Šta je novo?

8800 GTX mod u Quadro ?

ikonoklast

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
26.05.2006
Poena
825
Nameravam uskoro da sklopim masinu za modelovanje i rendering/animaciju (i igranje naravno 🙂 ), u ozbir dolazi samo nVidia, jer sam citao da je mnogo bolja u tome pre svega zbog OpenGL-a, a GTX bih uzeo da bi mi duze trajao, a i kad vec uzimam da uzmem najbrze trenutno🙂
Zanima da li je mod potreban ili je sam G80 dovoljan ? 🙂 Tj. da li ima potrebe da se moduje u Quadro i jel moze uopste, posto je jos uvek sveza karta ? 🙂
Ili je mozda bolji izbor neki drugi GF, pa da se moduje u Quadro ili sam Quadro ali ne znam kolika mu je cena. Nije problem da je nabavim iz inostranstva, ali je problem cena ako je mnogo skuplja od GTX-a🙂
Poz i hvala unapred 😉

Poslednja izmena:
Na ebay možeš da nađeš za par stotina dolara Quadro bazira na G70 čipu, koji je neuporedivo brži od 8800gtx-a u tim stvarima koje tebi trebaju. To ti je najpovoljnija varijanta... Quadro sa G80 još nije izašao.

aj neko ko se jos bavi time da proba novi maxtreme:

http://www.nvidia.com/object/maxtreme_9.00.00.html

Workstation Application - MAXtreme 9 D3D

Version: 9.00.00
File Size: 1.47 MB
Release Date: October 31, 2006

mada, koliko sam skapirao, softquadro je batalio i ovaj lik sto pravi patch 🙂
btw, ako ti treba za 3dsmax, i ako ti je quadro preskup, sasvim dovoljan ce ti biti i d3d driver sa bilo kojom brzom karticom. Bolje upgrejduj sistem, dobices vise ubrzanja u svemu, ne samo u viewport renderingu. A i max9 je koliko sam cuo, prilicno brzi od max8 u viewport-u 🙂

Poslednja izmena:
Bolje upgrejduj sistem, dobices vise ubrzanja u svemu

Ma znam, uzimam skroz ovu masinu pa zato i pitam 🙂.
I sta je onda bolje - GTX sa maxtreme driverom ili Quadro baziran na G70 ? Nekako mi se taj soft quadro cini kao da je spor i da trosi ostale resurse. Sta ti predlazes ? 🙂

Bolje ti je GF79"bilokoji" jer za razliku u ceni ces imati nekoliko GiGA rama, pa ti vidi. Ili TFT 22"? ili C2D 6600?
Svaki 79** vise nego pristojno vrsi poso.

Sta ti predlazes ? 🙂

za Quadro mora da ti neko kaze ko je stvarno upucen u ono sto se dobija za pare koje se daju, ja pravi Quadro u zivotu nisam ni video, a koristio sam bar pola godine (sveukupno) softquadro na razlichitim karticama. I tu je bilo dosta ubrzanja u prikazu geometrije, detaljniji prikaz textura i maximalna moguca rezolucija prikaza na ekranu (3hiljade i nesto vs 2048x1056 koliko moze max GF serija da izbaci). Medjutim, posto se pojavio tada dx9, samim tim je i dx mod u maxu poceo da funkcionise brze (i kvalitetnije sa nvidia kartama), prikaz geometrije je bio mnogostruko brzi sa gf+d3d prikazom nego sa sofquadro modom+maxtreme. I posto mi je bila bitnija brzina od tih 'quadro features-a' batalio sam softquadro.
Cenim da ako ti masina ne pravi pare na quadro features-ima, a oces i da se igras, ne razmisljas uopste o tome, ali ako bas imas para na bacanje, samo izvoli 🙂 Meni GF (a i Ati) radi dovoljno dobro da o quadru ne razmisljam, sto se igrica tiche tu je jasno, a mislim da su i quadro drajveri uglavnom stariji bar za dva 'broja' od ovih za geforce kartice, bar je softquadro bio sporiji bar 10% u DX igrama

Poslednja izmena:
Quadro radi sve sto i obicna gamerska kartica + mnogo brze crta linije, sto je u 3d modelingu bitno. A da li tebi treba quadro ili ne pre svega zavisi da li cesto pravis modele sa vise miliona vertexa pa ti treba brzi odziv programa (koji zavisi od brzine graficke i procesora). Quadro ubrzava iscrtavanje AA linija. Programi za modelovanje uopste nisu optimizovani za brz rendering, vac je struktura podataka takva da CPU najlakse barata sa njima dok se GPU-u salju podaci cesto u najsporijem (immediate) modu.

Postoji jos par trikova koji quadro koristi.. npr unificirani depth buffer za ceo ekran, tako da ako otvoris vise 3d prrograma, svi oni dele jedinstveni depth buffer. To znaci smanjena potrosnja memorije i vise prostora za texture. Quadro moze da izvrsava mnogo duze pixel shader programe, pa upotrebljiv i za hw akeleraciju renderinga (potrazi nvidia gelato). Quadro ima i brzi transfer podataka kroz AGP/PCIX pa je pogodan i za npr. realtime kolor korekciju u HD rezolucijama (1920x1080).

Hvala na savetima, ali ja tek pocinjem ovim da se bavim tako da mislim da je dovoljan G80 za sada 🙂
Poz

Najjaca GF 8800GTX mozes naci za oko 600e a cene najjacih Quadro (FX5500) modela se penju i do 3000$. Koliko ja znam u igricama GF ce odrati Quadro a u modeliranju je sasvim obrnut slucaj, ipak je Quadro profi linija.

@colt 😉 Procesor OK, graficka je nebitna stvar ako neces zaradjivati pare na toj masini(ucis tek) a i tad tesko da moze da ti se isplati... posto mozes komotno da radis i na 7600gt kartici, sad ako zelis da se igras to je druga stvar i naravno u tom slucaju treba da das sto vise para. poz

@colt 😉 Procesor OK, graficka je nebitna stvar ako neces zaradjivati pare na toj masini(ucis tek) a i tad tesko da moze da ti se isplati... posto mozes komotno da radis i na 7600gt kartici, sad ako zelis da se igras to je druga stvar i naravno u tom slucaju treba da das sto vise para. poz

Ok, uzecu u razmatranje 😉
Sad nesto razmisljam, uzmem i GTX i Quadro G70 i naizmenicno ih koristim :d

Poslednja izmena:
kinezi su napravili neku skriptu za soft firegl, radi provereno kao pravi firegl sa x1900xtx i x1950xtx... skripta je za rivatuner, a topic je ovde...

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=199951

p.s. sad sam video da postoje skripte i za druge radeone... potražite malo kroz topic...

Jedno pitanje, u cemu su FreGL karte bolje od nVdijinih Quadro? nVidia je bolja u OpenGL-u, a ATI ?

Nisu FireGL karte bolje. Novi FireGL baziran na R580 sa DDR4 je brži od najbržeg G71 Quadra samo u Maya-i. Bar ako gledamo SpecPerf... Sada ću da provrtim opet specperf, pa u sledećem testu objavljujem, jer mi nešto nije bilo u redu u prethodnih par testova sa sa ovim programom...

Aj i ja da kazem nesto sto su mozda drugi vec rekli.

Ako ti treba karta za rad u programima za 3D modelovanje, onda je za tebe JEDINI izbor Quadro karta, ako ti treba za renderovanje, onda bilo koja karta jer renderovanje obavlja CPU.
Moj predlog ti je kupi 6800GT ili Ultra samo ne GS (GS nemoze da se moduje) i moduj u Quadro FX4000 odradice ti posao mnogo dobro, MNOGO bolje od 8800GTX ili bilo cega drugog, performanse u samom procesu modelovanja su neuporedive, ali ponavljam kao sto su ti i drugi rekli, to su performanse u realnom radu u programu, znaci ako pravis model npr, zgrade, automobila, bilo cega, lakse ces moci da ga okreces rotiras, dok je osencen i slicno.
Evo ja se bavim 3D modelovanjem i nemam quadro kartru ali sam radio na kompu koj je ima i razlike su nebo i zemlja, nedo bog da ja pritisnem sencenje i pokusam neko 3D orgit ili slicno zakuca se komp na 10min, a na quadro ........ sve lepo ide 🙂

Tako da ako ucis od pocetka, uzmi prosecnu masinu sad a posle kupi sta ti treba, mada za 6800GT neces pogresiti, a i ne kosta puno.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno