Šta je novo?

680 SLI napajanje problem

Evo mali update mog problema...
Kad sam bio kod Mirze imao sam iste probleme kao i kod mene gde se jos desavalo da nakon restarta kompjutera windows uopste i ne ucita displej drajvere kako od nVidie tako i one integrisane u windowsu:trust: i vraca mi na rezoluciju mislim 640x480 koju ne mogu da promenim. Nakon restarta opet isto a kad ugasim jednu graficku ucita drajvere normalno. Promenio sam tri sli bridga i isto tako da to otpada. Testirali smo jednu po jednu grafu i radile su normalo na def. samo sto je interesantna stvar da nisu bile stabilne ni za 1mhz overkloka bez obzira koliko da smo stavili power target:trust:, pucao bi unigine odmah. Ja sam jednu od ovih terao i na 1300, mhz ima na forumu slika koliko hocete... Medjutim, reinstal. sam windows pre dva dana po treci put i poslednjih dva dana nisam imao problema sa drajverima nakon restarta, igrao sam sinoc Crysis3 jedno sat vremena i radilo je sve ok...
Iskreno se nadam da nije do napajanja nego do lose instalacije windowsa i drajvera... Ako Mirza procita ovaj post neka i on doda svoje misljenje ako sam nesto zaboravio a nije mu tesko znam ;)

Eto za sada toliko pa ako bude (nadam se da ne) jos problema javicu se za pomoc :wave:

PS Mozda sam imao problema i sa ovim pa nisam znao tacno koliki je power target i ustvari kad sam video da je recimo 70% ustvari bio 90%, to kazem jer sam tvrdio da karta nece preko 70% PT a puca u igrama i benchu i da je napajanje problem.. Sta mislite?

Hello everyone. I just wanted to give everyone a quick update. We’ve found an error in our power reporting that under certain circumstances makes it look like there is extra power headroom available. The power readout could, for example, show 90% when in fact you are using 100% of the available power. It’s likely that your card is boosting clocks up until it hits the power limit but the reporting error is causing the power readout to show a number below 100%. Under these circumstances a dramatic increase in fan speed would cause some extra power draw and the GPU voltage and clocks could be dropping in order to stay within the maximum power limits of the card.

We’re working on a fix for the power reporting error and expect to have it available in a future driver. A new driver will be released very soon however it will not include the fix.
https://forums.geforce.com/default/...cause-downclocking-with-314-09-and-314-14-/12

Poslednja izmena:
Tp tvoje napajanje ako je ispravno nema sanse da ne moze da goni tvoju masinu, bice prija da su to driveri ili nesto sa windozom.

Znaci Asus zeznuo bios?
Nego reci mi kako ste karte tacno probali?
Da li si kacio celo napajanje na tvoj sistem ili si samo kacio napajanje na graficke a ostali deo sistema ti guralo napajanje?

Jedno glupo pitanje - da ne koristish sluchajno Windows 7 instalaciju 18in1 ili tako neshto?

Imao sam problem da su mi GTX570 karte u SLi rezimu bagovale sa crnim ekranima u nekim igrama sa tom instalacijom Win7... Kada sam instalirao untouched, sve je proradilo kako treba.

Jedno glupo pitanje - da ne koristish sluchajno Windows 7 instalaciju 18in1 ili tako neshto?

Imao sam problem da su mi GTX570 karte u SLi rezimu bagovale sa crnim ekranima u nekim igrama sa tom instalacijom Win7... Kada sam instalirao untouched, sve je proradilo kako treba.

Ma jok, mada posle treceg gazenja sistema u poslednja 4 dana zasad mi radi dobro... nisam probao unigine 4 doduse koji mi je stvarao najvise problema...

Jox, nismo kacili na njegovo napajanje jer nam se ne slazu kablovi za napajanje pa smo probali jednu po jednu grafu na mom sistemu i radile su na def. dobro ali cim ih overklokujemo za 10mhz pucaju i u sli i zasebno kad rade. Ponavljam samo kad je unigine u pitanju, kao sto napisah gore igrao sam Crysis sat vremena i sve je ok a ovo sto sam izbacio gore od nvidije za power nije za zezanje pogotovu kad se overklokuju karte jer zamisli da mozes da podesavas voltazu a on tio kaze da imas lufta jos malo a onda puff:S:

U redu ako postoji bug sa ocitavanjem powertarget-a ali ja se plasim da ti i dalje ne znas na cemu si!
Zasto je bitno da probas ceo sistem sa drugim napajanjem?Pa iz prostog razloga da otklonis sumnju defektnosti tvog napajanja ..
Ako kazes da ti je sad sve ok nadam se da ce tako i da ostane..Takva masina a da pravi problem,to je prava glavobolja :(

Ne znam stvarno, katastrofa, daj da prodje jos neki dan pa cu znati na cemu sam, iskreno se nadam da je windows bio u pitanju ali kao sto vidis i drajveri u poslednje vreme su kriminalni... bukvalno.

Ja sam bas stekao drugaciji utisak da su driveri sve bolji i bolji..
Jako je tesko suditi o problemu ako nisi nasao pravi uzrok.
Driver ume da ti pukne ako recimo karta ne dobija ispravan/dovoljan napon..
Dajem samo primer jer mnogo stvari tu ima koje mogu da uticu ,nije sve crno i belo..

Ja ti lepo kazem ponesi masinu i dodji u PCBeast laboratoriju da nadjemo uzrok i otklonimo problem :p

Poslednja izmena:
Ja sam bas stekao drugaciji utisak da su driveri sve bolji i bolji..
Jako je tesko suditi o problemu ako nisi nasao pravi uzrok.
Driver ume da ti pukne ako recimo karta ne dobija ispravan/dovoljan napon..
Dajem samo primer jer mnogo stvari tu ima koje mogu da uticu ,nije sve crno i belo..

Ja ti lepo kazem ponesi masinu i dodji u PCBeast laboratoriju da nadjemo uzrok i otklonimo problem :p

Apsolutno se slazem, ali ovde je problem bio i kada su karte na def... desava se to da naidje neki drop napona i tada pukne drajver, ali ne ono klasicno da prijavi pucanje drajvera i da sliku baci na desktop, nego jednostavno zabode i krene posle sekunde-dve ali sa oborenim klokovima.

Dakle koliko razumem. Probali ste na jacem napajanju i sve na default i opet ponekad "zabode" tj. zastane, pa obori taktove. Kada radi jedna po jedna karta problema nema. Moram vas razocarati, ostaje vam samo PLOCA. Druge tu vise nema!

Pazi,to sto vi meni pricate meni ne deluje da je softverske priorode..
To ne valja ako se karte/karta ponasa tako na def.Obicno su takve indikacije kada
kartu preklokujes i nije stabilna a u slucaju "Rayko" kod njega puca na def,sto i sam potvrdjujes.

To definitivno ne valja!

P.S.Pretece me Goran mada smo pustili post u isto vreme :D

Probaj prvo na drugom napajanju, pa ako nije to, probaj sa drugom plocom... Koliko sam skapirao iz teme, jedino te dve komponente mogu biti problem, posto grafike nisu. Ili je naravno problem softverski :)

Mali update... malo sam overklokovao karte i probao 3d mark11 i unigine valley 1.0

+50 gpu/+100 mem 3d mark11 sli overclock.jpg i valley +40gpu/+150mem. (pucao mi je na +50 gpu verovatno zbog donje karte jer kao sto se vidi gornja radi na istoj brzini na oba testa) Capture.jpg

Hteo sam samo malo da ih overklokujem da vidim sta i kako i za sada nemam onih problema od kad sam ponovo reinstalirao windows...

edit: probao Crysis3 10min. na +40/150 i javlja gresku DXGI ERROR DEVICE REMOVED izgleda nije stabilno...
Nista, da ja ne bi mlatio vise praznu slamu i davio ljude... rezime za sada je da na def. posle reinst. win. rade bez problema a kad izadju whql drajveri probacu i overklok jer ovi i nisu nesto stabilni (makar kad je moj setup u pitanju) pa cemo da vidimo da li je napajanje i definitivno u pitanju. U medjuvremenu ako mi se desi da pucaju na def., kartice idu kod nakog clana foruma pa neka ih on testira na svojoj masini... ;)

Poslednja izmena:
Te graficke bi trebale da izguraju boost od oko 1300 Mhz stabilno ,sto se tice tih modela ..
E sad,sve zavisi i od primerka,to je lutrija tako da moze da se desi da ide i nize.
Sa overklokom mora strpljivo,ispipavas granice ,moras da osetis kartu a ne da bubnes odjednom frekvencije i nije to to..
Ima tu peripetija pogotovu kad je u pitanju OC 24h/7 !

Sto se tice "DXGI ERROR DEVICE REMOVED" neki kazu da je problem do same igre (bug) dosta njih se zali na Crysis 3 a neki kazu da je problem
do drivera..
Probaj ovo : "Power Options and set the PCI Express - Link State Power Management Setting to Off"
P.S.Ima jos jedna zanimljiva stvar,pomera OC margina od drivera do drivera tako da i to moras da ispitas ;)

Poslednja izmena:
Sto se tice "DXGI ERROR DEVICE REMOVED" neki kazu da je problem do same igre (bug) dosta njih se zali na Crysis 3 a neki kazu da je problem
do drivera..

Ja taj problem u oposte nisam umao. Javljao se kada je klok karte bio nestabilan, kada sam je stabilizovao vise se ni jednom to nije desilo. Inace kada izbaci tu poruku i igra pukne, a klokovi se vrate na default, upalis gpu-z pa pogledas i vidis da je tako;)
Klinci koji o tome pisu na stranim fotumima ne znaju da je do kloka karte, jer im verovatno BF3 radi na tim klokovima pa su se sada nasli u cudu, BF3 je truba kada je zahtevnost u pitanju. Crysis 3 ubedljivo najvise opterecuje kartu, tako da je igra odlican test stabilnosti.
Ja to radim na sledeci nacin. Pokrenem igru, ostavim ovog lika sto ga vodis kroz igru da bleji u prostranstvo, ako bleji 10min velike su sanese da je to stabilan klok, ali da bi bio siguran ostavim ga jos 30min pa onda uzmem malo se igram i to je to ;)

Ne puca ni meni ,ja to nisam ni doziveo..
Problem se javlja i kod kartica na def kao i kod multi GPU setup-a.
E sad,kod Rayka je mozda stvarno do kloka jer mu karte boostuju visoko,1300 Mhz sto
moze da indicira na nestabilnost vrlo lako..

Koliko sam ja shvatio Rayko se i nije nesto posebno trudio da stabilizuje sistem,sve je to odradio na brzinu,onako odokativno cisto
radi provere rezultata obzirom da karte drzi na def (ja ne bi mogao da izdrzim da ih ne zakoljem malo :d )

Ma ljudi nisam ja ovo ovrklokovao i trazio stabilnost 24/7 nego sam hteo da proverim posle reinstala windowsa da li mi pucaju karte na minimalnom overkloku kao pre, one fabricki su dosta overklokovane i mozda drajveri (makar ovih nekoliko poslednjih) nisu stabilni sa bilo kakvom vrstom overkloka kad je makar moj setup u pitanju. Ponavljam ja sam imao ozbiljnije probleme gde sam morao karte sa def. da spustim za po 100-150mhz da bi mogao bilo sta da igram... One SS sam okacio da se vidi da mi sada karte ipak rade i kad se malo overklokuju sto pak dokazuje da je mozda sve bilo do wina a ne napajanja ( nadam se) Igracu se jos koji dan pa ako je sve u redu onda moze saveti za overklok pa da pojurimo i koji score vise;)

@Beast Ti si bas resio da ti posaljem kartice :D

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ili da se igras sa prethodnim verzijama, ili da sacekas novu sto je mnogo komfornije :)

@ Rayko
Zemo, podesi u drajverima Vertical Syinc na Adaptive pa probaj karte sa klovoima na kojima znas da je radila u Unigine Heaven Benchmark i igrama ged pri overkloku sistem nije radio kako treba.
Imao sam problem slicne prirode sa igrama koje nisu zahtevne, to su uglavnom igre sa Unreal edzinom u kojima imama preko 100fps kako god da podesim setovanja, evo i sad sa BioShock Infinite, isto tako u igrama uvek neka ti bude ukljucen Vertical Syinc...
Radi se o tome da Crysis 3 i sve druge iole zahtevne igre koje vade dusu karti :p rade stabilno sa nekim besnim klokovima, a recimo BioShock Infinite puca na istom i cak 100mhz nizim klokovima, sto nema logike, pa sam se malo pozabavio tom problematikom i sistemom eliminacije dosao do zakljucka da kada ovako podesim darajvere i setovanje u igri sve radi bez problema, uz to kart radi sa pola snage ili sa klokovima i adekvatnim pover limitom za te klokove koji su potrebni da bi se postigao 60fps.
Pored prednosti da da sve mogu da igram na istim pretestiranim klokovima, prednost je i ta sto karta radi onoliko koliko je potrebno da izbaci tih 60fps, sto znaci manje se greje a uz to radi sa vecem bost klokom i dosta je stabilnija u radu, a drajveri nikad ne pucaju ;)

Poslednja izmena:
@Rayko

Sta se na kraju desilo sa ovim problemo koji si imao ? Da li si uspeo da podigens klokove a da sve radi stabilno...

Pitam jer sada imam gotovo isti problem sa 770 SLI

Kao prvo brisi te drajvere 326.41, meni sve zivo koci na njima i 3d mark11 puca posle 10 sekundi dok na 326.19 sve ok... Ja sam zamenio napajanje i reinstalirao windows 2x:) i nisam vise imao problema gde mi je sve bilo u najmanjoj rezoluciji kad ulazi u win i nisu mi vise pucale igre... Poslednje verzije drajvera odnosno 32x.xx tacnije je izuzetno netolerantna kad je oc u pitanju i sli, makar kod mene je to bio problem jer kad se vrati na referentne vrednosti ili ti u mom slucaju downclokuju karte onda je sve ok!?
Vidi da li ti je windows preko update skinuo drajvere za graficku, meni su pravili problem jer kad sam njih izbrisao poceli su problemi. Opet, sta sve nisam pokusavao ali mislim da napajanje nije bilo problem nego windows koji je zabrljavio...

Probaj 326.19 pa ako to ne pomogne onda reinstal wina ***. Samo strpljenja druze ja sam moj komp kroz prozor hteo da izbacim jer bi sve trebalo da radi a ne radi ali platio sam danak neiskustvu ;)
Uninstaliraj KB2670838 platform update iz win. update-a...

PS Javi sta si uradio...

Poslednja izmena:
Problem nije u video drajverima vec u HD audio drajverima,imao problem na par zadnjih masina koje
sam instalirao ljudima.I to prvenstveno sa plocama koje imaju realtek zvucne,nesto su zaj...
Javljao se lag,kresovane drajvera,resen problem ne istaliranjem HD audio drajvera.
Inace zadnji 320.49 drajveri su vrhunski imam ih na laptopu.

Ja ima tu zvucnu ali je iskljucen u biosu i nikada nisam instalirao drajvere od integruse, znaci nema ih u sistemu. Sada cu da obrisem ove nvidia audio pa cemo videti...

Inace problem ni iz bliza ozbiljan kao ovo sto je imao rajko, ali ima slicnih simptoma kao sto su ne mogucnost stabilnog klokovanja preko defaultnih vrednosti, pucanje drajver, trotlovanje jedne karte u crysi 3, Heaven Benchmark 4.0 cesto nece da prodje ni pri defaultnim klokovima a ujedno je i najosetljiviji test jer ne trpi ni +10mhz, isti taj test sa HWBot-a radi besprekorno i kada je karta klokovana, ali crysis 3 nikako da proradi pri overkloku a da jedna od karti ne trotluje sve to iskljucivo pri overkloku pa cak i onom tipa +10mhz kada su karte u sli, jedna karet pretestirano stabilno radi sa 1280/2000 a druga 1260/1950...

@ Rayko
Meni je napajanje definitivno bilo problem koji je trajao citavih 6h hehehe a onda se predalo :D

Poslednja izmena:
Ono ludilo velicine autobusa 1.2 KW?
Sta imas ti u kucistu TA pec?:D

Vrh Dno