Šta je novo?

8gb rama i pagefile

pailhead

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2004
Poena
319
Kako bi bilo najbolje da podesim windows virtualnu memoriju ako imam 8gb rama na xp64?

A koja je primena?

Za home PC mozes i da gasis page file (ostavis nesto malo), ako je neki server, onda mu verovatno treba jos 10-20 Gb...

server sa windowsom xp?
server sa 20gb swap fajlom?

Kako bi bilo najbolje da podesim windows virtualnu memoriju ako imam 8gb rama na xp64?

Meni je 4GB fixno (vise fixno i ne moze cini mi se), a stavljen je na posebnu particiju pa tamo nek se siri (dal je brze na C ili na posebnoj ne znam, al ovde makar nema defraga tolko ).
U principu kad ti fizicki ram skoci na 4/5-6/7GB (mislim na VR) onda i page skace do skoro isto toliko.

Sto u besparici mozda se i uzme xp umesto 2003, ali u pravu si takav sigurno ne treba 20 gb swap fajl... a to da serveri imaju i vece swap fajlove od 20 gb nije nista cudno...

to da li xp moze da bude server ne treba ni spominjati.
besparica za nesto sa cime ces da zaradis pare?
a i to sa swap od 20gb takodje...ti si video tako neki? tj to ima smisla ako ces da ti 20gb diska ne sluzi nicemu
ilustracije radi okacio sam neke slicice sa servera sa 8gb ram i sa jos jednog sa malo vise 😉

Poslednja izmena:
64GB RAM-a......majko milia, e to vec prvi put vidim 😀

Najvise sto sam video do sada je bilo 8GB :S:

Osecam da je cela ploca pobockana memorijama :d

:wave:

Ma nema sanse, ako to ima toliko rama, ja cu da pojedem... ovaj... necu nista da jedem... 🙂

Jesi siguran da ti to nije neki pokvareni modul od 64mb, pa ga win pogresno cita? 😀

Jel moze neki nagovestaj sta radi taj komp od 63.9GB rama, bas me interesuje. Jel neki file storage, ili web host ili sta je vec?

Pa eto zamisli da taj tvoj ima samo 32 GB RAM-a, i eto potrebe za ogroman swap fajl... BTW serveri po bankama redovno imaju 32 GB ili vise... a tek ovaj sa 8 Gb... njemu ni pola harda da bude swap nema pomoci... zato sam i rekao ovo... naravno da nema koristi od tolikog swap fajla...

Poslednja izmena:
Ma nema sanse, ako to ima toliko rama, ja cu da pojedem... ovaj... necu nista da jedem... 🙂

Jesi siguran da ti to nije neki pokvareni modul od 64mb, pa ga win pogresno cita? 😀

Jel moze neki nagovestaj sta radi taj komp od 63.9GB rama, bas me interesuje. Jel neki file storage, ili web host ili sta je vec?

to je ovakav server
http://www.dell.com/content/products/productdetails.aspx/pedge_6850?c=us&l=en&s=bsd&cs=04
znaci nista high end a i memorija nije direkno na ploci 😉
a u pitanju je database server, tj sql server 2005, koji realno koristi oko 1/3 raspolozive "radne memorije" (da citiram experte :d )
64gb ram ima zato sto se ljudi koji su narucivali standardno ne razumeju ni u sta pa je bilo po principu "sto skuplji server meni vise para ostaje"
zasto bi file storage imao 64gb? :trust:

a Mare i dalje ne cita - i jedan i drugi imaju 2gb swap, jednostavno im ne treba vise.mogli smo mi onom "proverenom" metodom da stavimo da je swap=1,5 x ram ali bi onda bacili u prvom slucaju 10gb a u drugom slucaju 94gb diska 😉

Poslednja izmena:
Ma razumem ja tebe, ali eto taj tvoj koristi 20 GB-rama, znaci ovaj sa 8 bi u istoj takvoj situaciji bio kratak za 12... i sigurno da ne bi sa 2 gb swap fajla uspeo da zavrsio posao...

a zasto?
i kako se koristi swap?
i jedan i drugi bi zavrsili posao isti sa trenutnom konfiguracijom(a i rade jer su oba sql serveri), veruj mi, a ni 100gb swap-a ne bi napravilo ama bas nikakvu razliku

Poslednja izmena:
Racunar koristim za 3d grafiku i rad u photoshopu.

A sad da se vratimo sa teme, nazad na thread hijack.

64gb kazete...?

Meni je 4GB fixno (vise fixno i ne moze cini mi se), a stavljen je na posebnu particiju pa tamo nek se siri (dal je brze na C ili na posebnoj ne znam, al ovde makar nema defraga tolko ).
U principu kad ti fizicki ram skoci na 4/5-6/7GB (mislim na VR) onda i page skace do skoro isto toliko.

Meni je bilo podeseno na 2-4gb, al kad sam stavio 8gb, prvi put u zivotu video sam poruku da ponestaje virtualne memorije.

Poslednja izmena od urednika:
Meni je bilo podeseno na 2-4gb, al kad sam stavio 8gb, prvi put u zivotu video sam poruku da ponestaje virtualne memorije.

Pa da, verovatno su ti i modeli tezi?
Sa 8GB mozes da teras do oko 100 miliona polija (naravno kao instance, sto je instanca laksa manja ce biti i u renderu, nije isto 1000 instanci drveta od 30k i 100 instanci drveta od 300k, ovo prvo ide dosta lakse)

Ne, cak nije u pitanju bio ni model, otvoren je bio photoshop sa nekim banalnim fajlovima, cad i max istovremeno, ne secam se tacno ni sta sam uradio ali odjednom je iskocila ta poruka.

Interesuje me samo koje je optimalno resenje za ovo, jer mi nije bas jasno kako sve funkcionise.

mozda bi mogao da probas da izkljucis virtuelnu memoriju.
To je sa 2-4Gb memorije lose resenje ali ako uzmes kao pretpostavku da ti nikad mem zauzece ne bi trebalo da predje 4-5-6gb - imas rezerve.

Ja sam u Photoshopu pravio bilborde sa layerima u PSD-u i nikad nisam imao vece zauzece od 3Gb

Kad iskljucis pagefile, i kad popuni memoriju do vrha aplikacija u kojoj radis ce samo da se zatvori, bez neke poruke.
Ja bi probao to, sa toliko memorije.
Prosto ne mogu da zamislim da prebijes 8gb ... ja radim verovatno isto sto i ti sa 3Gb memorije i 2Gb page file-om i nemam problema.

to je ovakav server
http://www.dell.com/content/products/productdetails.aspx/pedge_6850?c=us&l=en&s=bsd&cs=04
znaci nista high end a i memorija nije direkno na ploci 😉
a u pitanju je database server, tj sql server 2005, koji realno koristi oko 1/3 raspolozive "radne memorije" (da citiram experte :d )
64gb ram ima zato sto se ljudi koji su narucivali standardno ne razumeju ni u sta pa je bilo po principu "sto skuplji server meni vise para ostaje"
zasto bi file storage imao 64gb? :trust:

a Mare i dalje ne cita - i jedan i drugi imaju 2gb swap, jednostavno im ne treba vise.mogli smo mi onom "proverenom" metodom da stavimo da je swap=1,5 x ram ali bi onda bacili u prvom slucaju 10gb a u drugom slucaju 94gb diska 😉

Pa nisam znao sta da mislim. Kada sam procitao, rekoh, ma nema sanse. Kome ce u Srbiji takav server. ,)

Jel to M$ SQL server?

jeste
sql server 2005

Pa jedina logika za toliki RAM i jeste database server (mnogo I/O operacija, i sve u memoriji)...

Mozda ova slika pomogne 😀 Server jedne domace banke po noci.

verovatno taj server toj banci koristi za simuliranje nuklearnih eksplozija ?

verovatno taj server toj banci koristi za simuliranje nuklearnih eksplozija ?

:laugh: :laugh: :bottle:

Ja sam svojevremeno iskljucio pagefile na XPu (imam samo 1,5 GB RAM) i sve je radilo cool, potrosnja nije prelazila vise od 1 GB, tako da sumnjam da bi imao problem sa svojih 8 GB (bez obzira sta radis) cak i da iskljucis pagefile. Mada i to zavisi od toga sta radis, ali ja licno jos nisam video da neki kompjuter za licnu upotrebu moze da istrosi 8 GB RAM memorije :d

Citat iz Microsoft-ove Knowlege Base

When you set up a 32-bit version or a 64-bit version of Windows Server 2003 or Windows XP, a page file is created that is one and a half times the amount of RAM that is installed in the computer provided there is sufficient free space on the system hard disk. However, as more RAM is added to a computer, the need for a page file decreases. If you have enough RAM installed in your computer, you may not require a page file at all, unless one is required by a specific application.

Medjutim...na kraju strane (oznaceno kao Important)

For business-critical servers where business processes require to server to capture physical memory dumps for analysis, the traditional model of the page file should be at least the size of physical ram plus 1 MB, or 1.5 times the default physical RAM. This makes sure that the free disk space of the operating system partition is large enough to hold the OS, hotfixes, installed applications, installed services, a dump file, and the page file. On a server that has 32 GB of memory, drive C may have to be at least 86 GB to 90 GB. This is 32 GB for memory dump, 48 GB for the page file (1.5 times the physical memory), 4 GB for the operating system, and 2 to 4 GB for the applications, the installed services, the temp files, and so on. Remember that a driver or kernel mode service leak could consume all free physical RAM. Therefore, a Windows Server 2003 x64 SP1-based server in 64-bit mode with 32GB of RAM could have a 32 GB kernel memory dump file, where you would expect only a 1 to 2 GB dump file in 32-bit mode. This behavior occurs because of the greatly increased memory pools.

Ne mogu da skontam bas sve tehnikalije iz ovoga, al' moj utisak je da page file pored uloge "produzetka" RAM memorije ima i ulogu u analizi podataka u RAM-u i zastiti podataka u slucaju eventualne korupcije bez obzira koliko mala verovatnoca za to bila. Ja licno ne bi stedeo na velicini pagefile-a. Bar danas nije toliko skup prostor na HDD-u.

ko hoce da cita dalje
http://support.microsoft.com/kb/889654

Poslednja izmena:
Ljudi, ako server počne da koristi swap file to znači da je njemu već odavno trebalo dodati još memorije. 🙂

Gde ste videli da DB server swapuje... u slučaju transakcione baze (kao što je u bankama) to je bre ravno katastrofi - skoro kao downtime. ,)

Poslednja izmena:
Ali ako je analiticka i radi se jako puno obrada, ili ETL moze da se desi... naravno usporava poprilicno...

mr.AI, tvoj post je STVARNO da se urami 😀

@zeleni, naravno da DB server ne sme da swapuje, skoro sva memorija koju on koristi je cache, ako pocne swapping to je potpuno suprotno razlogu sto postoji memorija 😀 (zato DB serveri sami rade caching i koriste svoje file sisteme ili RAW particije).

@OP, sto reche Mare, ako nije server u pitanju, gasi PF 😉 Serveri moraju da imaju PF bash zbog moguces crash-a; jer ako nemaju nema sanse da se dobro izdebugguje.

Nazad
Vrh Dno