Šta je novo?

9550 ge

zoka

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2004
Poena
619
koji je najbolji driver za asus ati radeon 9550 ge 256 mb?
okacite neki link za download.

Не капирам што ће му то.

Нема шта да откључава, једноставно може да флешује биос од неке 9600 и то је то.

Била би друга прича да има 9500 или 9800sе. Мада би и у том случају опет било могуће флешовати биос и инсталирати нормалне драјвере. Ако мене питаш то је много боље решење.

Najbolje ti je da skines driver-e sa Asus sajta,ili je moduj.

Na forumu sam pronašao adresu, ali ne znam je sada tačno, gde je data adresa sajta na kojem je izvršena analiza Catalyst drivera 5 - od 5.1 do 5.13 za neke ATI kartice i po onome što sam ja video najbolji drajveri (najbrži) su 5.13. E sada to ne mora da znači i za tvoju karticu, jer tako je test vršen za RX550, RX700 i RX800GT. A što se tiče drajvera , kupiš neki časopis tipa Digital i na njemu imaš najnovije drajvere tako da ne moraš da se mučiš i skidaš velike fajlove ako ti je veza spora!

Ma samo udri 5.13 i ne misli. I drajveri se ne skidaju sa sajta proizvođača kartice nego sa sajta proizvođača GPU-a još od Voodoo2, tako da kakav bre crni asusov sajt :)

hvala na ovim informacijama, moja vga je 6600 diamond (540/1120), ati je od ortaka. nisam bas upucen u mogucnosti ove kartice ( zapravo nikada nisam imao neku ati baziranu kartu), pomenuto je flesovanje biosa od neke druge kartice ( 9600) pa ako moze malo opsirnije objasnjenje.
p.s. skinuo sam catalist 6.1, valjda je ok?

Јесте, ОК је, то су најновији драјвери.

Што се флешовања биоса тиче, иде исто као и код енвидијиних графа, само што се флешује ати биос на ати графу :d

Прво је оверклокуј и сазнај докле може да иде.

После тога скини неки биос од 9600 на адреси коју сам ти дао (али немој 9600ХТ, оне имају топлотни сензор а твоја нема, па не би радило ), и измени му тактове на оне које си добио тестирањем.

Биос можеш изменити са програмом RaBiT (Radeon Bios Tuner).

После тога флешни биос на карту и уживај (мислим друг нека ужива :) ).

@zoka
Paz' vako: odes na bios.techpowerup.com i tamo prema tipu i velicini memorije na toj tvojoj 9550GE (Samsung, Hynix,...) i obavezno prema tajmingu (x.x ns) odaberes odgovarajuci bios od 9600pro serije! Onda nabavis atiflash i radis ovo:

• Reboot your computer with the boot disk and run atiflash -s 0 oldbios.bin to save your old bios just in case you might need it at a later time.
• Now run atiflash -p 0 newbios.bin Replace newbios.bin with the filename of the downloaded bios file.
• If you are trying to flash a bios for a different card then you will get a security warning that the bios does not match your card. If you are absolutely sure that the bios is compatible you can use the -f parameter to force flashing. For example atiflash -f -p 0 bios.bin
• Reboot your computer
• Done

Bios moze biti bilo kojeg proizvodjaca, ali je bitno da odgovara prema tipu memorijskih cipova na tvojoj kartici. Npr. na mojoj (bivsoj) asusovoj 9550ge su bili hynixi 5.0ns, 128Mb i prema njoj sam nasao bios za 9600pro - mislim da je bio od Gigabyte-a. Flashas ga i onda u ati tool-u u win jos nafrljis malo freq od gpu-a i mem i da vidis veselja :D Dobijes 9600xt za 20min posla (ako ne znas, bolje da ti pokaze netko tko zna!). Sa navedenim je moja dosla od 7500 3dmarka01 na 12500, a u 03 je davala oko 4000. Sve je to izvedivo jer je pcb od 9550ge i 9600 isti :smoke:

I jos samo jedan detalj - tih 9550ge imas 64-bitnih i 128-bitnih. Na ovima prvima prethodni postupak koliko sam vidio i nema bas previse smisla :p

На 64-bit не може уопште да се одради, јер пуцају ко луде, ја сам пробао на једној и није било шансе

memorija na ovom asusu je infineon 5.0,na bios.techpowerup.com sam nasao dva biosa ( vidi attach). jedan je od gecube9600 pro 256mb (problem je sto nepise kasnjenje mem. pa neznam da li odgovara), drugi je gigabyte 9600 non pro 128mb, mem. odgovara ali joj je nizi takt. imas li neku ideju (nebih puno experimentisao, nije moja kartica)? da li je pri odabiru biosa osim brzine (5.0 ns) bitna i velicina memorije (256 mb)?
p.s. na asusu je default clock 250/400 pa mislim da bi bios od gecube odgovarao.

zaboravih attach....

Prilozi

• bios.png
    bios.png
    47.8 KB · Pregleda: 61
Po ovom attachmentu mi se cini da bi onaj drugi, od gecube-a za 256mb, odgovarao. Bar po tipu memorije i deklariranoj frekvenciji. Probaj. I sejvaj svoj originalni bios kako pise u postupku (cisto za slucaj da zatreba)

И запиши поступак на папир, јер у случају да не успе мораћеш враћати стари биос на слепо ако немаш PCI графичку у рукаву :type:

ako ti nije problem mozes li da mi opises vracanje starog biosa ( ako nesto ipak krene naopako). mozda bih mogao da nabavim neku pci grafiku.

Ajde nemoj odmah panicariti :D Ako radis polako prema postupku, nema sta krenuti nakrivo ;) Postupak vracanja je isti kao i stavljanja - samo za to moras imati originalni bios! I dobro ti kaze Wulfgar - zapisi si to, nemoj napamet :p

Nazad
Vrh Dno