Šta je novo?

915/925 + DDR2 533 - chorak...

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
...prema veoma detaljnom uporednom testu Anandtecha:

http://www.anandtech.com/chipsets/showdoc.html?i=2088

Bre ovo je sumrak IT-a (ili sam samo ja smoren nakon danasnjeg dana, a i mnogo su sitni sati) ali prvi AMD najavljuje <KARIKIRANJE>revolucionarni</KARIKIRANJE> CPU koji ce koristiti vise od godinu dana staru arhitekturu (doduse, mozda i pet godina (ako prvi sempron bude zapravo preimenovani Barton), asad Intel izbacuje nesto mega-giga, a u stvari sporije od isto tako podosta stare arhitekture! I sve to samo presvlace sa bombasticnim marketingom ne bili navukli neuke kupce! Strasno! Pa ljudi koji imaju cuvene Nortowe 2.4-2.6 (pa cak i oni sa famoznim 1.8-cama), odn. druga grupa sa TbredovimaB, ili otljkuc. Bartonima , a sve to na 865/875, tj. Nf2 plocama, nemaju sta da menjaju. Cak i u domenu grafickih, svi sa R3xx i NV35 grafikama, mogu da "prespavaju" aktuelnu generaciju novog hardvera (doduse, ipak su 'Vidija i ATi ponudili mnogo vise sa novom generacijom svojih proizvoda, nego li AMD i Intel sa svojim)... i tako, pretvori se ova industrija u cist shmikeraj/fenceraj!

Poslednja izmena:
Dobro jutro Nedjo 😉

Mi smo tako smoreni vec duze vremena. Ajde ovi sto su skoro ponabavljali FX5900 XT/SP i 9800SE odskora pa ih moduju u Pro, ali sta mi da radimo koji smo godinama "tu negde" sa svojim 9700Pro/T'Bred masinama ? 🙂

Najveca tuga - kad me uhvati groznica apgrejda :d i onda vidim da nema smisla davati pare za neki minimalni apgrejd.

Anyway, DDR2 je zaista katastrofa :smash: Videcemo sta ce buducnost doneti ali do nje i nekog DDR2 800 koji ce (mozda) doneti (neki mizeran) napredak (po paprenoj ceni) ima jos ihahaj...

Pazi ovako, od DDR2 se nije ni ocekivalo nista narocito, jos pre godinu dana pravljene su neke analize, koliko ce to jadno da radi dok se ne pojave oni najjaci moduli (DDR667 i 800). Istina je Nedjo da se arhitektura u procesorima ne menja preko noci i da je to proces koji traje od pet do sedam godina. Intel je furao P6 jezgro od 1995. godine od pojave Pentium Pro procesora, a evo ga danas opet u Pentium M procesorima. AMD je napravio Athlona 1999. i ta arhitektura vec ima dobrih 5 godina. A64 je mnogo toga nasledio od K7, cak i pod mikroskopom izvrsne jedinice izgledaju isto....
Ne znam sta te to cudi, Sempron ce biti niska klasa, tipa Celeron, a po brzini ce biti negde u klasi danasnjih TBredova i Bartona, a mozda dobijemo i SSE2, onako gratis :d
S' druge strane Intel, sa DDR2, je dobio ocekivani pad performansi, s' obzirom da im CPU radi na 800 Mhz FSB-u, a pri tome su tajminzi veoma labavi. Mozda sa 1066 Mhz FSB-om bude blagog porasta performansi, ali sve se cini da je to samo zvaka za ludaka i fora za uzimanje para. Ko ima North. i 875p nema nikakve potrebe da se "isprsi" za PressHota LGA775, PCI Express karticu, preskupu DDR-2 memoriju i jos stosta!
Kod AMD-a, dokle god ne bude 90nm procesa, dotle ce A64 biti nenormalno skup i nece raditi na dovoljno visokom radnom taktu. Za tu razliku u ceni, vecini korisnika nece se isplatiti prelazak sa Bartona ili TBreda i NF2, na A64. Low-End modeli opet nisu bog zna sta, a i slabo se overklokuju.

Neđo, u startu ti pristup nije dobar, pošto pominješ i DDR2, i Intel, i AMD, i grafičke kartice, tako da će ti se thread rasplesti u 20 različitih diskusija.
Usporavanje napretka. Dobro za naš džep, vrlo loše za IT industriju.

@feđa: Čini mi se da Intel upravo računa da im podrška za PCI Express prodaje Grantsdala i Alderwood, pošto DDR2 sigurno neće. Priča kaže da će Sempron tući Celerone, ali samo Celerone, tako da izgleda da su vremena AMD procesora jeftinijih od Celerona, a jačih od Pentiuma 4 prošlost. Nije 130 nm toliko skup zbog toga što mu je proizvodnja komplikovana, već zato što AMD želi da na njemu vrati novac koji je izgubio u ranijoj borbi sa Intelom. Ako je suditi po PR oznakama, prvi Semproni neće biti jači od Thorntona.

Poslednja izmena:
Pa oznake za Sempron idu od 2500+ do 2800+, a Thorton/Thoroughbred takođe imaju oznake do 2800+ i rade do 2.25 Ghz. Pitanje je kako će Sempron da se pokaže na istom radnom taktu kao TBred/Thorton....

Sad cu ja opet ispasti pametan i nazvati vas 'lozzanama' 😀
Opet razocaravanje, "case lomim, ruke mi krvave"...

Ne razumem sta sta ocekivali? Da cipset izvlaci iz postojeceg Preskota barem 25% vece performanse? Procesor je onaj isti Preskot pobogu koji je na i875/865 platformi delovao jos gore u usporedbi sa Northwoodom nego na ovim plocama. Cipset je vise kvalitativna izmena nego kvatitativna i predstavlja vise najavu smera u kojem ce se dalje razvoj kretati. Bas kao sto ni prelazak sa PATA na SATA standard u prvoj reviziji nije bog zna sta doneo od performansi, on predstavlja podlogu za korak napred. U prvom redu se resavamo uskog grla u vidu PCI busa. Taj efekat cemo osetiti tek kada pocnu da se proizvode masovnije periferije koje mogu da profitiraju od njega - do sada imamo samo one stvarcice koje su i pravljene s time da se na umu ima spori PCI. Za sada samo kombinacije brzih IDE/SCSI kontrolera sa gigabitnim mrezama, video editingom i slicno. Desktop ploca tesko da ce mnogo u prvi mah od toga profitirati. Dalje, cipset donosi lagana poboljsanja, aka 'goodies' - 4xSATA, Wifi integrisan u southbridge, visokokvalitetni audio 24bit/192kHz i slicno. Nije ni to za bacanje, pogotovo sto ih u dosadasnjim cipsetovima prosto nismo imali. Testeri hardvera ocekivano padaju u vatru, jer naviknuti konstantnim vrtenjem 3Dmarka, Sandre i ostalih testova ocekuju samo kvantitativna pomeranja na planu performansi, a neretko zanemaruju kvalitativni napredak. Jedina stvar koja je ovde trebala te peformanse da donese jeste DDR2, a opet svi propustaju da primete dve stvari - prvo, da su to prvi DDR2 moduli, sa najgorim mogucim latencijama i najnizim frekvencijama - iz cega se izvlaci generalni zakljucak aka "DDR2 nista ne valja". Drugu stvar - da je recimo prvi sempl od retail proizvodjaca (Gigabyte u ovom slucaju) imao primetno bolje rezultate u baratanju memorijom od intelovih ploca. To znaci da jedna lasta ne cini prolece i da treba da sacekamo jos ploca drugih proizvodjaca da bismo nakon detaljnijih i raznovrsnijih testova komentarisali memorijske performanse.

Falinke (da ne ispadne da mi Intel dotira neke pare :d ):
1. socketT - ne znam sta im je to trebalo. Kada su pinovi na procesoru, pa se ubaci procesor u soket na kojem su rupice - nema sanse da dodje do pogresnog ili loseg kontakta. Ali ovde - sad pogotovo kada se ukupna povrsina pakovanja procesora smanjuje, a broj nozica povecava; jednostavno su uvalili muccak proizvodjacima maticnih ploca. Na stranu to sto sada soket onako sav metalan izgleda kao neka medicinska alatka za izvrsavanje abortusa sa pocetka '50...
2. nema overklokinga; ovde valjda ne treba trositi dodatne reci na komentare - ko da je intel na svoje procesore stavio nalepnicu "kupujte AMD" 😀
3. intel ce svoje progurati vremenom, hteli mi to ili ne. Problem je u tome sto on tom prilikom nije nimalo jeftin. Ostaje samo da se nadamo da ce na polju procesora intel uciniti nesto u medjuvremenu dok btx ne stasa u standard, tj. dodje vreme da prelazimo na kompletno novu platformu (btx, pci-e, ddr2, etc), zato jer necemo imati drugog izbora..

Apsolutno si u pravu, DDR2 moduli koji dolaze sada su, ono sto kaze nas narod "prvi macici", ali ipak, boost u performansama u odnosu na DDR-I je neprimetan, cak je nazadan. Ipak, kasniji procesori sa brzim magistralama moci ce da iskoriste potencijal ove memorije, mada ja licno ne ocekujem nesto spektakularno. U memorijski zahtevnim aplikacijama DDR2 se pokazao identicnim kao DDR400. U vreme pojave DDR memorije, na Athlonima sa AMD 760 cipsetom, mogle su da se ipak primete znacajnija poboljsanja u performansama, mada ni tada to nije bilo nista spektakularno ( setimo se samo VIA KT-266A chipseta).
Svakako, dobra strana nove platforme nisu performanse, nego 24-bitni zvuk, novi SATA juzni most, WiFi, itd.....

Koliko se ja secam kada je izasao KT400 svi su ga napljuvali jer nije postaojala DDR400 memorija, a kada su se malo kasnije poavilo, to je sve bilo DDR33 nategnut sa CAS 3 na 400.
Pa su i prvi DDR400 bili sporiji od tada iskusnbih DDR333.
Tek kako je tehnologija napredovala, imamo DDR433 ili jace uz CAS2.
Gde ces veci pokazatelj da je neka tehnologija usvoje na kada se pravi i u Srbiji bre. 🙂
De nece onda OCZ, Muskin, Corsair i ekipa da razbijaju sa svojim PC4X00 modulima kada je tehnologija doterana do limita.

DDR2 koji je tek izasao i toliko je nesiguran u sebe da mu je CAS namesten na beskonacno. Iskulirajte i strpite se malo.
Mada, ne vidim da se iko zali sto na X800 nije DDR400 memorija, svima je dobra DDR3 na 900+ MHz 😉
U krajnjem slucaju, ako memorija ne moze ostrije, i procesori i cip-set ce se pravi sa time na umu. Uglavnom, rezultat ce siguno biti napredak.

Ali me jedno bas zanima, jel nekome njegov TBred/Barton na 2300+ ili NW/Preskot 3000+MHz spor?

U igrama? Kupi bre graficku kartu, od nje najvise zavisi.
DTP, render ? To trazi sto vise radne memorije, brzina nebitna.
Multimedija ? Kupuj bre Audigy i dobre zvucnike, malo ljudi ima predstavu koliko to podize ukupni dozivljaj.
Za office/net, nebitno, rade i <1000MHz sistemi sa 256 MB.

Jedina stvar koja trenutno koci a ne moze se ubrza jesu spore mreze i hard diskovi. A upravo ovo se resava u poslednjim cip-setovima sa PCI-Express magistralom, CSA i slicnoim gigabitnim mrezama i SATA + RAID kontrolerom cak i na najjeftinijim plocama.

Ja licno od kompa ocekujem da sve zivo na njega povezem i da mi FarCry/UT2004/CoD rade glatko, a to danasnji racunari mogu, to na 600+ evra radi savrseno.
Sta bre jos ocete, ranije su racunari kostali 1000-1500 evra, tj 2000 - 3000 DM pa nisu zadovoljavali ni blizu potreba kao ovi sada. Racunari su nikad jeftiniji i jaci nego danas.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Sta bre jos ocete, ranije su racunari kostali 1000-1500 evra, tj 2000 - 3000 DM pa nisu zadovoljavali ni blizu potreba kao ovi sada. Racunari su nikad jeftiniji i jaci nego danas.
Pozdrav!
To je istina! Mada je pitanje cena samo pos ebi skakljivo...
Unazad nekoliko godina vrhunske komponente kostaju otprilike uvek isto, kad se pojave. Sta vise, sad su i nesto skuplje. Recimo, odlicnos e secam kada je kod Mikice stigao prvi GeForce256 znam da je kostao 620 MARAKA
Danas vrhunska kartica kosta oko 1000 MARAKA (ako bi se drzali onog kursa po kome smo prevodili marke u evre).
Svi novi Intelovi procesori su vec dugo dugo tu negde oko 650 USD kad se pojave.

Pa sjajno, dobar hw je znaci sve jeftiniji 🙂
Vrhunski je sve skuplji, ali "dovoljan" je sve jeftiniji.

Ne mozete gledati vise uopste marku:euro kao 2:1 -> u dobrom delu stvari se cena robe 'izravnala' pa ispada da je euro:marka = 1:1 (benzin, roba siroke potrosnje, itd).

Nedjo je napisao(la):
Recimo, odlicnos e secam kada je kod Mikice stigao prvi GeForce256 znam da je kostao 620 MARAKA
Danas vrhunska kartica kosta oko 1000 MARAKA (ako bi se drzali onog kursa po kome smo prevodili marke u evre).
Svi novi Intelovi procesori su vec dugo dugo tu negde oko 650 USD kad se pojave.
Postoji tu i jedna druga stvar, graficki procesori su postali mnogo komplikovaniji za ovo vreme od CPU-a. Logicno je da im je i osnovna cena porasla.

Prateća oprema za nov hardver koji voli da povuče dosta struje, takođe košta, ali ipak zbog toga imamo uglavnom za iste pare kvalitetnije komponente, mislim na napajanja, hlađenja itd....

Sve je to ok donekle po pitanju performansi dok jos guramo softver ovog nivoa - ali kada izadje finalni longhorn sa svojim hardverskim zahtevima, pitacemo se sta nas je to zveknulo...

P.S.
Niko ne komentarise ovaj MatrixRaid kod novih intelovih cipsetova - gde se nudi i brzina i sigurnost, tj, i raid 0 i raid 1 sa samo dva diska...

silverglider je napisao(la):
Sve je to ok donekle po pitanju performansi dok jos guramo softver ovog nivoa - ali kada izadje finalni longhorn sa svojim hardverskim zahtevima, pitacemo se sta nas je to zveknulo...

P.S.
Niko ne komentarise ovaj MatrixRaid kod novih intelovih cipsetova - gde se nudi i brzina i sigurnost, tj, i raid 0 i raid 1 sa samo dva diska...

A kakva je to sigurnost? Pravis na pola kapaciteta strajp sistem, a druga polovina sluzi za miror. Ako zvekne jedan disk ode i miror i strajp 🙂 Jedino sto mi se dopada kod Intel RAID resenja je sto se ne mora formatirati particija i izgubiti gomila podataka pre izrade RAID niza...

Pa sad, nije bas tako - na prvoj polovini dobijas jedan logicki disk koji sluzi kao stripe tj. brzi disk za aplikacije, a na drugoj polovini diskova dobijas logicki disk koji je mirrorovan i koristis ga za podatke. Podaci su ti u svakom slucaju sigurni - ako jedan disk crkne, mirror se rebuilduje i podaci su spaseni (a softver se lako reinstalira). Kome to nije dovoljno za te pare, eto ga 5 ili 0+1...

Pa sad, nije bas tako - na prvoj polovini dobijas jedan logicki disk koji sluzi kao stripe tj. brzi disk za aplikacije, a na drugoj polovini diskova dobijas logicki disk koji je mirrorovan i koristis ga za podatke. Podaci su ti u svakom slucaju sigurni - ako jedan disk crkne, mirror se rebuilduje i podaci su spaseni (a softver se lako reinstalira). Kome to nije dovoljno za te pare, eto ga 5 ili 0+1...

06122003matrixraid.gif

Pa ostace MP3, DivX i ostalo, ali ce otici cela instalacija operativnog sistema i aplikacija (npr. kod mene je to skoro 20 gb). Slazem se sa tvojom konstatacijom da se softver moze opet instalirati, ali to traje. Takodje je tacno ono oko para i muzike na kraju tvog posta...U pincipu marketinska fora, mada je pohvalna ideja...

Pa traje, ali sta da mu radis - opet je bolje nego da je samo obican stripe; u tom slucaju ti svakako opet ne gine reinstalacija enivej, a i puk'o si za podatke (ako redovno ne bekapujes recimo na CDR ili nesto slicno).

Mozda nije lose resenje za samo dva diska - em imas nesto brzi disk, em nesto sigurnije podatke. Do sada si bio sa dva diska osudjen na ili jedno ili drugo. Ako je sve pitanje drajvera, odnosno ukljuceno je u cenu, sto da ne - ako testovi pokazu da je relativno pouzdano, vredi iskoristiti.

Poslednja izmena:

P.S.
Ja sam cuo (iz veoma pouzdanih izvora 😉) da setovanje ovog Matrixa jako zayebano i verovatno zato nema jos price oko doticne zezalice!

Pa traje, ali sta da mu radis - opet je bolje nego da je samo obican stripe; u tom slucaju ti svakako opet ne gine reinstalacija enivej, a i puk'o si za podatke (ako redovno ne bekapujes recimo na CDR ili nesto slicno).

Mozda nije lose resenje za samo dva diska - em imas nesto brzi disk, em nesto sigurnije podatke. Do sada si bio sa dva diska osudjen na ili jedno ili drugo. Ako je sve pitanje drajvera, odnosno ukljuceno je u cenu, sto da ne - ako testovi pokazu da je relativno pouzdano, vredi iskoristiti.

Sve to + gubitak pola kapaciteta jedne particije. Umesto npr. 80 gb + 80 gb imao bi 80 gb + 40 gb. Da li to vredi nesto malo vece bezbednosti - verovatno da vredi u danasnje vreme kada korisnicima na Zapadu vecinom zvrje prazni HDD-ovi (nema DivX-a, ne daju P2P pa da skidaju MP3) 🙂

Resenje dakle ima svoje prednosti i mane - ja bih isao na 0 + 1, ali ko mene pita 🙂

Pa kada bih imao x diskova u masini isao bih i ja na peticu, ali nemam, nego samo dva sirotana 🙂

delimir je napisao(la):
Sve to + gubitak pola kapaciteta jedne particije. Umesto npr. 80 gb + 80 gb imao bi 80 gb + 40 gb. Da li to vredi nesto malo vece bezbednosti - verovatno da vredi u danasnje vreme kada korisnicima na Zapadu vecinom zvrje prazni HDD-ovi (nema DivX-a, ne daju P2P pa da skidaju MP3) 🙂

Resenje dakle ima svoje prednosti i mane - ja bih isao na 0 + 1, ali ko mene pita 🙂

To o zapadu je jednostavno netacno i pretenciozno. Odakle tebi ideja kako ljudi koriste svoje hardove na zapadu.Divx- a ima toliko da neznas sta ces sa njima o mp3 da i ne govorim(emule, bit torrent).
Za razliku od tebe i tvojih 56k, ovde imas jako malo ljudi sa manje od 512k/128, ja imam 2048k/256, a i to je zezanje u poredjenju sa Amerikom.
Ljudi, decko ovde imaju filmova i muzike da to ne mozes da zamislis, i kosta sve ukupno mnogo manje nego divx za 150 dindzi kod skc-a, ako sracunas da je negraniceni DSL 1024/128 20e mesecno a sa tim se skida oko 60GB mesecno filmova, muzike, igrica ako ti masina radi oko 12 sati dnevno

NTMcse je napisao(la):
To o zapadu je jednostavno netacno i pretenciozno. Odakle tebi ideja kako ljudi koriste svoje hardove na zapadu.Divx- a ima toliko da neznas sta ces sa njima o mp3 da i ne govorim(emule, bit torrent).
Za razliku od tebe i tvojih 56k, ovde imas jako malo ljudi sa manje od 512k/128, ja imam 2048k/256, a i to je zezanje u poredjenju sa Amerikom.
Ljudi, decko ovde imaju filmova i muzike da to ne mozes da zamislis, i kosta sve ukupno mnogo manje nego divx za 150 dindzi kod skc-a, ako sracunas da je negraniceni DSL 1024/128 20e mesecno a sa tim se skida oko 60GB mesecno filmova, muzike, igrica ako ti masina radi oko 12 sati dnevno

Nemoj javno da se hvalis sa piratski materijalom na HDD-u, tamo kod vas, gde ne koristite 56k modem, se za to ide u zatvor 🙂

Sasa je napisao(la):
ranije su racunari kostali 1000-1500 evra
Jeste, IT industrija je uspevala da održi cenu prosečne kućne konfiguracije na oko 1500dm skoro 20 godina. To je izgleda optimalna cena za tu klasu robe, kao što prosečan porodični auto košta 40kDM.

Sada su ispustili nit iz ruku, cena je pala na 400-500 evra, ne umeju da smisle foru i da je vrate nazad na nivo isplativosti (prosta računica: ako svakoj porodici/zaposlenom treba 1 PC, on košta 400e, traje toliko... obrt industrije je limitiran). Možda ovi novi standardi sa novim Windowsima, velikim TFT ekranima i potpuno novim primenama PCa za godine-dve uspeju da povrate korak i izvuku IT iz krize...

Lično mislim da neće, PC će postati jeftina roba za buvljak ili modul u kablovskom televizoru, a pare uzimati na mobilnim PDA i tablet uredjajima sa ultra-brzom Internet vezom. Tu treba još dosta usavršavanja da bi postali praktični, a daju (i naplaćuju) sve na kašičicu.

Nazad
Vrh Dno