Šta je novo?

8RDA3I i napon chipset-a ???

shone190

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2003
Poena
619
Imam doticnu plocu pa me zanima da li smem da stavin napon chipset-a na 2v koliko mi je maksimalno dato u bios-u, a imam pasivno hladjenje istog. Trenutno mi je na 1,8V i ploca gura 225Mhz stabilno, a kada dotaknem rukom chipset (tacnije hladnjak), on je nesto topliji od temperature tela.
Takodje me interesuje sta predstavlja temperatura "sistema" koja se ocitava recimo u AIDI ili MBM-u i do koliko sme da ide?
Pozdrav!

Koji je procesor u pitanju? I na kolikom mnoziocu radi CPU?

POZ cheers

shone190 je napisao(la):
Imam doticnu plocu pa me zanima da li smem da stavin napon chipset-a na 2v koliko mi je maksimalno dato u bios-u, a imam pasivno hladjenje istog. Trenutno mi je na 1,8V i ploca gura 225Mhz stabilno, a kada dotaknem rukom chipset (tacnije hladnjak), on je nesto topliji od temperature tela.
Takodje me interesuje sta predstavlja temperatura "sistema" koja se ocitava recimo u AIDI ili MBM-u i do koliko sme da ide?
Pozdrav!

Ništa te ne sprečava, ali ipak stavi i neko aktivno hlađenje preko. Temperatura "sistema" bi trebalo da predstavalja temperaturu u kućištu. Dobijaš je preko sonde koja se nalazi na ploči.

srdjan_r je napisao(la):
...

Ništa te ne sprečava, ali ipak stavi i neko aktivno hlađenje preko. Temperatura "sistema" bi trebalo da predstavalja temperaturu u kućištu. Dobijaš je preko sonde koja se nalazi na ploči.
Kako mislis da me nista ne sprecava? Sprecava me pomisao na to da mogu da spalim chipset, jedino ako mislis da je 2V mali napon za tako nesto.

Ja ipak ne bih išao na 2V sa pasivnim hlađenjem. Razmisli koliko ti je bitan dobitak od par MHz, a šta sve rizikuješ 🙂
BTW koliko MHz si dobio dizanjem Vdd-a sa 1.6 na 1.8V?

Vojkan je napisao(la):
Ja ipak ne bih išao na 2V sa pasivnim hlađenjem. Razmisli koliko ti je bitan dobitak od par MHz, a šta sve rizikuješ 🙂
BTW koliko MHz si dobio dizanjem Vdd-a sa 1.6 na 1.8V?
Dobio sam 10 Mhz, tacnije sa 215 na 225. Videcu da ovih dana obezbedim aktivno hladjenje, pa cu onda da probam 2V.

shone190 je napisao(la):
Pozdrav!
Pazi... secas se da smo vec pricali o ovome.

U sustini, ja na 2V bez aktivnog hladjenja ne bih nikako isao. Zato sam i cekao da napravim aktivno (i to *dobro* aktivno hladjenje) na svojoj ploci, pa da onda dizem Vdd na 2V.
Medjutim, ako tebi NB zaista nije vruc na dodir (a znam da su ovi noviji EPoX-i mnogo bolji po tom pitanju - idu na visoke FSB-ove, a uz manje grejanje NB-a... mom 8RDA+, iz prvih serija, se usijavao NB i na 1.6V!)... mozes da probas.
Ili probaj 1.9V.

Nema 1.9V, ima samo 1.6, 1.8 i 2.0V...

Vojkan je napisao(la):
Nema 1.9V, ima samo 1.6, 1.8 i 2.0V...
Vojkan je u pravu sto se tice opcija, samo su mi ove tri ponudjene.
Zna li mozda neko gde bih mogao da nadjem dobar kuler za chipset?
Pozdrav!

Možda onaj zalman NB-47J?
Pogledaj http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=43841
Doduše i dalje pasivno hlađenje, ali kažu da hladi bolje od svih fabričkih aktivnih.

Vojkan je napisao(la):
Možda onaj zalman NB-47J?
Pogledaj http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=43841
Doduše i dalje pasivno hlađenje, ali kažu da hladi bolje od svih fabričkih aktivnih.
OK je samo sto ne znam koliko bih dobio sa njim, posto je i moj masivan i veliki skoro kao i Zalman, a i ne daje mi se jos 15-ak eura da bih opet imao pasivno hladjenje koliko god dobro ono bilo.
Pozdrav!

Kako 15, valjda 7, pa ne treba ti 2 da staviš 🙂
Ne znam za 8RDAI, ali 8RDA+ ima nestandardan razmak između rupa oko NB-a, tako da jako mali broj kulera možeš tamo da montiraš. Obrati pažnju na to. U svakom slučaju, lično mislim da su 1.8V i 225MHz sasvim dosta. Sa kojom memorijom ti to misliš da ispratiš? 🙂

poz

shone190 je napisao(la):
Pozdrav!

Upotrebi malo zdrave logike, da li mislis da su oni u fabrici blesavi kad su ti omogucili napon od 2V za NB. Probali su to oni i videli da ne moze da skodi ploci, a ako ne skodi, onda znaci ........ :mrgreen: Nece oni da idu sami protiv sebe, jer ako crkne ploca u garanciji, oni moraju da je zamene za novu, jel tako, tako je. :mrgreen:

Vojkan je napisao(la):
Kako 15, valjda 7, pa ne treba ti 2 da staviš 🙂
Ne znam za 8RDAI, ali 8RDA+ ima nestandardan razmak između rupa oko NB-a, tako da jako mali broj kulera možeš tamo da montiraš. Obrati pažnju na to. U svakom slučaju, lično mislim da su 1.8V i 225MHz sasvim dosta. Sa kojom memorijom ti to misliš da ispratiš? 🙂

poz
Sta dobijam sa jednim na NB-u ako ce SB da se istopi, mada su ovi Zalman-i samo za NB koliko sam uspeo da vidim.
Sto se tice memorije trebalo bi da uzmem TwinMos, mada ce uz sinhroni rad sigurno da mi opadne max FSB tako da necu sigurno moci da teram preko 225-230, a to ce Twin Ok da podrzi, naravno ne na najostrijim setovanjima, ali ne bih da dajem 100 eura za memoriju!
Pozdrav!

Aca je napisao(la):
...

Upotrebi malo zdrave logike, da li mislis da su oni u fabrici blesavi kad su ti omogucili napon od 2V za NB. Probali su to oni i videli da ne moze da skodi ploci, a ako ne skodi, onda znaci ........ :mrgreen: Nece oni da idu sami protiv sebe, jer ako crkne ploca u garanciji, oni moraju da je zamene za novu, jel tako, tako je. :mrgreen:
U pravu si za logiku Aco, mada ipak mi treba jos necije misljenje pre nego sto se upustim u to, a i u BIOS-u je napisano da u slucaju dizanja napona moram da obezbedim adekvatno hladjenje za NB. Takodje na knjizici koja je stigla uz plocu stoji kuler na NB-u (u pitanju je identicna ploca), a kod mene ga nema tako da...
Da si na mom mestu da li bi digao na 2V?
Pozdrav!

Ti Zalmani su i za NB i za SB, a izmedju ostalog NB-47J se moze montirati na 3 nacina (kroz rupe na ploci uz podesavanjem za razmak istih), sa snalom ili termoprovodnim lepkom, pa bi jedni problem bio prostor oko NB-a ili SB-a zbog dimenzija hladnjaka...

Dakle: ti Zalman-i su daleko bolje resenje od svih pasivnih fabrickih cooler-a... zatim, uvek mozes da montiras neki mali ventilatorcic povrh toga, pa da dobijes i aktivno hladjenje (ako ne i neku osmicu u kucistu, na pogodnom mestu, pa da baca vazduh pravo ka NB-u).
Dalje, ovi Zalman-i, kako rece novopeceni moderator Crni 😉, su i za NB i za SB (a ima i onaj model koji se navodi kao da je bas za SB... mislim da je oznaka NB-32J)
I za kraj, ako vec ne moze uz pomoc rupa na ploci ili snalom, uvek je tu lepak (ili mozda samolepljiva "traka" koju dobijes uz hladnjak).

shone190 je napisao(la):
Sta dobijam sa jednim na NB-u ako ce SB da se istopi, mada su ovi Zalman-i samo za NB koliko sam uspeo da vidim.
Sto se tice memorije trebalo bi da uzmem TwinMos, mada ce uz sinhroni rad sigurno da mi opadne max FSB tako da necu sigurno moci da teram preko 225-230, a to ce Twin Ok da podrzi, naravno ne na najostrijim setovanjima, ali ne bih da dajem 100 eura za memoriju!
Pa ja mislim da prvo treba videti da li se dizanjem Vdd-a southbridge više zagreva, tj da li se i njemu diže napon. Siguran sam da je neko to proveravao po stranim forumima, mene nije zanimalo, zato google u šake 🙂 Drugo, onaj manji zalman jeste za SB, ali moraš da imaš rupice oko njega, što ti nemaš, jel tako 🙂 Treće, ako baš hoćeš da hladiš SB, probaj da iskoristiš hladnjak koji je sad na NB-u, eto ti rešenja za dž.
Što se tiče memorije, i meni se čini da bi twister PC3500 bio dobar izbor, ali ipak prvo kupi nju pa onda gledaj šta ćeš i kako za magistralu, što kaže naš narod "prvo skoči pa onda reci hop" :d
BTW aj baci na PM gde planiraš da uzmeš memoriju.
BTW2 🙂, za skidanje hladnjaka: otkačiš dve kukice koje ga drže tj izvučeš ih samo malo, zagreješ hladnjak fenom jedno minut - 2 i samo ga povučeš. Pazi da se ne opečeš.

shone190 je napisao(la):
Cime bih skinuo ovaj postojeci hladnjak?

Pajserom :mrgreen:

Skini pažljivo kukice koje drže kuler za ploču, i onda polako vrti kuler levo-desno u odnosu na osu koja stoji normalno na ploču. Ako je ispod kulera bila žvaka skidanje će ići malo teže, u slučaju obične termalne paste trebalo bi odmah da popusti.

shone190 je napisao(la):
...

U pravu si za logiku Aco, mada ipak mi treba jos necije misljenje pre nego sto se upustim u to, a i u BIOS-u je napisano da u slucaju dizanja napona moram da obezbedim adekvatno hladjenje za NB. Takodje na knjizici koja je stigla uz plocu stoji kuler na NB-u (u pitanju je identicna ploca), a kod mene ga nema tako da...
Da si na mom mestu da li bi digao na 2V?
Pozdrav!
Ma ja na EPoX 8RDA+ stavljam na 2V bez razmisljanja,a imam one pasivne fabricke,a sada sam narucio one za North 47J i South 32J.

ALi imacu muka da montiram onaj na Northu jer ma malo 600AlCu zaklanja prostor.

Ultimo je napisao(la):
...

Ma ja na EPoX 8RDA+ stavljam na 2V bez razmisljanja,a imam one pasivne fabricke,a sada sam narucio one za North 47J i South 32J.

ALi imacu muka da montiram onaj na Northu jer ma malo 600AlCu zaklanja prostor.
Koliko Mhz dobijas sa tim dizanjem na 2V (u odnosu na 1.8V)?

Pazi sa 1.6V 224Mhz

Sa 1.8V 235MHz.

Sa 2.0V 244Mhz.

Vidis dobijas nekih 10MHz.Na tebi je da odlucis kako ces da ostavis ali ja mislim da ce i ti pasivni odraditi svoj posao ako hoces da testiras masinu,ali za zadrzavanje na 2.0V nisam siguran.

Nazad
Vrh Dno