Alexandar je napisao(la):
Znas li ti kakva bi ti trebala voltaza za chipset i memoriju da je poteras sinhrono na takvom fsb-u?
Za ne modovani 8RDA je uspeh ako ga poteras na 220FSB sinhrono u dualddr rezimu.
Ja jeste da se na bavim overklokom i da sam po tom pitanju amater (ekonomska struka), ali - ili ja nisam sve procitao o DDR memoriji i njenim mogucnostima i setovanju sinhornog/asinhornog rada ili i ti nisi procitao dovoljno ...
Elem, evo sta kaze Peca na ovom forumu predstavljajuci plocu Chaintech Zenith 7NJS
“A kod memorijskog transfera, pogledajmo kakav rezultat postize nForce 2 kada se podigne u SINHRONOM modu na magistrali od 200 MHz i pri konzervativnim memorijskim setovanjima. Fascinantno za AMD platformu ...“
Ipod tog teksta ide slika Memory Bandwith Benchmark sa rezultatom od 2888 MB/2488 MB. Peca je koristio 2x256 DDR 400 Samsung.
Dalje, u drugom delu teksta Peca kaze: “Naravno, u ekstremnim slucajevima podizanja magistrale (maksim je na zalost samo 200 MHz) bili smo ipak ograniceni mogucnostima Samsungove DDR400 memorije kada su memorijski parametri morali biti spusteni na vrednosti 3-3-6.“
Koliko sam shvatio Peca je sve radio na default vrednostima. Izgleda da samo treba dobra memorija, pretpostavljam DDR400 koja bi se mogla malo nasvirati.
Inace, ja sam iz tog Pecinog teksta bas dosta naucio, posebno o nForce 2 chipsetu, pa stoga predlazem da, pre svake dalje diskusije o nForce 2 chipsetu i sinhronom/asinhronom radu memorije na njemu prvo na Pecin tekst
http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=1742
Prema tome, kad pogledas memorijske rezultate koje sam postovao i ove Pecine sa sinhronim radom na 200 Mhz, onda ovi asinhroni na fsb 240 i memorije na 160 MHz od 2777/2571 i nisu, bar po meni, tako losi, pogotovu sto je u pitanju najjeftinija memorija PC 2100 odnosno DDR 266 i to Elixir (doduse radi u DualChannel - 1 i 3 slot).
Ne znam sta si ti imao na umu kada si govorio o tim vrednostima napona chipseta i ostalog za 220 fsb