Šta je novo?

9600XT <> nForce2 nekompatibilnost?

• Začetnik teme Začetnik teme Ostoja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ostoja

Čuven
Učlanjen(a)
27.07.2004
Poena
815
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Scythe Mugen 5 B
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC (AX210 mod)
RAM
2x16GB Kingston Fury Beast 3200
GPU
Sapphire Pulse RX 6650 XT
Storage
Hynix PC711 512GB NVMe + WD Purple 4TB
Zvuk
Denon PMA-260 + Canton Fonum 601
PSU
EVGA Supernova P6 650W
Kućište
Black Widow + 3x Arctic P12 Silent
Monitor
MSI 325QF E18V
Mobilni telefon
Motorola G72
Pristup internetu
  1. Optički internet
Od pre par dana imam problem koji ne uspevam nikako da resim, pa rekoh da pitam ovde da li je neko imao slicnu situaciju.

Rec je o ASUS 9600XT kartici koja vec 5 meseci perfektno radi u kompu. Naime, pre neki dan me umesto "welcome" screena u WinXP-u docekalo me totalno crnilo, tj. monitor se ugasi (check video cable),a dotle bilo slike... :trust: Pomislio sam da se nesto zabagovalo, pa uradim reinstalaciju sistema; sve OK radi do trenutka kada treba da instaliram Catalyst-e. U tom trenutku iskoci mali prozor sa nazivom "Severe" u title bar-u i greskom "Zero device" tj. kao da sistem ne vidi graficku karticu (a do tog trenutka sve sljakalo OK sa generickim win drajverima). I 'ajde kao, instalacija "prodje" i na sledecem restartu opet crnilo umesto "welcome"... :crash:

Ne budem lenj, pa probam jos par puta da instaliram sistem sa razlicitim redosledom instalacije drajvera i uvek isti problem. Probam i Win2000 i opet isto... (Win98 nisam probao, popucali mi zivci pre toga...):wall:

Na kraju poshizim i odnesem karticu u firmu gde je kupljena, tamo detaljno izlozim problem, komercijalista preuzme karticu na reklamaciju i kaze da pozovem servis sutradan. Pozovao servis u naznaceno vreme, a serviser mi kaze da je u pitanju "nekompatibilnost izmedju nForce2 cipseta i 9600XT kartice" i sugerishe da zamenim ili karticu ili maticnu plocu... Sve je to lepo, ali ja prokletinju ne bih ni kupio da sam znao da je "nekompatibilna". Mislim, dati toliki kesh za nesto sto nece da radi bilo bi krajnje suludo, zar ne?

Sad je meni sve to cudno (da ne kazem "sumnjivo"): fercera lepo 5 meseci, a onda za 3 dana postane nekompatibilno sa samim sobom... :zgran:. Sto je najcrnje, nista (ali BAS NISTA) nisam menjao od postavki u BIOS-u, niti je naknadno instaliran dodatni hardver koji bi se konfliktovao sa bilo cime.

Ovde na benchu (a, bogami, i po raznoraznim casopisima) nisam primetio da se neko zali na ovu kombinaciju maticne i graficke (osim jednog decka koji je pre par meseci prodavao 9600XT All-In-Wonder zbog nekompatibilnosti sa plocom, ali sem tog slucaja nista drugo).

Ne pada mi na pamet da menjam plocu, perfektno radi...

Ukoliko budem menjao grafiku, verovatno ne bi priznali full cenu kartice (a jos jednom napominjem "Mislim, dati toliki kesh za nesto sto nece da radi bilo bi krajnje suludo, zar ne?"), a da sam znao za "nekompatibilnost", prokletinja nikad ne bi ni primirisala blizini kucista! Koliko sam video, ni na ASUS ni na ABIT sajtu se ne spominje nekompatibilnost te dve komponente (ili ja mozda nisam dovoljno "kopao"?).

Sta sad raditi? Dal' da se ubijem ili... :bottle: ?

edit: Posebno za pomoc molim vlasnike ASUS 9600XT kartice: da li je neko imao slican problem?

Poslednja izmena:
nisam vlasnik pomenute kartice, ali bih rekao nesto 🙂
ako ti je kartica radila par meseci lepo i najednom prestala, ondak bih iskljucio neku nekompatibilnost! logicno mi je da je nekompatibilnost u pitanju,onda bi od prvog dana bilo problema, jel tako :d
nego trebao si ti odneti i ceo comp (kuciste) tamo pa da oni pregledaju, ili ti probaj trvoju karticu staviti kod nekog drugog u comp, a kod tebe stavi neku drugu karticu, pa ces u zavisnosti rezultata, verovatno moci lagano izvuci zakljucak 😉

Ja redovno dobijam "zero device" gresku posle instalacije catalysta na nforce2 plocu sa 9600xt grafickom, ali se tu slicnost zavrsava, tj. posle toga nema nikakvih problema.

Mozda da probas sa spustis agp na 4x ili da umesto catalysta probas neke druge drajvere...

ma kakva nekompatibilnost... svašta. 🙂

kapiram da je karta nešto vrisnula i da treba da dobiješ drugu. Koja to karta treba da radi dobro na nForce2 čipsetu ako ne neka iz 9600 serije? Pogotovo što je radila mesecima pre toga.

nidza je napisao(la):
ma kakva nekompatibilnost... svašta. 🙂

kapiram da je karta nešto vrisnula i da treba da dobiješ drugu. Koja to karta treba da radi dobro na nForce2 čipsetu ako ne neka iz 9600 serije? Pogotovo što je radila mesecima pre toga.

Slazem se. Trazi da ti zamene...

Cekaj, kod njih u servisu kao radi? Sta, na drugom chipsetu sljaka bez problema?

mitarus je napisao(la):
Cekaj, kod njih u servisu kao radi? Sta, na drugom chipsetu sljaka bez problema?

Za par sati idem da se uverim u to, pa ako radi, idemo dalje...

P.S. Nedjo? byMax? Sasa??? Ajmo ljudi, pomagajte... ako je iko preturio brdo grafickih kroz masinu, to ste vi. Jel iko imao slican problem? Jel bilo bar "nagovestaja" problema?

Poslednja izmena:
Imam istu karticu kao i ti tj. Asus Ati 9600XT i nforce2 plocu i nikakvih problema nema, kao sto i ostali predlazu, najbolje je da odneses u servis i karticu i kuciste pa da ti oni ustanove u cemu je stvar.

Nisam ni ja imao problema 5 meseci, a onda... bup... nema slike, nema tona... sve oshlo dodjavola... :trust:

Posle posla idem tamo i dok ne vidim da kartica fercera u njihovoj masini sa podignutim drajverima, ne izlazim iz servisa. A onda cu da dodjem kuci, povadim sve iz masine, resetujem CMOS, i ako tad ne proradi radice sekira...

Ako mi je nesto bilo ok 5 meseci, a poslednjih dana problematicno - proveravao bih temperature. Btw, isto ausova nf2 ploca i saphire 9600xt, radi. E da, ja stavio omega drajvere, al` to ionako nema veze radi super i sa cat.

Poslednja izmena:
I ja sam proverio posumnjao na temperature, no ne bih rekao da je tu problem...

Instalaciju sistema radio u subotu na nedelju u 4 ujutru, bas je bilo prijatno u sobi (20-ak stepeni). Kuciste otvoreno, sveze cisceno, vent na grafickoj vrti, memorija mlaka...

Probao sa Catalyst 3.8, Omega ne znam koji (bazirani na 4.11 Catalyst) i Catalyst 5.4 sa Digital! CD-a... ista stvar sa svim... inace, skoro sve vreme radio na gorepomenutoj Omegi.

Ok. Mozda bi trebala da se obrati paznja na sledece - u vreme kad se pojavila xt9600 upozoravalo se na to da kartica zahteva podosta struje pa bi eventualno oslabelo napajanje moglo da izaziva slicne efekte.

Poslednja izmena:
Ja znam...

CCCCC... 😛 Znam kako Ti je :S:
Dobro dosao u klub. Isti problem sam takodje imao...Kostao me je 80 eura i 2kg zivaca... :wall:
1.Resenje: digni ponovo sistem...Onda PRVO instaliraj drajvere za nForce, pa DRUGO instaliraj DirectX, TRECE tek onda instaliraj Catalyst drajvere.I VALJDA ce da radi... NAPOMENA - ja sam to bio isto uradio i graficka je posle toga sljakala jedno 2 meseca i ONDA SE OPET ISTI PROBLEM POJAVIO...UPALIM KOMP A ONO MONITOR OPET CRN... Znaci po mojim procenama ovo ce da ti traje jedno 2 meseca i posle toga ce opet isto ****** da ti kida nerve... PA NIKO NIJE KONJ DA DIZE SISTEM NA SVAKA 2 MESECA.
HE moj Ostoja, nasao si se u neobranom grozdju, pa zar nisi video moj thread? Ono sto je najgore je da Asus R9600XT BEZ IKAKVIH PROBLEMA RADI na Epox 8RDA+ i drugim Epox nFroce 2 i ostalim plocama...STO NIJE SLUCAJ SA *****IM ABITOM, na njemu cak nije htela ni da radi MSI FX 5900XT a to je isto nVidia graficka karta, i isti biser se pojavljivao kod tog lika...A posle kazu da su ABIT "vrhunske ploce, koje su imperativ u svetu Maticnih Ploca i druge gluposti, bla bla bla", ja samo znam kada me neki proizvod nepokaze kako treba ( u Abitovom slucaju KATASTROFALAN), mene niko posle toga nemoze da ubedi da je on "dobar, da je vrhunski..."A opet i tu je ATI...Drugi proizvod pored Abita koji sam se zakleo da vise necu kupiti...Zasto? Pa i on je ******... Za svaku drugu bre igricu ja trebam da skidam petcheve od po 20mb sa mojim 56k modemom da bi igra radila na ATi-ju, a moj komsa na GF3 ima praistorijske drajvere, ali ni toga nije sprecilo da mu SW KOTOR sljaka ko lud...I koji ce moj to :crash:.
2.Resenje PRODAJ ili ZAMENI plocu ili graficku i KUPI NOVU. To je na tebi da odlucis. :S:
Ja sam prodao svoju graficku, 8 meseci koristio nVidia Riva TNT 2 32mb, i sada kupio Leadtek A6200 TD 128mb i mogu ti reci odlicna je...POGLEDAJ THREAD O OVOJ GRAFICKOJ.
3. Resenje NEMA... :wall: :crash:

MOJ SAVET JE DA PRODAS JEDNO ILI DRUGO I KUPIS NOVO...VERUJ MI PROZIVEO SAM ISTO STO I TI...TAKO CES SEBI SACUVATI ZDRAV RAZUM I DOSTA ZIVACA...

Poslednja izmena:
Ni ovo nepokusavaj !!!

Sto se tice reklamiranja graficke...Nemoj da ti pada napamet...Graficka radi...Ploca radi...Ali se jednostavno neslazu...Kao motor od Yuga kad bi ubacio u Aston Martin 😛 !!!
I kada bi odneo graficku na servis, sta onda ? Oni ti vrate novu ( KAO MENI ), ti je ubacis u komp i opet SE ISTO DESAVA( opet KAO I MENI): Monitor CRN a Ti bi oterao sve u ****U materinu...Sta si time uradio...Firma ti nece dati novu graficku, a NE nemogu radi racuna i *****og PDV, molice ti da ti daju bilo koju drugu ( opet KAO i JA ), oni ti nece dati...
Samo je prodaj, ili prodaj plocu... :wall:

Poslednja izmena:
Punkass je napisao(la):
Ja redovno dobijam "zero device" gresku posle instalacije catalysta na nforce2 plocu sa 9600xt grafickom, ali se tu slicnost zavrsava, tj. posle toga nema nikakvih problema.

Mozda da probas sa spustis agp na 4x ili da umesto catalysta probas neke druge drajvere...

NI TO MU NECE POMOCI... A TEK AKO JE DOBIO "Zero Device", to znaci kasnije citavu plejadu novih bisera koje nemogu da navodim jer me mrzi...

cudno, i ja sam uzeo ASUS 9600 XT u oktobru prosle godine i teram ga na MSI nforce2 ultra ploci i normalno radi od prvog dana da kucnem u drvo.
mada pre par dana ja upalim komp kad ono s*eban refresh rate (65Hz), a pouzdano znam da mi niko od ukucana nije brljao po drajverima. i nista, rucno sam ga vrATIo na na 85 i od onda je sve u redu. da to nema neke veze sa Ostojinim problemom?

@freemind
Da malo ne preterujes... Kako si krenuo na kraju ce mu komp explodirati... 😀 Meni Club3D 9600pro na Abitu ne pravi nikakve probleme. Ne pljuj po Abitu jer Abit RULES...!!! Ako je kartica radila 5 meseci nema ni govora o nekompatibilnosti vec o kvaru neke komponente.

Nakon par sati zezanja uspeo sam da namestim da sve radi...

Nazalost, nisam video freemind-ov post pre sinocnje avanture sa jubilarnom 19787764892. reinstalacijom sistema, ali ipak sad sve funkcionishe.

Sad sam miran ~5 meseci 😉

Evo i drugi dan je sve OK...

Nije mi samo jasno zasto nigde na zvanicnom sajtu ne pise da postoji ta nekompatibilnost? Ovako svoje kupce dovode u nezavidan polozaj, a to im nikako ne ide na ruku. Sledeci put cu dobro razmisliti dali cu kupiti ASUS-a ili ABIT-a (a najverovatnije i necu, dok me neko opet ne ubedi u suprotno).

@Ostoja
nije u pitanju nikakva nekompatibilnost!! OK

Ostoja je napisao(la):
Sledeci put cu dobro razmisliti dali cu kupiti ASUS-a ili ABIT-a (a najverovatnije i necu, dok me neko opet ne ubedi u suprotno).

NI NEMOJ !!! :cigar:
I nemoj da te neko ubedjuje, sam znas sta je DOBRO a sta NE...Samo daj boze da ti ta idila potraje...jer meni nije :d ...Dobro necu da ti baksuziram...Sa srecom :wave:
A da ABIT rules...Hm neznam bas...Ja sam imao JAKO POZITIVNO ISKUSTVO, TACNIJE ODUSEVILA ME JE Abit GF 4 4200 Ti, sljakala je ko luda, a tek sto se dobro klokovala, a STO JE NAJCUDNIJE SVI REKLI DA SU Abit-ove graficke slabe...a ja sam bi prezadovoljan...Da ironija bude jos veca svi HVALE Abit maticne ploce, a ja kada budemo upgradovao masinu, ovu plocu NF7 necu da prodam nego ima DA JE POLOMIM...TADA CU BITI ZADOVOLJAN IZ DUBINE DUSE...
A sada da ja ne preuvelicavam pazite sada vase primere:
1.MSI nForce2 & Asus R9600XT - RADI
2.Epox nForce2 & Asus R9600XT - RADI
3.Asus VIA KT266 & Asus R9600XT - RADI ( MOJ PRIMER )
4.Asus VIA KT333 & Asus R9600XT - RADI
5.DFI LanParty nForce2 & Asus R9600XT - RADI
6.Gygabyte nForce2 & Asus R9600XT - RADI
7.Chaintech nForce2 & Asus R9600XT - RADI
...Ovo su sve vasi primeri koji ste ostavljali u postovima na sajtu kao primere... A Vecina njih je iz mog iskustva jer sam ovu graficku karticu nosao po svim zivim mestima i nForce 2 plocama da se uverim da Asus Radeon 9600XT radi i ona je za divno cudo KOD SVIH RADILA SAMO na Abit-u NF7 NIJE...
Zipa sad ovo:
1.Abit NF7 & Asus Radeon 9600XT - NERADI (MOJ PRIMER)
2.Abit NF7-S & Asus Radeon 9600XT - NERADI (LICNO SE UVERIO )
3Abit NF7 & MSI GF 5900XT - NERADI
4.Abit NF7 & nVidia Riva TNT 2 - NERADI ( moj primer dok sam koristio TNT 2, posto sam bio prodao R9600XT, pa sam se ovom sluzio 7 meseci, i svaki treci li cetvrti put kad bi upalio komp MONITOR BIO BIO STA? PA NARAVNO CRN...Koristio sam onaj SystemRestore i Safe mode vise od bilo koga...
A ima i ovoga:
Abit NF7 i Saphire R9600XT - RADI

Sta reci...Na vama je izbor... :,,:

Lapsus...

...Sutina je u tome da NEkompatibilnost POSTOJI, ali NE izmedju nF2 i ATI, nego izmedju Abit nF2 i Asus 9600XT !!!
O tome vam pricam...Znam ja da savrseno neka druga ATI karticaradi na nekoj drugoj nF2 ploci...Ali mi ovde pricamo o Abit-u i ATI-u...

Poslednja izmena:
ajde uvazite i moj glas da nisam imao nekompatibilnosti par nedelja dok sam imao Asus Ati 9200Se i Abit NF7-s koji i danas imam 🙂

A pazi sad ovo...
Abit NF7 + Club3D 9600pro - radi
Abit NF7 + Albatron 5900XT- radi
Abit NF7 + Gainward MX420 - radi
Abit NF7 + MSi 5200 - radi
Abit NF7 + Eagle 5200 - radi
Abit NF7/NF7-S + Sapphire 9600XT - Radi
Abit NF7 + Asus 9550GE - zamisli opet radi
Ovo su bili primeri kartica koje sam probao licno na svom Abit-u NF7 i na ortakovoj mashini sa AbitNF7-S i sve je radilo besprekorno...

Ccccc, al ispade da sam ja srecan covek.....

Abit NF-7S + Saphire 9600XT VIVO 11 meseci perfektno
Epox 8RDA6+ pro + Saphire 9600XT VIVO 4 meseca perfektno

Tema ovog thread-a nije flejm; problem koji sam imao (a mozda ce se ponoviti... pu pu, pomerajte se s mesta!) je vrlo realan i krajnje nervirajuci. Imate pred sobom dva sofisticirana parceta tehnike koji savrseno rade, ali nece zajedno.

Freemind se suocio sa ovim problemom, a nakon toga sam i ja (kao sto se vidi iz threada). Ne zelim da ovo preraste u svadju, posto vidim da pocinje prepucavanje kako nekima radi, nekima ne radi.

To sto Saphire i ostali ATI-ji rade na ABIT-u je OK. Ali ovde je u pitanju 2 slucaja da ASUS 9600xt POVREMENO odbija saradnju.

I u servisu su mi rekli (ako im je verovati) da je u pitanju SAMO kombinacija ASUS 9600xt i nForce 2 cipseta. Sve ostale varijante (ASUS 9550GE npr. ili bilo koji 9600xt drugog proizvodjaca ili bilo koji ATi sem ASUS 9600xt) rade savrseno normalno.

Sta je posredi, stvarno ne znam, ali neka ovo bude poucno iskustvo iz prve ruke za nekoga ko zeli da kupi ASUS 9600xt, a ima ABIT NF7/S/S2/M plocu. Ne zelim da pljujem ni jednu ni drugu fabriku, vec samo da upozorim na moguci problem.

P.S. Pametni ljudi se uce na tudjim greskama... (izmedju redova: ja sam ispao gloop 🙁)

Poslednja izmena:
teletabis je napisao(la):
Ccccc, al ispade da sam ja srecan covek.....

Abit NF-7S + Saphire 9600XT VIVO 11 meseci perfektno
Epox 8RDA6+ pro + Saphire 9600XT VIVO 4 meseca perfektno

...sta jel radi ili NE ?

I sta sad ???

Evo danas sam upalio komp i MONITOR OPET CRN :wall: , NE DA JE CRN POSLE UCITAVANJA WINDOWSA NEGO OD SAMOG POCETKA NEVIDI SE NISTA...
Ja tad lepo uzmem izvadim graficku vratim i sada opet sve radi...
Moze li mi neko nesto pametno reci, DA LI JA DA REKLAMIRAM OVU PLOCU POSTO JE JOS POD GARANCIJOM...

NE MISLIM OVO JE SVETSKI FENOMEN, PA NIJEDNA GRAFICKA JOJ NEODGOVARA...STA OCE LI JOS DA JOJ PEVAM NA UVCE...NEK SE TERA ONAJ PAMETNI MAMLAZ KOJI JU JE IZMISLIO... 😡

Jaoj batice sta da ti kazem...Nemam pojma...mislim evo vidish sta se meni desava :wall:...Da se ja pitam promenio bih i plocu i graficku... 😀 Evo SADA MI SE OPET ISTI PROBLEM JAVLJA SA 6200, OPET JE MONITOR CRN I NEMA SLIKE...I KAKVA JE SAD TU NEKOMPATIBILNOST U PICKU MATERINU KADA JE nVidia chipset i nVidia graficka...

ZNAS STA MENJAJ PRVENSTVENO PLOCU, A POSLE GRAFICKU...

Ja sam ovoj pokusao da ukjlucim preostale pipe-lineove preko Riva Tunera (verzija od pre 3 meseca) na ovoj A6200TD, i posle restarta kompa sitem nije hteo da se digne...Kada sam usao u safe mod da reinstaliram drajvere pisalo JE OBAVESTENJE DA SE SISTEM NIJE DIGAO ZBOG PROBLEMA KOJI JE PROUZROKOVALA GRAFICKA KARTICA... I VAZNA NAPOMENA DRAJVERI NA GRAFICKOJ SU BILI PRAISTORIJSKI TADA 53.XX, sada koristim 71.84.VALJDA ZBOG TOGA NIJE HTELA DA APGREJDUJE...
NEZNAM NEMA VISE ZIVACA DA SE BAKCEM NI SA CIM, NISAM JE KLOKOVAO JER NEMAM VOLJE...VIDIM DA NI OVAKO NERADI NA OVOJ *****OJ PLOCI...
Svi su ovde rekli na forumu da je MALTE NE SVIMA USPELO DA JE MODUJU U 6600...
Mozda cu probati pa cu da ti javim...Mislim da bi prvo trebalo da joj fleshujesh bios na 6600, pa onda da je otkljucash u riva tuneru i tek onda sledi clock...
SRECNO...

SLUSAJ PRODAJ I PLOCU I GRAFICKU STISNI ZUBE AKO IMAS KINTE NARAVNO I UZMI nForce 4 maticnu sa 939 podnozjem da bi kasnije mogao Athalona FX-55 da stavish i uzmi Asus 6600GT TOP.
AKO NE ONDA Asus A7N8X-E Deluxe (ili obicnu) i Asus 6600GT ili leadtek A6200TD(koju ja imam)

PO MENI VECA ****** TI PRAVI PLOCA NEGO GRAFICKA... :smash:

Poslednja izmena:
Maler...

Ma ionako pukoh previse love za tehnologiju koja je na zalasku karijere. Ne menjam nista jos najmanje 9 meseci, a onda ide s939 i neki Sempron...

Nazad
Vrh Dno