Šta je novo?

965 BE temperatura

dragan-85

Slavan
Učlanjen(a)
10.05.2007
Poena
320
Uzeo 965 pre par dana , montirao Gemin II , jedan scythe kuler na 800rpm , i jedan cooler master Excalibur 12cm , 2000rpm , 80cfm.

Temp u idle 30C , load u linx oko 58.

Nesto sam mislio da temp treba da bude niza , max 50.

Ili gresim?

Не би смело преко 62, тј. то је максимална препоручена температура. Мада већ на 55 оће да пукне linx.
Јеси ли клоковао проц?

Ne znam sta da ti kazem posto sa 965 BE nisam imao kontakta, samo sa 955 BE. Ali mislim da su u sustini tu negde i da ti je to to. Mozda malo niza da bude, a opet zavisi kako si naneo i pastu i koja je kao i da li taj Scythe pravi dovoljno pritiska na tim obrtajima na cooler. Koji si Scythe nakacio i koja je pasta? Naravno i na kom je taktu? Pogledaj ovu temu http://forum.benchmark.rs/showthread.php?259630-Temperatura-955-ice/page3.

Poslednja izmena:
Nije klokovan , pasta je arctic matrix cini mi se.. Ja sam kontao da ce taj excalibur sa svojih 2000rpm i 80cfm da ohladi sve to , ovaj scyhte sam ostavio reda radi..

Zar se svaki put mora otvoriti thread "XXX BE temperature"?! 955=965=970~B55*, to su sve isti procesori sa po 100/200MHz razlike +- izmedju njih. Zasto toliko tema kad sve moze u jednu?
*ako je potrosnja veca (jedan od razloga za zakljucavanje), i zagrevanje je vece, onda temp bas i ne mogu biti iste, ali CPU u principu jeste isti
Otvorite temu "AMD procesori temperature", pa onda zapitkujte 100x isto, vec dosta puta prezvakano pitanje. Bice bolje za druge koje bude interesovalo, moci ce da procitaju iskustva drugih korisnika i da uporede svoje sa necijim drugim ocitavanjem.

Poslednja izmena:
Zar se svaki put mora otvoriti thread "XXX BE temperature"?! 955=965=970~B55*, to su sve isti procesori sa po 100MHz razlike +- izmedju njih. Zasto toliko tema kad sve moze u jednu?
*ako je potrosnja veca (jedan od razloga za zakljucavanje), i zagrevanje je vece, onda temp bas i ne mogu biti iste, ali CPU u principu jeste isti
Otvorite temu "AMD procesori temperature", pa onda zapitkujte 100x isto, vec dosta puta prezvakano pitanje. Bice bolje za druge koje bude interesovalo, moci ce da procitaju iskustva drugih korisnika i da uporede svoje sa necijim drugim ocitavanjem.

To + koji aftermarket hladnjak da ide u sticky teme. Nedeljno po 2-3 teme se otvaraju za ovo.

Uzeo 965 pre par dana , montirao Gemin II , jedan scythe kuler na 800rpm , i jedan cooler master Excalibur 12cm , 2000rpm , 80cfm.

Temp u idle 30C , load u linx oko 58.

Nesto sam mislio da temp treba da bude niza , max 50.

Ili gresim?

Taj kuler nikako ne treba stavljati na 955...on ne može ohlatiti 955...moj brat je u malo spalio svoj proc sa tim kulerom...jednostavno nije pravljen za tako nešto,pojima nema zašto ali tako je 🙂 Bolje je staviti bilo koji jeftiniji aftermarket kuler nego Gemin...na žalost.

Bilo je ranije reči o GeminII kuleru. Ja sam ga imao pre par godina, ali je hladio P4 🙂. Njemu je dvojezgarni cpu maksimum koji može da ohladi kako treba, quad...ne.

U potpunosti se slažem za kuler . Ljudi se valjda lože na njegovu masivnost ali u stvari taj kuler nije uopšte efikasan i problemi se javljaju na procesorima koji imaju veći TDP . Njegova velika prednost je što sa minimalnim protokom vazduha može efikasno da hladi procesor manjeg TDP-a pa može da predstavlja veoma tiho rešenje . Znači poenta je da pre montiranja proučite namenu hladnjaka .

Pa svaki cooler se projektuje za neki maksimalni TDP i preko toga ga nije preporuciljivo koristiti...E sada sto neki ne gledaju kada kupuju to je druga stvar 🙂

ma gemin je ostao od upgradea, nadao sam se da ce da posluzi..

ima li neko predlog za neki hladnjak do 3.000?

Video sam da neko na oglasima prodaje ALPENFöHN Brocken koji se odlično nosi sa visokim TDP-om i lepo bi se slagao sa CM Excalibur-om . Mislim da je čak oglašen ispod 3000 din što je po meni lepa ponuda .

Ne podržava AM3 platformu, barem po specifikacijama.

Da li može neko da mi objasni kakva je razlika između AM2 , AM2+ , AM3 i AM3+ bracketa ili dimenzija između rupa na ploči za bracket .

Nema razlike - to jedan te isti socket - pravougaonog oblika 😀

ajde sad ,da li uzeti ovaj Brocken ili Vendetu 2? 🙂

ja bih uzeo brocken ili hyper 212+

Postoji i opcija CM Hyper 612, nije losa cini mi se. Mora se samo sacekati malo na njega. Cena bi trebala da bude negde do 4,5k.

I slazem se i ja, neka moderatori, ako mogu spoje teme u jednu. Ne bi bilo lose, bar zbog buducih posetioca...

Vendeta je dobar i opšte poznat kuler ali ovaj Brocken je bolji pogotovo sa procesorima koji se jače greju .

Pominjano je vise puta - Vendeta 2 se vise ne proizvodi. Tacnije, OCZ se vise uopste ne bavi hladjenjem.

Poslednja izmena:
Pričamo o hlađenju koje ima da se nabavi na bench oglasima .

Jedino ako je izgrebana povrsina na koju naleze....Ostalo nema sta da se "pokvari" 🙂

Nisam mislio da se kvare, to je samo gomila metala, ali cesto skidanje - montiranje sigurno utice na dobro naleganje, plus su osetljivi nosaci.. dobar nov kuler moze da se kupi za 20 evra, a tehnologija kulera je sigurno bolja sada nego pre 2-3 godine. Prosto ne vidim logiku da se kupuje polovan kuler starije generacije. Mozda sam neupucen, nije nemoguce 🙂

Ja bih pre isao na Brocken ako ga vec razmatras. Vendetta 2 je bila dobra, ali i ne tako, a mislim da je i starija pa cisto da izbegnes slicnu situaciju koju si imao sa GeminII... Kapiras sta mislim. Nesto sto je dizajnirano za one procesore i nesto sto je za novije, trebalo bi da ima razlike.

Epilog:

Uzeo polovnu Vendetu 2.

Sobna temperatura 22C:

Sa Gemini II kulerom , sa CM Excalibur 2000 rpm + Scythe na 800rpm , temp danas oko 57C.

Vendetta II sa stock kulerom , mislim da je na 1500rpm , 51C.

Vendetta II sa CM Ecalibur 48C.

Idle 29C.

Extra! Ja se ne secam da sam naleteo da je neko na stock frekvenciji tako lepo uspeo da ohladi svoj 955/965 bez obzira na razne aftermarket cooler-e. Uglavnom svi u idle-u imaju makar malo preko 30. A lepo si ga i upario kanda sa Excalibur-om. Je li bucan taj CM na 2000 na tom heatsink-u?

Jeste malo bucan kad predje 1600rpm , i zanimljivo , razlika u temp izmedju 1600 i 2000rpm je samo 2C. Pretpostavljam da sam kuler ne moze da primi toliko toplote sa procesora da bi ga efektnije ohladio. Sutra vracam stock kuler sa vendete , excalibur ide u prodaju 🙂

Igrao sam se malo sa obaranjem voltaze. Sa 1.4V , koliko je napon na auto, uspeo sam da spustim na 3.125V, preko amd overdrive.
Posle pola sata u Linxu , u loadu temp niza za 5C. Tako da ima mesta za "tisinu" 🙂

Nazad
Vrh Dno