Šta je novo?

680 SLI napajanje problem

Vrati proc na default, undervoltuj karte sto je vise moguce i poislkljucuj nepotrebne potrosace. Probaj onda. Ako puca onda je nesto drugo u pitanju. Ako prolazi onda znaci da ti fali snage u napajanju i moras novo.

Poslednja izmena:
Vrati proc na default, undervoltuj karte sto je vise moguce i poislkljucuj nepotrebne potrosace. Probaj onda. Ako puca onda je nesto drugo u pitanju. Ako prolazi onda znaci da ti fali snage u napajanju i moras novo.

Uradio sam to... proc na def. karte power target na 70% i underklokovao sam ih za po 75mhz i ne puca mi unigine radi normalno provrteo sam nekoliko puta na extreme podesavanjima i nema crnog ekrana :) Ocigledno fali snage druze moram u shoping, bolje da sam pronasao neki drugi hobi od ovoga ne isplati se, kako je krenulo moracu prestati da pijem da bi se igrao ko' covek :p

Uradio sam to... proc na def. karte power target na 70% i underklokovao sam ih za po 75mhz i ne puca mi unigine radi normalno provrteo sam nekoliko puta na extreme podesavanjima i nema crnog ekrana :) Ocigledno fali snage druze moram u shoping, bolje da sam pronasao neki drugi hobi od ovoga ne isplati se, kako je krenulo moracu prestati da pijem da bi se igrao ko' covek :p

Jel mogu ja. Ako vratis procesor na default, a "zategnes" karte i vise ti ne puca onda je bilo do napajanja.

Nisam jedini koji ne čita tvoje postove. :eek::D

probaj od nekog drugara drugo napajanje prvo.
da li si probao reinstal drajvera i sistema?
chudno mi je da taj seasonic nece da gura te dve grafe, pa meni bangavi chiftek cft 700w, bez frke tera 7950 cf/gtx 670 sli, i7 4750, sve klokovano.

Poslednja izmena:
probaj od nekog drugara drugo napajanje prvo.
da li si probao reinstal drajvera i sistema?
chudno mi je da taj seasonic nece da gura te dve grafe, pa meni bangavi chiftek cft 700w, bez frke tera 7950 cf/gtx 670 sli, i7 4750, sve klokovano.

Reinstalirao sam win i probao nekoliko drajvera tako da sta znam.. probacu na drugom napajanju samo grafe da prikacim pa javljam, dosadio sam vam samo tako :) Mislio sam da je bug do unigina jer mi blokira uvek na istom mestu onde gde je onaj top u prvom planu pa posle silazi u podrum medjutim izbacuje mi crn ekran i u Crysisu

edit: 3d mark11 prolazi bez problema cvcvvcv.jpg

jel ima neki program jos sem benchmarka da opteretim graficke na max potrosnju

Poslednja izmena:
Reinstalirao sam win i probao nekoliko drajvera tako da sta znam.. probacu na drugom napajanju samo grafe da prikacim pa javljam, dosadio sam vam samo tako :) Mislio sam da je bug do unigina jer mi blokira uvek na istom mestu onde gde je onaj top u prvom planu pa posle silazi u podrum medjutim izbacuje mi crn ekran i u Crysisu

edit: 3d mark11 prolazi bez problema Pogledajte prilog 109510

jel ima neki program jos sem benchmarka da opteretim graficke na max potrosnju

Metro 2033.

Metro 10 krugova sve normalno metro1.jpg metro.PNG

Evo da ne smaram vise imaju ljudi pametnije stvari da citaju na forumu, probacu grafe na drugom napajanju pa javljam... Hvala svima jos jednom na pomoci za sada case closed. Pozdrav svima;)

@Rayko
Nemoj da si takav, smaraj nas jos malo :p
Moj ti je savet da kupis sto jace napajanje, 1500w naravno ne neko od 500e koje je navodno kvalitetno. Ovo je savet na osnovu licnog iskustva. Imam vec preko 5god thermal take 1500w, kada sam ga kupio vazilo je za jedno od losijih napajanje te snage, ali vreme je pokazalo da da to sto papir i specifikacije pokazuju u praksi nista ne znaci.
Navodno sa nekim kvalietnijim izvlaci se veci klok, duze ce da traje bla bla bla, sve su to gluposti, jedino ima smisla kada je extremni kloku u pitanju znaci ln2 i sl...
Svako napajanje sa godinama gubi na snazi, to je normalno i to se desilo sa tvojim napajanjem, to ce se desiti i sa tim od 1000w koje planiras da pazaris. Ako se vodimo tom logikom onda je bolje kupiti nesto sto ce sigurno da traje najmanje 5god kao meni, pa i ako izgubi na snazi uvek ce moci da potera dobro klokovanu masinu SLI ili CF ;) Pritom jako bitna stvar je ventilator na napajanju koji pocne da urla cim se potrosnja priblizi maksimumu :p

Tvoje napajanje je u svakom slucaju najlosija varijanta jer se sastoji iz dva trafoa,fakticki imas dva spojena napajanja od po 750w!
Problem je sto ti u vecini slucajeva ne premasujes tih 750w i nemas pravilno opterecenje ..Jedno opterecujes (trosis) drugo svira u prazno ;)
Druga stvar to napajanje ima jednu manu a to je velik pg delay pa zavisno od ploce moze da izazove odredjen issue kao recimo da se sistem uopste ne upali..
Naravno ti nemas taj problem (da imas znao bi :D ) ali ti je post sigurno duzi..

Zivotni vek napajanja se ogleda na osnovu forsiranja istog pod odredjenim intezitetom opterecenja tj okolnostima u radu.
Ako je napajanje pri maksimalnim granicama opterecenja i tako radi duze vreme naravno da ce i "rok trajanja" biti skracen.
Slazem se da treba imati lufta ali isto tako treba uzeti napajanje koje ima visok koeficijent efikasnosti i koje je uradjeno od kvalitetnih komponenti..

Generalno sto se tice toga Enermax je i dalje zakon,tu je i Seasonic negde rame uz rame a i Corsair koji je sve popularniji i koji se odlicno pokazao performanse/kvalitet!
Sta god da uzme od ova tri koja sam naveo nece pogresiti..Naravno nek se konsultuje za koji tacno model treba da se interesuje ;)

I mislim da je 1500w generalno mnogo i za danasnje uslove (osim ako se ne radi o ekstremnom overlocku) pogotovu sto se sve vise ide ka tome da hardver sto manje trosi..
Kepler je upravo pokazao da je mali potrosac a Maxwell tek treba da napravi jednu prekretnicu na tom polju..
1000w-1050w je sasvim dovoljno za ono sto njemu treba,i vise nego dovoljno !
Jedno takvo napajanje a kvalitetno..Milina :smash:

I da..Nek je prosek 200w po karti on ukupno ima 400w samo na te dve karte ,gde je ostalih 350w potrosio koje napajanje mora da isporuci?

power-load.gif

Poslednja izmena:
Da da, sve je to super, golima beskorisnih informacija... Barem su beskorisne prosecnom korisniku. Sava taj kvalitet nista ali bas nista ne znaci sem vece cene, stoji to da je elektronika kvalitetna, ali da se ne lazemo, ni jedan od proizvodjaca ne pravi napajanje koje ce napraviti stetu i ako nije defektno jednako ce se svakim adekvatnim napajanjem postici stabilna klok, stabilan rad racunara itd. Nemoj samo da mi kazes da cu nesto primetiti u radu ako promenim svoje napajnjen nekom munjom od 500e vrhunskog kvaliteta, znam da neceu, ali isto tako sam imao prilike da vidim gde dobro napajanje igra kljucnu ulogu ;)

Inace ovi podaci koje iznosis o potrosnji nisu bas tacni, znam da su bazirani na osnovu specifikacija, ali to je ono sto cesto ponavljam, na papiru i u praksi nikada nije isto. Posedujem izvesnu spravicu koja meri potrosnju sistem i jako dobro znam koliko trosi dobro overklokovan sistem, narocito ako su kartice dobro kloknute, a veruj mi da je to mnogo vise nego sto je prikazano u ovoj prilozenoj tabeli ;) Iznenadio sam se kada sam se prvi put pozabavio ovom tematikom. Tu uvek postoju neki prosek, ali cesto se desava da sa 700w potrosnje skoci i do 800 na par sekundi a to je situacija koja rusi sistem ako napajanje nema dovoljno snage...

Poslednja izmena:
Podatke o potrosnji sam uzeo sa priznatih sajtova a ovaj koji sam okacio je odavde ..
http://techreport.com/review/22833/...ore-i7-3770k-overclocked-on-four-motherboards

Komponente i efikasnost napajanja pri loadu je itekako bitna a da su skupa danasnja napajanja u tom vrhunskom kvalitetu bas i nisu osim
ako nisi rob brenda pa se lozis na eVGA recimo :p
Takodje mnogo zavisi i od toga koliko ampera ima na 12v grani i to ima itekako uticaja u realnom radu.
Enermax i Seasonic od 1000/1050w mogu da se nadji za 230 eur sto nije mnogo za takvo napajanje obzirom da je cena Seasonic-a od 850w kod nas oko 200 eur!

Sto se tice njegovog napajanja ono mora da iznese deklarisanih 750w pogotovu sto je Seasonic a i ako pik bude i preko napajanje to mora
da izdrzi lagano..

Recimo pik power mog napajanja je 1500w!
Njemu gasi sistem a to nije dobro..Moze biti da mu napajanje cak i ne valja..

Sto se tice spravice ovu sam merkao da uzmem kad sam bio u Svajcarskoj i ne uzeh,sad mi krivo..

http://www.conrad.de/ce/de/product/...r-mit-SD-Karten-Slot-LCD-0001-9999-kWh-4320-h

Poslednja izmena:
@rayko

nisam skontao. posle reinstala win-a ti radi normalno?

Ne, ista stvar... Probao sam sinoc sa 306.97 posto su druga bransa drajvera ali nista. Problemi su mi nastali od pre nekoliko dana zakucala mi prvo f1 2012 pa posle crysis, tomb, unigine itd... Menjao sam i sli bridgeve od obe grafe i maticne i isto.. Ostalo mi sve radi normalno skyrim, ACB, metro itd... Unigine da ima bug pucao bi uvek ali meni prolazi kad oborim klokove karte za 75mhz i ogranicim power target na 70 posto, moracu karte da probam na drugom mestu... e da gasio sam pcie slotove preko maticne i testirao grafe ponaosob i nije bilo problema... probacu ponovo kad dodjem kuci malo vise da ih izmucim jednu po jednu.

Da probam furmark?

Edit: Da mi ne valja jedna od kartica ne bi mi radilo sve ostalo sta znam... Sinoc igrao Skyrim sat vremena i ACB pola sata vrteo 3d mark11 i sve ok valjda je to dovoljan pokazatelj da su grafe ispravne
Ako ne resim problem kroz 2-3 dana ko je razpolozen mogu da mu posaljem grafe pa nek vidi sta im je ako je uopšte do njih :)

Poslednja izmena:
@PCBeast, svaka cast tvojoj umesnosti i nizu dobrih komentara, ali ovde iznosis neke tvrdnje koje nisu bas relevantne...

Kao sto "*******i" rece a ti pridodajes jeste taj TT 2x750w ali to ne znaci da ti opterecujes prvo jedno pa onda drugo napajanje u njemu vec rasporedjujes snagu po svom izboru i putem konektora na jedno ili drugo a pritom sve to u istom napajanju. Naravno da nije naj kvalitetnije 80+ gold ili platinum, ali ima snage na pretek, pritom dve grane 12v/40a koje mogu da poteraju svaku GPU pa cak i najvece potrosace bez ikakvog problema. Pritom grane za MB su 30A sto je opet pandan novijim napajanjima koji imaju 22-25A ali vecu efikasnost.Covek nije hteo da svoga konja hvale vec je izneo dobar predlog a iz iskustva.

PIk-power je jedno a realna snaga je drugo, nemoj to brkati, napajanje koje je "*******i" pomenuo ima realnu snagu od 1250w a o piku da ne govorimo, svedimo se na prave brojke.

Slazem se sa tobom da mu nije potrebna jaca od 1000w nekog novijeg i kvalitetnijeg 80+ gold/platinum resenja ali veruj mi od viska glava ne boli zato mu i nisam predlozio neko od 850w ;)

Sto se tice potrosnje jedne GTX680, manite se papira i pomisli da trosi 200w ;), to mozda u nekom idealnom svetu brojeva proizvodjaca, pri max opterecenju zna ona debelo da srce i ja je nikada ne bih racunao ispod 250w.

@Rayko, uveren sam da ti je makina prejaka za tu struju :smoke:

ne koriste sve igre max iz karti osobito kada ih imas dve i vise, tako da ti kod nekih radi a kod onih sa vecim opterecenjem napajanje puca, doziveo sam isti problem samo sa tri karte. Nova kriza je poprilicno zahtevna tako da moze da ti bude relevantni pokazatelj, jer zaista muci i ovu moju iz potpisa i to propisno po naponskoj koja je u mom slucaju dozivela najveci temp od 50c (sto do sada nije bio slucaj)

Probaj i furmark ali to nije totalno GPU opterecenje, bolje Unigene heaven DX11 ili Crysis3

Poslednja izmena:
prosto mi neverovatno da to napajanje ne moze da izgura to shto imash, x serija, ima 4x 8 pina za grafulje, znachi spremno je za tako neshto.
moguce je da je neshto kvrcnulo u njemu i da je oslabilo vremenom, ili mozda imash neshto u kompu shto ti nerelano puno vuche struje, ili da ti je struja krsh u gajbi.
mislim da ti i 850w moze odraditi posao, ako se ispostavi da je do napajanja, nema potrebe za 1000-1500w.
heaven je kul test za multi gpu test jer super skalira i opterecuje grafe.

ja bih probao odneti komp mozda negde drugde, a ono prvo shto bih uradio je izvadio napolje na kutiju sve, i bocnuo samo ono shto treba, hdd, grafe i nshta drugo.

Poslednja izmena:
Ne, ista stvar... Probao sam sinoc sa 306.97 posto su druga bransa drajvera ali nista. Problemi su mi nastali od pre nekoliko dana zakucala mi prvo f1 2012 pa posle crysis, tomb, unigine itd... Menjao sam i sli bridgeve od obe grafe i maticne i isto.. Ostalo mi sve radi normalno skyrim, ACB, metro itd... Unigine da ima bug pucao bi uvek ali meni prolazi kad oborim klokove karte za 75mhz i ogranicim power target na 70 posto, moracu karte da probam na drugom mestu... e da gasio sam pcie slotove preko maticne i testirao grafe ponaosob i nije bilo problema... probacu ponovo kad dodjem kuci malo vise da ih izmucim jednu po jednu.

Da probam furmark?

Edit: Da mi ne valja jedna od kartica ne bi mi radilo sve ostalo sta znam... Sinoc igrao Skyrim sat vremena i ACB pola sata vrteo 3d mark11 i sve ok valjda je to dovoljan pokazatelj da su grafe ispravne
Ako ne resim problem kroz 2-3 dana ko je razpolozen mogu da mu posaljem grafe pa nek vidi sta im je ako je uopšte do njih :)

Rajko prodaj te dve, dodaj to sto bi pukao za napajanje..... i uzmi titana 9bd7e3ec433eafe0dbcd7bc726e34d6c.png

HA HA Nije losa ideja a ko ce da kupi moje karte boga pitaj :p

@ nessa78

Ja sam pokusao narodski da mu objasnim da mu to serovanje informacija koje je pokupio na netu nista ne vredi, al nije vredelo :p
Mozemo u nedogled sa tim da se frljamo, gde je sta ko procitao, nekada moze da bude korisno, ali prakticno iskustvo je neporcenjivo. Ja sam naveo svoj primer a igrom slucaja svojevremeno sam se jako dugo bavio poslom vezanim za sklapanje konfiguracija i to uglavnom ljudima koji se bave ozbilnim poslovima, max maja, i ostao u kontaktu sa njima radi podrske jer su kupovali na moj predlog overklokovane konfiguracije. Na odradjen posao nisam imao reklamacije ni posle duzeg niza godina :) ali isto tako nije bilo ni reklamacija na hardver, narocito ne na napajanje, a vodio sam se slicnom logikom koja je isto tako deo iskustava od ranije. Najcesce je to bio LC power.

Idem kod kolege sa foruma Mirze popodne pa cu da probam kod njega... Javljam rezultate veceras :)

kad si menjao napajanje? revolution serija ima 20% viska za peak, tj. u nasem slucaju 1260w.

Po Enermax specifikacijama da ali po testu je moglo da izbaci daleko vise..
Mrzi me sad da trazim gde sam to citao,ako se setim okacicu test!

@PCBeast, svaka cast tvojoj umesnosti i nizu dobrih komentara, ali ovde iznosis neke tvrdnje koje nisu bas relevantne...

Kao sto "*******i" rece a ti pridodajes jeste taj TT 2x750w ali to ne znaci da ti opterecujes prvo jedno pa onda drugo napajanje u njemu vec rasporedjujes snagu po svom izboru i putem konektora na jedno ili drugo a pritom sve to u istom napajanju. Naravno da nije naj kvalitetnije 80+ gold ili platinum, ali ima snage na pretek, pritom dve grane 12v/40a koje mogu da poteraju svaku GPU pa cak i najvece potrosace bez ikakvog problema. Pritom grane za MB su 30A sto je opet pandan novijim napajanjima koji imaju 22-25A ali vecu efikasnost.Covek nije hteo da svoga konja hvale vec je izneo dobar predlog a iz iskustva.

PIk-power je jedno a realna snaga je drugo, nemoj to brkati, napajanje koje je "*******i" pomenuo ima realnu snagu od 1250w a o piku da ne govorimo, svedimo se na prave brojke.

Slazem se sa tobom da mu nije potrebna jaca od 1000w nekog novijeg i kvalitetnijeg 80+ gold/platinum resenja ali veruj mi od viska glava ne boli zato mu i nisam predlozio neko od 850w ;)

Sto se tice potrosnje jedne GTX680, manite se papira i pomisli da trosi 200w ;), to mozda u nekom idealnom svetu brojeva proizvodjaca, pri max opterecenju zna ona debelo da srce i ja je nikada ne bih racunao ispod 250w.

Ne znam kako si dosao do zakljucka da mesam stvarne vrednosti sa nerealnim?
Ja sam nagovestio da to napajanje koje Rayko ima mora da iznese deklarisanu vrednost i zato sam napomenuo i Pik Power jer je *******i u postu napomenuo kako
vrednosti u potrosnji nekad i skacu na momente ..
E tu se i ogleda kvalitet samog napajanja koje nece posustati ni kad je optereceno preko njegovih 100% ucinka!
Sad dolazimo na ono o cemu sam pricao u prethodnim postovima a to ocigledno neki ne kapiraju (nedostatak znanja,sta li je)
Zato sam pomenuo primer mog napajanja a u Raykovom slucaju ispade da napajanje ne postuje ni deklarisanu vrednost+ sto ima dovoljno ampera za SLI!
Opet cu napomenuti,moze vrlo lako da se desi da mu napajanje nije ispravno..Procackajte malo netom,ima ljudi koji koriste njegov setup sa istim ili slicnim
napajanjem i to sve radi opusteno..

Drugo pominjete neke smesne firme koje ne izbacuju ni blizu propisanu snagu napajanja..
O cemu mi ovde pricamo?Nezobiljno je!

Takodje zaboravljate da je covek probao sa procesorom na def,kartama na def..
Okacio sam link koliko trosi Ivica sa klokom od 4.9 Ghz!Ovde definitivno nesto smrdi a GTX680 nema sanse da ima prosecnu potrosnju u igrama
ni blizu 250w (osim ako se ne koristi overklokom sto ovde nije slucaj)

Evo sta kaze techpower up :
http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_680/25.html

http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/GeForce_GTX_680_SLI/21.html

guru3d :

http://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_gtx_680_review,9.html

Itd..Kad pogledas gomilu review-a ,izvuces neku sredinu,ja sam sa 200w po karti mozda bio i ostar!
Igre koje je on probao poput Metro2033 i Crysis itekako koriste karte,Crysis3 pogotovu,Unigine 4 isto itd..
On rece da je to probao..I dalje mi ne ide u glavu kako napajanje ne moze da izgura to sve na default ?!

Poslednja izmena:
kad su na def taktu njegov setup ne bi trebao ni 500w da povuce po svim mogucim testovima, tako da je ovo napajanje dovoljno, postoji jedna jedina mogucnost da je napajanje pri kraju tj dotrajalo ili ce brzo da rikne :D

Poslednja izmena:
Sad dolazimo na ono o cemu sam pricao u prethodnim postovima a to ocigledno neki ne kapiraju (nedostatak znanja,sta li je)
A ti si se usro od znanja :D Beskorisnog do duse, cak nije ni znanje nego guglanje kao i uvek :p
Teoretisanje u nedogled na osnovu necega sto procitas negde. Samo nesto da ti kazem, to sto procitas ima koristi samo u sliucaju da iza sebe imas podosta prakticnog rada ;) Jedini koga ja znam sa ovog forum da se zaista moze pohvaliti prakticnim iskustvom, a da pritom ima sigurno vise od svih nas i teoretskog znanja to je @demios, pa opet covek ne pise romane o svemu i svacemu koji su prepuni neke teorije i filozofskih zakljucake, vec odmereno pristupa svemu a i kada nesto napise to bude daleko ispod onoga sto bi mogao da kaze na tu temu, ali je zato svima razumeno ;) Pericu ne racunam, one je vec sve magistrirao na temu hardvera :) narocito napajanja :p

Poslednja izmena:
probaj BOINC i neki GPU crunch projekat da se obe graficke opterete do maksimuma, mozes u njemu i simultano neki CPU based projekat da opteretis sva cpu jezgra na 100%

A ti si se usro od znanja Beskorisnog do duse, cak nije ni znanje nego guglanje kao i uvek
Teoretisanje u nedogled na osnovu necega sto procitas negde. Samo nesto da ti kazem, to sto procitas ima koristi samo u sliucaju da iza sebe imas podosta prakticnog rada ;) Jedini koga ja znam sa ovog forum da se zaista moze pohvaliti prakticnim iskustvom, a da pritom ima sigurno vise od svih nas i teoretskog znanja to je @demios, pa opet covek ne pise romane o svemu i svacemu koji su prepuni neke teorije i filozofskih zakljucake, vec odmereno pristupa svemu a i kada nesto napise to bude daleko ispod onoga sto bi mogao da kaze na tu temu, ali je zato svima razumeno ;) Pericu ne racunam, one je vec sve magistrirao na temu hardvera narocito napajanja :p

Ih kako se ljudi pronadju pa ti to je :p
Bar da imam toliko vremena da googlam pa da se i dopunim informacijama sa neta ,sto da ne,ja nemam komplekse,niko se nije naucen rodio.Ne moze covek ni sve da zna ,treba nekad i drugog da saslusa naravno ako mu ego to dozvoljava:eyebrows:

Jos jednu stvar zaboravljas da sam to tvoje napajanje i ja koristio jedno vreme mislim da si ti to tvoje tek kasnije nabavio ,mozda je cak upravo to koje je i bilo kod mene ,pa i prakticno o napajanjima znam za sigurno daleko vise no sto si ti predstavio u postu ali ajde sad,ko da je i bitno.

A praktican primer ti je Corsair HX520 koji je gurao masine koje su vukle i vise nego sto je napajanje bilo deklarisano..
Pa onda HX620,pa CM1000 koji se kod mene generalno odlicno pokazao (jedna od boljih serija koja su kod nas uvezena) ,itd..Bilo je tu jos zanimljivosti,da ne pisem romane bas kako kazes a necu sve tajne ni da odajem ,)

Trebao bi da otvoris agenciju kao prorocnica posto znas ko je sta radio i koliko ima iskustva,(Titan ti sluzi kao staklena kugla :d ) ovako umesto sto nas zezas po forumu bar ces imati u toj praksi koju pominjes neke koristi :D hihi .

No da ne idemo u off,znam ja da ti volis da se prepucavas i da peckas, (a ko je veverica i to znamo :D ) da caskamo mozemo i kad se vidimo,daj coveku da pomognemo ako moze jer zasto da baca pare ako mu napajanje nije ispravno ?
Jos je u garanciji pa moze da ga zameni..Eto korisnog saveta i konstruktivne polemike ,totalno prakticno :p

Poslednja izmena:
daj coveku da pomognemo ako moze jer zasto da baca pare ako mu napajanje nije ispravno ?
Jos je u garanciji pa moze da ga zameni..Eto korisnog saveta i konstruktivne polemike ,totalno prakticno :p

Ovo je jedino pametno i korisno na ovu temu sto si dosad rekao :D:p

Nazad
Vrh Dno