Šta je novo?

957p zamutio sliku

Misko78

Čuven
Učlanjen(a)
03.05.2004
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5 12600K + Arctic Liquid Freezer III 420
Matična ploča
MSI PRO Z690-P DDR4
RAM
Kingston Fury Renegade RGB 3200 4x16GB
GPU
Gigabyte Aorus Master 3080
Storage
Kingston KC3000 + WDC-WD120EFBX
Zvuk
Onboard
PSU
Corsair HX1000i
Kućište
Phantex P600S
Monitor
Cooler Master GM34-CW
Miš & tastatura
Razer Basilisk Ultimate + Keychron Q6 Max QMK
Laptop
Macbook Pro M3
Mobilni telefon
Iphone 17 Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Juce mi je monitor Samsung 957p ne znatno zamutio sliku u toku rada i tako je ostala od tada. Problem se najbolje vidi na slovima koja na ekranu kao da imaju senku. Upalio sam nokia monitor test i video da je moire na dve sive pozadine (3. i 5.) znatan a da na ovoj drugoj izgleda kao da pliva, secam se da ranije nije bilo takvo stanje. Situacija se malo popravi sto se tice moire_a kada koristim stelovanje za H i V moire, ali ostrina se dodatno kvari a i to je uvek bilo setovano na 0.

Da li neko zna gde bih to mogao da odnesem da se ovaj problem sredi i da li se isplati?

Da li si probao prvo sa demagnetizacijom i proveri da ti nije neki zvuchnik zapao blicu monitora. Lichi i na ispadanje fokusa..mozda a to se da nashtelovari na VF trafou. Obichno bude tamo.

U svakom sluchaju servis mu ne gine, ako se odluchish za to.

Ma dva dzinovska zvucnika stoje vec 3 godine na po metar svaki, a bas koji i ima magnet vredan pomena u ovoj situacije je udaljen i vise od metar, tako da to nije uzrok.Ugasio sam ga na 12 sati i nema promene. Pazi pomislio sam i na fokus ali ne znam kako to da testiram. Ko zna dobrog majstora neka javi.

Poslednja izmena:
Pa proslo je tri godine i dosao mu je kraj. Tako sad prave monitore 3 godine garancija a traju tri godine i jedan dan. Na stranu ova sala sa pola istine, probaj da smanjis osvezavanje ekrana a ako ne pomogne onda steluj fokus i konvergenciju. Za to ti ne treba majstor ako imas imalo tehnickog znanja i zivaca. Fokus, horizontalni i vertikalni je na vn trafou, treci potenciometar je za nivo osvetljenja - vrati ga kako je bio. Dinamicka konvergencija se podesava na plocici koja stoji na otklonskim kalemovima ekrana. Zabelezi kako je sta stajalo pre nego sto pocnes, proveri pre toga da li postoji softversko stelovanje a prstenove na tankom delu ekrana za podesavanje staticke konvergencije ne diraj.

Poslednja izmena:
Uradi kako je otogrunt rekao za fokus a konvergenciju na tvom mestu ne bih dirao, mnogo je pipavo. Za servis mogu da ti preporucim Mladena Radojevica 177-6709 i 064/173-02-37 on ti je na NBG

Hvala na odgovorima.Od softverskih podesavanja tog tipa 957p ima fokus, linearnost i clear moire. Softversku konvergenciju nema. Probao sam da smanjim osvezavanje i nema apsolutno nikakve promene. Sa softverskim podesavanjem fokusa apsolutno nista nisam dobio. Jos sam malo testirao i primetio sam da na prelazima bele i crne boje nije dobra konvergencija tj. kao da postoji senka crne na beloj pozadini. Tako da je problem u konvergenciji ne u moire_u, a uostalom moire se primetno javlja kod monitora sa dobrim fokusom, ispravite me ako gresim.
A iako imam sto vi kazete tehnickog znanja ne bih da cackam fokus ako nisam siguran da je to uzrok, tako da bih radije odneo profesionalcu da to pogleda.
I za kraj, da li graficka karta moze da bude uzrok ove anomalije?

Moze i graficka da pravi probleme mada retko, kabal takodje ali je najverovatnije u monitoru neki elektrolit odradio svoje. Razdesenost konvergencije, sto je takodje posledica susenja kondenzatora, se manifestuje razilazenjem crvenih zelenih i plavih snopova a ne tragom sive boje ,tako da su verovatno problem kondenzatori malog kapaciteta pored RGB pojacivaca ili ekran. Znaci probaj sa drugom grafikom ili nosi u servis.

to sam vec vidjao na xx monitora da na beloj pozadini vertikalna crna linija ima tri duha sa leve strane. sta je uzrok ovome?

otogrunt je napisao(la):
Moze i graficka da pravi probleme mada retko, kabal takodje ali je najverovatnije u monitoru neki elektrolit odradio svoje. Razdesenost konvergencije, sto je takodje posledica susenja kondenzatora, se manifestuje razilazenjem crvenih zelenih i plavih snopova a ne tragom sive boje ,tako da su verovatno problem kondenzatori malog kapaciteta pored RGB pojacivaca ili ekran. Znaci probaj sa drugom grafikom ili nosi u servis.

Po testu sve boje se lepo gadjaju u piksel. Odnecu u servis i hvala na iscrpnim odgovorima.

Nazad
Vrh Dno