Šta je novo?

7800 GTX sa testa...

Ji 4Tze

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
09.04.2001
Poena
845
sjajan text maxo, do sitnih crevca, a bogami kartica i zasluzuje.
i jedan minus za jadan CPU sa test mashine :d

nego, sta ovo konkretnije znachi?

(u budućnosti ćemo sve ređe biti svedoci da jedna kartica ne može da prikaže ono što druga može)

gledam one rezultate i ne mogu da verujem! zar je moguce da tolika bude razlika izmedju najjaceg modela nVidia-e iz prosle gen. i ovog 7800GTX ?!!

Sumnjam da je ovo najjaci model 7 generacije, nvidia sigurno sprema jos nesto u svojoj kuhinji, barem po nekoj mojoj pretpostavci to nesto ce izaci posle prezentacije R520. Valjda ako ati ume da redizajnira r520 za mesec dana nvidia-inim inzenjerima nece biti problem da to urade za 2-3 meseca.

Oprostite na gluposti ljudi,nisam informisan.....gde se nalazi text???Predpostavljam u nekom casopisu....

Pa na sajtu sunce mu žarko!!! 😀 🙂)))) kahm Na BenchMark sajtu! 😛

Link za text se nalazi na homepage-u Benchmaraka. Sto se mene tice sad mi je jasan odnos izmedju PC-a i PS3. Ja sam i dalje za PC kao igrachku masinu. Ali ako PC softverski (igrachki) ne bude adekvatno podrzan...PS3 ce biti igracka a komp sve ostalo.

Ji 4Tze je napisao(la):
nego, sta ovo konkretnije znachi?

(u budućnosti ćemo sve ređe biti svedoci da jedna kartica ne može da prikaže ono što druga može)

Mislio je da NV40 u budocnosti, nece moci da prikaze ono sto G70 oce.
Valjda 😀
Mislim tako sam ga skapirao 🙂

Pozz

Poslednja izmena:
...Da bi novi grafički procesor bio toliko moćan, bilo je neophodno da bude i vrlo kompleksan, te je cifra u odnosu na nV40, koji je imao 222 miliona tranzistora, povećana na 302 miliona...
:zgran:

Pa nije ni bas toliki korak napred, koliki je napravio npr. ATi prelaskom sa 9800 na X800 seriju kartica 😉

A koliki ce tek da napravi sa R520, mislim da ce da bude nesto slicno...

BTW, Max, sve pohvale za test!

Poslednja izmena:
Stvarno test je odlican i opsiran ...svaka cast 😉

Ripper je napisao(la):
Pa na sajtu sunce mu žarko!!! 😀 🙂)))) kahm Na BenchMark sajtu! 😛

OK,OK....nisam razmišljao:wall:....Maxa

Vule je napisao(la):
Pa nije ni bas toliki korak napred, koliki je napravio npr. ATi prelaskom sa 9800 na X800 seriju kartica 😉

A koliki ce tek da napravi sa R520, mislim da ce da bude nesto slicno...

Pa dok ATi izbaci r520,G70 ce vec naveliko da bude prisutan na trzistu,sa pristupacnom cenom.

Pozdrav

Ali kakve to ima veze sa mojim postom? Ja sam (koliko vidim) napisao da mislim da ce da donese dosta veci korak napred u odnosu na X800 seriju nego sto je nVidia donela sa 7800 u odnosu na 6800 seriju 😉

mhz je napisao(la):
Pa dok ATi izbaci r520,G70 ce vec naveliko da bude prisutan na trzistu,sa pristupacnom cenom.

Pozdrav

Tesko da ce biti "pristupacan"....prisutan da...ali ovo prvo tesko...

ne, mislio sam da uskoro (i to vrlo brzo), neće više biti situacija kakva je, recimo, sa igrom FarCry 1.3, gde X850 XT PE (kao najjači ATI) ne može da odradi HDR, dok nVidia GF serije 6 i jači to mogu. U prošlosti smo imali još više takvih primera, počev od Matrox Mistique koji recimo nije imao bilinear filter, ali je bio brži od Virgea koji ga je imao. Ako arhitektura bude krenula (a hoće) u pravcu Unificiranih Shadera, između softvera (igre) i hardvera će još veću ulogu imati shell koji se sastoji od drajvera, API-ja i kompajlera, i koji će "određivati" vizuelni utisak...

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):

ne, mislio sam da uskoro (i to vrlo brzo), neće više biti situacija kakva je, recimo, sa igrom FarCry 1.3, gde X850 XT PE (kao najjači ATI) ne može da odradi HDR, dok nVidia GF serije 6 i jači to mogu. U prošlosti smo imali još više takvih primera, počev od Matrox Mistique koji recimo nije imao bilinear filter, ali je bio brži od Virgea koji ga je imao. Ako arhitektura bude krenula (a hoće) u pravcu Unificiranih Shadera, između softvera (igre) i hardvera će još veću ulogu imati shell drajvera, API-ja i kompajlera, koji će određivati vizuelni utisak...
ATi je trebao na vreme da misli o SM3. Sećate li se da bilo priče o tome da je sa SM2 moguće izvesti iste efekte kao i sa SM 3 ali da je to teže programerima da urade. Sada se događa baš ta situacija. Radeoni imaju snagu ali nema igre u kojoj će ona moći na pravi način da dođe do izražaja. Iako je GF6800ultra koji procenat sporija od R850XT ona ima mogućnosti i tehnike o kojima X850XT može samo da sanja. Imali neko bliže informacije o G71 i G72, koliko će imati pixel i ver. shadera, kje su frekvencije rada itd.
Vule je napisao(la):
Ali kakve to ima veze sa mojim postom? Ja sam (koliko vidim) napisao da mislim da ce da donese dosta veci korak napred u odnosu na X800 seriju nego sto je nVidia donela sa 7800 u odnosu na 6800 seriju
Naravno da će R520 doneti veći korak napred u odnosu na R480 jer je R480 samo R300 napumpan mhz-ima. A to da G70 nije doneo ništa u odnosu na nv40 je tačno, zato što je nv40 pravljen da traje i od početka ima sve što je potrebno za igranje DX9c naslova, a ne kao r420 koji je kao nedovršen proizvod izbačen na tržište

Saša Č je napisao(la):
ATi je trebao na vreme da misli o SM3.Sećate li se da bilo priče o tome da je sa SM2 moguće izvesti iste efekte kao i sa SM 3 ali da je to teže programerima da urade. Sada se događa baš ta situacija. Radeoni imaju snagu ali nema igre u kojoj će ona moći na pravi način da dođe do izražaja. Iako je GF6800ultra koji procenat sporija od R850XT ona ima mogućnosti i tehnike o kojima X850XT može samo da sanja. Imali neko bliže informacije o G71 i G72, koliko će imati pixel i ver. shadera, kje su frekvencije rada itd.
Naravno da će R520 doneti veći korak napred u odnosu na R480 jer je R480 samo R300 napumpan mhz-ima. A to da G70 nije doneo ništa u odnosu na nv40 je tačno, zato što je nv40 pravljen da traje i od početka ima sve što je potrebno za igranje DX9c naslova, a ne kao r420 koji je kao nedovršen proizvod izbačen na tržište

Koliko ti lupetash :zgran:

Na prvi pogled se cini da nije napravljen veliki korak naprijed,ali nije bas tako jer naslijednik sadrzi znatno redizajnirane sustave-rasterizacijski cjevovodi su do dva puta brži u odnosu na prethodnike (što naravno vrijedi samo u specifičnim slučajevima, u realnim situacijama dobitci su znatno manji), verteks shaderi su optimizirani za niže latencije te veću propusnost, a tzv. triangle setup (podsustav koji od pojedinačnih verteksa stvara trokute) u slučaju rada na istom taktu je brži za preko 30%...

Manje je poznato da 7800 GTX ima vise clockova,u pitanju je "multiple clock".
http://www.bit-tech.net/news/2005/07/07/g70_clock_speed/
Brzina jezgre(clock speed) je dinamicna,stalno se mijenja,i to je razlog sto je kartica hladna i tiha.

Znaci nije samo povecan broj tranzistora,rasterizacijskih i verteks jedinica...ima tu i nove arhitekture.

Poslednja izmena:
oce li ta 7 serija nVidia-e konacno izbaciti iz upotrebe 64-bitni mem. kontroler ?

ToxiC, ja verujem da neće. To je jedan od načina da napraviš vrlo jeftinu karticu. Seti se da se memorijski kontroler na nV30/30/G70 sastoji od četiri 64-bitna "crossbar" kontrolera, pa je tako lako da, kad ga "skaliraju" na dole, odnosno uzmu deo pixel i vertex pipeline-a, da bi napravili novi, jeftiniji GPU, mnogo je zgodno samo ostaviti jedan ili dva od ta četiri "sub-kontrolera"...

Zaista dobar test, nema šta. Čini mi se da nigde nisam pročitao tako detaljan opis. Na pojedinim mestima nisam uspeo da te ispratim, toliko si otišao u priču o nekim ultra naprednim stvarima. :wave:

bravo Max. bas mi se svidja kako si napisao ali ako ista volim da vidim na pocetku testa onda je to uporedna tabela!

odlican review max, mada ne razumem zasto takvu kartu testiras sa igrama u kojima i u 16x12 sa svim filterima imas 150+ fpa-a?
to pre svega mislim na kolina 4 (bilo bi lepo videti peti nastavak fransize, ili jos bolje Burnsov reli kao test igre), unreal 2004, painkiller i CoD (ove poslednje dve sam terao u 1024 x 768 na high i sa 64-bitnom 5200 - tako da je stvarno izlisno trpati ih u test ove zverine, a i (mnogo) slabijih kartica). test treba da bude koncizan. na stranim sajtovima daju 3dmark 2005 doom 3, HL 2, far cry i to je otprilike to...sta ces vise

pozdrav

sale prdez je napisao(la):
odlican review max, mada ne razumem zasto takvu kartu testiras sa igrama u kojima i u 16x12 sa svim filterima imas 150+ fpa-a?
to pre svega mislim na kolina 4 (bilo bi lepo videti peti nastavak fransize, ili jos bolje Burnsov reli kao test igre), unreal 2004, painkiller i CoD (ove poslednje dve sam terao u 1024 x 768 na high i sa 64-bitnom 5200 - tako da je stvarno izlisno trpati ih u test ove zverine, a i (mnogo) slabijih kartica). test treba da bude koncizan. na stranim sajtovima daju 3dmark 2005 doom 3, HL 2, far cry i to je otprilike to...sta ces vise

pozdrav

hvala ljudi svima ....

sale, morao sam da testiram u svim igrama, malo je glupo da izbacim pola test-beda zato sto je 7800GTX brz 😀 Sta da radim... A neke rezultate (od drugih kartica) nisam imao u rezoluciji 2048 x 1536, inače bih i ja kao Anand, uradio i u toj rezoluciji - mada ne znam ko u njoj išta igra...

Ser_Zile je napisao(la):
ne razumem zasto ova kartica gubi u HL2 od X850XT PE?

Coast demo je oduvek bio "optimizovaniji" za ATI kartice - sve je iznad vodenih površina, mnogo shadera i malo geometrije, pa su tradicionalno tu ati karte mnogo jache. U tom trenutku, sa diska mi se zagubio Town demo, koji je malo realniji, a nije bilo vremena za gubljenje, a u tom trenutku nigde nisam uspeo da ga nadjem, tako da je taj test izostao... ***a... U svakom slucaju, u Townu bi 7800gtx bio jedno 25% brži od x850xtpe, u najvećoj rezoluciji sa af i aa...

byMaX je napisao(la):
Coast demo je oduvek bio "optimizovaniji" za ATI kartice - sve je iznad vodenih površina, mnogo shadera i malo geometrije, pa su tradicionalno tu ati karte mnogo jache. U tom trenutku, sa diska mi se zagubio Town demo, koji je malo realniji, a nije bilo vremena za gubljenje, a u tom trenutku nigde nisam uspeo da ga nadjem, tako da je taj test izostao... ***a... U svakom slucaju, u Townu bi 7800gtx bio jedno 25% brži od x850xtpe, u najvećoj rezoluciji sa af i aa...
hvala na razjasnjenju meni konfuzne tabele sa rezultatima. 🙂

:wave:

Svaka čast Maxo na detaljnosti....ima li koju manu>>>temp. buka...bilo šta???

ja nisam primetio nijednu, osim cene 🙂 ali opet, nije mnogo skuplji od x850xtpe, a dosta je brži...

byMaX je napisao(la):
ja nisam primetio nijednu, osim cene 🙂 ali opet, nije mnogo skuplji od x850xtpe, a dosta je brži...

Ima jos jednu veliku manu: nema da se kupi kod nas :d

Nazad
Vrh Dno