Šta je novo?

9550, ziva ili mrtva?

demios

Čuven
Učlanjen(a)
07.12.2003
Poena
770
Drugaru je radio normalno komp. Hteo je da ga ochisti od prashine, rastavio ga je, ochistio sa kompresorom (8 bara), sastavio i nije hteo posle komp da se probudi. Kod mene smo utvrdili da nece da se butuje tj da baci sliku zbog grafichke. Ja sam joj onda skinuo kuler, i alkoholom sam je celu lepo ochistio, vratio kuler i dala je sliku, ushao je u win, krenuo sam da instaliram driver i opet je nestalo slike i resetovo se komp, posle chega je opet sledio samo "mrak". Probane su josh dve grafichke na drugarovoj mashini i normalno je radilo, a ova 9550 nece ni na mom ni na komshijinom. Gledao sam je 2h i nisam video nishta spaljeno i sl.
Shta bih josh mogao da joj radim da je mozda spasim ili da je okachim o exer na zid?

Unapred hvala!

Ocigledno je mrtva - mada ne razumem kako ju je obicno ciscenje kompa moglo ubiti?
Izgleda da je tu bilo jos neceg...

Burazeru oduvao je skroz!
Verovatno je napravio neki hladan lem. To se ne radi kompresorom! Parce peska ili neceg slicnog na 8 bara postaje katapult! Ne smeta njoj prasina toliko. Namestis fen da duva hladno i to je dovoljno.
Probaj svaku komponentu na njoj da pomeris lagano pa je opet ubaci u komp. Jedino sto moze jos da pomogne je feniranje. Za to se obrati KIBLA`s na PM. On je svasta dizao iz mrtvih.

Eh, napraviste strasno. Ko zna sta je otislo, a ti pricas o "pesku u kompresoru"... Mislim, odakle pesak u kompresoru? Dobro, nebitno.

Drugo, ja uvek kada kupujem ili prodajem, ili servisiram neki komp, volim da, ako ja idem po njega ili nosim, nebitno, svratim kod vulkanizera i fino ga izduvam na kompresor... Bas bas dosta kompova sam tako cistio, i nijedan nije imao nikakav problem.

I nastavicu tako, zamislite da treba da cistim fenom kuciste u stanu? Koliko bi tu prasine bilo....

I nastavicu tako, zamislite da treba da cistim fenom kuciste u stanu? Koliko bi tu prasine bilo....

Pa ko je rekao da je ciscenje fenom dobro resenje? Mislim da je ono "feniranje" koje je buky pomenuo neki postupak grejanja kartice (lemilicom duvalicom?) u cilju eliminisanja ladnih lemova.

Malko sam je produvao fenom i radi normalno. Hvala puno na pomoci, drugar mi sada skache od srece :) Ali cu je ipak zadrzati na testiranju barem 5 dana, da budemo sigurni.

Pa ko je rekao da je ciscenje fenom dobro resenje? Mislim da je ono "feniranje" koje je buky pomenuo neki postupak grejanja kartice (lemilicom duvalicom?) u cilju eliminisanja ladnih lemova.
To se ne radi kompresorom! Parce peska ili neceg slicnog na 8 bara postaje katapult! Ne smeta njoj prasina toliko. Namestis fen da duva hladno i to je dovoljno.

Eto ko je rekao :)

Malko sam je produvao fenom i radi normalno. Hvala puno na pomoci, drugar mi sada skache od srece :) Ali cu je ipak zadrzati na testiranju barem 5 dana, da budemo sigurni.
Moj jedan drugar iz skole produvao fenom kuciste i sve i svasta mu riknulo!!Prva je naravno nastdradala ploca....Tako taj tvoj drug ima mnogo sreje :d :d

Poslednja izmena:
Eto ko je rekao :)

Nisam primetio. Od njega sam svasta ocekivao, ali da kaze tako nesto :zgran: :smash: :D

Inace, nisam znao da je fen za kosu toliko opasna naprava, mada se nikada nisam setio da njime duvam kuciste. U stvari, nikada nisam ni produvavao isto, samo ponekad usisam.

Ja moje kuciste samo usisam i to je sve. Sto se tice komresora to ti je isto ko da gadjas muvu haubicom! To sto ce sve da bude cisto ko da si ga upravo skinuo sa proizvodne linije moze da znaci samo ako prodajes/popravljas komp totalnom laiku! Pa nije to jugo! Jel i kompresor drzite u kuci? Ako vec hocete da nema prasine iznesite komp napolje pa polako izduvajte fenom ili necim sto nece da napravi 8bara. Jedini efikasan nacin za zaustavljanje prasine su mrezice za prasinu koje se stavljeju na otvore kuciste gde ulazi i izlazi vazduh.
Feniranje elektronskih komponenti je proces gde se toplim vazduhom(t je preko 200C) produvava kartica da bi eventualni hladan lem nestao.
Sve u svemu sve elektronske komponente su premazane lakom tako da im prasine uopste ne smeta pa je moja preporuka za ciscenje usisivac.

Ja moje kuciste samo usisam i to je sve. Sto se tice komresora to ti je isto ko da gadjas muvu haubicom!
M da. Pretera ga. Uostalom niko te ne tera da drzis izduvni kraj creva kompresora na 1 cm, ako te to brine.

To sto ce sve da bude cisto ko da si ga upravo skinuo sa proizvodne linije moze da znaci samo ako prodajes/popravljas komp totalnom laiku!
Pa ne cistim ga ja zbog drugih, vec zbog sebe, da ne unosim prasinu, jer ako moram da prepakujem masinu, imacu prasine svuda okolo.
Sve u svemu sve elektronske komponente su premazane lakom
STA je premazano lakom? Stampe da, za zastitu od oksidiranja, ali komponente se ne lakiraju, a i ne vidim zasto bi???

MOJ ISKREN SAVET ZA BUDUCE CISCENJE RACUNARA KUPI CETKU OBICNU ZA FARBANJE ODLICNA JE ZA CISCENJE SVIH KOMPONENTI A ODLICNO SKIDA PRASINU :smash: :wave:

Ne trebaju ti nikakvi mlazovi,fenovi itd....

Evo ja komp vec 2 godine cistim kompresorom i nista mu nije bilo,naravno pazim gde usmeravam vazduh u odaljim pishtolj na 30cm dok je na preko 4 bara.Nema te cetke koja bi tako ocistila unitrashnjost kompa.Iz napajanja mi redovno istrci oblak prasine + svi ventilatori se lako ociste i za sve to mi treba par minuta,dok bi cetkom cistio dosta duze, i ne bih mogao da ocistim napajanje.

da ali lakse je nabaviti cetku nego tu tvoju skalameriju :)

Ili smuvaj vulkanizera zbog kompresora.... :D

Obratite paznju na kondenzovanu vodu koju neki kompresori pljuckaju. Autolakireri imaju filtere na vazdusnim instalacijama pa ako ima takav blizu ako ne onda sacekajte da se koponente osuse.I pridrzite ventilatore da se ne zavrte prebrzo.

Dobra je stvar za to izduvavanje prašine pumpa za Pony bicikl ko ima. Ja sa njom čistim kućište. Možeš lijepo dohvatiti svaki dio, usmjeriti gdje treba a pritisak sam regulišeš. Fen nije baš suviše praktičan za tu namjenu.

ma idite na aerodrom pa staviti kad neki avion polece komponenti iza njega da vidis kako ce da ga ocisti :)

Ajd malo detaljnije, ako moze sta si uradio, imam i ja jednu kartu koja je skinuta zbog ciscenja i kad je vracena pojavile su se linije, da ne kazem mreza.

Nishta specijalno. Skinuo sam kuler, i opet malko chetkicama chachkao po njoj, uzeo fen, i jedno 30 sec na prvoj brzini sam drzao uperen isti u grafichku. Sad radi kao sat, a nije htela da se probudi na 3 mashine. U chemu je bio fazon, nemam pojma.

ma idite na aerodrom pa staviti kad neki avion polece komponenti iza njega da vidis kako ce da ga ocisti :)
Odlična ideja! Tako ćeš ujedno rešiti i problem hladnih leomva! :D

Ništa nije bolje od kompresora! za 5 min čitav komp čist! Čak i napajanje. Zamisli smor dok bi sve to očistio četkicom... i opet ne bi bilo tako dobro.
Sreća pa ne moram da muvam vulkanizera, jer imam svoj kompresor ,)

Nazad
Vrh Dno