Šta je novo?

7900 GTO OCovan i slab procesor

alo Hjustone sam sebe dovodiš u kontradikciju jer njegov proc očigledno nije dovoljno brz za ovu grafiku.Mislim, i više je nego očigledna razlika od 1500-2000 3d markova 06.Ali ajd ko hebe 3d mark-ja u igrama imam rast performansi.Jos sam na semp imao 2giga a sad imam 1g.

Saberi sad 2+2 ili nastavi da :guitar: po svome

Kad te popusti oduševljenje zbog procesora obrati pažnju na grafičku, videćeš da uz brz procesor upravo ona postaje usko grlo. Posmatraj slobodno rezoluciju 1280x1024 [HQ] pa reci jel poletela? Osim krajnjeg skora 3DMark06 ima još dva, pretežno grafička, preporučujem da ih uočiš kad već postoje.

Poslednja izmena:
Normalno, Sempi je malo slab u toj prici a C2D je ipak neprikosnoven trenutno... 25% je pravo stanje stvari

Da, samo što Sempron košta 35€ a E6300 175€...
drool.gif

Razlika je 500% u ceni za 25% performansi...
finger2.gif

@ppredrag, u kojim to igrama i po koliko frejmova razlike, s obzirom da za ove jake naslove kada skines sa 2gb na 1gb, to mu bas ne dodje sjajno?

Dobro, prekidam raspravu posto ste me ubedili da sam lud.Čovek je postavio najprostije pitanje:da li će imati bolje performanse u igrama promenom na jaču platformu?Ja izložim svoj primer a ovde drvlje i kamenje.Ti lalo zaboravi da sam išta postovao na ovoj temi.Ajd haugh:crash:

@ppredrag, zar ti ne umes da odgovoris na prosto pitanje, u redu ali kako mi da znamo da si ti stvarno imao napredak u realnom radu i koliko, ako ti ne iznosis nikakve cinjenice. 3Dmark nema veze sa realnim radom i performansama.

To je i babama jasno da ce da oseti skok u performansama kada kupi procesor od 170 eura, pa navise nista ti novo nisi rekao, koliko se to isplati i sta to je vec drugo. A da bi mi znali koliko se stvarno isplati i koliko se dobija kada tako nesto tvrdis ti i dokazi, neki screenshot ne bi bio los, a takodje kada sidjes sa 2gb na 1gb rama, bez obzira na procesor tu se oseti nedostatak? A ti tvrdis sve super jos bolje sa 1gb nego sa dva.

@Superstarr, to je znas ona politika bivse Jugoslavije, "Nije vazno kol'ko sta kosta!!!" :D

@ppredrag, zar ti ne umes da odgovoris na prosto pitanje, u redu ali kako mi da znamo da si ti stvarno imao napredak u realnom radu i koliko, ako ti ne iznosis nikakve cinjenice. 3Dmark nema veze sa realnim radom i performansama.

To je i babama jasno da ce da oseti skok u performansama kada kupi procesor od 170 eura, pa navise nista ti novo nisi rekao, koliko se to isplati i sta to je vec drugo. A da bi mi znali koliko se stvarno isplati i koliko se dobija kada tako nesto tvrdis ti i dokazi, neki screenshot ne bi bio los, a takodje kada sidjes sa 2gb na 1gb rama, bez obzira na procesor tu se oseti nedostatak? A ti tvrdis sve super jos bolje sa 1gb nego sa dva.

kažem lepo ili lažem ili sam lud.Btw nikad nisam uploadovao slike na ovom forumu a imam 2 skrinšota iz R6V koji su preveliki(circa 3.5mb).Kako da to smanjim i uploadujem?

...grafa je ladno živnula za 25%.Eto...

Ovo uopšte nije tačno, kompletan sistem je brži a ne grafička, i to i pokušavaju da ti objasne a ti se samo praviš lud. Zbog toga ti je Paradigma i rekao da pogledaš SM rezultate, mogao bi usput da ih uporediš i sa tim njegovim ili mojim. I pitanje sa početka uopšte nije bilo da li će perfomanse biti veće sa bržim procesorom (na to svi znamo odgovor), nego da li će Venice da bude usko grlo. Kao što se da primetiti, kad se klokuje uopšte ne usporava grafičku jer su SM rezultati minimalno povećani.

Btw. bogu fala što sam Lala. :D

Poslednja izmena:
@ Daba, ja nemam nista ni protiv Lala, a pogotovu protiv Sosa, sve koje sam upoznao nekako vrede!

@predragp, ako se zezas uspela ti je *******cija, ako se ne zezas, za nekog ko ne zna sliku da obradi dobar si galamdzija.

Poslednja izmena:
Evo popravka 6930:d , verovatno moze i preko 7000 ali nisam natezao, dok ne promenim cooler na proc.
Inace gto je na 700, 1600 i tu ima prostora za nekoliko desetina mhz :smoke:

Prilozi

• 2006.JPG
    2006.JPG
    152.5 KB · Pregleda: 79
Fear E.P. onaj ingame test 98% preko 40fpsa, 1280x960 sve on-max ,4xaa,4xaf ,
ss-of.
min 39
avg 75
max 163
sigurno veci skor sa oc CPU-om ovako nesto sam na def imao u 1024x768.
Sacu da vidim sa ss on, a bez aa.

edit. evo sc sa soft shadows on, sve max, i on, 1280x960 aa-of, a af 4x.
manji je max za 30 fps-a ali je zato 100% preko 40fpsa.

Prilozi

• fear ep ss-on.JPG
    fear ep ss-on.JPG
    130.6 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
@ Paradigma, nije ni prvi ni poslednji :D Ej, kuku... A, ima i dva screenshota.

Da pokažemo kako i AMD može preko 6000 sa 7900GTO

sl1. 939.A64.X2.4600.2750Mhz.GF7900GTO.675.1600.93.71

Isti nivo performansi (procesorski) postiže E4300@2400Mhz

sl2. 775.Core2Duo.E4300.2400Mhz.GF7300GT.400.800.93.71

Prilozi

Poslednja izmena:
kako bre tako ubog taj 7300GT ? Zar ne treba to da daje dosta vise :zgran: ?!

PS. Ja sa sempronom od ~30e izvukao preko 1000 CPU markova u 2006, a vi sa 5+ puta skupljim procesorima svega 2x performanse hihihihi :) (salim se malo) :poke:

PPS. Jel ima ovde neko neki ATI X1xxx ili tako nesto pa da okaci samo skor iz 2006, nije bitno koliki je, vec me interesuje SM2.0 i SM3.0 skor, na nvidiji mi je do sada uvek SM2.0 bio veci od SM3.0, a na ovom X1900 mi je SM2 ~2200, a SM3 ~2600 sto mi je jako jako cudno (u 3 windowsa sam probao :d )

Poslednja izmena:
Zanimljiva tema. Ala ste se nalupali za medalju. Sutra bacam skor, sad instaliram sistem a i kasno je. Posedujem 7600GST, ali mi je trenutno u masini 7900GTO. Klokom mog procesora 3000+ u kombinaciji sa 7600GST dobijam malo, ali sa 7900GTO razlika je velika. Naravno da sam osetio u igrama, zato sam i testirao sa sa 3DMark-om da vidim da sta on kaze. Uporedim sa rezovima sa bencha i slucajno provalim da mi nije oc procesor.
Do sutra uvece javljam rezove iz 2003 i 2005 posto nemam 2006.

Kao sto rekoh evo i rezova. Nazalost nemam kod sebe neku igru zanimljivu za test, ali mislim da je i ovo dovoljno. Nemam 3DMark 2006 pa sam koristio 2003 i 2005. Moj procesor nazalos nece vise da se klokuje, ali kod ortaka na [email protected] ne daje puno vise markova. Znaci da je 3000+ usko grlo za ovu kartu, tek kad se klokuje karta dolazi do izrazaja.
Sistem je svez, sinoc instaliran, driveri su 93.71, nikakvih tvikova i gasenja procesa nije bilo.

Prilozi

• Bez OC 2003.JPG
    Bez OC 2003.JPG
    249.5 KB · Pregleda: 57
  • Bez OC 2005.JPG
    Bez OC 2005.JPG
    267.8 KB · Pregleda: 56
  • Sa OC 2003.JPG
    Sa OC 2003.JPG
    268.4 KB · Pregleda: 46
  • Sa OC 2005.JPG
    Sa OC 2005.JPG
    267.7 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
vidi, ono sto je paradigma hteo da kaze je: Postoji granica dokle ima smisla kupovati jaci procesor. Takodje, min fps se ne menja toliko koliko max fps kad se dodaje jaci CPU...Niko ne spori da ce 7900GTO raditi brze na jacem procesoru, ali ako imas X2 na recimo 2.4ghz i c2d na 3ghz u igrama su razlike zanemarljive, mozda ces imati 200fps (max fps) na c2d, a 150fps na X2, ali ce min fps biti slican.
Ti kazes da je 3000+ na 2.8 usko grlo, a ja ti kazem da obratis paznju na framerate u samom 3dmarku recimo (koji je namerno neoptimizovan i zahtevan) na 2ghz i na 2.8ghz i videces da neke velike primetne razlike NEMA ! :)
(sem ako ti 61 fps nije primetna razlika naspram 58 fps, meni je to mizerna razlika)

edit: evo samo da dam konkretan primer, uvodna scena u marku 2005, vojnici u satlu, kad se otvore vrata satla meni na konfi iz potpisa fps padne sa ~60 na ravno 27 fps i stoji prilikom zumiranja u onu "nogu", kod drugara na c2d @2.8 ghz i 8800gtx tu ima 37fps. Razlika: moj cpu 30e, njegov 170e, moja karta ~230e, njegova ~580e...a fps jadan kako god da okrenes :) (7600GT na mojoj konfi na 650/1600mhz je tu ima 21fps...)..poenta ovoga je poredjenje min fps, max fps je nesto sasvim drugo, u marku 2003 u dx8 testu (avioni) u onom delu kad fps abnormalno skoci, ja imam 1900fps, a on 3300fps (slogiro sam se kad sam vido lol), ali nature test, kornjaca u kadru opet bunar, ja imam 37, on ima 50...a opet razlika u ceni je MNOGO veca. Mislim da kad bi zabo taj 8800gtx na sempron 64 masinu , recimo moju, da bi tu imao ~45fps, naspram c2d-ovih 50fps...

Poslednja izmena:
Tek sad videh da ste nastavili diskusiju posebno mi je bio interesantan ppredrag sa njegovim procesorom koji leci AIDS
U medjuvremenu sam i ja ocovao procesor uz pomoc kolege Flight-a kome se ovde zahvaljujem :)
Rezultat je sledeci:

SM2.0 2575
SM3.0 2498
CPU 997

Procesor je podignut sa 2000 na 2500 MHz
Rezultatima sto se tice ubrzanja uopste nisam raspamecen jer su neznatno skocili SM skorovi.
Testirao sam RS Vegas u njemu imamam utisak da mozda malo manje pada Fps kad je velika makljaza, namerno sam igrao iste delove sa i bez OCa i nije neka razlika. Za Vegas mislim da je pored graficki i izuzetno procesorski zahtevna igra. U Supreme Commander nema razlike kao ni u Titan Questu.
Dosta bolje rezultate sto se tice 3D Marka dobijam kada graficku dignem na 700/1600

SM2.0 2725
SM3.0 2617
CPU 969 tu je CPU bio na 2480 MHz

Ko razume shvatice, to su moja zapazanja :wave:

@gx-x
Ma ko je rekao da je usko grlo 2.8. Tesitrao sam kod mene na def i 2.38 i razlika je ogromna, vidi se u rezultatima. Ali kad je kod ortaka u masini daje malo vise na 2.8. Nije usko grlo 2.8 vec je usko grlo def. 3000+. Evo mi je ponovo u masini 7600gst i na njoj nema zagusenja. Kako dizem proc tako se i srazmerno dizu i markovi a ne kao na 7900gto, izmedju 1.8 i 2.38 razlika u 2005 je 2k markova, a razlika izmedju 2.38 i 2.8 oko 500 markova.

Aj malo da se pohvalim.
Inno 3D 7600GST, nikakav v-mod nije uradjen, a ide kuku...uskoro pada i v-mod. Rez je artifakt free.

Prilozi

• 625 1880.JPG
    625 1880.JPG
    252.6 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
odlican skor zaista...memara se klokuje BRUKA ! :d

ne znam zasto se meni cini da brzi procesor dosta doprinosi minimalnom fps-u kod 7900GTO (7900GTX, isti q). poredio sam svoj rezultat u onom demou u FEAR-u pri podesavanjima 12x10 4xAA i 16xAF, sve ostalo na max sem mekih senki, sa rezultatom 7900GTX testiranom na def. X6800 (test na techreporta, mog omiljenog sajta :)). oni su dobili minimalni fps od 38, a ja 30-31 ili taklo nesto. mislim da je to realna razlika izmedju A64 na 2.4Ghz i C2D na 2.93Ghz. dakle, samo me minimalni fps interesuje. za prosecni i max me bas briga.

Poslednja izmena:
pa jeste, bas tako 30-31 vs 38, ali u samoj igri na nekim mestima fps pada na ispod 20 (EP ekspanzija) i tamo ces ti imati recimo 20, a 6800X ce za svih svojih 500e dati 24fps :) I ako mene pitas to ne znaci da je tvoj proc usko grlo vec da ti treba graficka jaca. Umesto da kupis 6800c , ti kupi 8800GTX i dobices mnooogoooo vise za iste pare zar ne ?

edit: pogotovo ako se uzme i malo buducnost igara u obzir, gde ce se igre jos vise oslanjati na GPU, a manje na CPU (DX10) gde ce ta razlika izmedju tvog CPU-a i onog za 500e biti jos manja...

Poslednja izmena:
slazem se da je bolje uloziti pare u graficku nego u procesor (ako hoces da igras), ali to nije bila poenta, kao ni to da li pada u igri ispod min broja u demou (pada i to upola manje od min u demou samo tako), nego da je sa mnogo jacim procom 20% veci min fps. to je bitno. e sad, ne mogu ni da kupim 8800GTS 320MB jer bih tek nju zagusio. bottom line mislim da bih imao koristi od ~20% (makar sto se tice min fps) kada bih A64 zamenio sa C2D na 3Ghz ili vise...sto nije zanemarljivo...

@chinaski:

8800 bi bio LIMITIRAN, ali ne i zagusen veruj mi, radio bi on tacno procentualno brze kolko i jeste brzi od 7900GTO i procentualno tacno onoliko sporije koliko GTO radi sporije na 3000+ u odnosu na c2d...Mozda ne bas tacno ali taj red velicina otprilike...

Nazad
Vrh Dno