Šta je novo?

6pin konektor

Independent

Cenjen
Učlanjen(a)
11.07.2012
Poena
152
Imam jednu nedoumicu. Imam jedno staro napajanje koje je crklo i sa njega sam skinuo (isekao) "šestopinca". Da li mogu nekako da ga nastavim na molex u drugo napajanje koje nema svoj konektor, već samo da nastavim žice na jedan od molexa? Napajanje je Chief 350w, ali guraće grafu samo u leru, tačnije hd 3870. Ovaj konektor ima 3 žute i 3 crne žice, kako da ga povežem?

edit: Negde sam primetio da su dovoljne i tri žute žice za, dok neki imaju po 3. Kapiram da bi sve tri mogle na +12 na jedan molex kao i tri crne odnosno masa.

Poslednja izmena:
3 žute su 12v a 3 crne minus, u teoriju možeš da povežes na bilo koje žice istih boja. Nemoj da se uzdaš u to "samo u leru" toga praktično nema, uvek može da skoći i eto belaja. Imaš jeftine adaptere sa Molex-a na PCIe 6, to je mnogo sigurnije.

Brz odgovor.
Pa upravo to, mislio sam da sredim ovako kako ne bih kupovao adapter, ipak je to stari komp i ništa se zahtevno ne radi, posebno ne što se grafike tiče. Znači na moj rizik mogu da koristim u smislu da povežem sve tri žute na jedan molex?

Da, to radi i taj Molex adapter, neke grafike su ćak dolazile sa njim. Tu se najviše radi o ukupnoj debljini žica pa bi najbolje bilo da se poveže na više Molex-a, ovako nešto https://www.gigatron.rs/adapteri_i_...pci_express_gfx_6_pin_naponski_konektor-82095 ima jeftinijih na K&P, do 100 dinara.Ako lemiš na žice direktno onda zalemi za 3 žute i 3 crne da se rasporedi struja. Samo nemoj na žice sa 20/24 pina. Ako napajanje ima neki ekstra 4pin za processor onda bi i to moglo, tu je 2x+12v i 2x minus a dolazi sa najjaće grane.

Poslednja izmena od urednika:
Najbolje da nadje semu online i po tome da radi inace moze da spali sve zivo.

Spojiću tako na osnovu nekog adaptera, ipak ću dva da iskoristim, mislim da je najbolje jer se na taj načim raspoređuje struja zbog dve +12v grane.
Probaću to ovih dana, nije ništa hitno, samo eto da proverim šta bih morao da uradim, živim na selu pa da ne idem u grad samo zbog toga, tj. hoću da iskoristim ovaj konektor.

Upravo tako sam ga i odradio, tj. uzeo sam jedan žensko-muški molex, isekao muški i jednostavio nastavio žice na 6pin, zaletovao ih i izolirao. Sve radi bez problema, da kažem da sam uspeo sam da ga "izmislim" i ne kupujem nešto što bi radilo isto kao i ovaj. Hvala svima!

Nazad
Vrh Dno