alokiN je napisao(la):
...
Sve zavisi od toga kakvo oko imas. Neki ljudi npr. ne vide razliku izmedju dx7 i dx8 efekata, misleci pri tom da je tamo neko svetlucanje vode i refrakcija svetlosti u doticnoj totalno bespotrebna.
Da izmedju DX8.1 i dx9 ne vide razliku tacno je, ali ce svako da zine kad mu tacno pokazes na vodu ili neki objekat radjen sa i bez pixel shadera...
alokiN je napisao(la):
...
E sad, ako ti pri pokretanju neke 3d aplikacije odmah u oci upada filtering( ko jednom proba AF tesko da moze prihvatiti igranje sa recimo ukljucenim samo bilinearnim filterom) jasno je kako ces ti definisati kvalitet prikaza. Mislim da niko ne moze da tvrdi da je bilinear filter bolji, lepsi od aniso.
Naravno da niko ne tvrdi da je bilinearni filtering bolji ili lepsi. Ali ni Nvidiji vise ne opadaju performanse sa ukljucivanjem AA i AF efekata, a 95% ljudi to ni ne ukljucuje (naravno, ne govorim o ljudima na ovom forumu vec generalno)
alokiN je napisao(la):
...
Ljudi koje takve stvari ne primecuju, ili jednostavno nisu upuceni u problematiku, imaju samo onu subjektivnu impresiju izazvanu razlicitim stepenom osvetljenosti i zasicenosti odredjenih boja pri renderingu i to je to. ( sto manje znas, manje patis
Drugim recima hoces da kazes da Muzzy, Max i ja nismo upuceni u te stvari i da imamo subjektivne impresije oko zasicenosti boja :d ? Pa o tome smo i govorili, o bojama a ne o filteringu.
Sad ja mogu da postavim kontra pitanje - da li ti znas cemu sluze AA i AF ? U najkracoj verziji, AA "ugladjuje" ostrice na krivim povrsinama, a AF na udaljene objekte lepi podjednako detaljne teksture kao na bliske, tako da to generalno izgleda lepse. To sa bojama nema veze.
Ali ovde je pre svega reci bilo upravo o bojama, kontrastu, osvetljenju i sl. a ne o AA ili AF. Ja govorim o bledim i sugavim bojama kad pokrenem Gothic 1, recimo, na Atiju 9700Pro i puno lepsim kad pokrenem na Ti4200.
alokiN je napisao(la):
...Kao sto gore pomenuse, igre "izgledaju lepse" na NV, ali vecina ozbiljnijih igraca voze ati sa 8xAF i 4xAA ili 2xAA.
Mozemo se sporiti oko nekoliko stvari
Kao prvo mozemo se sporiti oko toga ko su "ozbiljni igraci".
Kao drugo mozemo se sporiti oko toga koliko njih ima Atija.
Kao trece mozemo se sporiti oko upotrebljivosti tih efekata u raznim zanrovima igara. Ja te efekte zaista ne vidim gotovo nigde sem u fpsovima. Kao produkt toga pitanje je koliko ljudi "ozbiljno" igra fpsove i sta sa ostalima.
Kao cetvrto mozemo se sporiti oko upotrebljivosti tih efekata u igrama iole novije generacije. Tipican primer je Jedi Academy, koga su na ovom forumu 95% ljudi nabavili pre mene. Naravno, odmah je osvanuo tred kako svi oni sa svojim 9600Pro kartama voze 1024-1280 rezolucije, sa sve 4xaa-om i 8xaf-om. Ja to probam kod kuce na mnogo jacem 9700Pro - i neigrivo je. Cak ne sa oba tipa efekta vec samo sa jednim tipom. Posto je sve drugo radilo kako treba dodjem ja na forum i postavim po par pitanja gomili ljudi na koje je samo Max odgovorio sa - "da, tacno je, kad naidje prvi neprijatelj - neigrivo je" :!: I na tome mu skidam kapu :wave; Niko od antialijazista

ili anizotropista :d nije vise ni rec progovorio o tome.
A slicna je situacija sa povecim brojem igara, pogotovo onima koje trenutno pristizu ili koje su vec stigle.
Daklem, kao sto vidis, nije ovde prica tako jednostavna. Ili mozda jeste, samo neki to ne priznaju (recimo da je svejedno kupio 5700Ultra ili 9600XT i da su obe dobra kupovina sa kojom nema greske)
Vec sam preterao ! Pozdrav cheers
P.S. samo da naglasim za svaki slucaj da sam u NHF fazonu, posto umem malo da preteram kad u'vatim da pisem nesto :d