Šta je novo?

9800GTX i vent

Loshmisrb

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2009
Poena
320
Znaci, kad startujem GTA4 i pocnem da igram, normalno, ukljuci se vent jer ga igram na max... Buku koju ispusta mogu da trpim dok igram, ali ne razumem zasto, posto izadjem iz igrice, ven nastavlja sa proizvodnjom svoje buke u nedogled? Isto mi se desava i sa NFSom... Da li postoji neki upravljacki program kojim bih to regulisao ili neka druga solucija?

ja imam 9800gtx+ i prilicno mi je glasan cooler na istoj,mada sam ja oguglao na to.

Pa dobro, neka urla koliko hoce dok igram, al sto nastavi i posle izlaska iz igrice...! Uh.. Moram da lupam restart svaki put posle igranja...

pa imas program riva tuner i u njemu mozes kontrolisati obrtaje.

namestis lepo na manuelno i tako ce ti stalno biti.

imao sam ja gts 512,pa dok igram zahtevnije igre,stavim da se vrti na 60% i pritom je solidno tiha,a lepo hladi,pa gledaj i ti da namestis manuelno njene obrtaje i pustis program GPU-Z da prati temperature u pozadini i vidis do koje temperature se zagreva.

nije to nista tesko.

pa imas program riva tuner i u njemu mozes kontrolisati obrtaje.

namestis lepo na manuelno i tako ce ti stalno biti.

imao sam ja gts 512,pa dok igram zahtevnije igre,stavim da se vrti na 60% i pritom je solidno tiha,a lepo hladi,pa gledaj i ti da namestis manuelno njene obrtaje i pustis program GPU-Z da prati temperature u pozadini i vidis do koje temperature se zagreva.

nije to nista tesko.

Da!Ja svoj 9800gtx+ drzim uglavnom na 45% i vent je tada necujan,a temp grafe je oko 40-45C na 22".Kad igram nesto,(naravno,manuelno)podesim vent na 60%,i tada je grafa tiha,a temp.grafe je 50-55C(ful detalji bilo koje igrice na 22"-1680x1050 do maksimalnih 58c).Cim prestanem sa igranjem,brzinu venta vratim na 45%.

I nema buke ni pregrejavanja!

Trenutno koristim Riva Tuner 2.24 i Speed fan 4.38.

:wave:

...

Imam XFX 9800GTX+ koja takodje nije prestajala sa bukom posle igranja igrica. Pre 2 meseca promenio sam ceo komp sem graficke i taj problem sa bukom nemam jer se graficka sama utisa tj smanji broj obrtaja ventilatora.
Kod mene resenje lezi ili u novoj masini iz potpisa(koja ima pci-e 2.0) ili u operatitvom sistemu-windows 7 x64, ne znam tacno sta je uzrokovalo ovom boljitku jer win 7 x64 nije proban na starijoj masini.

Hvala

Hvala svima na odgovorima! Skinucu Rivu i malo pozabaviti istom...

scandalli, poslusacu te po pitanju ovih procenata, pa cu da vidim da li ima promena (mislim, mora ih biti).

Kad vec 2 meseca nisi stavio rivu ipak probaj evga precision ili msi afterburner, dobijas to sto trebas na mnogo jednostavniji nacin ;)

Dobar je eVGA precision, ali i dalje je to manuelno podesavanja ventilatora, bolje je u RivaTuner-u podesiti launcher+schedule kako bi na odredjenoj temperaturi okidao predefinisane brzine ventilatora, baš onako kako bi i sama grafička trebala da radi.
Nekoliko minuta posla ali se itekako isplati, nema opasnosti od pregrevanja kartice usled niskog RPM-a venta a nema ni nepotrebne buke u idle-u.

RivaTuner - automatska kontrola brzine ventilatora

1. Podesiti da se Riva startuje sa Windows-om i da po zatvaranju prozora ide u tray:

2. Pod low-level fan opcijama snimiti nekoliko preseta za brzinu ventilatora:

3. U Launcher ubaciti snimljene presete:

4. U Scheduler-u povezati svaki pojedinačni launcher sa određenom akcijom, u ovom slučaju će okidač biti raspon temperatura GPU-a:

5. Na kraju bi trebalo da dobijete ovakvu skalu na riva hardware monitoru, napomena da je obavezno uključivanje opcije "Enable Background monitoring" (crveno record dugme u levom uglu) kako bi scheduler uopšte mogao da radi.

Ovim dobijte mogućnost automatske kontrole ventilatora u odnosu na temperaturu GPU jezgra, vrednosti koje sam ja naveo su proizvoljne, vi stavite one koje najviše odgovaraju vašoj kartici i potrebama.

edit:
za slučaj da se slike sa imageshack-a izgube dodajem ih u prilogu

Prilozi

• riva_auto_fan.JPG
    riva_auto_fan.JPG
    335.7 KB · Pregleda: 36
Poslednja izmena:
Odlicno objasnjenje! Veliko hvala Vuče! ;)

Pre nego sto krenem sa rivom: GPU-Z mi trenutno pokazuje 64 C i 45% fan speed, na kompu ne radim nista bitno (zahtevno)... Jel smem da smanjim fan speed u rivi, a da ne dodje do nezeljenog efekta?

molio bih nekoga da mi odgovori , kod mene je tiha ,ko da je ni nemam ,dje se podesava to broj obrtaja za fan kod rive i nakoliko da je podesim da mi radi %? , pop...o sam vise kada igram zahtijevnije igre , ona se kuva moga bi pasulj skuvat moram svaki put restart molio bih nekoga da mi kaze fala ljudi i pozdrav

nema veze neka je ona bucna neka se ona dere koliko oce samo da ona vrsi posa

Poslednja izmena:
@.simeon
pa gore je Vuk sve lepo objasnio. Mozes da ga fiksujes a mozes i dole da ga kastomujes. ;)

sve sam to sinoc probao fala ti puno na odgovoru
sve po redosledu samo okrenuto da se dero do 100% posto je stvarno tiha i evo zacuda radi ko munja fan je otiso do 70% temperatura ne prelazi 42)°e jedino nedje da izleti fan iz kucista pa de me opali po nosu nece joj nista biti jeli i ako joj bude nesto neka je djavo nosi kupicemo drugu nema veze neka se ona dere koliko oce

Poslednja izmena:
Moj resenje problema zove se Windows 7! :)
Imam ga instaliranog vec dugo, ali od kako sam sa Viste presao na 7icu, nisam instalirao igrice do pre par dana. Ocekujuci isti efekat, udjem u igricu, sve na max, odigram, izadjem i gle cuda. Pratim na GPU-Z kako sa nekih 65% (odmah po izlasku iz igrice) fan speed pada na normalnih 45% (idle).

Nazad
Vrh Dno