i 8xaf-om. Ja to probam kod kuce na mnogo jacem 9700Pro - i neigrivo je. Cak ne sa oba tipa efekta vec samo sa jednim tipom. Posto je sve drugo radilo kako treba dodjem ja na forum i postavim po par pitanja gomili ljudi na koje je samo Max odgovorio sa - "da, tacno je, kad naidje prvi neprijatelj - neigrivo je" :!: I na tome mu skidam kapu :wave; Niko od antialijazista :p ili anizotropista :d nije vise ni rec progovorio o tome.

A slicna je situacija sa povecim brojem igara, pogotovo onima koje trenutno pristizu ili koje su vec stigle.

Daklem, kao sto vidis, nije ovde prica tako jednostavna. Ili mozda jeste, samo neki to ne priznaju (recimo da je svejedno kupio 5700Ultra ili 9600XT i da su obe dobra kupovina sa kojom nema greske) ;)

Vec sam preterao ! Pozdrav cheers

P.S. samo da naglasim za svaki slucaj da sam u NHF fazonu, posto umem malo da preteram kad u'vatim da pisem nesto :d

OptiPlex je napisao(la):
Daklem, kao sto vidis, nije ovde prica tako jednostavna. Ili mozda jeste, samo neki to ne priznaju (recimo da je svejedno kupio 5700Ultra ili 9600XT i da su obe dobra kupovina sa kojom nema greske) ;)

Nisi smorio, sta vise rekao si dosta toga korisnog i pre svega tacnog. Medjutim ovo oko 5700Ultre i 9600XT je bar meni diskutabilno. Misljenja sam da obe karte nisu dovoljno snazne za zahtevnog korisnika, oni koji to nisu takodje nece o njima razmisljati. Njihovu buducnost vidim jedino ako i cena bude u skladu sa mogucnostima, dakle niza.

Ja sam ovu temu pokrenuo zbog moje namere da kupim neku od navedenih kartica,i nemam nista protiv toga da vi pisete sve o njima(cak sta vise mnogo je korisno puno ljudi nauci po nesto novo :happy: ).
E sad iz ovoga sto rece Paradigma ja sam shvatio da treba da cekam sa mojim bednim 9200SE dok ne padne cena za 9800XT ili sta vec(jer sebe smatram zahtevnim korisnikom type; )

Ja pare dobijam u februaru i hocu da kupim kartu O:) .

Ali iz ovoga sto ste svi vi rekli ja sam izgubljeniji nego sto sam bio na pocetku :confused: .
Ajde recite mi sta bi vi kupili za nekih 200€ cheers .

Oni koji nisu probali kazace 9600XT, a oni drugi koji nisu probali kazece 5700Ultru, a oni koji su probali ... koju god oces od te 2 :mrgreen:

Sve cinjenice su ti tu. Nece niko da misli umesto tebe, a i ti ne bi trebalo da nam to dozvolis ctp;

Poz.

Ultimo je napisao(la):
Radeon 9600 Pro i 512 MB DDR400 memorije ;)

MAD_MUzzY je napisao(la):
Sve cinjenice su ti tu. Nece niko da misli umesto tebe, a i ti ne bi trebalo da nam to dozvolis ctp;

Poz.

Bravo Mazi! Ljudi ne budite inertni i svi memberi i modovi :) ovde koji su pisali o kartama nisu imali koga da pitaju, nego su jurili danima testove, vagali, premeravali i na kraju doneli zakljucak kako da potrose ne bas malu svotu novca na cudo tehnike zvano grafcka kartica. Nicija nije axiom, pa samim tim niko ne moze reci "Kupi to i to" i da pri tome bude 100% u pravu. Forum moze da da generalne smernice, a zakljucak svako mora sam da izvuce. Sto se smernica tice, ovde ih ima bas puno i to u oba smera (Ati i Nvidia) :)

OptiPlex je napisao(la):
Kao cetvrto mozemo se sporiti oko upotrebljivosti tih efekata u igrama iole novije generacije. Tipican primer je Jedi Academy, koga su na ovom forumu 95% ljudi nabavili pre mene. Naravno, odmah je osvanuo tred kako svi oni sa svojim 9600Pro kartama voze 1024-1280 rezolucije, sa sve 4xaa-om i 8xaf-om. Ja to probam kod kuce na mnogo jacem 9700Pro - i neigrivo je. Cak ne sa oba tipa efekta vec samo sa jednim tipom. Posto je sve drugo radilo kako treba dodjem ja na forum i postavim po par pitanja gomili ljudi na koje je samo Max odgovorio sa - "da, tacno je, kad naidje prvi neprijatelj - neigrivo je" :!: I na tome mu skidam kapu :wave; Niko od antialijazista :p ili anizotropista :d nije vise ni rec progovorio o tome.

Naravno, od tog trenutka sam video da je Opti ozbiljan igrach i sto je jos vaznije - nije lazov, odnosno makar zna sta je dovoljan broj fps (preko 24fps u svakom trenutku). A ne likovi koji kazu - radi mi na Radeonu 9000 u 1280, sta se tripujete. A ja lepo napisem - maksimum detalja, aniso 8x, i jos jednom - maksimum detalja, alo! Onda dodjem i vidim da covek igra u 1280 na 17-ici (a ja "******" u 1024, "samo") sa medium detaljima (da, ali "senke su mi ruzne, a medium teksture izgledaju isto kao i high" - da da, sigurno :)) i da ne prelazi preko 22 fps ni tada! Pali bre, naravno da nas ima raznih. Makar znam da ima ljudi na ciji info mogu da se pouzdam.

Ultimo je napisao(la):
E sad iz ovoga sto rece Paradigma ja sam shvatio da treba da cekam sa mojim bednim 9200SE dok ne padne cena za 9800XT ili sta vec(jer sebe smatram zahtevnim korisnikom type; )

Ja pare dobijam u februaru i hocu da kupim kartu O:) .

Ali iz ovoga sto ste svi vi rekli ja sam izgubljeniji nego sto sam bio na pocetku :confused: .

To sto imas trenutno je sramota i nije red da sa njom cekas ni dana. Ako zelis dobru kartu ciljaj na FX5900 ili Radeon 9700Pro. U medjuvremenu promeni taj trash za Ti4200 ili neku od pominjanih ako dobijes dobru cenu.

@ :D byMax
100 ljudi 100 cudi. Mislim, ne treba se previse uzbudjivati oko toga, svako fura svoj fazon i to sto laze kako mu sve lepo radi i jos bolje izgleda na kompu od 400€...

Ne bih sada da pominjem koji je optimum za ugodno igranje i koliko to kosta( i to se veoma razlikuje od coveka do coveka) jer se i ovako thread prosirio na bar 4 dodatne teme.

Poz

P.S. Optiju svaka cast za objektivnost pri ocenjivanju zahtevnosti igara i upotrebe kombinacije AA i AF u doticnima.

Moje je misljenje da je ukjucivanje AF vredno gubitka 10% performansi i znacajno podize kvalitet grafike, dok AA za mene predstavlja mnogo manji vizuelni ugodjaj od doticnog filtera.

alokiN je napisao(la):
Moje je misljenje da je ukjucivanje AF vredno gubitka 10% performansi i znacajno podize kvalitet grafike, dok AA za mene predstavlja mnogo manji vizuelni ugodjaj od doticnog filtera.

Apsolutno se slazem ! AF je odlicna stvar, ali sam ja to naglasavao u smislu da se to em ne vidi svugde, em da to ima i Nvidia, tako da to vise nije rezolutna prednost Atija, kao u vreme duela recimo 9700Pro vs Ti4600 (jooooj, kako je ovo bilo neravnopravno :d)

Inace sto se tice onoga sto je Paradigma rekao - i tu se apsolutno slazem. Nove igre su prilicno zahtevne i to na vise nivoa, i prilicno je diskutabilno koliko to karte srednje klase, makar i gornje srednje klase jos dugo mogu da teraju. Naravno, govorim o max. detaljima u rezolucijama 1024 i vise. Kad sam rekao da nema greske sa kupovinom bilo koje od ove 2 kartice nisam mislio da nema greske u odnosu na celokupnu ponudu (licno ne bih nikad uzeo 7. reviziju 9500Pro-a (9600XT :)) ili 4. reviziju Ti4400 )5700Ultra :) ) :d) vec u smislu kad se neko opredeli da bira u okviru XTvs5700U i kad izbor suzi na te 2 karte.

Licno ja sta bih uradio ? Vidim da Ultimo postavlja i to pitanje, sta bismo uzeli za te pare. Ja licno bih bez ikakvog razmisljanja uzeo neki polovni 9700/pro. Uostalom, to sam i uradio :beat:

cheers

Po meni, iskreno, nijedna od pomenutih karti nije bas pametna kupovina. Zbog toga sto vecina novih DX9 igara, sa ukljucenim AA, AF i ostalim munjama, jedva moze ili uopste ne moze da se igra vec na 1024x768 (kako vidim na testovima, sa procesorima od 2GHz te kartice u takvim igrama daju izmedju 20 i 30 fps). Bez tih zezalica moze, ali kakve onda koristi od kupovine DX9 kartice, kada se gotovo isti "performance" moze dobiti od osetno jeftinijeg Ti4200?

JA ne bih isao ispod FX5900XT/SE. MSI FX5900 model je vec pao na 260-265 eura. FX5900XT, kada se najzad pojavi ovde, trebalo bi da bude jos jeftiniji.

I, size je...?

Opet se sve svodi na diskusiju 9600xt vs. 5700U.
Sta je sa 9800SE? Vredi li tih 20-ak € vise od XT-a(sto je vec rang cene 5700U)?
Nevezano sa otkljucavanjem, onako defolt, prakticni rezultati?

Kako ne vredi!? Kad te neko pita koju graficku imas, a ti ko iz topa: "Imam ATI Radeon 9800". Ono SE izostavis , kao ne znas sta znaci. :d

Vredi kada treba cifra da se kaze to jeste, stavrno nema vece :)

Pozdrav!

Koliko nudis ?
Poznajem dvojicu ponosnih vlasnika ove kartice, pa ih mogu pitati ukoliko ponuda bude odgovarajuca.

Pozdrav!

Ja cu ti dati kratak review 5800Ultra: Zobidji je ! :) Greje se kao furuna, performanse su cudne, ima mnogo boljih kupovina. Plus ima ogroman kuler koji zauzme nekoliko slotova.

Update: Evo ti kod Sase nova FX5900SP za 200+ evra, sjajna karta i ubedljivo najbolja kupovina.

Eh sad kad mi Sasa obrise gornji post :)

Ultimo je napisao(la):
MOze li neko da baci neki link gde ima opis FX5800Ultra.

Ima kod nas....

http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=2581

:wave;

Sada sam stvarno izgubljen boli me vise glava i to zbog graficke kartice.

Jedni kazu Nvidia drugi Ati.

Ja se odlucim za Ati onda me svi odvracaju kazu uzmi FX5800Ultra,ja da uzmem ultru kaze Opti uzmi 5900SP.

Idem sada da citam i o FX 5900 SP.

Pozdrav

Za oko 200E stvarno nema bolje kupovine od FX5900
Za nesto manje pare uzmi 9600 Pro ili XT.
5700 Ultra jeste konkurentan ovde, ali :
- nema ga kod nas, makar trenutno
- kosta 190+ E pa se stvarno isplati dodati 20tak vise da se uzme FX5900 koji je em brzi em ViVO.

Dakle, ako je 170 max, R9600XT, ako imas vise FX5900.

Pozdrav!

Ultimo je napisao(la):
Sada sam stvarno izgubljen boli me vise glava i to zbog graficke kartice.

Jedni kazu Nvidia drugi Ati.

Ja se odlucim za Ati onda me svi odvracaju kazu uzmi FX5800Ultra,ja da uzmem ultru kaze Opti uzmi 5900SP.

Idem sada da citam i o FX 5900 SP.

Pozdrav

Mislim ja odgovorno tvrdim i prijateljski te savetujem da NE kupujes to smece od 5800ultra.
Najbolje ti reci koliko para ces dati i onda ces dobiti pravu preporuku.
Sale ti je lepo rekao samo da dodam da 5900 ima 256-bit arhitekturu a 5700U ima 128bit a to je veoma vazno za memorijsko "gusenje" koje ce nastajati kad stignu novi naslovi:)

Broz je napisao(la):
...

Mislim ja odgovorno tvrdim i prijateljski te savetujem da NE kupujes to smece od 5800ultra.
Najbolje ti reci koliko para ces dati i onda ces dobiti pravu preporuku.
Sale ti je lepo rekao samo da dodam da 5900 ima 256-bit arhitekturu a 5700U ima 128bit a to je veoma vazno za memorijsko "gusenje" koje ce nastajati kad stignu novi naslovi:)
E znaci 200+€ bez razmisljanja da dam na 5900 SP.

A sta mu je uopste ovo SP da li je to kao SE kod Atija.

1. Da
2. Ne. SE kod ATi-a znaci obogaljenje a ovde znaci downclock-ovanje:)

SP znaci Special Product i to se odnosi na pakovanje koliko sam skapirao.
Special je zato sto se ne dobija brdo diskova ("samo" 6, malo li je :)) i ostale stvari koje podizu cenu a malo cemu sluze (igre, DVD programi i slicno).

Vazno je da se dobija sve sto je neophodno za rad (driveri, kablovi, dvi adapter itd..) a kartica naravno nije nikakav SE ili slicno.

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno