Šta je novo?

8600GTS umro?

• Začetnik teme Začetnik teme n1tr0
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

n1tr0

Slavan
Učlanjen(a)
02.07.2007
Poena
480
Dakle kupio sam pre 2, 3 godine (istekla garancija) citav komp i ima 8600GTS OC verziju od Biostara, i iako je bila medju najjacim 8600 GTS za overclock ipak sam je drzao na default-u. Voltaze takodje nisam menjao. Kartica je radila normalno ali jedno vreme dok nisam bio kuci navodno se zamrzavao komp i zablokirao u igrici - samo odjednom zamrzne i zapuca se sve (slika takodje zamrznuta). Rekao sam bratu da proveri temperature, ali bile su ok. Artefakta nikakvih nije bilo. Jednog dana jednostavno komp je odbio da se upali - krene i pisti, a pistao je da je problem do graficke. Ubodena je u drugi komp - takodje nece da se upali nego se stalno restartuje. Metodom zamene potvrdjeno je da je do graficke.
Napajanje je Xilence 500W, ostale komponente nisu jake (2GB Kingmax, E4500 - nista klokovano).
Ne deluje mi da je GPU otisao, jel moguce da je nesto do napajanja na grafickoj?

Najverovatnije se radi o hladnim lemovima, serija 8000 i 9000 su imale taj problem, loš kvalitet materijala za lemljenje (nova formula). Neki korisnici su uspeli da ih vrate u život kratkim zagrevanjem u rerni (ima puno o tome na internetu), ali to obično nije dugog veka - mada se nekima posrećilo, pa rade i godinu-dve nakon toga. U lošijim slučajevima po par meseci, dok konačno ne crkne, a kod nekih nije uspelo.

Poslednja izmena:
Hm... Ok, razmisljao sam da li je do toga, ali posto se vent na grafickoj ni ne zavrti pretpostavio sam da je nesto kod onog prikljucka za napajanje otislo/pregorelo.
btw. koja je najjaca graficka trenutno koju bi mogao na ovaj procesor i napajanje (ne racunam kasnije za update posto cu menjati citavu konfu, ali ne skorije) - dakle max za ovaj procesor?

Neka Radeon HD 6670 GDDR5 bi bila ok, HD 6570 takođe, ali je sa cenom veoma blizu 6670, tako da se ne isplati.

Ok, mislio sam bas Sapphire-ov radeon 6670 sa DDR5 da uzmem. Druga nedoumica mi je 1GB vs. 512MB (naravno DDR5 verzije) - kolika je razlika zbog memorije - da li je samo na vecim rezolucijama ili?

Razlika je više u igrama, neke vole više memorije, rezolucija tu ima manju ulogu. Takođe grafičke sa više memorije bolje rade sa uključenim AA, ali ta opcija u ovoj klasi i nema nekog smisla, AA je za mnogo jače modele. Ako možeš da nađeš 6670 sa povoljnom cenom i 1024 MB GDDR5 memorijom, onda uzmi, ali nemoj plaćati neku veliku razliku u odnosu na 512 MB model, pošto su tu blizu već i Radeon HD 6750 1GB GDDR5 modeli.

Ja se izvinjavam sto cu ovako "uskociti" u temu.I ja imam problem sa istim cipom, doduse moja je Gigabyte i sa pasivnim hladjenjem. Problem se ogleda u tome da kada pokrenem neku igricu, posle par minuta kompjuter zabode, pocrni ekran i na ekranu krece da se pojavljuje ono "Analog-Digital" poruka, i samo restart na dugme pomaze. Proveravao sam temperature graficke i u full loadu ne prelaze 55°C. Sta bi mogao biti problem? Ostatak konfiguracije je u potpisu ako nekome jos nesto zatreba. Jos jednom se izvinjavam pokretacu ove teme sto ovako uskacem.

I ja imam istu kartu, hladis li je necim? Silentpipe3 8600GTS full load dolazi preko 80c u zaebanim igrama ako ne uperis neki vent u nju, mozda ti ocitavanja nisu tacna.

Da, upravo ta. Da, hladim je Chieftec kuler koji je direktno uperen u nju. Kuciste je dobro provetreno, posto imam Q8400 za kojeg sam cuo da se greje kao lud, dok je meni u idle modu i surfovanju po netu ne prelazi 35°C. Temperature pratim uz pomoc Speccy programa. Interesantno je da u Everestu ne mogu da vidim temperature ni za sta drugo sem za HDD.

Nazad
Vrh Dno