Šta je novo?

651k ili i3 2120

sweredom

Cenjen
Učlanjen(a)
01.09.2012
Poena
170
Planiram da sklopim racunar. Treba mi konkretno samo za Guild Wars 2 koji planiram da igram narednih nekoliko godina. 651k daje vise poena u benchmarku a opet ljudi kažu da je i3 bolji za igre.
Dakle na jednoj strani imam 651k koji je oko 9000 dinara a na drugoj strani imam i3 koji je oko 14000. Mislim razlika mi je skoro 5000 tj skoro jedna solidna matična pa me interesuje da li vredi uzimati i3 (konkretno za ono što meni treba jer ne planiram igrati battlefield 3 i slicne stvari) Nemam trenutno toliko veliki budžet,hajde da kažem maksimalno nekih 13000 samo za procesor. Ili možda smatrate da bi treba sačekati koji mesec da amd izbaci neke nove procesore i slično. U svakom slučaju ako mislite da postoji neka treća opcija procesora a da je do 13000 voleo bih da predložite.thx

I3 je osetno bolji ali je i bezobrazno skuplji. Ja sam cisto iz zezanja sklopio sebi sec. masinu i uzeo AMD 631 FM1 za 6500din, MSI A55M-P33 za 4500din, 2x2GB 1600MHz HyperX za 2800din. Ovo sve kosta 13.800din sto je otprilike kao samo i3 sto si naveo. Kompletic radi sasvim pristojno cak sam iznenadjen, jedino box kuler je djubar struze i dere se ko jarac :d mislim da je doticni 651k ne isplatljiv za ~9000din

S obzirom da se kupuje da traje narednih nekoliko godina, preporučujem da se ne cigani za par hiljada dinara koji će već sledeće godine vredeti duplo manje, nego uzmi taj i3 ko čovek.

S obzirom da se kupuje da traje narednih nekoliko godina, preporučujem da se ne cigani za par hiljada dinara koji će već sledeće godine vredeti duplo manje, nego uzmi taj i3 ko čovek.

Ili da saceka jos neki dan pa da vidi cenu za novi i3 3220... mada mi nekako glupo racunar za narednih nekoliko godina a cpu sa 2 jezgra, 4 su vec danas nekako standard...

problem je u tome sto sam ranije imao athlon x3 425 otkljucan na x4 i b25 (imate gameplay sa mog kompa ranije na youtube samo kucate sweredom). izmenjao sam 3 grafike 8800gts 5770 i gtx 560 i na sve tri sam imao poprilican bottleneck pa sam pretpostavio da je problem do procesora ili do memorije (s obzirom da sam imao samo 4gb ddr2 na 800mhz)
E sada meni (kao studentu) je puno i 500 dinara vise a kamoli 5000. Kao sto sam rekao skrpicu se za 5000 vise ako je bas drasticna razlika izmedju 651k i i3 ali ne bih da placam toliko ako je u pitanju finesa od 10 20%. Zato me i interesuje da li neko ima slično iskustvo sa procesorima u rangu 651k i njihovom ponašanju u guild wars 2. Još jednom napominjem a ja narednih ne 2 vec 5 godina drugo ništa neću igrati do guild wars 2 jer sam se skroz oladio od igranja a i to hocu da igram jedino zbog prijatelja. Kao što kažem moram da u cenu uključim krajnju i neku grafiku i gluposti pa mi zbog toga svaki dinar znači.

ja trenutno inace imam plocu msi 760gm p23fx koja je po prilicno crap ali je am3 pa sam nesto razmisljao i o nekom phenomu 940 ili slicno ali je bar po bencmarku cena veca a performanse manje od 651k pa mislim da mi se vise isplati prodati postojecu plocu i cpu i uzeti neku fm1 plocu i taj 651k. Grubo da kažem mogao bih izdvojiti za ploču i procesor najviše nekih 18000 pa ako neko ima neki drugi predlog za te pare neka javi. Kažem ne bih baš nešto prejeftino ali mi znači da za te pare izbijem što više mogu (iako znam da je low budget ali *** živim u Srbiji :D) najveci problem u svemu jeste sto nisam pronasao ni jedan gameplay za 651k niti za i3 2120 guild wars 2 na netu pa sam zato i pokrenuo ovu temu.

problem je u tome sto sam ranije imao athlon x3 425 otkljucan na x4 i b25 (imate gameplay sa mog kompa ranije na youtube samo kucate sweredom). izmenjao sam 3 grafike 8800gts 5770 i gtx 560 i na sve tri sam imao poprilican bottleneck pa sam pretpostavio da je problem do procesora ili do memorije (s obzirom da sam imao samo 4gb ddr2 na 800mhz)
E sada meni (kao studentu) je puno i 500 dinara vise a kamoli 5000. Kao sto sam rekao skrpicu se za 5000 vise ako je bas drasticna razlika izmedju 651k i i3 ali ne bih da placam toliko ako je u pitanju finesa od 10 20%. Zato me i interesuje da li neko ima slično iskustvo sa procesorima u rangu 651k i njihovom ponašanju u guild wars 2. Još jednom napominjem a ja narednih ne 2 vec 5 godina drugo ništa neću igrati do guild wars 2 jer sam se skroz oladio od igranja a i to hocu da igram jedino zbog prijatelja. Kao što kažem moram da u cenu uključim krajnju i neku grafiku i gluposti pa mi zbog toga svaki dinar znači.

ja trenutno inace imam plocu msi 760gm p23fx koja je po prilicno crap ali je am3 pa sam nesto razmisljao i o nekom phenomu 940 ili slicno ali je bar po bencmarku cena veca a performanse manje od 651k pa mislim da mi se vise isplati prodati postojecu plocu i cpu i uzeti neku fm1 plocu i taj 651k. Grubo da kažem mogao bih izdvojiti za ploču i procesor najviše nekih 18000 pa ako neko ima neki drugi predlog za te pare neka javi. Kažem ne bih baš nešto prejeftino ali mi znači da za te pare izbijem što više mogu (iako znam da je low budget ali *** živim u Srbiji :D) najveci problem u svemu jeste sto nisam pronasao ni jedan gameplay za 651k niti za i3 2120 guild wars 2 na netu pa sam zato i pokrenuo ovu temu.

Phenom 940 je AM2+ zaboravi da ce kresnuti u onaj ubogi MSI. Po celoj tvojoj prici da ti je otkljucan 425 bio bottleneck, stekaj pare i uzimaj i5 i resio si sve nocne more ;)

Uzmi te u obzir da je 651K procesor sa otkljucanim mnoziocem ali mi je nepoznat performans vs i3-2120. Za 10k ima u radnji na "E" ima X4 955 koji je sasvim pristojan procesor sa 4 fizicka jezgra a to je bitno za igre a moze se i OC.

Za te pare imas AMD Phenoma x4 955 BE (10200) + MSI 970A-G46 (7700) mislim da ti je ovo bolja solucija... ja narucio u petak 955 i dodao jos malo preko za Asus M5A97 R2.0 (8800) posto mi je potreban usb3 front.

A8 3870K nije jaci od 965...

Evo sta kaze Anandtech:

http://www.anandtech.com/bench/Product/399?vs=80

Naravno, stavio sam ove modele jer nema 3870k, koji sem 200MHz jaceg takta i otkljucanog mnozioca nema nista bolje.

Jeste ovde ovaj CPU 100MHz jaci - ali poenta je da 3870K i radi na 3GHz - dok 965 radi na 3,4GHz...

Dakle, cak i da su na difoltu - 965 je jaci CPU. A klok za klok, Fenom vodi sigurno barem 5 do 7%..

Poslednja izmena:
Ovde kazu da jeste jaci 3870K. I ovde.

Nemoj citirati nikada taj prvi link jer te niko nece shvatati za ozbiljno ;) A ni taj drugi nije nista bolji :)

E sad 3870K je derivat punokrvnog K10.5 jezgra, u sustini predstavlja umanjeno K10.5 jezgro bez L3 kesha i sa par malih ispravki. Sto se tice x86 igrarija sporiji je od
punokrvnog K10.5 jezgra tj Phenom II procesora, i to mozes videti svuda na netu ;) A ako ukljucimo i OpenCL koji je tek poceo da se koristi u nekim programima
onda 3870K ima veliku prednopt zbog integrisanog GPUa na silicijumu.

Cak i u temi na koju se pozivas mozes naci ovaj post
http://forum.benchmark.rs/showthrea...acija-do-56k&p=2983542&viewfull=1#post2983542
u kome se ocigledno vidi da je 955 brzi za nekih 20-30% :)

Eto tako. Sve je lepo receno, a i receno ti je vec da prvi link nije relevantan.

Gorth, pa ne bih bas nazvao 3870k derivatom k010.5 jezgra. Razlog je jer ima vise L2 kesa.

To sto ima integrisan GPU jeste prednost, ali i dalje nedovoljno jak GPU za normalno igranje igrica.

Nije 955 jaci 30%, ali je jaci.

Eto tako. Sve je lepo receno, a i receno ti je vec da prvi link nije relevantan.

Gorth, pa ne bih bas nazvao 3870k derivatom k010.5 jezgra. Razlog je jer ima vise L2 kesa.

To sto ima integrisan GPU jeste prednost, ali i dalje nedovoljno jak GPU za normalno igranje igrica.

Nije 955 jaci 30%, ali je jaci.

Vise L2 kesa je mala ispravka ako ne racunamo kolicinu :D A tih 30% sam mu dodao onako navijacki :)

Vrh Dno