Šta je novo?

9600pro

saka

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2004
Poena
620
Imam jedno pitanje koje me kopka vec duze vreme, da li ostatak konfiguracije moze da utice na dobar clock graficke, posto sam na Benchmarku nasao (cini mi se da je u pitanju test msi 98000pro) kako je na njihovoj konfiguraciji karta htela do te i te vrednosti, a na nekoj intel na mnogo manje (mrzi me da sada trazim stare tekstove :p ) Pa tako na mojog gigabajtovoj kt400 dve sapphire 9600pro idu na samo 459 za core dok na jednoj memorija ide na 690 (2.8ns) na drugoj na 618! Pa mislio sam gde da ja budem toliki baksuz da mi zapadno 2 neraspolozene za core karte, kada pre neki dan uzmem od ortaka club3d 9600pro koja kod njega ide do 515 bez anomalija i ima sta da vidim, kod mene preko 459 ati tool pravi ogroman broj gresaka!!!!!!! Pa lepo uzmem povecam napon AGP ali nista, dobijem 3-4MHz vise stabilno! Ajde neka mi neko kaze da li je do konfiguracije, ako ce pomoci imam 2000+ 256ddr pc2700 i kt400 NIJE OC!!! Jer ako jeste ima da ga menjam za A64 pa da pevem :banana: a stari cu da :crash:

A da probas prvo sa drugim napajanjem, pre nego sto promenis plocu (na koju licno sumnjam).

Napajanje mi je DTK300w ali je za sada sve bilo ok cak i kada oc makinu i prikacim vise optickih uredjaja i hard diskova, mada sada imam samo jedan hard i 1 cd-rom, a masinu drzim po defoultu!

Mada kakve bi veze moglo da ima napajanje???? Da je napajanje lose i da ne moze da izdrzi velik oc, komp bi zabo ili se restartovao, ali kod mene se jevljaju anomalije kao pri pregrevanju cora ili memorije s tim sto je core mlak(malte ne hladan)!!! A memoriju drzim na defoultu! A evo nasao sam i recenicu iz teksta msi 9800pro: "RX9800 je pravi naziv kartice koja radi na 380 / 680 MHz, a na test mašini sa i845 pločom smo uspeli da je ubrzamo do 430 / 720 MHz uz očuvanje stabilnosti. Međutim, nakon toga smo se igrali sa karticom i na našoj test ploči (Abit NF7-S) na kojoj smo uspeli da je ubrzamo do fantastičnih 460 / 750 MHz......"

Ne znam ko je radio test pa da ga direktno pitam zbog cega je ovolika razlika u kloku, ali ako neko zna neka javi!!!!!

Maksimun od moje 9600pro je bio 510/695 sa manjim anomalijama(u nature testu) i odlicnih 4150 u 3D Marku 2k3

Ja vise ne znam jel' rec o 9800pro ili 9600pro? :trust:

Razlika izmedju te dve ploce je recimo to sto jedan npr. abit komponentama isporucuje kvalitetniji i stabilniji napon sto naravno prija kartici. A naravno, tu znacajnu ulogu igra i napajanje.

Cisto glupa ideja... ali da li je nekom palo na pamet da se razlikuju i hladjenja u te dve masine?

Evo da ti odgovorim iz prve ruke.Skoro sam i ja postavio slicno pitanje.
Imam Epox-a 8rda+,Barton-a 2500@2800Mhz,2x 256Mb Transcend ddr400 i doticnu ATI Saphire 9600pro.Mislim da nema ni malo razlike u tvojim i mojim testovima,a imam bolju konfu.Sa ATI Tool-om core ide max.do 460 bez anomalija, a mem. do 685-690.Izgleda da je bas stvar do graficke,a Club 3d se bolje kloka.
Pozdrav,Sale!

2 Denitea:Izvini da li sam ja to dobro procitao da ti to imas bartona 2500+ na 2800mhz?

Izvinjavam se :) ,lapsus,a nije cudo kad je kasno.Imam 2500+@2800+,tj 10*200Mhz.
Pozdrav!

ok nema problema,samo mi je izgledalo cudno pa reko da pitam,jer znam da je jako tesko doci do tih 2800mhz ;)

Poslednja izmena:
saka je napisao(la):
Imam jedno pitanje koje me kopka vec duze vreme, da li ostatak konfiguracije moze da utice na dobar clock graficke, posto sam na Benchmarku nasao (cini mi se da je u pitanju test msi 98000pro) kako je na njihovoj konfiguraciji karta htela do te i te vrednosti, a na nekoj intel na mnogo manje (mrzi me da sada trazim stare tekstove :p ) Pa tako na mojog gigabajtovoj kt400 dve sapphire 9600pro idu na samo 459 za core dok na jednoj memorija ide na 690 (2.8ns) na drugoj na 618! Pa mislio sam gde da ja budem toliki baksuz da mi zapadno 2 neraspolozene za core karte, kada pre neki dan uzmem od ortaka club3d 9600pro koja kod njega ide do 515 bez anomalija i ima sta da vidim, kod mene preko 459 ati tool pravi ogroman broj gresaka!!!!!!! Pa lepo uzmem povecam napon AGP ali nista, dobijem 3-4MHz vise stabilno! Ajde neka mi neko kaze da li je do konfiguracije, ako ce pomoci imam 2000+ 256ddr pc2700 i kt400 NIJE OC!!! Jer ako jeste ima da ga menjam za A64 pa da pevem :banana: a stari cu da :crash:
Meni GA9600 pro ide na 530 za core i na 695 za memoriju. Probaj malo na drugoj ploci. Imao sam Sapphire-a koji mi je Nedjo prodao, on je kod njega jako slabo radio, a kod mene ide na 735 memorija, i 475 core.

saka je napisao(la):
Mada kakve bi veze moglo da ima napajanje???? Da je napajanje lose i da ne moze da izdrzi velik oc, komp bi zabo ili se restartovao, ali kod mene se jevljaju anomalije kao pri pregrevanju cora ili memorije s tim sto je core mlak(malte ne hladan)!!! A memoriju drzim na defoultu! A evo nasao sam i recenicu iz teksta msi 9800pro: "RX9800 je pravi naziv kartice koja radi na 380 / 680 MHz, a na test mašini sa i845 pločom smo uspeli da je ubrzamo do 430 / 720 MHz uz očuvanje stabilnosti. Međutim, nakon toga smo se igrali sa karticom i na našoj test ploči (Abit NF7-S) na kojoj smo uspeli da je ubrzamo do fantastičnih 460 / 750 MHz......"

Ne znam ko je radio test pa da ga direktno pitam zbog cega je ovolika razlika u kloku, ali ako neko zna neka javi!!!!!
Ja imam isti problem sa MSI RX9800 karticom .. naime imam anomalije u teksturama na default kloku ali samo u pojedinim scenama zahtevnih igara i testova... recimo 3DMark03 (Trols Lair, Proxicon), u pojedinim scenama FarCry-a i svuda u DoomIII-ci.
Anomalije nisu trouglaste ili linerane vec podsecaju na pege na teksturama. E sad .. ili se pregreva core ... ili nema dovoljno energije jer kada je downklokujem na 300Mhz core sve anomalije nestaju sto znaci da svi pipelineovi rade.
Napajanje od 300W mi zvuci jako poznato jer i ja imam jedno takvo ... pa eto vidis mozda ona i moze da radi dok joj STVARNO ne zatreba sva moguca energija (recimo da pokrene sve pipeline-ove punom snagom).
Za vikend cu da isprobam sve varijante znaci:
1. Plan A : Sve u kuci sto moze da hladi upereno direktno u karticu ... ako je to ne 'oladi .. mislim STVARNO ....
2. Plan B ... ako i dalje ima anomalija cupam je iz kucista i nosim je kod nekoga sa preko 400W snage u kucistu i probam je tamo ....
3. Plan C ... sednem i placem ... jer nasim dobavljacima treba mesec dana da utvrde zasto se karta tako ponasa ... sto znaci mesec dana na nekom shitini od graficke ...
Sve u svemu .. nadam se da cu sam da resim problem i naravno javljam sta sam uradio ... i ako neko ima neki predlog molim da istupi sa istim.
Pozdrav

Pre nego sto pomaznjavate matorcima sve ventilatore po kuci, proverite napone 3,3V, i napone za core i memoriju na grafickoj. Ako je nekome 3,36V, na "toj ploci" ce se "bolje" overklokovati. Inace je vazna konfiguracija ploce, broj i kvalitet kondenzatora pored AGP slota, a na kraju i "severni most", znaci kontroler AGP-a i komunikacija sa memorijom.
Pozdrav!

Vladd je napisao(la):
Pre nego sto pomaznjavate matorcima sve ventilatore po kuci, proverite napone 3,3V, i napone za core i memoriju na grafickoj. Ako je nekome 3,36V, na "toj ploci" ce se "bolje" overklokovati. Inace je vazna konfiguracija ploce, broj i kvalitet kondenzatora pored AGP slota, a na kraju i "severni most", znaci kontroler AGP-a i komunikacija sa memorijom.
Pozdrav!
Pa ploca je Abit KX7-333 za koju tvrde da ima izuzetno dobro napajanje procesora (pretpostavljam da nisu fusherili ni sa AGP slotom) mada provericu ... hvala na savetu.
Pozdrav

a da li se mozda dobija nesto povecavanjem kloka AGP porta u BIOS-u? :wave:

playerPA je napisao(la):
a da li se mozda dobija nesto povecavanjem kloka AGP porta u BIOS-u? :wave:

Dobici su najcesce mali,tako da se neces puno ovajditi od povecavanja AGP voltaze.Bolje se malo vise pobrini oko hladjenja graficke,jer se tako dobijaju vidljiviji rezultati.Poz.

Vrh Dno