Šta je novo?

6cu+ smanjivanje broja obrtaja

Misha R

Čuven
Učlanjen(a)
17.07.2001
Poena
619
Moze li neko da resi dogmu o smanjivanju br. obrtaja 6cu+. Skinuo sam napajanje sa floppy-a i stavio prekidac sa tri ulaza i dobio sam napon od 7v (crvena+crna) zica, 21v (zuta+crna)???? Jesam li dobro spojio i zbog cega sam ocitao toliki napon? Na cooleru imaju tri zice crna je masa,crvena napon a cemu sluzi zuta? Da li je moguce ostvariti kontrolu obrtaja i da li mozda tome sluzi zuta zica? Da je ostavim na ploci? Ako je nemoguce ostvariti kontrolu obrtaja onda je sve ovo besmisleno!boom

Crna je masa, crvena +12V, zuta +5V (bar na hddu, a i na konektoru za flopi je isto). Povezes crvenu i zutu i dobijes 7V ili cak mozes samo zutu i (ako moze njegovu ali nije neophodno) crnu i to je 5V.
Na cooleru su napon crvena i crna, a zuta ne znam sta je, nije ni bitno (verovatno vraca neke impulse za broj obrtaja).

Nemoj zutu da ostavljas na ploci. A ste ce ti kontrola obrtaja? Mislim, bitno je da se vrti? I onako ces ga cuti ako stane, a i samo telo ima pola kile. Ja sam radi eksperimenta (doduse celeron2) pustio da radi 15 min pod opterecenjem, i tek se onda zagrejao do nekih 50 stepeni.

Ne znam da li je besmileno, ali, nekako, hladi dobro i tih je 😉
[gde je bre onaj smajli sa cvikerima i cigarom???]

Geek_master je napisao(la):
...gde je bre onaj smajli sa cvikerima i cigarom???

I ja sam ga pri pokretanju novog foruma trazio nekoliko puta, jer je izostavljen, medjutim nista od toga. A inace, to je moj omiljeni smajlic odkako sam ostavio duvan avgusta '99.

Pozdrav! :smokin

Geek_master je napisao(la):
Crna je masa, crvena +12V, zuta +5V (bar na hddu, a i na konektoru za flopi je isto). Povezes crvenu i zutu i dobijes 7V ili cak mozes samo zutu i (ako moze njegovu ali nije neophodno) crnu i to je 5V.
Na cooleru su napon crvena i crna, a zuta ne znam sta je, nije ni bitno (verovatno vraca neke impulse za broj obrtaja).

Nemoj zutu da ostavljas na ploci. A ste ce ti kontrola obrtaja? Mislim, bitno je da se vrti? I onako ces ga cuti ako stane, a i samo telo ima pola kile. Ja sam radi eksperimenta (doduse celeron2) pustio da radi 15 min pod opterecenjem, i tek se onda zagrejao do nekih 50 stepeni.

Ne znam da li je besmileno, ali, nekako, hladi dobro i tih je 😉
[gde je bre onaj smajli sa cvikerima i cigarom???]

Nije nego je zuta=12V, a crvena=5V. Ma istripovao si me sad cu da otvorim sainu, pa cu da javim. Poz Milos.

Ajde nek neko lagano objasni ceo postupak za ugradjivanje pot-a na cooler. Lepo bi bilo da na max ima zakucanu brzinu obrtanja na napr 2000-3000, necu da mi rikne procesor.

Sve ovo se radi zbog kontrole buke ofkors.

salac je napisao(la):
Ajde nek neko lagano objasni ceo postupak za ugradjivanje pot-a na cooler. Lepo bi bilo da na max ima zakucanu brzinu obrtanja na napr 2000-3000, necu da mi rikne procesor.

Sve ovo se radi zbog kontrole buke ofkors.

Mnogo jednostavnije je prekidac, koji ce da prebacuje izmedju 7 i 12V malo teza varijanta, ili laksa izmedju 5 i 12V. Sa pot bi trebalo ovako jedan kraj ide na masu i taj isti ide i na masu coolera, a drugi (12V) ide u pot a iz njega treci kontakt ide na + coolera. E sad pot ne znam u kom je opsegu, mrzi me da racunam. Nego u prodavnici kazi koja je voltaza/amperaza. Ovo drugo procitaj sa coolera, pa jedno 100% vise uzmi slobodno nikad ne znas koliko ce da povuce u piku, to jest paljenju masine, a mozda stavis i neki jaci fan.

Nazad
Vrh Dno