Šta je novo?

720 ili 1080 realna razlika

Zuba1970

Znamenit
Učlanjen(a)
08.12.2011
Poena
1,465
Moja oprema  
Mobilni telefon
iPhone 13 Mini
Pristup internetu
  1. Optički internet
Znam da je razlika izmedju HD i Full HD-a broj linija. Ono sto me interesuje je da li postoji razlika u realnom gledanju na tv-u video materijala snimanog u HD-u ili u FullHD-u i ako postoji da li je golom oku ta razlika bas toliko izrazena. Tv je inace FullHD. Ovo pitam zbog digitalaca ( iskreno tema je ni za digitalce ni za tv ).

Postoji velika razlika. Bitno je i koji tv je u pitanju. Koliko herca, kontrast itd, a ne samo full hd.

Što je veći ekran razlika je uočljivija i definitivno je vidljiva golim okom. Na malim dijagonalama (lap top, telefon...) nije toliko uočljivo. Naravno, zavisi i sa koje udaljenosti se gleda.
Neko stručniji sigurno može detaljnije da objasni

Ako vec mozes da biras, nema razloga zasto ne bi u startu snimao 1080p :trust:

Ovde citiram Nania sa HDportala:"Mi smo izveli studiju prije 5 godina u kojoj smo pokazali da ljudsko oko ne moze da primjeti razliku izmedju 720p i 1080p sa 3m. Odnosno izmedju 35 i 50 pixela po inchu.” Ovo me je i nateralo da pokrenem post. Tv je od 42" Full HD i gledanje maksimalno na 2.5 m. A napisao sam da je mozda za digitalce jer sam svojevremeno hteo da kupim Canon G12 koji snima 720p a pravi fantasticne slike dok naslednik G15 snima 1080. Inace od pre neki dan sam vlasnik tv-a i kada sam pustio film od 720p mozda ce vam zvucati cudno delovalo mi je nekako nestvarno. Imam osecaj da su moje oci dozivele "šok" nenavikle na takvu rezoluciju. Imam 42 godine i ovo je neka nova dimenzija u gledanju tv-a. Mogu samo da zamislim kakav je kvalitet kod OLED tv-a i tv sa 4k rezolicijom.

Poslednja izmena:
Kod mene (PS60E6500) se itekako primeti razlika ne samo 720/1080 vec vidim razliku između npr nekog CtrlHD 1080p ripa od 20 i kusur giga (kao što su ove tri Indijane što su skoro izašle) i istog tog Remux-a. Reći će neko nema razlike ali ja je vidim i to golim okom ne upoređivanjem zamrznute slike već u realnom vremenu. Imam oko 2200 filmova na serveru što 720 što 1080 što Remux-a, ali najveći broj je nažalost 720p. Jasno se primeti razlika 1080p (CtrlHD, DON i sl) u odnosu na original BR. O scenskim ripovima da ne pričam.

Pitanje ima smisla samo u odnosu na velicinu ekrana/udaljenost, jer sposobnost naseg oka da raspoznaje rezoluciju opada sa udaljenoscu. Takodje, dijagonala u odnosu na rezoluciju, daje najbitniji parametar - gustinu piksela, koja je bitnija od apsolutne rezolucije.

Poslednja izmena:
Pitanje ima smisla samo u odnosu na velicinu ekrana/udaljenost, jer sposobnost naseg oka da raspoznaje rezoluciju opada sa udaljenoscu. Takodje, dijagonala u odnosu na rezoluciju, daje najbitniji parametar - gustinu piksela, koja je bitnija od apsolutne rezolucije.

Tv trenutno gledam na 1.8m ali ce verovatno ici na 2.5m a dijagonala je 42". Mozda sam se presao sa velicinom ali racunam necu celog zivota biti u postojecoj sobi a valjda ce moj budjavi kablovski operater dati neke HD kanale. Da ne bude da sam uzeo 32-ku pa da se kajem ipak nije to kilo voca pa nema veze za pare.

Poslednja izmena:
Tv trenutno gledam na 1.8m ali ce verovatno ici na 2.5m a dijagonala je 42". Mozda sam se presao sa velicinom ali racunam necu celog zivota biti u postojecoj sobi a valjda ce moj budjavi kablovski operater dati neke HD kanale. Da ne bude da sam uzeo 32-ku pa da se kajem ipak nije to kilo voca pa nema veze za pare.

Nisi se prevario. Na toj razdaljini/dijagonali mozes da raspoznas rezoluciju, ali neces moci gomilu detalja.

Pored razdaljine mnogo uticaja ima i sam kvalitet ripa, neki put i 1080p izgleda losije od 720p. ChinaHD se dobro pokazao pored DONa i CtrlHDa

Da ne bi sada otvarao novu temu interesuje me gde bi mogao da nadjem i skinem koncerte live ? Tipa 720p, 1080p. Predpostavljam da su BR RIP. Da ne bude da sirim pirateriju moze poruka i na PM.

TO su sve gluposti... pogotovu ovaj nani.

Može da se vidi razlika sa 200 metra ako je ekran dovoljno velik i snimak dovoljno kvalitetan
Ne može da se vidi sa 10 milimetra ako je ekran dovoljno mali ili je snimak dovoljno los da ne postoji razlika izmedju izmedju 720 i 1080

Kvalitet i rezolucija videa
kvalitet kompresije
veličina i kvalitet ekrana
Udaljenost

Od svega ovog zavisi, a ne samo od jednog ili dva parametra

Poslednja izmena:
Zavisi, ali na 90% ripova koji se vuku po netu, razlika je vidljiva, posebno na većim panelima.

A sta je sa 3d slikom ima li tu neke velike razlike izmedju npr plazma tv hd ready 50 " i fullhd 50" i 720p 1080p filmova na tim modelima

Poslednja izmena:
Znaci sa nasih prosecnih 10 stopa tj 3 metra sa kojih otprilike gledamo nas prosecan televizor manji od 50 inca cemo videti razliku, ali juce... :)

TV  viewing distance vs resolution vs screen size carltonbale.com.jpg

Po ovome ako gledamo 50" full 1080p sliku mozemo da vidimo ako gledamo sa udaljenosti od 1 metra??? Po meni je ovo "malo" nerealno...

Moja plazma demode rezolucije, 1024x768, LG, na testu bas na ovom sajtu kazu da je losija od Samsunga a o Panasonicu da ne pricamo. Uz telekomovu IP TV, ja jos nisam video noviji LCD sa boljom slikom. Kad neki "strucnjak" sa novim LED i Smart tv-om dodje, odusevi se i pita jel' Full HD, ja kazem aha....

To sto se tice rezolucije televizora, sto se tice stepena i kvaliteta kompresije ukradenih HD filmova, to je druga prica i ne spada u TeVe, HTPC i druge AV komponente...

Meni onaj kalkulator kaze da za 65 incha je ok oko 2,5 m sto i jeste slucaj ( slucajno :) ) kod mene i vide se podosta detalja na BR . Na 720 p ne bas tako jasno..tipa dlake iz nosa i slicno :) .

Ok, samo da oni koji se plase "velikog" obrate paznju na 65" i 2 m... :)

Televizor ne moze da bude veliki... :)

Kaze mi "kalkulator" da za 576p sa 3m udaljenosti treba ekran od 28", a moj CRT je duplo manji i sve je super :smash:

Koliko mašite poentu... Kalkulator ne računa koliki ti ekran treba za koju rezoluciju, već udaljenost na kojoj će neka rezolucija imati smisla, tačnije udaljenost na kojoj će oko moći da primeti detalje te rezolucije.

Za 576p i CRT nema poente računati bilo šta, gledaj sa koje hoćeš udaljenosti i dalje neće biti HD. Ovo je namenjeno ljudima koji gledaju 720p i 1080p na svojim HDTV-ovima, kako bi dobili ideju na kojoj udaljenosti od tv-a je potpuno iskorišćavaju.

Nazad
Vrh Dno