Šta je novo?

65nm for s939 ?

• Začetnik teme Začetnik teme misoa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

misoa

Slavan
Učlanjen(a)
27.01.2005
Poena
319
Verovatno je vec bilo price o ovome na drugim thread-ovima ali .. 🙂
Hoce li biti ili ne?

AMD-ov FAB36 je pušten nedavno ali fabrika iako spremana da započne sa wafer-ima u 65nm radi za sada u 90nm tehnologiji. 65nm je najavljeno za početak sledeće godine.

Smatraju da je bolje da upoznaju fabriku i opremu radeci na dobro poznatom 90 nm procesu, nego da uvode dodatne varijable.

Ne verujem da ce 65nm pre sredine sledece godine jer ce sa 65nm procesom doci i neke izmene u arhitekturi dok se pocetkom godine ocekuju samo 90nm socket M2 procesori koji ce po ocekivanjima AMD-a doneti oko 10% ubrzanja zahvaljujuci DDR2 memoriji.

To su ocekivanja AMD-a a videcemo za koji mesec...

A da li je istina da po izlasku m2 lezista prelaze sve aktuelne verzije na to leziste (754, 939, 940) i dokle ce moci da se nabave procesori koji su za s939?

Paradigma je napisao(la):
AMD-ov FAB36 je pušten nedavno ali fabrika iako spremana da započne sa wafer-ima u 65nm radi za sada u 90nm tehnologiji. 65nm je najavljeno za početak sledeće godine.
Sve je to lepo, ali zar nije baš na Benchu pisalu da AMD ima "manjih" problema sa 65nm procesom.
Pozdrav. :wave:

gandy911 je napisao(la):
A da li je istina da po izlasku m2 lezista prelaze sve aktuelne verzije na to leziste (754, 939, 940) i dokle ce moci da se nabave procesori koji su za s939?
Ne. Moći će da se kupe još dugo, verovatno do kraja naredne godine.

Inače prvi AMD-ovi 65 nm procesori stižu sredinom 2006. godine.

Moorhuhn je napisao(la):
Sve je to lepo, ali zar nije baš na Benchu pisalu da AMD ima "manjih" problema sa 65nm procesom.
Pozdrav. :wave:

Da ali vest je motivisana upravo pomenutim odlaganjem 65nm procesa.

E evo jos jednog pitanja! Da li ce izaci Athlon X2 na 2.8Ghz i hoce li biti 65nm.

Mislim vec ima toliko s939 based sistema da bi stvarno bilo logicno da AMD tih pola god ( polovina 06 do kraja 06 ) pravi 65nm 🙂
:d

Poslednja izmena:
1. 65nm startuje u H2 2006.
2. Socket M2 ce vaziti za sve procesore i AMD ce sa njim napraviti dugorocno resenje slicno SocketuA. Naravno tranzicija ce biti gradualna, kao i sve AMD-ove tranzicije do sada.
3. Naravno da ce izaci AthlonX2 na 2.8 GHz i naravno da ce biti u 65nm. X2 5000+ je sledeci CPU koji izlazi pocetkom iduce godine i radice na 2.6 GHz, posle njega logican korak je 2.8 GHz, koji ce doci tamantamo u vreme pocetka omasovljenja 65nm proizvodnje...
Mislim da je AMD odlucio da ne napravi tranziciju tipa Winchester->Venice, vec da u startu ima 65nm koji bi bio po performansama analogija Veniceu koji je napravljen u 80nm+DSL tehnologiji. Obzirom da Intel s svojim 65nm postupkom donosi napregnuti silicijum i za P i za N tranzistore, AMD ce verovato sacekati da krene "sSOI" sa komercijalnom upotrebom, pa da ga iskoristi za svoj 65nm postupak.

Jel to znaci nova memorija i nova maticna? Svaku god. ista stvar. :bottle:

Nedjo je napisao(la):
1. 65nm startuje u H2 2006.
2. Socket M2 ce vaziti za sve procesore i AMD ce sa njim napraviti dugorocno resenje slicno SocketuA. Naravno tranzicija ce biti gradualna, kao i sve AMD-ove tranzicije do sada.
3. Naravno da ce izaci AthlonX2 na 2.8 GHz i naravno da ce biti u 65nm. X2 5000+ je sledeci CPU koji izlazi pocetkom iduce godine i radice na 2.6 GHz, posle njega logican korak je 2.8 GHz, koji ce doci tamantamo u vreme pocetka omasovljenja 65nm proizvodnje...
.

Nisam siguran sada da li pricas za s939 ili M2, posto sam procitao da ce poslednji CPU za s939 biti FX60 na 3Ghz kao i navedeni X2 5000 na 2.6Ghz i da ce biti predstavljeni na CEBIT-u.Ja mislim da nece izlaziti 65nm verzija posto ne verujem da ce AMD izbaciti 65nm X2 5000 pod istim imenom samo druga revizi.Ja se nerazumem toliko u SVE oVO
@ NEdjo Govorimo o tome koliko je trenutno future proof s939. :wave:

3GHz FX ce biti 90nm i M2/S939 (slicno kao sto je nekada FX53 bio S940/S939 i bice predstavljen na Cebitu isto vazi i za M2.
S939 ce ziveti paralelno sa M2 do kraja iduce godine, kada ce M2 poceti da preuzima primat. Plan je da svi 65nm procesori budu M2.
Lepota M2 procesora ce biti u tome sto ce se na sistemima baziranim na njima moci instalirati cetiri ovakva modula:

http://www.watch.impress.co.jp/akiba/hotline/20051029/image/npc21.html

Mislim da ce sa Vistom biti potpuno realna situacija u kojoj ce se masine sklapati sa po dva doticna modula!

Poslednja izmena:
Sorry, za nas sa jeftinim ulaznicama 😀 i plocama sa 939 lezistem, koji ce biti najjaci jednojezgarni i dvojezgarni procesori (za gorepomenuto leziste), i dokle ce se prodavati?
Unapred hvala!

Poslednja izmena:
Pa rekli smo vec gore. Jedno jezgrani na 3Ghz-a a dvojezgrani na 2.6 Ghz-a.

@Nedjo izvini ponovo te cimam bezvveze

Reci mi jel moguce da izadje recimo REVIZIJA H san diego jezgra i da bude 65nm.
Sorry sto sam dosadan 😀

Poslednja izmena:
Pa kako stvari stoje X2 5000 ce biti najjaci DualCore za S939.
Mada, poznato je da jako malo ljudi na ovom forumu u opste moze da razmislja o trosenju 1K USD na ovaj CPU, te je realnost ipak X3800 overklokovan na brzinu X2 5000!

realnost je da X2 procesori neće zaživeti pre omasovljavanja Socket M2 platforme.
što zbog cene, što zbog software-a....

Recite mi jel moguce da izadje recimo REVIZIJA H san diego jezgra i da bude 65nm.
Sorry sto sam dosadan

Ala si ti navro, misoa! Hoće li, pa hoće li! 🙂
Aj pogledaj na to ovako. AMD bi morao da pored novog 65 nm jezgra za Socket M2 uloži veliki novac i razvije i 65 nm verziju sadašnjeg Socket 939 jezgra koja bi bila znatno drugačija i koristila DDR1 memoriju koja se polako seli u istoriju. Da si ti na AMD-ovom mestu, da li bi tako postupio?

Zar mislis da je proizvodnja vec postojeceg jezgra - "die shrink" veliko ulaganje R&D sektora ? Ja mislim da nije, veliko ulaganje je osvajanje 65nm procesa, a veliko je pitanje koliko ce u samom startu biti dobar yield 65nm procesa, procenat shkarta itd....
Projektovanje novog jezgra takodje nema mnogo veze sa prelaskom na sitniji proizvodni proces. Pitanje je samo da li na ovaj nacin AMD zeli da Socket939 posalje ranije u penziju, a da 65nm M2 brze pogura na trziste. Uostalom, zar nije bilo slicno sa Socketom 754, za koji jos uvek nema 64-bitnih Athlona u 90nm, ali zato ima unapredjenih Semprona 64, koji su jeftiniji i rade jednako dobro kao S754 Athlon 64. Slicno ce se desiti i sa Socketom 939, kada pocnu da se prave 65 nm Semrponi.
Cenim da ce AMD poceti sa proizvodnjom 65nm cipova u narednih par meseci, ali dok prve kolicine procesora posle lansiranja stignu u radnje proci ce sigurno 3-4 do 5 meseci. Svakako sledeca godina ce biti u znaku 65nm procesa.

AMD krece sa prodajom 65nm procesora u drugoj polovini iduce godine, sto ce rci da je ~6 meseci iza Intela, sto ovog puta i nije tako strasno.
MIslim da ne treba banalizovati tranziciju postojeceg jezgra (mada u 65nm nece isti postojece jezgro, vec novo s DDR2 kontrolerom) u 65nm. Citao sam skoro neki clanak koji je za temu imao upravo tranziciju na 65nm i u sustini ima tu dosta problema i zakoljcica (recimo, orijentacija tranzistora mora biti drugacija).
Poz
Nedjo

Zapravo, die shrink nije uopšte toliko jednostavan, pošto sitniji proizvodni proces donosi i nove začkoljice. Jeftinije je u svakom slučaju nego razvijati čip od nule, ali samo AMD zna da li nu se razvoj 65 nm Socket 939 procesora isplati ili ne. Ja mislim da se AMD neće odlučiti na takav potez, ali će vreme moći da me demantuje.

Nedjo je napisao(la):
AMD krece sa prodajom 65nm procesora u drugoj polovini iduce godine, sto ce rci da je ~6 meseci iza Intela, sto ovog puta i nije tako strasno.
MIslim da ne treba banalizovati tranziciju postojeceg jezgra (mada u 65nm nece isti postojece jezgro, vec novo s DDR2 kontrolerom) u 65nm. Citao sam skoro neki clanak koji je za temu imao upravo tranziciju na 65nm i u sustini ima tu dosta problema i zakoljcica (recimo, orijentacija tranzistora mora biti drugacija).
Poz
Nedjo
Naravno, ali to je generalni problem kod tranzicije na sitniji proces. Naravno da nije bas sve cist "resize". Koliko sam skapirao oni ce zameniti samo DCT - Dram Controller, dok memory controller ostaje, mozda sa nekim sitnijim izmenama 🙂

Vec samo die shrink povlaci izradu novih maski za litografiju, a to je skupo. Promena delova chipa iziskuje isto to tako da zaista nema smisla da to rade jer im se ne isplati -- jedino Intel moze sebi da priusti revizije Prescott-a na 65nm. Skupa je i zamena opreme (ili dela opreme) u fabrici ako ista nije sposobna da radi proizvodi u novom procesu.

Najskuplje od svega u proizvodnji cipova je proizvodni proces, promena opreme, litografskih maski, bas kao sto si naveo, ali posto nemamo uvid u finansijsko poslovanje Intela i AMD-a, ne mozemo sa sigurnoscu da tvrdimo koliko kosta razvoj i projektovanje novog jezgra ili "dorada" starog. Razvojni tim koji radi na projektovanju procesora takodje treba platiti.
Ako trziste ne zahteva bolji proc. oni ce uraditi samo "die shrink", ali ne i novi dizajn. O tome vec odlucuju marketing sektori koji ispituju trziste.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno