Izvinjavam se , narode, sto kao pokretac ovog thread- nisam bio dovoljno azuran da se javim na vreme, ali kao sto rece kolega GSM, kupio sam graficku, pa prodje par dana dok sam to malo istestirao. Nisam uzeo ni jedno ni drugo nego trece, to jest polovan 9600 pro. Nisam siguran , jer nema nikakve oznake, ali bih po izgledu kartice rekao da je u pitanju Club 3d,crvene je stampe, verovatno neka malo starija verzija jer nema "club 3d" logo na ventilatoru nego samo "Powered by ATI". Bila je 100 jurija, iskreno mislim da je preplacena barem nekih 10-ak evra

(bio sam u zurbi) ali mislim da s obzirom da se tesko nalazi a i zbog ostalog sto cu navesti zaista vredi i taj visak. Kartica je , naravno na default clocku 398/597 Mhz, i default podesavanjima ostatka racunara (Barton 2500+ ,2x256 DDR dual channel 333mHz na Abit NF7-S) dala u 3D mark-u 2001 - 10990 poena a u 3D MARKU 2003 - 3390 poena. Nisam overklokovao, i nisam siguran da cu, barem ne jos uvek. Jos malo subjektivne procene rada u igrama: Unreal tournament 2003 radi fenomenalno i u 1280x1024,brzina prikaza u Need for speed underground 2 me je malo razocarala, zaista izgleda fenomenalno sa svim popaljenim efektima, ali je vozim u 800x600, u 1024x768 ume da stucne i frame rate padne na trenutak i ispod 25, sto me malo nervira. Slag na tortu je kako ova graficka radi u Farcry-u: prosto receno- neverovatno! Na 1024 x 768 sve maksimum i aniso 4 puta radi odlicno, ali opet ume da stucne na 25 fps. Jos da dodam da nemam neophodnih 1 GB rama pa inace igram u 800 x 600,ali igra i dalje izgleda fenomenalno. Nisam probao HL2 i Doom3 jos uvek ali ocekujem da ce raditi vrlo lepo, pogotovu ova prva. Kvalitet prikaza je odlican a sto se filmova i tv-a tice,kvalitet je primetno bolji cak i od mog starog Radeona bba 7200.
Dakle, uz sve ovo receno moj zakljucak je sledeci: 9600xt ne vredi kupovati ako u opticaju imate 9600 pro (ako ga uopste nadjete), zaista ne vredi davati 30-ak pa i vise evra viska. Takodje mislim da se ne isplati ni 9700 pro pa cak ni fx 5900xt sem u nekoj jeftinoj varijanti. Ako ne zelite da vas pregazi vreme za manje od godinu dana teba sacekati pci express grafiku koja ce neminovno da pojeftini ili neku varijantu nvidie 6600/6800. Kao neko ko je do pre par dana imao 3000 poena u 3d marku 2001,i jako dobro osetio taj tehnoloski skok mislim da mogu da procenim sada kad sam probao i ovo drugo sta je prava vrednost za novac, barem kad je grafika u pitanju. Ili uzmite 9600 pro, tj 9550 ili visoku klasu ATI x800 ili 6800 nvidi-e (naravno, ako za to imate para). S prve dve cete moci da se igrate bez problema, sigurno jos duze vreme, a ono sto je izmedju ove dve klase dace vam samo 10-20 frejmova vise u najnovijim igrama koje intenzivno koriste pixel shader (totalno nebitno po meni, jer je svejedno imati 45 ili 65 fps, oboje radi podjednako dobro) i nekih 80-100 evra manje u dzepu, sto po meni nije nimalo pametan posao, u svakom slucaju ako ovaj problem posmatramo kao "broj frejmova za dati novac".)
Samo da napomenem, nisam probao kako radi na default-u Radeon 9550, palo mi je na pamet da downclockujem ovog mog Radeona pa da uporedim ali me trenutno mrzi da se stim petljam, ali moja devojka uzima za par dana kombinaciju Sempron 2400+ / Abit 9550 ge/td pa jedva cekam da je isprobam, postovacu zakljucke ako budem imao prilike. Pretpostavljam da ce sve moci da ga se igra u 800x600, a ako i bude tako to je zaista odlicno a jeftino resenje za igru. Inace,moje jos uvek nepotvrdjeno misljenje je da je klasa 9550/9600 odlicno resenje za igranje za malo pare u razumnim rezolucijama, jos moram, rekoh, da se u to licno i uverim.
Prica o kvalitetu izrade karte mislim da je malo deplasirana, pretpostavljam da nijedan 9550 nije nista (znacajno) losiji od bilo koje jace graficke karte 9600 serije (128 bitne, naravno).
Jos jednom se izvinjavam na zakasnjenju i nadam se da ce ova moja pricica biti od koristi ostalima. :wave: