Šta je novo?

8RDA+ na 240 fsb - Je li rekord?

dradule

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
620
Epox 8RDA+ sa XP2000@22000+ na 240 fsb magistrali.

Sta jos reci:

- 7,5 * 240 fsb = 1806 MHz
- MB Epox 8RDA+ revizija 1.0 BIOS od 10.12.2002.
- 2 x 128 DDR Elixir PC 2100 podesene u Dual Channel mod asinhrono na 160MHz uz setovanje 2-2-2-5
- kuler WhisperRock na 3100 obrataja, temperatura 44C
- BBA ATI Radeon 7200, odnosno stari dobri Radeon SDR

E, da, sva podesavanja (Vdd, Vcore i Vdimm) su na DEFAULT vrednostima.

Nije, rekord je 250FSB ali sinhrono. Od asinhronog rada nema nikakve vajde. Poteraj tu plocu preko 220FSB sinhrono pa onda postuj.

Alexandar je napisao(la):
Nije, rekord je 250FSB ali sinhrono. Od asinhronog rada nema nikakve vajde. Poteraj tu plocu preko 220FSB sinhrono pa onda postuj.
Aco jel citas ti covek je poterao fsb na 240 (znaci plocu) a memoriju asinhrono.Inace svaka cast:wave;

Bih ja, ali nemam memoriju za tako nesto. Elem, ako imas takvu i ako si voljan, donesi da probamo.
Inace, ova nestabilno radi sinhrono na 166 MHz. Izgleda da joj je limit stabilnog rada na 162 MHz.

A za vajdu, evo rezultata Sandre 2002

CPU 5013/2519
MM 9982/11044
Memory 2777/2571

P.S. Mogu ti reci da na sinhornom radu na 166 MHz Memory iznosi oko 2540/2350, tako da ipak ima neke vajde na ovom asinhronom radu memorije. Bas bih i ja voleo videti da li bi ploca mogla raditi na sinhornom radu na 200 fsb

dradule je napisao(la):
Bih ja, ali nemam memoriju za tako nesto. Elem, ako imas takvu i ako si voljan, donesi da probamo.
Inace, ova nestabilno radi sinhrono na 166 MHz. Izgleda da joj je limit stabilnog rada na 162 MHz.

A za vajdu, evo rezultata Sandre 2002

CPU 5013/2519
MM 9982/11044
Memory 2777/2571

P.S. Mogu ti reci da na sinhornom radu na 166 MHz Memory iznosi oko 2540/2350, tako da ipak ima neke vajde na ovom asinhronom radu memorije. Bas bih i ja voleo videti da li bi ploca mogla raditi na sinhornom radu na 200 fsb

Znas li ti kakva bi ti trebala voltaza za chipset i memoriju da je poteras sinhrono na takvom fsb-u? :D

Za ne modovani 8RDA je uspeh ako ga poteras na 220FSB sinhrono u dualddr rezimu.

Za Kokos-a:

Nije to nista cudno, u asinhronom radu mogu da idu tako visoko, caka je podici ih sinhrono na toliki fsb

Ja na trenutak zaboravio da sam na intelu izvini Aco:wave;

Znas li ti kakva bi ti trebala voltaza za chipset i memoriju da je poteras sinhrono na takvom fsb-u?
Za ne modovani 8RDA je uspeh ako ga poteras na 220FSB sinhrono u dualddr rezimu.
Ja jeste da se na bavim overklokom i da sam po tom pitanju amater (ekonomska struka), ali - ili ja nisam sve procitao o DDR memoriji i njenim mogucnostima i setovanju sinhornog/asinhornog rada ili i ti nisi procitao dovoljno ...

Elem, evo sta kaze Peca na ovom forumu predstavljajuci plocu Chaintech Zenith 7NJS

“A kod memorijskog transfera, pogledajmo kakav rezultat postize nForce 2 kada se podigne u SINHRONOM modu na magistrali od 200 MHz i pri konzervativnim memorijskim setovanjima. Fascinantno za AMD platformu ...“

Ipod tog teksta ide slika Memory Bandwith Benchmark sa rezultatom od 2888 MB/2488 MB. Peca je koristio 2x256 DDR 400 Samsung.

Dalje, u drugom delu teksta Peca kaze: “Naravno, u ekstremnim slucajevima podizanja magistrale (maksim je na zalost samo 200 MHz) bili smo ipak ograniceni mogucnostima Samsungove DDR400 memorije kada su memorijski parametri morali biti spusteni na vrednosti 3-3-6.“

Koliko sam shvatio Peca je sve radio na default vrednostima. Izgleda da samo treba dobra memorija, pretpostavljam DDR400 koja bi se mogla malo nasvirati.

Inace, ja sam iz tog Pecinog teksta bas dosta naucio, posebno o nForce 2 chipsetu, pa stoga predlazem da, pre svake dalje diskusije o nForce 2 chipsetu i sinhronom/asinhronom radu memorije na njemu prvo na Pecin tekst

http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=1742

Prema tome, kad pogledas memorijske rezultate koje sam postovao i ove Pecine sa sinhronim radom na 200 Mhz, onda ovi asinhroni na fsb 240 i memorije na 160 MHz od 2777/2571 i nisu, bar po meni, tako losi, pogotovu sto je u pitanju najjeftinija memorija PC 2100 odnosno DDR 266 i to Elixir (doduse radi u DualChannel - 1 i 3 slot).

Ne znam sta si ti imao na umu kada si govorio o tim vrednostima napona chipseta i ostalog za 220 fsb

Zaboravih sta kazu stranci

Na http://www.vr-zone.com/reviews/EPoX/8RDA+/page5.htm

rezultat memorije ide na 3481/3266 u sinhronom radu 225/225 u DualChannel na setovanju memorije 2-2-2-5. Test memorija je bila Corsair XMS3200 256 MB 2x. Izgleda da je i ovaj test radjen na default vrednostima.

E, da mi je par takvih modula.

Evo iscedih ga na default vrednostima

Evo ovo je sto maksimalno moze postici na default vrednosti, bez dizanja napona, uz potpuno stabilan rad.

U odnosu na gornje postove promenjen je mnozilac na 8 x 240 i protok memorije, koji je sada bas zavidan 2872/2648 MB/s

Evo ga attach

Re: Zaboravih sta kazu stranci

dradule je napisao(la):
E, da mi je par takvih modula.

Nisu oni toliko nedostupni, samo se treba dobro otvoriti za njih. :D:D

dradule je napisao(la):
Ja jeste da se na bavim overklokom i da sam po tom pitanju amater (ekonomska struka), ali - ili ja nisam sve procitao o DDR memoriji i njenim mogucnostima i setovanju sinhornog/asinhornog rada ili i ti nisi procitao dovoljno ...

Uz duzno postovanje, ali imas ti jos puno toga da naucis o oc-u. Na default setovanjima ni taj corsair ne radi na najostrijim tajminzima na 225FSB. Za tako nesto mu treba bar 3.1V za Vddr sto serijska ploca ne pruza. Ako se ne varam max Vddr na toj ploci je 2.7 ili 2.8V sto je ne dovoljno za extremne FSB-e. Druga stvar je nedostatak promene voltaze chipset-a na toj ploci. Ploca ima samo def vrednost od 1.5V sto je ne dovoljno za visoke magistrale. Ako se i moduje, northbridge zahteva aktivno hladjenje da bi uopste mogao da radi. Bilo je slucajeva da je northbridge izgoreo posle ovog mod-a.

Ako ti moje misljenje nije merodavno (a verujem da se vecina iskusnijih clanova skaze sa mnom) pogledaj sta o ovoj ploci kaze Laxduke, koji sigurno poznaje bolje ovu tematiku od mene:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=22018&highlight=8rda+ugla

<Mancha> je napisao(la):
1.57 je za chipset, a za memoriju do 2.9

To su smesni naponi za plocu koja pretenduje da bude "najbolja" za overklok. Za stabilan rad preko 210MHz-a u dual modu potreban joj je napon chipseta od 1.8-1.9V i napon memorije do 3.2V. Modifikacija napona cipseta nije problematicna, ali je zato za memoriju sacuvaj boze. Evo i slicice ako bi neko mozda pozeleo da se zanima. :beat::d:d

Aca je napisao(la):
To su smesni naponi za plocu koja pretenduje da bude "najbolja" za overklok. Za stabilan rad preko 210MHz-a u dual modu potreban joj je napon chipseta od 1.8-1.9V i napon memorije do 3.2V. Modifikacija napona cipseta nije problematicna, ali je zato za memoriju sacuvaj boze. Evo i slicice ako bi neko mozda pozeleo da se zanima. :beat::d:d

Da al ako imas dobru memoriju najvazniji ti je napon chipseta, posto ploca moze da dize napon na memoriji do 2.9v sto je za neku solidnu memoriju sasvim dosta...:)
A za dualchanel je ipak najvazniji napon chipseta za sta je epox veoma dobar, jedino je abit bolji jer se napon chipseta moze menjati iz biosa, al mu druge opcije kvare oc rejting, kao sto su napon cpu do 1.85...
Ima neko link kako se moduje abit nf2?:confused:
Pozdrav:wave;

JFK je napisao(la):
Da al ako imas dobru memoriju najvazniji ti je napon chipseta, posto ploca moze da dize napon na memoriji do 2.9v sto je za neku solidnu memoriju sasvim dosta...:)
A za dualchanel je ipak najvazniji napon chipseta za sta je epox veoma dobar, jedino je abit bolji jer se napon chipseta moze menjati iz biosa, al mu druge opcije kvare oc rejting, kao sto su napon cpu do 1.85...
Ima neko link kako se moduje abit nf2?:confused:

Malo je 2.9V za memoriju, ako pricamo o ozbiljnom overkloku, a ne o pilicarenju. :D Te solidne memorije (Geil, OCZ) fabricki preporuceno rade od 2.9-3.1V, a umeju lepo da rade i na 3.3-3.4V :beat: Slicno vazi i za Corsaira za najostrije tajminge na visokim magistralma i on gladuje za naponom. :D:D

???

Aca je napisao(la):
Malo je 2.9V za memoriju, ako pricamo o ozbiljnom overkloku, a ne o pilicarenju. :D Te solidne memorije (Geil, OCZ) fabricki preporuceno rade od 2.9-3.1V, a umeju lepo da rade i na 3.3-3.4V :beat: Slicno vazi i za Corsaira za najostrije tajminge na visokim magistralma i on gladuje za naponom. :D:D

Nemoguce da skupom corsairu treba tolki napon kad ja na value kingston 333 (winbond 6ns) mogu kad dignem napon na 3.25v da kloknem na 200fsb najostrije setovanje... Cemu onda te skupe memorije kad moj jadni i bedni kingston radi isto tako?:confused:
Na 3.25v mi radi i na 211fsb sinhrono al posle petnaest minuta krahira prime95, moracu dici napon na 3.4, nisam znao da ga dotle dizu(napon)... a mozda mi i cipset zeza na toj fsb...

Re: ???

JFK je napisao(la):
Cemu onda te skupe memorije kad moj jadni i bedni kingston radi isto tako?:confused:

Razlog je vrlo prost, te skupe memorije rade na 230-240MHz sa najostrijim tajminzima. :p

Re: ???

JFK je napisao(la):
Nemoguce da skupom corsairu treba tolki napon kad ja na value kingston 333 (winbond 6ns) mogu kad dignem napon na 3.25v da kloknem na 200fsb najostrije setovanje... Cemu onda te skupe memorije kad moj jadni i bedni kingston radi isto tako?:confused:
Na 3.25v mi radi i na 211fsb sinhrono al posle petnaest minuta krahira prime95, moracu dici napon na 3.4, nisam znao da ga dotle dizu(napon)... a mozda mi i cipset zeza na toj fsb...

Pa skupe meorije i sluze za to-ekstremne performanse na preko 220Mhz...mislis da je 200Mhz najostrije neki rezultat? Teska socijala... Moja baba bi to postigla. Ja imam Corsair 3500C2 i nece da radi preko 212 najostrije na 2.7V...Mislim da joj treba dosta preko 3V da bi dosegla 220Mhz 2 5 2 2 setovanja. Imao sam zverski Samsung PC-2700 koji je radio stabilno na 228 najlabavije na 2.7V, a mogao je da sandrira i na 235 - odatle rekord sa bencha 3550/3550....Jos ne videh memoriju koja radi na preko 222 najostrije...ispravite me ako gresim i neko odavde je poseduje.

Pozdrav!

Re: Re: ???

student je napisao(la):
Pa skupe meorije i sluze za to-ekstremne performanse na preko 220Mhz...mislis da je 200Mhz najostrije neki rezultat? Teska socijala... Moja baba bi to postigla. Ja imam Corsair 3500C2 i nece da radi preko 212 najostrije na 2.7V...Mislim da joj treba dosta preko 3V da bi dosegla 220Mhz 2 5 2 2 setovanja. Imao sam zverski Samsung PC-2700 koji je radio stabilno na 228 najlabavije na 2.7V, a mogao je da sandrira i na 235 - odatle rekord sa bencha 3550/3550....Jos ne videh memoriju koja radi na preko 222 najostrije...ispravite me ako gresim i neko odavde je poseduje.

Pozdrav!

Baba ili ne ta memorija kosta dva i po puta manje, a kad je istestiram na vecem naponu pitanje je da li ce i dostici rezultate te cenjene corsair 3500 cl2. Sto se tice corsaira 3200 cl2 probali smo ga i nezelim o njoj vise ni da pricam:rocket:

Re: Re: ???

student je napisao(la):

Pozdrav!

Evo ja cu da te ispravim :p Kod mene Corsair 3200 C2 na 3.2V radi na 233MHz-a CAS2 2-5-2 2T Cudo jedno od memorije. :):)

Re: Re: Zaboravih sta kazu stranci

Aca je napisao(la):
Nisu oni toliko nedostupni, samo se treba dobro otvoriti za njih. :D:D
Ej, to je vec naslo kupca... ;)

Re: Re: Re: ???

Aca je napisao(la):
Evo ja cu da te ispravim :p Kod mene Corsair 3200 C2 na 3.2V radi na 233MHz-a CAS2 2-5-2 2T Cudo jedno od memorije. :):)

Da al ti si lepo rekao da je tvoj neki extra primerak koji ja jos nisam video pa nemogu o tome da pricam, al sam pozajmio od mog druga koji je nedavno kupio 3200 cl2 xms i njegov je 6ns a ne ko tvoj od 5ns...:(
Izvadili smo nasu kingston value 333 i uboli 3200 corsair, nismo mogli da verujemo al kompjuter se nije hteo upliti sa njom, tek kad smo stavili malo nizi klok proradio je sa corsair 3200 cl2?!:confused:

Aca je napisao(la):
Evo i slicice ako bi neko mozda pozeleo da se zanima. :beat::d:d
A evo i kako izgleda taj mod u svom pocetnom stadijumu (primeticete mnogo manje zicica :D)

Uz duzno postovanje, ali imas ti jos puno toga da naucis o oc-u. Na default setovanjima ni taj corsair ne radi na najostrijim tajminzima na 225FSB. Za tako nesto mu treba bar 3.1V za Vddr sto serijska ploca ne pruza. Ako se ne varam max Vddr na toj ploci je 2.7 ili 2.8V sto je ne dovoljno za extremne FSB-e. Druga stvar je nedostatak promene voltaze chipset-a na toj ploci. Ploca ima samo def vrednost od 1.5V sto je ne dovoljno za visoke magistrale. Ako se i moduje, northbridge zahteva aktivno hladjenje da bi uopste mogao da radi. Bilo je slucajeva da je northbridge izgoreo posle ovog mod-a.

Ako ti moje misljenje nije merodavno (a verujem da se vecina iskusnijih clanova skaze sa mnom) pogledaj sta o ovoj ploci kaze Laxduke, koji sigurno poznaje bolje ovu tematiku od mene:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=22018&highlight=8rda+ugla
Postovanje je i sa moje strane. Ja sam procitao taj Lax-ov post; cak ima i moj post na to Lax-ovo zapazanje, jer je ova jako zahtevna ploca sto se tice struje - meni je iscedila Mercury napajanje od 300W (crklo), no sva sreca nije se nista drugo ostetilo. Poslednjih 10 dana drzim neko nemacko napajanje iz Samsungovog kucista i radi bez ikakvih oscilacija. Niako da nadjem Leadmen napajanje. U samom uputstvu za plocu pise da ne sme da radi sa napajanjima manjim od 250W.

S druge strane, namera mi je bila samo da pokazem sta moze ovaj primerak ploce koji me je zapao (nije biran), te da asinhorni rad nije tako los, pre svega kada je memorija slabijih karakteristika, a uz to znatno jeftinija. Evo rezultata iz Sandre 2002

1) sinhroni rad na 166 MHz:

rezultat 2501/2338 MB/s uz najlosija setovanja memorije 4-4-8, jer memorija jedino ta setovanja moze da izdrzi na 166 MHz (izgleda da joj je maksimum stabilnog rada na 160 MHz);

2) asinhroni rad 240 fsb i memorije na 160MHz (8x240 fsb, memorija spustena na 66%, odnosno na 160 MHz, attach u prethodnom postu):

rezultat 2872/2648 MB/s uz najostrija setovanja 2-2-5

U navedenom Pecinom testu za Chaintech Zenith 7NJS pri sinhronom radu na 200 MHz Samsungove DDR400 2x256 uz setovanja 3-3-6 rezultat je 2888/2488 MB/s.

Upravo iz razloga koje sam naveo (amaterski overklok) i dalje sve naponske vrednosti drzim na default vrednostima. Verovatno bi ovaj primerak ploce sa makismalnim naponima mogao izgurati jako fin memorijski protok, uz kvalitetne module.

Ako uspem da se, kako to Aca rece, „otvorim“ za malo bolje module memorije, postovacu rezultate.

BTW, za Cara - koliko te kostalo „otvaranje“ za te kvalitetne module.

dradule je napisao(la):
BTW, za Cara - koliko te kostalo „otvaranje“ za te kvalitetne module.
Tek ce da me kosta... :D

Nevezano za bilo sta, ali koja bese revizija tvog EPoX-a?

dradule je napisao(la):
revizija 1.0 BIOS od 10.12.2002.
OK, hvala puno... a plocu sigurno neces da prodajes? :D

CAR je napisao(la):
OK, hvala puno... a plocu sigurno neces da prodajes? :D
sta si se stiso, ides sutra po epoxa a i dalje maltretiras ljude po forumu :D

Miroslav je napisao(la):
sta si se stiso, ides sutra po epoxa a i dalje maltretiras ljude po forumu :D
O, jeb***, pa jel to imate neke dousnike, sve bre saznate!!! :D
Znate, bre, sta cu da uradim i pre mene! :beat:

Inace, svidja mi se taj primerak jer je proveren... sve ostalo su (ipak) macke u dzaku. Kao i sav ostali hardver.
A kada je takav slucaj, nema govora o stiskanju, vec bih i platio vise ;)

Nazad
Vrh Dno