Šta je novo?

9550 ili 9600xt,pitanje je sad?

Dajte ljudi to sto pricate da izmedju 9600xt i 9550 i nije neka razlika grdno se varate. Prvo memorija na 9550 je 5ns, a kod 9600xt je 3,3ns, sto je poprilicna razlika. Drugo razlika u taktovima GPU-a, kvalitet izrade... Naravno da je razlika poprilicna.

E sad, to sto je razlika u ceni jos veca to je drugi problem. Moje misljenje je da je trenutno 9600xt promasena kupovina. i da, cena Asusa 9600xt nije ispod 135 €, nigde. Ko god kaze da jeste grdno se vara. Dilerska cena je 127 €. Dakle bolje je uzeti neku 9550 i jos rama nego samo 9600xt.

Vidi da ste svi dobri u teoretisanju.... Ima li neko neke rezultate da potkrepi svoje tvrdnje ili sve je "rekla-kazala".

trta je napisao(la):
Vidi da ste svi dobri u teoretisanju.... Ima li neko neke rezultate da potkrepi svoje tvrdnje ili sve je "rekla-kazala".
Oprosteno ti je, Trto, jer imas samo jedan post. Opcija "search" pri vrhu strane je veoma korisna.

Poslednja izmena:
Pa gde se dede Alibaba? :D Verovatno je covek do sada vec nesto kupio pa cisto da nas obavesti sta je pazario... Ili je mozda sa svojih 40 hajduka :D otisao u hajduciju u nastojanju da prikupi jos ojra i pazari neki 6800 ultra mega hyper exxtreme platinum edition ;)

Pa što se opterečujete tolko, važno da igre rade... Baš ti vidiš razliku sa prostim okom... Ja imam P4 2.0giga, 512 rama in 9550 256mb i trenutačno nema igre koja nebi radila. Ma kakav oc. to rade samo oni koji nemaju šta da rade... Ako nemaš para kupuj ovu, a kroz pola godine ili manje dobičeš za pci-e grafičku za iste pare.

Poslednja izmena:
Ma da covek je u pravu :d
kakav OC to rade ljudi koji nemju sta da rade :d
na P4 2,0 GHz, 512MB i 9550 sve igre rade :d (zaboravio je da stavi rade pod navodnike)

Ovaj moze u signature komotno :D

...640x480 sve na low??? :d

@Ales: navika je cudo, pa su tako neki od nas navikli da "rade" zovu kad nesto gledaju u bar 1024x768 sa bar pola opcija na "HIGH" i minimum ~45 slika u sekundi na ekranu. A ima i onih koji "rade" zovu igranje HL2 na MX400 u 800x600, sve "LOW" ~30 slicica u sekundi na ekranu....

uNesc0 je napisao(la):
Ma da covek je u pravu :d
kakav OC to rade ljudi koji nemju sta da rade :d
na P4 2,0 GHz, 512MB i 9550 sve igre rade :d (zaboravio je da stavi rade pod navodnike)

Ovaj moze u signature komotno :D

Što ste pametni jaoooo. Doom 3 1024/768 high resolution... Radi normalno. Šta če mi neka mašina, kad netreba... Za igre... Pihhhh

šta če ti oc? Kupuj onda bloju grafiku nego da se zezaš sa time...

A ti misliš, da imaš u signature kao mašinu jel? Ma daj molim te, da se neču upištkit... Da ti ne kažem kakvu imam ja na poslu, kad mora mašina da ti obradi grafiku sa par giga. I nemam grafičke za 100eu nego Dell Dual za 1000usd... A vi se prčite ovde sa nekim pečorcima za par deset eura.

Jaooooooooo kukulele....

Pa i ja na faxu imam merace protoka fluida od 10000+ jevreja, pa sta? :d:D:d
Ne vidim poentu toga sta ti imas na poslu, nit nekoga zabole... ;)

Fora je u tome da na tvojoj masini NE MOZE Doom3 u 1024x768 na High da radi glatko i tacka!

p.s. @uNesc0: ko bi rekao da cemo biti na istoj strani, a? :smoke:

"Ma ko ne može? Daj Doom 3 u 1600x1200... ovaj 1024 neću" :D
Pozdrav. :D

Ma da, pogotovo na nekom 14" monitoru. Ne da je brzo, nego ne vidi se! :d

Delija je napisao(la):
Pa i ja na faxu imam merace protoka fluida od 10000+ jevreja, pa sta? :d:D:d
Ne vidim poentu toga sta ti imas na poslu, nit nekoga zabole... ;)

Fora je u tome da na tvojoj masini NE MOZE Doom3 u 1024x768 na High da radi glatko i tacka!

p.s. @uNesc0: ko bi rekao da cemo biti na istoj strani, a? :smoke:

Ma pričaj ti šta hočeš i dođi kod mene pa češ videt... Poanta je ta da ja umesto da dajem 130eu za 9600 radije zapijem 50eu i kupjem exair 9550 256...

9600xt apsolutno.Nikad karticu iz low budget serije!(ne traju dugo , brzo ih pregazi vreme!)9600xt je bio neka dobra sredina!

Poslednja izmena:
MarkoJ. je napisao(la):
9600xt apsolutno.Nikad karticu iz low budget serije!(ne traju dugo , brzo ih pregazi vreme!)9600xt je bio neka dobra sredina!

pa imaš i 9600 xtg 256mb verziju koja je puno bolja al je preko 200eu...

Ales je napisao(la):
Ma pričaj ti šta hočeš i dođi kod mene pa češ videt... Poanta je ta da ja umesto da dajem 130eu za 9600 radije zapijem 50eu i kupjem exair 9550 256...

Hvala na pozivu, ali nema potrebe.

Imam "malo" (nije ni u kom slucaju kur*enje, nego samo poredjenja radi!) jacu masinu od tvoje, [email protected], 1Gb RAM i 9800Pro@XT, pa ponekad hoce da stucne u D3, 1024x768, High, 2xAA, 8xAF. Sa 512Mb RAM-a pogotovo nema sanse da ne stuca. ;)

9600xt je odlicna kartica! Ni JEDNU JEDINU igru nisam igrao ispod 1024x768, neke od njih na low ali to za mene nije uopste bitno dok god je 1024x768. Ubedjen sam da cu i ubuduce igrati bez problema jer cisto sumnjam da ce u neko skorije vreme izlaziti igre zahtevnije/neoptimiziranije od DOOM3, FC, MOH: Pacific Assault (ova poslednja posebno) .

Zakljucak je da trenutno 9600xt i nije neka kupovina, tj. promasena je. Karticu platis 145-150€, a za 200€ imas 9800pro koja je za makar 50% bolja. Ustvari, ako moze da se nadje 6600gt to je BestBuy. Dodas jos 60 € u odnosu na 9600xt i boli te qr*c narednih 2 godine. Sve ce da radi, ali stvarno da radi u makar 1024x768.

Ko hoce da se provuce uzme 9550 i jos 512 mega rama, a kasnije kad padne cena 6600gt dokupi nju.

@Delija

Vidi stvarno mi na istoj strani. Pa dobro kad razmisljamo normalno...ccc

Ales je napisao(la):
Ma da, to je stvarno ponuda veka :trust:

Ales je napisao(la):
Ales, toj kartici uopšte nije potrebno 256 MB memorije. Taj model je čisto bacanje para.

Izvinjavam se , narode, sto kao pokretac ovog thread- nisam bio dovoljno azuran da se javim na vreme, ali kao sto rece kolega GSM, kupio sam graficku, pa prodje par dana dok sam to malo istestirao. Nisam uzeo ni jedno ni drugo nego trece, to jest polovan 9600 pro. Nisam siguran , jer nema nikakve oznake, ali bih po izgledu kartice rekao da je u pitanju Club 3d,crvene je stampe, verovatno neka malo starija verzija jer nema "club 3d" logo na ventilatoru nego samo "Powered by ATI". Bila je 100 jurija, iskreno mislim da je preplacena barem nekih 10-ak evra :mad: (bio sam u zurbi) ali mislim da s obzirom da se tesko nalazi a i zbog ostalog sto cu navesti zaista vredi i taj visak. Kartica je , naravno na default clocku 398/597 Mhz, i default podesavanjima ostatka racunara (Barton 2500+ ,2x256 DDR dual channel 333mHz na Abit NF7-S) dala u 3D mark-u 2001 - 10990 poena a u 3D MARKU 2003 - 3390 poena. Nisam overklokovao, i nisam siguran da cu, barem ne jos uvek. Jos malo subjektivne procene rada u igrama: Unreal tournament 2003 radi fenomenalno i u 1280x1024,brzina prikaza u Need for speed underground 2 me je malo razocarala, zaista izgleda fenomenalno sa svim popaljenim efektima, ali je vozim u 800x600, u 1024x768 ume da stucne i frame rate padne na trenutak i ispod 25, sto me malo nervira. Slag na tortu je kako ova graficka radi u Farcry-u: prosto receno- neverovatno! Na 1024 x 768 sve maksimum i aniso 4 puta radi odlicno, ali opet ume da stucne na 25 fps. Jos da dodam da nemam neophodnih 1 GB rama pa inace igram u 800 x 600,ali igra i dalje izgleda fenomenalno. Nisam probao HL2 i Doom3 jos uvek ali ocekujem da ce raditi vrlo lepo, pogotovu ova prva. Kvalitet prikaza je odlican a sto se filmova i tv-a tice,kvalitet je primetno bolji cak i od mog starog Radeona bba 7200.
Dakle, uz sve ovo receno moj zakljucak je sledeci: 9600xt ne vredi kupovati ako u opticaju imate 9600 pro (ako ga uopste nadjete), zaista ne vredi davati 30-ak pa i vise evra viska. Takodje mislim da se ne isplati ni 9700 pro pa cak ni fx 5900xt sem u nekoj jeftinoj varijanti. Ako ne zelite da vas pregazi vreme za manje od godinu dana teba sacekati pci express grafiku koja ce neminovno da pojeftini ili neku varijantu nvidie 6600/6800. Kao neko ko je do pre par dana imao 3000 poena u 3d marku 2001,i jako dobro osetio taj tehnoloski skok mislim da mogu da procenim sada kad sam probao i ovo drugo sta je prava vrednost za novac, barem kad je grafika u pitanju. Ili uzmite 9600 pro, tj 9550 ili visoku klasu ATI x800 ili 6800 nvidi-e (naravno, ako za to imate para). S prve dve cete moci da se igrate bez problema, sigurno jos duze vreme, a ono sto je izmedju ove dve klase dace vam samo 10-20 frejmova vise u najnovijim igrama koje intenzivno koriste pixel shader (totalno nebitno po meni, jer je svejedno imati 45 ili 65 fps, oboje radi podjednako dobro) i nekih 80-100 evra manje u dzepu, sto po meni nije nimalo pametan posao, u svakom slucaju ako ovaj problem posmatramo kao "broj frejmova za dati novac".)
Samo da napomenem, nisam probao kako radi na default-u Radeon 9550, palo mi je na pamet da downclockujem ovog mog Radeona pa da uporedim ali me trenutno mrzi da se stim petljam, ali moja devojka uzima za par dana kombinaciju Sempron 2400+ / Abit 9550 ge/td pa jedva cekam da je isprobam, postovacu zakljucke ako budem imao prilike. Pretpostavljam da ce sve moci da ga se igra u 800x600, a ako i bude tako to je zaista odlicno a jeftino resenje za igru. Inace,moje jos uvek nepotvrdjeno misljenje je da je klasa 9550/9600 odlicno resenje za igranje za malo pare u razumnim rezolucijama, jos moram, rekoh, da se u to licno i uverim.
Prica o kvalitetu izrade karte mislim da je malo deplasirana, pretpostavljam da nijedan 9550 nije nista (znacajno) losiji od bilo koje jace graficke karte 9600 serije (128 bitne, naravno).
Jos jednom se izvinjavam na zakasnjenju i nadam se da ce ova moja pricica biti od koristi ostalima. :wave:

Poslednja izmena:
A, jeste li culi drugovi Podmoskovskeja Vecerja!

Vidim da ste raspalili peglu kao babe na pijaci, te 9550 te 9600XT, nego jeste li culi vi za Sapphire 9600XT Fireblade, 128 ddr? Ja eto razglasio rasprodaju iste, pa ondak probam reda radi Half Life 2, pa ondak rekoh ja ovo jos necu da prodajem, zasto? Zato, jezgro 526, memorija 650 (Samsung, specijale),sve to default bez klokanja, Half Life = 1280x1024, sve high, sem senke koja je low, filtriranje, bilinearno ili trilinearno, nema veze i sa jednim i sa drugim glatko, s prvim malo vise frejmova. na 512 rama, e sad ko je srecan pa ima 1gb rama i ovo zmajce, onda tek mogu da zamislim :) Istestiracu sa onim coast i canal testovima, pa da vidimo sta kaze :) :) Eto jos sam je bio dobio po dileraj cenama, necu reci koja cena, ali mnogo jeftinije od onoga sto vi ovde lupate!

@Flight - Blago tebi sto si je dobio po dilerskoj ceni ali to ne znaci da svi ovde sa foruma mogu da za te pare nabave hardware. A o kakvom to lupanju (sa uzvicnikom) je rec?

I pored toga, video sam tvoj oglas za prodaju doticne kartice. Cak je jedan moj ortak razmisljao da ti se javi u vezi nje ali je naleteo na povoljnu 9800 pro pa je nju uzeo. I sta da te je kontaktirao, a ti se predomislio pa je vise ne prodajes :trust: ???

Poslednja izmena:
Recimo, cena za tu obicnu Sapphire 9600xt sa 256 rama, neko rece 200 eura, kada bilo gde sa zvanicnim cenama, moze ili je mogla da se nadje za 160 eura, cak i za 150 eura, znam da mnogo znaci kada se kartica dobije po dilerskim ali opet, ja cak nisam sve komponente uzimao po dilerskim jer imate i firme gde im je zvanicni cenovnik povoljniji nego negde dilerski, samo se treba angazovati i naci. Mislim imate vi firme koje stavljaju cene do nebesa. Ali svako normalan se raspita pa vidi gde je najpovoljnije ne juri da placa 9600xt 200 eura. Sapphire je glavni sto se tih kartica tice a najjeftiniji, Asus je verovatno mozda i stvarno 200 eura :)
Mada posteno, obicna 9600XT se verovatno vise ne isplati.

Poslednja izmena:
Pa, da se javio na vreme prodao bih je :) Recimo da se pre onog nivoa sa bagijem u hl2, sigurno bih je prodao :)
Nista, 9800pro je 9800pro, ipak je bolje prosao.

Evo i jedan screen

Prilozi

• d2_coast_010002.jpg
    d2_coast_010002.jpg
    278.9 KB · Pregleda: 76
Da, 9800 pro je zaista odlicna... A oglas ti jos uvek stoji, pa ako si se zaista predosmislio kontaktiraj nekog od administratora da ga obrisu kako ne bi bilo zabune...

Ono sto je najvaznije jeste kako naci ove dve kartice u gradu,pogotovu 9550 na koju sam se i sam nameracio?jer gde god sam zvao bilo je ono:mozda ce ih biti!zna li neko nesto o 'distributivnim kanalima' ovih kartica kod nas?

@Flight: pomenuo si 9600xt sa 256 mb rama, to je jos i ViVo varijanta i kata je precenjena od strane proizvodjaca, a ne prodavaca, karta koja se mogla jos letos naci za 140e je 128mb verzija bez ViVo.

Pozdrav.

PS. HL2 kod tebe izgleda kao Quake2, dodaj malo tog AF bar 2x, ukucaj cl_showfps 1 u konzolu i ponovo napravi onaj ScreenShot pa postavi ovde ;)

Nazad
Vrh Dno