Šta je novo?

7900GT ili 8600 GTS?

fatza

Slavan
Učlanjen(a)
09.08.2005
Poena
365
Planiram da kupim novi procesor, matichnu plochu, memoriju i grafichku kartu, s tim shto mi je zapelo oko grafichke karte. Dvoumim se izmedju 7900GT i 8600GTS, zato shto je 8600 novije generacije, podrzhava DX10, ali je sporija u odnosu na 7900GT, a s druge strane 7900 ne podrzhava DX10 a brzha je od 8600GTS. :)

Procesor bi bio Intel Core2Duo na 1,86 GHz, matichna plocha bi bila Asus P5B Conroe, a memorija Kingston 2 x 1 GB.

Ne planiram da se mnogo igram, samo mi je bitno da ne moram opet za par meseci da menjam grafichku zbog DX10, ili da se ne zaje*em pa da kupim neki krsh od kartice sa kojom necu biti zadovoljan.

Pomagajte drugovi! :)

Kao shto reche Zheljko, DX10 nije samo za igre, a razlog zbog koga bih hteo bash karticu sa podrshkom za DX10 je to shto necu da dodjem u situaciju da za par meseci ili godinu dana ne mogu da pokrenem neku igru koja mi se bash dopala, ili da ne mogu da pokrenem neki software koji zahteva DX10...

Onda je reseno. 8600GT (Inno3D) za 98e koji ces moci da ubrzas do GTS-a.

Radije bih uzeo pravi GTS, shta ti mislish?

Neshto tipa ovoga:

Gigabyte GeForce 8600GTS, PCIE16, 256MB GDDR3, 128bit, 675/2000MHz, G84-400, 32SP, Silent3, DirectX10, 2DVI, HDTV-out, gar. 3 god. 14,250 dinara

ili:

GAINWARD 8600GTS TD256MB GDDR3 1.0ns 725MHz core,2200MHz mem 128bit HDTV&DVI PCI-E Golden Sample 17,044.02

M?

Mnogo je. Mislim, ja ne bih dao toliko za GTS, ali ako je tebi cena OK, onda zasto da ne?
Ali ako bi dao te pare, zasto ne vidis za onu evga 8800gts iz malih oglasa? Ona je 2x brza od 8600gts.

Kao shto reche Zheljko, DX10 nije samo za igre, a razlog zbog koga bih hteo bash karticu sa podrshkom za DX10 je to shto necu da dodjem u situaciju da za par meseci ili godinu dana ne mogu da pokrenem neku igru koja mi se bash dopala, ili da ne mogu da pokrenem neki software koji zahteva DX10...
U DX10 igrama, mada su to u stvari DX9 igre patchom nabudžene na DX10, se guše i high end karte, ne treba ni razmišljati kako je sa daleko slabijim 8600/2600 tako da na to slobodno možeš da zaboraviš tako da bolje sad uzmi nešto jeftinije, znači svakako ispod 150e, 8600GTS se nikako ne isplati, ako ti se već puca tol'ka kinta bolje uzmi polovnu 7900GTO il' još bolje 8800GTS ili novu X1950XT.

za godinu dana ta grafa ima jedva da pokrene dx10 igre u 800x600 na low,ali kako hoces ako ti je prioritet da nesto pokrenes onda ok.

Pa ja sttvarno ne razumem rezon: 8600 ce se gusit u DX10 pa zato uzmi 7xxx ili ati 19xx kao ona se nece gusit, pa ljudi nece uopste radit zar je to bolje nego da secka...
znam ja da ce nvidia kad tad izbaciti jace kartice u middle sektoru ali sta da rade oni koji imaju ~100e i oce graficku?

Pa ja sttvarno ne razumem rezon: 8600 ce se gusit u DX10 pa zato uzmi 7xxx ili ati 19xx kao ona se nece gusit, pa ljudi nece uopste radit zar je to bolje nego da secka...
znam ja da ce nvidia kad tad izbaciti jace kartice u middle sektoru ali sta da rade oni koji imaju ~100e i oce graficku?
Verujem da će većina budućih DX10 igara imati i DX9 mod tj. da ćemo se načekati dok ne dođu prve DX10 only igre tj. one koje uopšte ne rade bez DX10 grafičkih, a dok one dođu DX10.1 grafičke će već uveliko biti u prodaji. Nažalost tranzicija je spora.

To je OK karta. Za koliko si je nasao?

Kupio sam sve komponente na jednom mestu, ne znam da li je dozvoljeno reklamiranje pa cu taj podatak preskochiti, a tamo je karta neshto malo vishe od 160e (13,166 dinara). U pitanju je ovaj model: SAPPHIRE X1950PRO Ultimate ATI radeon PCI-E 256MB GDDR3 Zalman Heatsink+Fan/D-DVI-I/TVO 256bit.

Postoji isti model, samo bez Zalman-a, i on je 11,182 dinara.

Poslednja izmena:
ja govorim za 8600gt koja je jeftinija i od 7900gs i od ati-ja ima je za ~100e a sigurno ce jos padat cena...
a sto se tice igara mislim dobar deo ljudi igra novije igre tipa: Stalker, Oblivion, Gothic 3, Two Worlds, Lost.Planet a u njima i obicna 8600GT ne klokovana se pokazuje bolje od stare generacije.... jos kad se klokne za 30-40% ;)

To stoji u manjim rezolucijama, ali vec na 1280x1024 pocinju da vladaju akceleratori sa 256-bitnom memorijskom magistralom, da ne pricamo o AA i AF modovima.

Mislim mrka kapa da bilo koja 8600 karta moze da se nosi sa zverima prosle generacije u normalnim rezolucijama.

8600 se kao midlrange karte testiraju u manje zahtevnim modovima i rezolucijama, gde se generalno mogu nositi sa zverima prosle generaciji ili ih cak i dobiti (zbog osetno vecih klokova). A kada se pazljivo sagledaju testovi vidi se da u vecim rezolucijama nije bas sve tako slatko.

Dalje, to sto 8600 podrzava DX10 na papiru ne znaci da ce se na toj karti stvarno igrati u DX10 carima. Jednostavno kada se takve igre pojave u punom sjaju ova karta ce biti smesna, tj. nece moci da se izbori sa njima. Za tako nesto mozda budu slabi i jaci modeli 8 generacije. Prica kao sa serijom 6. Pojavila se donela dobru osnovu, bila extra i na kraju zamenjena unapredjenom verzijom. Serija 7 je dosla i rasturala. Mislim da ce serija 9 tek doneti mogucnost komfornog DX10 igranja :)

P.S.
Ne vidim sto ste se uhvatili 7900GS-a kad je covek pitao 7900GT ili 8600GTS.

Ovako ako se ne igras ne vidim jurnjavu za DX10, a i ako se igras ne vidim potrebu za tim, osim ako ne kupujes 8800 :)
Ako ti treba karta za Win Vistu, svaka DX9.0c grafika ce te extra zadovoljiti :wave:

Vrh Dno