Šta je novo?

8800GT problem sa hladjenjem

• Začetnik teme Začetnik teme Glenn
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Glenn

Čuven
Učlanjen(a)
16.07.2008
Poena
575
Imam model:

Gainward Bliss GeForce 8800 GT 512MB

http://www.google.com/imgres?imgurl...1680&bih=943&tbm=isch&ei=OX08TqrmL4f0sgaBt6Ed

Kada je tek upalim, zavrti ventilator prilicno brzo i onda samo uspori. Kada igram ventilator nista ne ubrza te imaam veliko zagrijavanje. Zadnji put i do 89C te sam izašao iz igre.

Da li neko zna o cemu se radi i sto je tako losa komunikacija sa kulerom ?

Evo u ilde:

effefe.jpg

Da li se moze manuelno srediti brzina ventilatora.. system fan il ineki drugi program ??
Iance nema sanse da je na 3000+ RPM ventilator. Prilicn oje spor. Zavrti on pravo dorbo kada tek upalim i nakon koju sekundu uspori.

Da li mozte biti do drivera pa losa komunikacija.. ili..

Poslednja izmena:
Sutra cu rastaviti. U najgorem slucaju skinuti plastiku i nakaciti neku dvanesku ili osmicu.

Ali mislim da ventilator ne komunicira sa senzorima pa ima doživljaj kao da su ni9ske temperature te se mislim vrti na najnižoj brzini. U gpuz prikazuje da se vrti na 3000+ slo nije moguce.

EDIT: U aftrburneru sam otkljucao i ubrzao je. mogu stimati brzin uali ako ugasim program on se vrati ina staro i uspori.

Poslednja izmena:
Sto bi gasio program ?

Koliko je MSI siguran da se doslovno pouzdam u igrama ? Ja kontam sutra da nabaim 12cm vent ..da skinem ova plasticni "poklopac".

Meni je isto tako radio XFX 8800GT, jednostavno se jako kasno pali ventilator. Bas sam MSI afterburner koristio i super je. Mozes da se pouzdas u njega. Namesti mu samo custom podesavanja za fan, imas onaj grafik, pa u njemu nabij 100% fan speed na 80 C.
Ukljuci i On-screen display, da ti pokazuje pored FPS i Temp i FanSpeed, pa prati sta se desava. Posle i to iskljucis, kad se uveris da radi sve kako treba.

E, da, drugaru je 8800GT zbog loseg hladjenja presao 100C, i nista. Izdrzljivi cipovi bas...

Problem je nastao od neke verzije drajvera (ne sećam se sad tačno koje), koja je potpuno ignorisala brzinu venta u odnosu na temp na G92 karticama zbog čega je mnogo kartica pocrkalo i digla se velika buka zbog toga. Od tada brzina mora da se podešava ručno. After Burner i custom profil hlađenja će ti završiti posao. Može G92 da istrpi 100°C, ali je pitanje koliko dugo. Ako je tako budeš pržio malo duže, crći će.

Pokust cu ja prije svega nabaciti jednu osmicu ili jedn udvanaesku i skinuti onaj plasticni poklopac. Tako cu biti mirniji samo ako dobijem temp ispod 80C ili bar da ide max na 80C. Hvala svakakao na preporukama i infu. Javim da li sam rjesio.

Samo mi nije jasno. Ovaj njen defaultni hladnjak se nalazi samo na GPU ..ili ? Kontam oko Accelero S1 ili S2 ugradnje. Da kupim njega, nabacim dvanaesku i miran.

Poslednja izmena:
Meni je 8800GT stalno radila na oko 90 stepeni, a kada sam je ekstremno OC radila je i na 111 i nishta joj nije bilo.

Hm, a svako malo neko se pojavi sa crknutom 8800GT...😉

Pa ne, crkla je ona, ali tek kada sam je overvoltovao.

Skinuo sam pokloopac i nabacio jednu osmicu. Pored je "in" 12C a jedna dvanaeska ispod puse. Ne koristi mnogo ali ipak koristi. Sve je privremeno.

U battlefield play 4 free je doslo max do nekih 76C. Mislim, kada ne bi prelazilo 80C da je prilicno prihvatljivo.

U furmarku je doslo do 89C nakon 4 minute al ise nakon nekih 85C pocelo prilicno sporo penjati. Mozda ne bi presao 95C generalno.

Kako god, u utorak bi trebao stici S1 pa javim kako je s njim. Sada dok pisem stoji 54C.

466a3943aec3d24354e524b8f817b085.jpg

Poslednja izmena:
Aj jedva cekam da cujem kakve ce ti biti temperature kada stigne S1.

Nadam se prilicn odobrim rezultatima. Vidim da u praksi S1 sa uparenim nekim 12cm ventilatorom super obavlja posao na 8800GT/9800GT kartama.

temp ce biti odlicne samo pazi da i naponsku ohladis 😉 dzabe ti GPU na 60c ako se naponska usija bez hladjenja

Pa naponsku ce koliko sam shvatio da hladi sa nekom 12-icom.

Naponsku nikako nije dovoljno hladiti samo ventilatorom. VRAM možda i može da se provuče, ali VRM-i nikako.

Kakao da to sredim ? Kolega koji je koristio 8800GT prije mene je takodjer hladio kartu sa S1 bez ikakvih hladnjaka. Kontao sma i ja da nabacim one pasivce sto idu na ram ali opet mi rekose da ce biti nize temperature nego sa defaultnim hladnjenjem.. znaci da ganjam heatsink ?

I za VRM.. je li ovo njegovo hladjenje:

05cea8f9913118b33955b1fbfb1aa118.jpg

Kontam da ga otkinem od ostatka hladnjaka pa postavim.

Poslednja izmena:
nalepi te hladnjake mislim mozda i moze da se ohladi ventom probaj ako nemas senzor onda imas prst

Da budem iskren, ne zam gdje se nalazi naposnka na karti. Inace bih volio otkinuti ovo sa postojeceg hladnjaka ak oje to naponski dio hladjenja.

Tesko mi mnogo ulagati u kartu. Kupio sma je polovnu a kako se naredalo ovo sa hladnjenjem, jos malo pa ce me izaci kao HD4870. NAravno, sad' kada je tu treba je srediti samo reko da iskoristim sto iskoristiti mogu od defaultnog kulera.

A inace, ako nadjem 2-3 polovna za male pare, da stavim na naponsku a ne treba na memorijske cipove ?

Poslednja izmena:
To što si zaokružio je to što ti treba, lepo si protumačio. A to što VRAM može da se provuče bez hladnjaka ne znači i da treba da se provlači. Probaj da nađeš neke hladnjake za njega. Uostalom, zar taj Accelero ne dolazi za pasivcima za memoriju i naponsku? Inače, ti imaš prvu reviziju karte sa ventilatorom od 60mm, zato i imaš problem sa pregrevanjem. nVidija je povukla taj tip kulera vrlo brzo, pošto su se svi žalili da im se karte pregrevaju. Druga revizija je donela vent od 75mm koji je bez problema uspevao da ohladi čak i dobro klokovane karte, ali to sad nije bitno. Probaj da nađeš negde hladnjake za VRAM i naponsku, pa makar i polovne. Jedna kap super lepka i rešićeš problem.

Kupujem S1 polovan. Prilicno je generalno tesko naci ovaj hladnjak a oni koji ga imaju, tesko da ga pridaju.

Sto se naponske tice, hvala za info. Mislim da ce se ovo ipak brusilicom otkunuti. Samo ako ne bude visok hladnjak za S1. A fina je povrsoina tako da ce napon biti super ohladjen.

Inace evo trazim genralno ove male pasivce, hladnjake za ram. Valjda ce se naci nesto ubrzo. A moze l ineka alternativa za ove male pasivce ? Ako ce drzati superljepilo, mogu zaljepiti bilo sta ? Msilim, naravno, da ima funkiju hladnjaka ? Ako ne nadjem brzo heatsink pasivce. Mozda nadjem neki pasivni hladnjak nekog uredjaja pa to sredim za memoriju i naponsku.

Poslednja izmena:
Iam neki stari PC pa cu kod njega pogledati da li ima hladnja kna čipsetu i pozda izrezem hladnjak od CPU kulera. Ako ne nadjem normalne heatsink pasivce za memorije.

Poslednja izmena:
Može super lepak da posluži, samo ne preteruj sa količinom. Hladnjake, naravno, možeš da improvizuješ od bilo čega, pa i od starih kulera za čipset i procesor.

Lik koji ce mi poslati S1 ce staviti i hladnjake koji idu uz S1 za memorije i napojnu tako da ne moram ganjati neku imrovizaciju.

A je li se inace praktikuje super ljepilo kada heatsink dolazi bez vlastite "naljepnice" ..ili ? Mislim, kada se postavi, nema nazad. Nemama u planu da iste skidam sa karte ali eto. Hoce li se dati to nekako skinuti ? u x y slucaju ako zatreba..

Sve moze da se skine 😉

Zavisi od količine koju naneseš. Ako to bude jedna minijaturna kapljica, onda ćeš moći relativno lako da ih skineš, ali ako preteraš, ostaće tu zauvek. U principu mogu da se koriste i druge vrste lepka, npr. "Oho" ili tako neki malo manje jak, a dovoljan da drži hladnjake na mestu. Postoje i posebna sredstva za tu namenu, poput dvostruko samolepivih traka i specijalnih lepkova, ali su prilično skupi, a pitanje je koliko bolje provode toplotu u odnosu na običan lepak. U svakom slučaju će ti i običan lepak završiti posao.

Gledat cu da stavim sto manje. Sto se ostalih tice, pitanje je da li ce popustiti pri vecoj toploti. Imam recimo i nesotik, universal ljepilo.

Skontat cu ali cu najvjerovatnije ici na super ljepilo.

Da li su ovih 4 desno zaduzeni svi za napon?

1232d1196517864-8800gt-accelero-s1-love-s1_inter.jpg

Da na njih stavim ova velika 4 skroz lijevo:

7a21ac9926605f3aa12874186e018378_0.png

A ove gore, osam komada, u sredini, stavioti na memoriju. Inace, je li to to sto se tice setovanja hladnjaka ? vidim da ih dodje mnogo više. S1 treba sutra stici a sto se tice ljepljenja, nisu koristeni pa su samoljepljivi.

Ovaj skroz dole desno ti nije potreban, pošto ova kartica ima 3-fazno napajanje, tako da je četvrta faza izostala. Da je ima, nalazila bi se odmah ispod prvog hladnjaka, gde je prazno mesto. 4 faze imaju neki OC modeli, poput Palit Sonic. U principu, to je to, mada nećeš pogrešiti i da zalepiš hladnjake na sve komponente u naponskoj sekciji. 😀

Nazad
Vrh Dno