Šta je novo?

9550x

• Začetnik teme grocius
  • Datum pokretanja
G

grocius

Guest
Kratko i jednostavno, isplati li se kupovati Radeon 9550 sa 256MB internog RAM-a?

Rad u Adobe programima pre svega...

Poslednja izmena:
Za Club 3D cena je iz Imtel-a, za ASUS iz Click Computers.

Obrati paznju na to da su razliciti proizvodjaci i prodavci, tako da nisam siguran za latencije GRAM-a. Sada cu proveriti na Club 3D website-u.

Uopste, kada radim u Adobe Photoshop-u i Premier-Pro (nemam kesa za bolju karticu), zar nije vazno da postoji dedicated memory, u ovom slucaju lokalna na GPU?

Sorry svima, vrlo mi je vazno do srede da kompletiram sistem, trenutno radim na 9550SE (greskom kupila bivsa devojka :wall: ), mada i to cudo radi, koliko toliko.

Poslednja izmena:
Sa Club 3D website-a:

Radeon 9550, RV350, 256 DDR, 128BIT, 250 / 390

Radeon 9600, RV350, 256 DDR, 128BIT, 400 / 400

Posto je isti graphics chipset, da li ovo znaci da cu moci da putem modding-a BIOS-a, Radeon 9550, pretvorim u odgovarajuci Radeon 9600 sa gornjim karakteristikama?

Da li overclock GRAM-a rezultirao visim performansama na ovoj kartici, uz BIOS modding, odnosno overclock graphics core-a?

grocius je napisao(la):
Uopste, kada radim u Adobe Photoshop-u i Premier-Pro (nemam kesa za bolju karticu), zar nije vazno da postoji dedicated memory, u ovom slucaju lokalna na GPU?
Ne. U 2D modu se na kartici svega par MB memorije, onoliko koliko je potrebno da se iscrta slika na ekranu (duzina puta visina puta color depth podeljeno sa 8). Ostatak je memorija za teksture i ona nema veze sa Photoshopom i Premierom. Uzmi grafičku sa 64 MB a ostatak keša uloži u sistemski RAM, koji je bitan Adobeovim žderačima.

EDIT: A da, stavio si i cene, model od 256M nije mnogo skuplji od 128M, tako da uzmi bilo šta, ali znaj da razliku nećeš osetiti, jer se video RAM koristi za texture, a ovi programi ne rade preko DirectX-a i OpenGL-a...

Poslednja izmena:
Voodoo_NBGD je napisao(la):
Ne. U 2D modu se na kartici svega par MB memorije, onoliko koliko je potrebno da se iscrta slika na ekranu (duzina puta visina puta color depth podeljeno sa 8). Ostatak je memorija za teksture i ona nema veze sa Photoshopom i Premierom. Uzmi grafičku sa 64 MB a ostatak keša uloži u sistemski RAM, koji je bitan Adobeovim žderačima.

EDIT: A da, stavio si i cene, model od 256M nije mnogo skuplji od 128M, tako da uzmi bilo šta, ali znaj da razliku nećeš osetiti, jer se video RAM koristi za texture, a ovi programi ne rade preko DirectX-a i OpenGL-a...

Dobro, za 2D mod rada znam, sta sa Premier-om?

Ali u svakom slucaju, dual channel 2*512MB, Venice 3000+ i bilo koja od ove dve kartice.

Al' nece sluziti ama bas nicemu, posto i za 3D primene gde je potrebna veca kolicina VRAM-a, ta graficka nece zadovoljavati... ;)

Mislis da ce neko da se lozi na 9550-ku sa 256 mega? :d

Vec sam naveo da ce od VRAM u dual channel-u biti 2*512MB DDR SDRAM-a...

Ako kvragu nicemu ne sluzi 256MB GRAM, zasta onda izdaju nove kartice sa 512MB? Samo nemoj da me neko poklopi sa onim "ma to ti je marketing", nemoguce da je u potpunosti marketing...

Nego...

Sad mi je Paradigma pobrkao loncice, sa isplativocu i opravdanoscu!!! :mad:

NF3/NF4 Ultra, odgovarajuca GPU... :wall:

Postavicu nov thread apropo PCIe GPU. :type:

grocius je napisao(la):
Ako kvragu nicemu ne sluzi 256MB GRAM, zasta onda izdaju nove kartice sa 512MB?

Da li citas ti sta ti se pise ?
Lepo ti je receno da u 2D radu, dakle sve sto nisu 3D programi i igre graficka koristi memorije tek da ima da iscrta sliku, dakle ni u ludilu vise od 8MB.
Ostala memorija se koristi samo za 3D i eto ti odgovora cemu sluzi i 512MB ako neko ugradi, za igre i programe koje umeju da ih koriste za teksture.

Sasa je napisao(la):
Da li citas ti sta ti se pise ?
Lepo ti je receno da u 2D radu, dakle sve sto nisu 3D programi i igre graficka koristi memorije tek da ima da iscrta sliku, dakle ni u ludilu vise od 8MB.
Ostala memorija se koristi samo za 3D i eto ti odgovora cemu sluzi i 512MB ako neko ugradi, za igre i programe koje umeju da ih koriste za teksture.

U zurbi sam, tako da previd moze da se oprosti.

Asus 9550Ge/TD 128mb vs. 256mb

Naleteo sam povoljno na ASUS 9550GE/TD sa 256 Ram, ali takve kartice na Asusovom sajtu nema. Postoji samo verizja sa 128MB. Interesuje me da li verzija sa 256MB koristi sporiju memoriju, tj. da li ima manj o/c potencijal od verzije sa 128MB. Razlika u ceni je simbolicna (200 din.) za model sa 256MB. Prodavac kaze da je razlika u ceni ovakva zbog toga sto je uvozna cena za model sa 256mb niza, jer je skoro stigao, a 128-ica je iz proslog kontigenta.

Molim samo proverene odgovore, tj. ljudi koji su videli i probali model sa 256Mb, a ne predpostavke da kartica sa vecim brojem mb ima obavezno i sporiju memoriju.

Poslednja izmena:
Pitaj Simpsona, on je imao tu karticu u ponudi.

Ponavljam da 256Mb na toj kartici ne znaci ama bas nista...

Poslednja izmena:
Delija, znam da ne znaci nista, ali mi stvarno nije zao da dam 200 din. vise za jos 128MB. Interesovalo me samo da li je memorija iste brzina kao kod modela sa 128Mb i kako se model sa 256mb klokuje.

Voyager, ukoliko je na modelu sa 256mb memorija 4ns to znaci da se kartica klokuje isto kao i 128-ica. Verovatno cu je kupiti u toku sledece nedelje.

Ma uopste nije fora u tih 200 glupih dinara, vec ocigledno NIKO od nas ne zna koliko se overklokuje ta varijanta, a ona sa 128Mb je totalno proverena, tako da ne vidim zasto sebi komplikujes zivot bez potrebe...

Procitao sam da su ovde neki ljudi sa modelom od 128mb isli i preko 260MHz, ali sa smanjivanjem latencije. Mada, ja bih bio jako zadovoljan i sa 450/250MHz. Vazno je da igre ne seckaju, a za te pare mislim da nema boljeg resenja.

vecina kartica sa 256DDR koristi memoriju 5.0ns i vjeruj mi da ona nemoze da ide na 250

ZANCI 9550 128/128 i obrati paznju da latencija bude 4.0 ili cak manje npr GeCube 9550 je imao varijante sa hyunix memorijom 2.5ns koja hladno moze da ide na 300 tj 600MHz

Poslednja izmena:
Podrazumeva se da proveri koja je memorija! ;)

Poslednja izmena:
OK. Nameravao sam da uzmem Asusa 9550 GE/TD, samo sam se dvoumio izmedju varijante sa 128mb i 256mb. Presudice brzina i marka memorije, sto cu naravno proveriti na licu mesta.

Vrh Dno