Šta je novo?

8600 series - konkretan info

Moram reci da me sada malo buni ako su ovi hd filmovi u mpeg2 standardu zasto ih PureVideo ne decoduje nego ide na cpu. Koristim Vistu Home Premium na potpisanoj konfi i upravo sam zamenio nvidia drivere 158.18 beta, mogu reci da odlicno rade pri igrama (koliko god moze 6600 da izvuce nesto na ovom monitoru) a i slika filmova je dobra...sto se tice divx. Kada pustim dvd preko WMP cpu mi radi 30-ak% (20-ak% na WMP a 10-ak% audiodg - kojeg mrzim) ali preko PowerDVD cpu mi ide na 70-80%??? Sta nije u redu sada nisam u stanju da shvatim, mozda kada se naspavam... I standardno slika dvd filma preko WMP na monitoru je ono...da kazem ok, ali na crt 29" (komp povezan preko s-video kabla) slika je odlicna.
A sto se tice hd divx cpu mi ide 70-80% sa 720p a 1080p nikako, pod XP cpu je radio mnogo manje. Cak BSPlayer Pro pomalo zeza sa kvalitetom na overlay ali pri izboru RGB internal slika je kakva treba biti. Sorry offtopic ali sam dao "svoje podatke" nadajuci se uporedjenju sa novom kartom i mogucem prelasku, mada.........

Jel si skinuo PureVideo HD kodek?

Nisu se proslavile u CoD2

Prilozi

• COD2-1280x1024.gif
    COD2-1280x1024.gif
    44.7 KB · Pregleda: 78
Josh jedan zanimljiv test : http://www.guru3d.com/article/Videocards/426/

Interesantno je da u tekstu kaze da su sa novijim driverima (158.xx) dobili 10-15% na performansama... Shto ce reci da to josh nije to, tj kolko vidim, josh uvek doradjuju drivere...

@ByMax : Sa kojom verzijom drivera je radjen test ? sa starim 101.xx ili sa ovim novijim 158.xx ?

Poslednja izmena:
Zar PureVideo HD ne ide u kompletu sa najnovijim PureVideo decoderom i onda preko drivera za graficku da se omoguci? Ako ne gde ima da se skine?
Verzija koju imam je 1.02.223 i nisam nasao nista drugo.

Poslednja izmena:

Interesantno je da u tekstu kaze da su sa novijim driverima (158.xx) dobili 10-15% na performansama... Shto ce reci da to josh nije to, tj kolko vidim, josh uvek doradjuju drivere...

@ByMax : Sa kojom verzijom drivera je radjen test ? sa starim 101.xx ili sa ovim novijim 158.xx ?
Odlican test, kroz sve rezolucije, a narocito zanimljivi rezultati u 1280x1024. 8600GTS tesko da se moze smatrati "pametnom" kupovinom. U pola testova je dosta losiji od 7900GS, a u onoj drugoj (shader intenzivnijoj) polovini je slabiji od x1950pro. Kosta cca 200eura, tj. 20 eura vise od x1950pro i oko 35eura vise od 7900GS. Mislim da 8600GTS ne opravdava ocekivanja. Mislio sam da ce biti bolji, ali nazalost nije. :trust:
Prosecno se overklokuju 10-12%, kako za GPU, tako i za memoriju. Cak i x1950pro se overklokuje bolje od ovoga, a o 7900GS da i ne govorimo.

"I think everybody expected the 8600 series to perform better in games. The GT is merely 15% faster than a 7600 GT in most scenarios; with the GTS performing at roughly 7900 GS or Radeon X1950 Pro performance. A Radeon X1950 Pro or 7900 GS for example will outperform the GTS in many scenarios and is a good amount cheaper. I can pick either one of them up here in the Netherlands for 150 EUR. Sure, these cards are not DX10 compatible but I think you'll see a lot of reviews today with exactly the same sentiment. Yours truly expected more performance. The 32 Shader cores and the choice of 128-bit memory are the responsible key issues here, and NVIDIA knows this. This is why the clock frequencies on the cards are so high."

Poslednja izmena:
stvarno dobar test, temeljno odradjen,
do najsitnijih detalja,
sve pohvale

jedno pitanje,
citajuci test zakljucio sam da je ipak bolje da menjam ovaj moj 7900GS za 8600GTS,
slazete li se sa tim?

vidim 8600gts club-3d ima za 197e sa PDV-om u imtel-u,
tako da je to odlicna kupovina.

Po cemu odlicna kupovina? Po tome sto je tu negde sa 7900GS (koji je def. 450 za GPU), a 8600GTS je "nategnut" na 700Mhz??? Po tome sto bi prodao tvoju za max 160eura i dao 200eura za ovu? Cist gubitak 40eura. Tvoja karta bese radi na 650, onako, od sale. Sta mislis da li bi 8600GTS radio na 1000 (pusti sad Shamina, nismo mi njemu ni do kolena kada je OC u pitanju) i koliko dugo? Mislim da nemas ni jedan jedini razlog za tako nesto. Ako ti vec nije dosta brzine kupi lepo 8800GTS sa 320MB i eto 2x brze karte od 8600GTS, i sve za 300eura.

pa da,
tako sam i ja nesto razmisljao,
ali doplatiti 40-50e i nije toliko puno,
pogotovo sto se ovde u Sapcu hardware prodaje dosta skuplje nego u bg,
sto ce reci maksimalno sto bih toplatio bilo bi oko 20-30e, zavisi,
e sad ne znam kako bi se ovaj moj nasvirani gs 665/1000 suprostavio 8600gts-u,
po testovima vidim da su na def. obe kartice tu negde,
negte je gs brzi negde gts, cini mi se da je u vecini testova brzi gts,
pa moje rezonovanje je ovakvo,
doplatiti 20-30e za malo brzu karticu i plus dobiti dx10 kompatibilan hardware,
koji ce u dx10 modu prilicno da se vuce,
ovo sam zakljucio iz testova, posto joj ocigledno nedostaje snaga,
jer i u dx9 modu gs ne ostavlja daleko iza sebe,
mozda je ipak pametnije ustekati se za neki 8800gts 320mb.

U ovom trenutku nVidii se moze jer nudi DX10 jeftinije, a verovatno vecina stranih kupaca nece ni gledati drugo do DX10 i uzece je, i to dok AMD nema odgovora. I ja delim misljenje da onog trenutka kada AMD izbaci nove kartice nVidia izlazi sa necim novim.
@KIBLA's: def se protegni do 8800GTS, sinoc sam se razmisljao za 8600 zbog HD ali ako gledamo realno odnos cena kvalitet - 8800GTX 768MB 128SP 384bit 550€; 8800GTS 640MB (320MB) 96SP 320bit ~400€ (~300€) onda bi 8600GTS 256MB 32SP 128bit trebalo da vredi oko 130€.

Poslednja izmena:
ma koji vam je bre, lepo vam kazem, za pola godine i nadalje, ovo ce sve biti LOW segment karte...ukljucujuci i moj x1900xt i vase 7900xx i ove 8600 serije, bice verovatno i jos losijih od 8500 serije, kja je "entry" level i to ce se stavljati u office konfe cisto zbog Viste i to je to.

ma koji vam je bre, lepo vam kazem, za pola godine i nadalje, ovo ce sve biti LOW segment karte...ukljucujuci i moj x1900xt i vase 7900xx i ove 8600 serije, bice verovatno i jos losijih od 8500 serije, kja je "entry" level i to ce se stavljati u office konfe cisto zbog Viste i to je to.
Pa bice low, ali ne razumem zasto bi neko dao 200eura za kartu koja daje ravno 50% onoga sto nudi 8800GTS sa 320MB? 2x brza, a 50% skuplja. 7900GS je sa svojih 165eura tacno tamo gde treba da bude, malo iznad realnog je x1950pro sa 175-180eura (sama granica), dok je ovaj 8600GTS vec dosta iznad realnog sa svojih 200 eura. Morace to dole, i opet dole, na nekih 160 eura. Marketing je cudo jedno, DX10, hajde narode navali, vredi 200eura, samo kupuj... fuj!!!

P.S. Evo predlazem mali test, ako neko ima 8600GTS u NS, da je kupio. Stavimo ga OC na 750/1200 (to je neki prosek za njih) i 7900GS na 600/1600 (takodje neki prosek, ja je prilazem za test), pa da poredimo, instaliramo 7-8 novijih igara, pa vidimo sta bolje radi. Rezultat mi je u napred poznat (3DMark se ne igra, ne zaboravite ovu cinjenicu).

Nije da ja nesto sada "prosipam" pamet, ali ova karta je mene, a i mnoge druge debelo razocarala, 6600GT i 7600GT su bile prave karte i njih su svi voleli, a ovo tesko da ce neko voleti ili "dizati u nebesa" kao dobru kupovinu. Naravno, ako cena padne na cca 160eura za mesec dana, onda je OK, ali sve preko toga nema smisao. Pa za 200eura su ljudi prodavali (neki jos uvek prodaju) 7900GTO, koji su jos u garanciji. Sta 8600GTS ima da trazi pored takve karte? Nista, apsolutno nista, a kostaju isto. Razmislite o tome. U vreme 7600GT niko vam nije mogao "udati" za iste pare jedan 6800GT jer je bio "deplasiran", tj. potucen do nogu od strane novog jeftinijeg GPU-a, a sada to bas nije slucaj.

Poslednja izmena:

Rađen je sa 158.16, naravno. Ovi 158.19 su veoma slični, a mene zanima da li su rešili problem skaliranja na 8800GTX-u.

8600GTS def. ne opravdava cenu. Nego sad se uzimaju pare na ovaj procep dok AMD ne izbaci neshto. Totalno je bezveze menjati 7900GS zarad tih ~+-5% shto se tiche igara pa u ovom trenutku akd nema josh nishta od dx10 igara, a kad se pojave cena ove karte ce biti dobrano oborena. Jedino shto valja u celoj prichi je PureVideo HD druge generacije pa ko se zanima sa time (HD filmovi) i ima donekle "opravdanje" za kupovinu u ovom trenutku. Ako joj padne cena ~150 evra pa da se chovek i zapita da li da je uzme.

Poslednja izmena:
Da li je neko isprobao model 8600gt. Deluje mi sa cenom od 150e kao solidna kupovina, jer ce verovatno uz overklok moci da pridje tik uz gts model. Sigurno da moze da se klokuje na 675 Mhz. Jedino memorija nece moci na 2000, ali i to se nadam da ce biti blizu.

Maxo,druze,imam jedno pitanje: kad si overclockovao 8600GTS da li si imao mogucnost da nezavisno dizes clock SP-ova ili oni idu u istoj razmeri sa clock-om chipa? Jer ako idu u istoj razmeri onda clock od 790Mhz daje oko 1700Mhz sa SP-ove,zar ne?

S obzirom koliko je budjava ova 8600 serija nVidie, ATI-u ne bi trebao biti problem da je konachno tu sahrani.

Da ali jede i X1950Pro i 7900GS u Oblivionu i drugim igrama sa "naprednom arhitekturom". :):d

Prosla su vremena 3dMurka, ne mogu vise da se vide "optimizacije" na tako jeftinu foru.

x1950Pro je generacija pre, polako :)
Nisam iz Ati "tabora", ali imam veliku zelju da konachno otrese NVidiu u kartama 150-200e.
Dokaz Nv. bahatosti je cena i 128bit magistrala ;)

NVIDIA ipak želi da podrži legalne varijante - H.264, koji je novi standard kao što su ranije bili MPEG1 i MPEG2, tj. VideoCD i DVD, i to kroz celu Vista DRM / HDCP / HDMI zavrzlamu...

Pa jel zeli ili je podrzala? Mislim, da li je implementirala HDCP u G84 ili nije?

Smanjio sam font da ne floodujem thread. Vidi se u kodecima da ima svega u HD verzijama. MPEG2, MPEG4, WMV9, H264, čak i DiVX4 i DivX5. Svaki od kodeka podržava i HD rezolucije.

Ali pitanje je za koji od kodeka PureVideo HD podrzava hardversku akceleraciju? i Pitanje je s kojim playerom? Ukoliko ne znas apsolutno tacne odgovore na to pitanje, ne vredi da cementiras utiske.
BTW
Pure Video HD nije kodek, to je marketinskinaziv za hardversku akceleraciju pojedinih tipova video kompresije koje su implentirane u razlicite kodeke. Fora je samo sto se "aktivacija" te funkcionalnosti NV GPU-ova mora izvrsiti kroz posebno parce softvera, taj PureVideo HD.
:wave:

Ovo u principu daje odgovore na moja pitanja:

slides_11.jpg

Naravno potreban je i odgovarajuci player, u konkretnom slucaju WinDVD.

Nice!

Poslednja izmena:
Ali pitanje je za koji od kodeka PureVideo HD podrzava hardversku akceleraciju? i Pitanje je s kojim playerom? Ukoliko ne znas apsolutno tacne odgovore na to pitanje, ne vredi da cementiras utiske.
BTW
Pure Video HD nije kodek, to je marketinskinaziv za hardversku akceleraciju pojedinih tipova video kompresije koje su implentirane u razlicite kodeke. Fora je samo sto se "aktivacija" te funkcionalnosti NV GPU-ova mora izvrsiti kroz posebno parce softvera, taj PureVideo HD.

Gde sam ja rekao da je PureVideo HD kodek? Jedva čekam da vidim video engine u RV6xx čipovima. Nekako kapiram da misliš da će ATI to da napravi bolje, tj. da bude all-in-one podrška, nebitno od toga koji se kodek koristi i sa kojim plejerom. Ali, to je nemoguće, odmah da ti kažem. MPC forsira neke kodeke (kod mene za većinu HD formata forsira neki Nerov kodek, vidi se u onim paste-ovima iz prethodnog posta), VLC opet ima svoje kodeke, a Media Player 11 koristi PureVideo i to samo kad se pusti H.264 i WMV9. Poenta je da za akcelerisan video od strane GPU-a treba koristiti Media Player, WinDVD ili PowerDVD i to je to. Nemoguće je (ili skoro nemoguće) da samo ATI ili NVIDIA naprave video engine koji će moći tako da se isprogramira da hardverski enkoduje sve formate, bez obzira na softver koji se koristi. To mora sistemski biti podržano - da se jednom zna koji sistemski overlay ima apsolutnu prednost i gde se koristi. Microsoft bi (u saradnji sa NV i AMD) trebalo da postavi neke zabrane - nećeš da koristiš sistemski overlay? Nećeš ni imati hardversku akceleraciju! A upravo sistemska podrška za H.264 i WMV9 bi trebalo da bude u konjukciji sa PureVideo HD i AVIVO-m, kako korisnici ne bi bili zbunjivani po milioniti put. Pitaj prosečnog forumaša kako će podesiti da mu GeForce 7600 ili ATI radeon X1600 hardverski enkoduje HD video?

Pa jel zeli ili je podrzala? Mislim, da li je implementirala HDCP u G84 ili nije?

GeForce 8600 u potpunosti podržava HDCP. Da li je to strpano u G84 ili je neki dodatni čip (mislim da je u pitanju mali čip sa druge strane štampe, čini mi se da sam to negde pročitao ali nemoj da me držiš za reč) na PCB-u, pojma nemam, a nije ni bitno. Poenta je da G84, out of the box, podržava HDCP kroz DVI ili HDMI, ako partner odluči da ga ugradi...

Gde sam ja rekao da je PureVideo HD kodek?
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1091551&postcount=271
Jedva čekam da vidim video engine u RV6xx čipovima. Nekako kapiram da misliš da će ATI to da napravi bolje, tj. da bude all-in-one podrška, nebitno od toga koji se kodek koristi i sa kojim plejerom.
Nop! Nista nisma mislio, samo sam pitao... mad aje prvo trebalo da procitam sta si pisao u textu ;)
Ali, to je nemoguće, odmah da ti kažem. MPC forsira neke kodeke (kod mene za većinu HD formata forsira neki Nerov kodek, vidi se u onim paste-ovima iz prethodnog posta), VLC opet ima svoje kodeke, a Media Player 11 koristi PureVideo i to samo kad se pusti H.264 i WMV9. Poenta je da za akcelerisan video od strane GPU-a treba koristiti Media Player, WinDVD ili PowerDVD i to je to. Nemoguće je (ili skoro nemoguće) da samo ATI ili NVIDIA naprave video engine koji će moći tako da se isprogramira da hardverski enkoduje sve formate, bez obzira na softver koji se koristi.
Slazem se da bi bilo extra da svi kodeci budu podrzani kroz jedan unificirani video engine! (uh kako me svrbe prsti daokacim neke slajdove ... ;))
To mora sistemski biti podržano - da se jednom zna koji sistemski overlay ima apsolutnu prednost i gde se koristi. Microsoft bi (u saradnji sa NV i AMD) trebalo da postavi neke zabrane - nećeš da koristiš sistemski overlay? Nećeš ni imati hardversku akceleraciju! A upravo sistemska podrška za H.264 i WMV9 bi trebalo da bude u konjukciji sa PureVideo HD i AVIVO-m, kako korisnici ne bi bili zbunjivani po milioniti put. Pitaj prosečnog forumaša kako će podesiti da mu GeForce 7600 ili ATI radeon X1600 hardverski enkoduje HD video?
Nema tu mnogo filozofije. lepo onaj 'vidijin slajd objasnjava o cemu se radi. Postoje razliciti delovi postupka nekodovanja. mic-po-mic oni su prebacivanina GPU. Sada su svi hardverski akcelerisani. drajverska podrska je tu - dodatna u vidu PureVideo HD-a (mora se naknadno instalirati) ili "po defaultu" u slucaju catalysta. Poslednjakarika jesu sami playeri - WinDVD, WMP, PowerDVD, nero Showime. 'vidija ocigledno radi sa WinDVD-om, a ATi sa PowerDVD-om i nerom (http://support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894&task=knowledge&questionID=21594). Bilo bi lepo kada bi se svi slozili i medjusobno podrzavali. To ce se sigurno i desiti, samo je pitanje vremena.

Poslednja izmena:
GeForce 8600 u potpunosti podržava HDCP. Da li je to strpano u G84 ili je neki dodatni čip (mislim da je u pitanju mali čip sa druge strane štampe, čini mi se da sam to negde pročitao ali nemoj da me držiš za reč) na PCB-u, pojma nemam, a nije ni bitno. Poenta je da G84, out of the box, podržava HDCP kroz DVI ili HDMI, ako partner odluči da ga ugradi...
Mojne da brkas pojmove. G84 NE podrzava HDCP, vec AIB-i kupuju chipove s akljuchem i leme ih na PCB kartica na kojima se nalazi G84!

ma HDCP i DRM (sony tiran) ce puci ko kruske. Ucesce takvog sadrzaja na trzistu moci ce se meriti promilima...Ljudi zeli i gledaju divX i DVD, DRM i ostale zastite i enkriptovani kodeci nam svima samo idu na zivce. I sony je prvo samo pravio DVD plejere koji ne pustaju divX, kad je video da ih niko ne kupuje zbog toga - opa ! eto odma novih modela...A sad M$ smislja rupu na saksiji koju je sony odavno popasao...popasce i m$ sa HDCP-om, izaci ce neki app tipa yasu i dzaba su trosili vreme i resurse...

iza HDCP-a stoji Intel!

:zgran: woot ! to nisam znao ! Hvala na infou ! Ja kontao da je m$ jer su oni razglabali o tome.

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1091551&postcount=271

Nop! Nista nisma mislio, samo sam pitao... mad aje prvo trebalo da procitam sta si pisao u textu ;)

Slazem se da bi bilo extra da svi kodeci budu podrzani kroz jedan unificirani video engine! (uh kako me svrbe prsti daokacim neke slajdove ... ;))

(http://support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894&task=knowledge&questionID=21594). Bilo bi lepo kada bi se svi slozili i medjusobno podrzavali. To ce se sigurno i desiti, samo je pitanje vremena.

Ah, my mistake. PureVideo HD softver, ne kodek. U svakom slučaju, znam da nije kodek nego ceo sistem koji čini dedicated video engine i softver. Sad nam golicaš maštu - baš me zanima kako će to izvesti, kapiram da ne smeš da kažeš, ali znaćemo već tamo od 23 (neki već znaju ;).

Mojne da brkas pojmove. G84 NE podrzava HDCP, vec AIB-i kupuju chipove s akljuchem i leme ih na PCB kartica na kojima se nalazi G84!

Pa i nisam rekao da G84 podržava kao GPU, nego konačan proizvod. Kakve to veze ima za end usera? I bolje da ne trpaju sve u GPU :) Ionako je prekompleksan (280 Mtranzistora za mid-range).

Nazad
Vrh Dno