Šta je novo?

8RDA+ bubice

miha

Čuven
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poena
620
Imam neke problemcice:
1) Serijski port ne radi kako treba. Modem preko serijskog radi, radi citanje, upisivanje imenika, melodija i logoa u Siemens ali ne radi citanje i pisanje flasha telefona. Mislim da je to povezano sa problemom koji ima neko na nekom strano forumu - mnogo gresaka pri komunikaciji preko serijskog porta (ali mu niko nije odgovorio :mrgreen: )

2) Program za gledanje televizije JTV moze da se pokrene i da se gleda televizija, a zatim da se ugasi. Ali kada sledeci put probam da pokrenem JTV sistem se resetuje i win posle podizanja prijavi Serious Error. To se sve ne desava sa Visionom (prg koji dolazi uz Miro kartice) tako da mozda je problem u samom programu JTV, iako se to nije desavalo sa prethodne dve ploce koje sam imao (KT266 i ne_secam_se_koja za Celereona). Resenje je da zamenim JTV nekim drugim programom ali ga vec koristim veoma dugo tako da...

3) kada ukljucujem kompjuter (i nekad kada ga resetujem) cuje se veoma neprijatan zvuk iz zvucnika (sto su vise pojacani on je jaci ;P ). Lici na pola peep-a :d Znaci nije onaj zvuk pri postovanju (ciji se zvuk moze cuti i preko bipera i preko zvucnika - to je iskljuceno u BIOSu)

Svi problemi ostaju nezavisno od FSBa, memorije, verzije BIOSa i drivera! (Naravno ovih problema nisam imao sa starom plocom)
A isti problem sa serijskim portom sam imao kod jos jednog Epox-a: 8RDA3G.

Pomozite ako mozete cheers

P.S. Ovu plocu sam pozajmio od druga na probu. Sve zbog toga sto treba da kupim novu plocu pa se mislim izmedju 8RDA+ i NF7. Pa ako moze neko da mi kaze i da li ovih problema ima i NF7 (posto ne mogu da probam NF7)

Prva dva problema su cisto softverska, tako da probas da ustanovis sta je tacno. Naime, dosta ljudi koriste "stare" programe na novim podlogama i tu dolazi do kolizije. Da li su N-force drajveri (sto odmah iskljucuje dilemu RDA ili NF7, i pravi dilemu N-force ili VIA), ili probati sa novijim programima za komunikaciju (serijski port, AGP...)

Kod treceg pitanja nisam tacno shvatio sta se desava, ali mi lici na "Graund loop" zujanje u zvucniku. Videti sta je sve prikljuceno na racunar (kablovski modem, TV kartica-zbog mase antene...)

...Kod treceg pitanja...
Ne znam tacno sta je "Ground loop" ali sam probao da sve iskljucim (ostalo samo napajanje i zvucnici) i desava se ista stvar. Znaci zvuk se cuje neposredno pre paljenja monitora. A "zvuci kao pola peep-a" bi otprilike znacilo da kada bi imao nastavak verovatno bi zvucao kao peep :)

A sto se tice softverkih problema, ok je za JTV, ali nije valjda promenjen nacin komuniciranja preko COM porta !?!

Beep , zvuk koji cujes prilikom bootovanja moze se iskljuciti u biosu u opciji koja se zove (cini mi se) beep at post. To je hardverski beep koji se da iskljuciti i taj beep imaju sve epox-ove ploce.

[quote="miha ali nije valjda promenjen nacin komuniciranja preko COM porta !?![/quote]

Tzv "petlja mase(zemlje ili uzemljenja)" moze da izazove "zujanje" u pojacavacima zvuka (50 ili 100Hz). Dogadja se ako postoji parazitni napon na masi nekog od uredjaja vezanog za pojacavac (racunar).

Za pristup flash memoriji koriste se drugi programi (neki put i servisni), od programa za ubacivanje igrica, melodija i logoa.
Update firmware-a je malo rizican kod Siemensa (za vreme programiranja racunar ne bi trebao nista drugo da radi, a i ukljucenje frizidera moze da zabrlja bios telefona).

Ma OK je to sa ubacivanjem firmware-a Siemens (radim to vec oko godinu dana :)) I mislim da uopste nije tako rizicno...
Problem je sto to ne radi sa ovom plocom a ja ne znam sta mogu da uradim po tom pitanju...

...parazitni napon...
A sto se ovog tice, koliko sam ja razumeo, znaci da mozda smetnju pravi neki drugi uredjaj na istom utikacu... Mislim da nije to u pitanju, mada sve su ovo stare instalacije :(

Sve mi se cini da ces kad otklonis "zujanje" dobiti i COM1 full service

P.S.
Pa makar promenio celu plocu ;)

Sto se drugog pitanja tiche...
imao sam slicnih problema sa KWorld-ovim tunerom,ali to nema veze sa plocom (imam 8RDA+)...
Skini tweakovane drivere Ivana Uskova (imas info o njemu na benchu) i neki od programa koji rade sa njegovim driverima (npr ChrisTV) i neces imati problema...A meni je i slika dosta bolja...

...tweakovane drivere Ivana Uskova...
Pa verovarno ce mi to biti resenje - prelazak na neki drugi program...

Sve mi se cini da ces kad otklonis "zujanje" dobiti i COM1 full service
Nadam se da ce ovo videti neko ko ce mi pomoci, a da kupim istu plocu cheers

Za flesovanje telefona treba ti servisni kabl !
Ako koristis Simens sa onim debljim dzekom (ne ovi novi) spoji dodatni napon od 3V izmedju prve (1) i cetvrte (4) zice i radice ti sigurno !!!

Ma nije problem u tome uopste... Imam servisni kabl, kao sto sam i napisao, sve je to radilo na staroj ploci...

Nazad
Vrh Dno