Šta je novo?

8800GT sreća [utisci, generalije]

To je ova karta sa slike ,jel' tako?Josh jedan dokaz da referentni dizajn nije za pohvalu.Ako sada ,kao shto kazes,greje zadnju stranicu kucista, nesmem da pomislim shta ce biti kada dodje leto.Asus-ov kuler vishe obecava ali ne sprovodi toplotu van kucista.Videcemo,ne treba zuriti sa kupovinom i camiti pred prodavnicama.Bice 8800GT-ova u raznim varijantama i u dovoljnom broju...Siguran sam.

Aha to je ta... ali sad ce da se ljutite na mene ,) Desila se jedna glupost neverovatna. Izlgeda da uopste nije bio problem do pregrevanja kartice. Mislim, jeste ona vruca ali evo sad pipam i uopste se ne oseca. Stavio sam bio neki ventilator u boji. Jeftin ali lep. I na njemu su gole zicice koje ga spajaju sa diodama. Izlgeda da kada sam srafio sam zakacio zice i onda isla struja u kuciste i onda se grejalo kao rerna (znate ono sa tehnickog kada uljucite bateriju na zice a one se zagreju). Vratio sam stari Cooler Master vent i sada je sve ok... Mada temperature u Everestu i dalje govore da je karta vrela....

Aha to je ta... ali sad ce da se ljutite na mene ,) Desila se jedna glupost neverovatna. Izlgeda da uopste nije bio problem do pregrevanja kartice. Mislim, jeste ona vruca ali evo sad pipam i uopste se ne oseca. Stavio sam bio neki ventilator u boji. Jeftin ali lep. I na njemu su gole zicice koje ga spajaju sa diodama. Izlgeda da kada sam srafio sam zakacio zice i onda isla struja u kuciste i onda se grejalo kao rerna (znate ono sa tehnickog kada uljucite bateriju na zice a one se zagreju). Vratio sam stari Cooler Master vent i sada je sve ok... Mada temperature u Everestu i dalje govore da je karta vrela....

Mala je verovatnoća da si "napajao kućište" jer bi u gotovo svim varijantama imao kratak spoj koji bi rezultovao isključivanjem napajanja. Logično je da se karta više zagreva zbog načina na koji se aktivno hladi (single slot cooler koji ne izbacuje vazduh van kućišta) ali to ne bi trebalo da te brine jer je projektovana da radi u takvim uslovima. Ako te brinu visoke temperature ubaci u kućište barem jedan intake i jedan outtake cooler da napraviš bolji protok vazduha u kućištu ako to već nisi uradio.

Nisam... nisam stigao a sad je vikend pa kod nas malo koja prodavnica radi... Imam samo vent na napajanju (CM 620W) i jednu osmicu koja izvlaci pozadi.

Uzecu u ponedeljak onaj plavi Spire PCI format vent sto izvlaci vruc vazduh iz kucista. Steta sto mi je ovo kuciste (Blueberry 863) ovakvo kakvo jeste pa ne mogu da dodam jos neki vent na stranici makar. Cak i moja mama ima neko kuciste koje ima vent na frontu (i to crven svetleci) i ima jednu 12-icu pozadi i ima dve dvanestice na stranici od kucista. Ali dobro, smislicu nesto. Mozda uzmem pa izbusim sam ovu stranicu pa ipak nakacim jednu svetlecu dvanesticu da malo duva na nju (ili je bolje da izduvava, nisam siguran sta je bolje)....

Inace, sad je na idle oko 45-50 sto i nije strasno... Kao da joj je trebalo malo da "izgori" dok ne legne na svoje. Mada sada je vent na njoj necujan. Kada bih ga stavio na max (ali to je preterano bucno) ohladilo bi ga bez problema. Steta sto nisu stavili makar malo veci vent na nju.

Poslednja izmena:
Evo sad sam ga merio opet u NFS PS (sve na max 1440x900 8xAA i AF ukljuceni) i temperatura je bila maksimalno oko 68-70. Kada ne radi nista padne i na 46-48. Nisam jos ni dodao onaj izduvnik a kada dodam otprilike temperature nece biti nista gore nego na onom Inno3D 8600GT sto ga imam od ranije. Takodje vent se uopste niti jednom nije zavrteo na 100% i bukvalno ga ne cujem. UT3 sam igrao nekih sat vremena isto sve na max i nista se nije desilo. Tih i prihvatljivo vruc. U nekom provetrenom kucistu moze sigurno i hladniji da bude.

I ovaj referentni hladnjak je izgleda sasvim ok. Meni se kartica polako svidja sve vise i vise...

Sa ovim Zalman kulerom bi verovatno i klok bio dobar a temperature pogotovo male.

HS-032-ZA_400.jpg

@thegenius - mali off, ali morao sam - napravio si grešku, vijaš tu kartu ko zna koliko, odlagao si kupovinu konfiguracije par nedelja, skrkaš gomilu para na sve to i onda uzmeš Bluberi kućište za koje se vidi iz aviona da mu je airflow = 0. Jedina sreća u svemu tome je što bar nije skupo pa kad uvidiš da nema druge nego zamena istog nećeš izgubiti puno. Ovo ti kažem u najboljoj nameri, nemislim ništa loše, bolje bi ti bilo da si se otvorio još nekih 40-50 evrića i uzeo nešto što stvarno vredi (Chief, TT, CM...). Toliko, pozdrav :wave:

Vec dugo citam ovaj forum ali sam se tek sada uclanio.
Narocito mi je bilo zanimljivo kukanje thegeniusa nad crnom sudbinom sto nije dobio 8800GT. :)
Da kazem i ja sam nedavno kupio 8800GT i to Gainward-a.
Imam par komentara na grejanje. Naime kod 8800GT kartica Nvidia je zakucala brzinu kulera na 30% pa nije ni cudno sto se tako greje. Da bi imali bolje hladjenje treba iz nekog programa da ubrzate ventilator na recimo 60% kako sam i ja stavio pomocu Gaineard-ovog programa za graficku (to je kao neki kompromis izmedju grejanja i glasnoce). Inace hladnjak na mojoj grafickoj je isti kao i na toj MSI OC. Jedino je XFX (ako se dobro secam) na svoju OC karticu stavio ventilator veceg precnika.

Poslednja izmena:
Evo... sad sam upravo cuo da ce cena biti oko 200evra :D

Znaci koliko god da hladjenje deluje jadno siguran sam da je bolje (sigurno nije gore) od zujalice na referentnom modelu a cena koja ce biti manja od 3870 govori sve. Cao ATI, vise srece sledeci put.

Odakle vam da je hladjenje jadno?
Cini mi se da je isto kao na 8600GT Sonic+ a mozda je i malo vece. Ovaj kuler odlicno radi poso...

Ne, ne... ne kazemo da je jadno nego da tako izgleda (odnosno izlgeda jeftino) ali je jasno da je odlicno. Sigurno mnogo bolje od onog metalnog poklopca na referentnoj. Inace imam problem sa njom. Nikako da oborim temperaturu na 40 ili ispod. Sve vreme stoji na 45-50. Jedino kad sam skinuo stranicu je spustio na 36. Moram da nadjem nekog ko ima vremena i zivce da mu posaljem stranicu od kucista na "preradu" da bih nakacio dve dvanastice na nju. Jedino to ako pomogne jer ovako nema sanse da je ohladim. Stavio sam i izduvnik ispod nje i ne pomaze. Ona baca vruc vazduh u stranu i tacno mi treba izduvnik na samoj stranici.

Bas treba da se ohladi jer tacno se vidi da dok je na 60 Crysis ide glatko na very high. Kada dodje na 70 vec pocne da secka a na 80 toliko trokira da je neigrivo. Kad bih uspeo da je nekako spustim na 60 kada je u load bilo bi extra super. Od aftermarket coolera u mom gradu ima samo Cooler Master Cool Viva Z1 i onaj PRO. Neznam da li ima smisla da pokusavam sa nekim od njih??? Verovatno ne... Z1 mi je jedva odrzavao 60 stepeni na 8600GT (doduse overklokovanom).

ja stvarno ne razumem, ali rekao bi ili je tvoja kartica neipsravna ili crysis jede g...., ali prvo sto se desi kad se kartica pregreje (100C i vise) je da se pojave atrifakti ili pucaju texture

ide glatko na very high????

Poslednja izmena:
Jok teksture ne pucaju i nema artefakta. A nasao sam i u nekim drugim temama da neki ljudi imaju problem samo sa Crysisom. Konkretno prepolove im se performanse i to samo u njoj. Izgleda da nema nikakve veze sa mojom temperaturom (ionako ne prelazi 80-85).

Ide glatko ali relativno. Znaci nije 30+ FPS ali meni je prihvatljivo. Moze da se igra. Secne ponekad kada se brzo okrenem ali u principu mogu normalno da igram. Mada nije to bas stvarno ono full uzivanje...

Ne, ne... ne kazemo da je jadno nego da tako izgleda (odnosno izlgeda jeftino) ali je jasno da je odlicno. Sigurno mnogo bolje od onog metalnog poklopca na referentnoj. Inace imam problem sa njom. Nikako da oborim temperaturu na 40 ili ispod. Sve vreme stoji na 45-50. Jedino kad sam skinuo stranicu je spustio na 36. Moram da nadjem nekog ko ima vremena i zivce da mu posaljem stranicu od kucista na "preradu" da bih nakacio dve dvanastice na nju. Jedino to ako pomogne jer ovako nema sanse da je ohladim. Stavio sam i izduvnik ispod nje i ne pomaze. Ona baca vruc vazduh u stranu i tacno mi treba izduvnik na samoj stranici.

Bas treba da se ohladi jer tacno se vidi da dok je na 60 Crysis ide glatko na very high. Kada dodje na 70 vec pocne da secka a na 80 toliko trokira da je neigrivo. Kad bih uspeo da je nekako spustim na 60 kada je u load bilo bi extra super. Od aftermarket coolera u mom gradu ima samo Cooler Master Cool Viva Z1 i onaj PRO. Neznam da li ima smisla da pokusavam sa nekim od njih??? Verovatno ne... Z1 mi je jedva odrzavao 60 stepeni na 8600GT (doduse overklokovanom).

Nisam citao sve prethodne postove.
Jesi li probao da manuelno podesis brzinu obrtanja ventilatora ili drzis na dinamickoj brzini obrtanja? Meni na Gainward-u u igrama ide maksimalno do 63-65 stepeni (istina nije fabricki overklokovana).

Imas u riva tuner-u da napravis profile za kuler na grafickoj, da podesis na kojim obrtajima radi pri kojim temperaturama... to je meni pomoglo, ali mi je bilo previse bucno

Stavio sam nTune i prebacio sam broj obrtaja na rucno. Kada se stavi na 60% (umesto 30% default) pomaze dosta ali sve preko toga se cuje a na 100% je nenormalno bucno.

Stavio sam nTune i prebacio sam broj obrtaja na rucno. Kada se stavi na 60% (umesto 30% default) pomaze dosta ali sve preko toga se cuje a na 100% je nenormalno bucno.

Ako neces menjati kuler, probaj ovo sa riva tuner-om, mozes da podesis da, recimo, do 50 stepeni ide 30%, do 60 50%, preko 60 80% kuler... tako da barem odmoris usi dok si u 2d :)

Ako neces menjati kuler, probaj ovo sa riva tuner-om, mozes da podesis da, recimo, do 50 stepeni ide 30%, do 60 50%, preko 60 80% kuler... tako da barem odmoris usi dok si u 2d :)

Pa to da. U 3D aplikacijama dok zaskaces Korejance u Crysis-u tesko da ces obratiti paznju na ventilator. :)

Jel kupio neko Palit 8800GT da kaze kakve su mu temp i koliko se OC?

Jel kupio neko Palit 8800GT da kaze kakve su mu temp i koliko se OC?

Koliko shvatam jos se ceka i bice tek sledece nedelje. Posebno ce biti interesantno videti Sonic model sa "poboljsanim" hladjenjem.

Koliko shvatam jos se ceka i bice tek sledece nedelje. Posebno ce biti interesantno videti Sonic model sa "poboljsanim" hladjenjem.

Obe verzije su sa pobosljanim hladjenjem i napajanjem, a ne samo sonic.

Nazad
Vrh Dno