Šta je novo?

6800 AGP vs PCI-E 6600 gt (MSI)

bakiba

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2004
Poena
319
Molim vas, napisite mi koliko cu u procentima izgubiti na brzini ako zamenim 6800 AGP (400/800)+3.41 northwood, sa 6600 PCI-E (ne znam koliko moze da se klokuje, mada znam da je PCI-E brzi) + venice (ne znam koliko moze da se klokuje sa kingstone ddr 400). :wave:

Poslednja izmena:
Dodatak:Mislim na venice 3000. Inace video sam top 10 rezultate, ali ipak molim za komentar. :type:

Poslednja izmena:
Nemoj da menjaš. Intel na 3.4GHz je dovoljno brz procesor a 6800 je 6800 ipak najmanje 20-30% brža od 6600GT

Hvala na komentaru sasamile. Stekacu kintu pa preci na PCI-E makar na 6800 (ili X800XL). Inace da li je neko otvorio pajplajnove na nVIDIA PCI-E kartama? :wave:

@bakiba
Vec je bilo reci o tome. Nije moguce otvoriti pajpove na PCI-E karticama jer su one bazirane na drugom cipu koji ima 12 cevovoda... Prednost je jedino sto se bolje klokuju i dolaze sa 256Mb tako da su po performansama nesto bolje od AGP verzija koje se otkljucavaju, a slabije se OC i imaju 128Mb

Većina 6800 agp kartica se može overc.do 900mhz,a neke čak i dosta više.
Nekom se može činiti da je 6800 pci bolji za overc.ali nije.Pci se diže za 300mhz(default 600mhz),a Agp za 200(default 700mhz),pod uslovom da im je maksimum 900mhz.

Kada se obje nasviraju do kraja 6800 agp je uvijek brži od 6800 pci.

@Bakiba, ti si miran jos dugo vremena, nema razloga zasto bi sebi pravio komplikacije sa prodajom takve mashine i kupovinom slabije kartice samo zato sto je PCI-X.

@starac
moj Leadtek 6800 se otkljucava na 16x6 i jezgro ze OC na 400mhz pri 1.3V, ali mem nece da ide preko 800Mhz (throtluje kartica)... PCI-E kartice se vise klokuju za jezgro od AGP, memoriju nisam spominjao. Nisam je probao na drugoj konfiguraciji mozda je problem u NF3 ploci (Chaintech VNF3-250)

E vidiš moj Leadtek 6800 je otključan na 16x1,6,jezgro(1.4v)radi na 440mhz,a memorija radi na 985mhz.

@bigbone mani se rakije, utice na cns, predji na shpricer :D . Sto se tice moje masine nisam miran vec dugo vremena. Do pojave Unreal 2 i Unreal Tournamenta 2003 nisam imao problema sa brojem frejmova u igrama. Jednostavno igre su klizile a ja uzivao. BTW, najvise volim FPS-ove. Danas (a mogu misliti u skorijoj buducnosti) neke deonice poznatih FPS-ova su tako neoptimizovane da me jednostavno zaboli glava od igre, okruzenja u njoj koje dovodi do nedopustivog pada broja slicica po sekundi, tako da prestanem da mislim na radnju vec na OC ili apgrejd. Jednostavno imam utisak da mi uvek fali nekih 500 "magicnih" evra :S: kako bih recimo u potpunosti uzivao u svim delovima Far Cry-a itd. itd. Meni recimo Riddick, DOOM 3 ili C.O.D. jednostavno lete ali HL2 zna u nekim delovima tako da mi napregne culo vida i to na 1024x768 bez AA i AF (cak i jedan San Andreas nekad mrcvari zenice). A ja nemam duse da spustam setovanja ispod autodetekcije...Znaci nije hir. **bu nas programeri i borba ATI-a i nVIDIA-e. :mad:

Poslednja izmena:
Bakiba, jesi li pokusao da mu napakujes jedno 2 kila rama?
Jos nesto, ovo stvarno vise nema smisla, das grdne pare i opet ne radi kako treba, ja sam recimo dok sam imao 9600 XT Fireblade presao celu igru HL2 u 1280x1024, negde je imalo manje negde vise frejmova ali sam je odigrao bez problema, nikada tokom igre ne smanjujuci rezoluciju, naravno bez AA i AF, jer to i ne vredi da se pokusava na 9600XT.
Jedino da kupis i jednu ATI karticu, pa onda zavisno od igre da menjas :) :p

PS/ More rakija bre, srpsko a samo srpsko!

Poslednja izmena:
playerPA je napisao(la):
na kojoj ploci, CPU?

Mislim da CPU s tim nema veze,a ploča može biti problem,mada rijetko.
CPU je A64 3000+,a ploča Gigabyte K8NSC939,nForce3.

bakiba je napisao(la):
Meni recimo Riddick, DOOM 3 ili C.O.D. jednostavno lete ali HL2 zna u nekim delovima tako da mi napregne culo vida i to na 1024x768 bez AA i AF (cak i jedan San Andreas nekad mrcvari zenice).

HL2 jako voli A64,a poželjno je imati i 1GB memorije.
Za Doom3 se isto može reći,međutim ID i glatka igrivost su uvijek bili povezani.

Za igranje na višim rezolucijama A64 i 6800 su dobra kombinacija,još ako se 6800 nasvira...

HL2 ima mesta koja su jako neoptimizovana, bilo da je u pitanju 9800pro ili nesto jace iz ATI argele ili pak 6600GT ili nesto jace iz NVidia tabora. Jednostavno ta mesta su CPU limited cak i na A64 na 2.4-2.6GHz... mislim na to da fps "pada" na 32-33. Jedino pomaze jos brzi CPU, dakle nesto tipa A64 na 3-3.2GHz. Sa takvim CPU-om na tim mestima (ima ih 3-4 u celoj igri) imalo bi se ~40fps. Strava zar ne. :D

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
HL2 ima mesta koja su jako neoptimizovana

Čuj,odradili programeri dobar posao.

starac je napisao(la):
HL2 jako voli A64,a poželjno je imati i 1GB memorije.
Za Doom3 se isto može reći,međutim ID i glatka igrivost su uvijek bili povezani.

Za igranje na višim rezolucijama A64 i 6800 su dobra kombinacija,još ako se 6800 nasvira...

UH. :( Evo, ja sam blago razočaran (blago jer nisam još otplatio karticu ;)) kako radi ovaj Asus V9999 Gamer Edition, znači 6800 sa 256MB GDDR3 RAM. Iako daje solidnih 67k u Aquamark3 i 11816 u 3D Mark 03 (default testovi, A64 na 2.5GHz, 1GB, nF3, core 425, RAM 1175, 12/6), u praksi, na 1280x1024 ipak žestoko ume da štucne čak i NFS HotPursuit 2 sa uključenim AA 4x i AF 4x. Battlefiled 2 jedva ide. DOOM3 je OK, Call of Duty takođe, HL2 se skida trenutno. :) Nešto mi tu smrdi da nije dobro 'leglo', dal' drajver ili šta već, tek, ne ide mi u glavu da na sintetičkim testovima daje OK rezultate, slične brojnim testovima na netu dok su komentari vezani za frame rate u igrama ispod svakog kriterijuma objektivnosti. Mislio sam da će 6800 da jede za doručak sve u 1280x1024 sa AA i AF, kad ono... Hmmm...

@ mickeyrs - Lele ovo nije normalno!!!! Znaci ja da se drzim moje 9550 Safirke i da budem miran!

mickeyrs je napisao(la):
UH. :( Evo, ja sam blago razočaran (blago jer nisam još otplatio karticu ;)) kako radi ovaj Asus V9999 Gamer Edition, znači 6800 sa 256MB GDDR3 RAM. Iako daje solidnih 67k u Aquamark3 i 11816 u 3D Mark 03 (default testovi, A64 na 2.5GHz, 1GB, nF3, core 425, RAM 1175, 12/6), u praksi, na 1280x1024 ipak žestoko ume da štucne čak i NFS HotPursuit 2 sa uključenim AA 4x i AF 4x. Battlefiled 2 jedva ide. DOOM3 je OK, Call of Duty takođe, HL2 se skida trenutno. :) Nešto mi tu smrdi da nije dobro 'leglo', dal' drajver ili šta već, tek, ne ide mi u glavu da na sintetičkim testovima daje OK rezultate, slične brojnim testovima na netu dok su komentari vezani za frame rate u igrama ispod svakog kriterijuma objektivnosti. Mislio sam da će 6800 da jede za doručak sve u 1280x1024 sa AA i AF, kad ono... Hmmm...

Taj NFS HotPursuit 2 je starija igra,zato me i ne čudi me što radi "sporo".6800 nije dizajniran za igre tog datuma.Nisi se zapitao zašto Doom3(čiju grafiku ne možeš nikako usporediti sa NFS HP 2)radi bolje.
Battlefield 2 treba 1,5Gb memorije za maks.detalje,bez obzira na grafičku i CPU.
Dosta današnjih igara je jako neoptimzovano,pa nije ni čudno što štucaju i na jačim kartama.O nekim stvarima se moraš malo bolje informisati,pa će ti biti jasnije.

@ Starac,

Pa sta to znaci neko dere silne ljude za silne pare i nikom nista "bolje se informisi", pa valjda kad neko da 300 i kusur eura za graficku karticu, to mora za te pare da radi pa da peva, a ne da krajnji korisnik lupa glavu zasto ovo nece, zasto ga ovo zeza? Nema taj kapitalizam je gori i od kanibalstva.

Eh da

bigone je napisao(la):
@ Starac,

Pa sta to znaci neko dere silne ljude za silne pare i nikom nista "bolje se informisi", pa valjda kad neko da 300 i kusur eura za graficku karticu, to mora za te pare da radi pa da peva, a ne da krajnji korisnik lupa glavu zasto ovo nece, zasto ga ovo zeza? Nema taj kapitalizam je gori i od kanibalstva.

Pa da ali u tom kapitalizmu mozes i 500 e da das za karticu svakih 5-6 meseci i da ne osetis!Pod uslovom naravno da nesto radis u zivotu za platu

ivke76 je napisao(la):
Pa da ali u tom kapitalizmu mozes i 500 e da das za karticu svakih 5-6 meseci i da ne osetis!Pod uslovom naravno da nesto radis u zivotu za platu

Stvarno ovde covek moze svasta da procita. Kakave veze, pobogu, ima to sto je neko zaradio 500 usd sa time da ih je bacio na graficku koja ne radi ono sto ceo internet o njoj pise?!? I da dobije odgovor da je trebalo bolje da se informise pre kupovine ili da igra samo jednu igru jer ostale nisu optimizovane, a ako pozeli i nesto starije, onda bolje da ode da kupi polovnu P3 i Voodoo3, ima da radi sve u 16 i plus ce da mu ostane para umesto da daje 300+ evra za nesto aktuelno... Ajd uzdravlje ako je to poenta ovih postova... :bottle:

Gospodo,mislim da ste se došli žaliti na pogrešno mijesto.Ako mislite da će biti od koristi,žalite se izdavačima.

mickeyrs,bez uvrede,ali malo se praviš blesav.
Nijedan proizvođač neće danas praviti grafičku za stare igre,već će se okrenuti novim igrama,SM 3.0 naslovima i ostalim tehn...
Stare igre rade bolje sa starijim hardverom,dok sa novim rade bolje ili lošije.Primjer,UT radi super sa 6800,dok NFS HP2,koji ima čini mi se lošiju grafiku,štuca.I tu je riječ o optimizaciji.
Danas već imamo naslove(BF2,FEAR demo)koji zahtijevaju 1,5-2Gb memorije,a biće ih još više,tako da se krivica ne može svaliti samo na GPU ili CPU.

Uvijek je bilo neoptimtiziranih igara za PC(Vampire:The Masquerade recimo),pa ih ima i danas.Međutim postoji riješenje za to,a to su konzole,samo problem je što su igre malo debilne.

Poslednja izmena:
@ Starac

A, i na konzole moras da cekas jedno 2-3 godine dok ima padne cena dovoljno da bi ti se vise isplatilo od PC-ja (uzgred sto su igre malo debilne :) )

@ Ivke76, da, da na tome Zapadu prosto te oblepljuju parama, kao tapetama zidove. Jos nesto znam ljude koji su na socijali na Zapadu pa imaju konzole, eto vidis cak i ne mora da se radi, vec za bolji PC, mora i nekakav posao da se ima.

starac je napisao(la):
mickeyrs,bez uvrede,ali malo se praviš blesav.
Nijedan proizvođač neće danas praviti grafičku za stare igre,već će se okrenuti novim igrama,SM 3.0 naslovima i ostalim tehn...
Stare igre rade bolje sa starijim hardverom,dok sa novim rade bolje ili lošije.Primjer,UT radi super sa 6800,dok NFS HP2,koji ima čini mi se lošiju grafiku,štuca.I tu je riječ o optimizaciji.
Danas već imamo naslove(BF2,FEAR demo)koji zahtijevaju 1,5-2Gb memorije,a biće ih još više,tako da se krivica ne može svaliti samo na GPU ili CPU.

Ne pravim se blesav nego nisi shvatio ironiju, a pravo da ti kažem, iznervirao si me s' onim 'informiši se' pa sam tako i napisao malo, hmmm, ciničnije. :) Poenta je bila da gledam ja testove na netu i čitam kako će ove kartice da progutaju sve i svašta, u praksi to ipak nije tako, zato se žalim, ne zato što neko pravi ovakve ili onakve kartice. Niko nas ne tera da ih kupimo, imali ovolika ili onolika primanja. Smeta mi kad neko istestira kartu na 512 mega rama i kaže 'super', a onda ti kreneš da ga braniš jer, eto, ipak treba 1.5-2GB RAMa, kapiraš? Ostavljam mogućnost da ipak nisam igru probao u TAČNO istim setovanjima kao i testeri i da zato dobijam lošiji rezultat, recimo, da si mi tako odgovorio, bio bih srećniji. :)
Pravi se hype oko nekih stvari kako bi se namicao profit. Što napisa neko, pre par godina su karte od preko 400USD skupljale prašinu u prodavnicama, a danas se prodaju samo tako, plus se ljudi guraju u redu da daju 600+ usd za najnoviju. Tako da, kapiram ja trendove, al' to neće da pomogne čoveku da se odluči dal' da menja 6800 AGP za 6600GT PCIX. Ja sigurno ne bih menjao. :)

dobro ljudi dosta otisli smo nastranu od teme :)

nego bakiba, ja ti preporucujem pci-e varijantu! Novija tehnologija :)
a koju bi plocu pazario?

mickeyrs je napisao(la):
Ne pravim se blesav nego nisi shvatio ironiju, a pravo da ti kažem, iznervirao si me s' onim 'informiši se' pa sam tako i napisao malo, hmmm, ciničnije. :) Poenta je bila da gledam ja testove na netu i čitam kako će ove kartice da progutaju sve i svašta, u praksi to ipak nije tako, zato se žalim, ne zato što neko pravi ovakve ili onakve kartice. Niko nas ne tera da ih kupimo, imali ovolika ili onolika primanja. Smeta mi kad neko istestira kartu na 512 mega rama i kaže 'super', a onda ti kreneš da ga braniš jer, eto, ipak treba 1.5-2GB RAMa, kapiraš? Ostavljam mogućnost da ipak nisam igru probao u TAČNO istim setovanjima kao i testeri i da zato dobijam lošiji rezultat, recimo, da si mi tako odgovorio, bio bih srećniji.

6800 je prisutna na tržištu već više od godinu dana,a nije high-end karta,niti je kad bila.To moraš uzeti u obzir.Ona lijepo tjera sve današnje igre u 1280x1024,međutim sve zavisi od igre,tj.optimizacije.Doom3,HL2 vole brži procesor,FC se više oslanja na grafičku,a BF2 i Fear hoće brdo memorije.
Tvojoj konfiguraciji fali samo još memorije,da bi sve radilo dobro.

Ja nikoga ne branim,već govorim realno.A ti testovi što si ih gledao su možda nerealni,ili su ti što su testirali malo pristrani.Tamo se većinom testira sa najbržim procesorima i sa puno memorije,a ne sa 512mb. Zato se uvijek pogleda više testova,ili se raspita po forumu,kao što je ovaj.

Sve se opet svodi na to koliko čovjek zna,koliko je informisan.

Poslednja izmena:
Nemenjaj bre! :)
Ta furuna 6600GT kod mene nikad nece uci u kuciste.
Ne kapiram zasto se svi palite na tu izvikanu kartu? Ona je bila Best by lani oko nove godine.U medjuvremenu se pojavilo dosta drugih (po meni boljih) kartica u toj klasi ,kao recimo
ATI x700pro., x 800 se.. sve su u tom cenovnom rangu.

ZverBre je napisao(la):
Ta furuna 6600GT kod mene nikad nece uci u kuciste.

Eto ja bi radije stavio tu furunu nego X700Pro ili X800SE.

starac je napisao(la):
Eto ja bi radije stavio tu furunu nego X700Pro ili X800SE.

Apsolutno. Nego ne bih mu savetovao da ista menja iz psiholoskog razloga. Tesko se podnosi pad sa konja na magarca ma koliko magarac bio visok. :d

Vrh Dno